גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל אנרג'יאן: "הטכנולוגיה הישראלית עשויה להביא בשורה לענף האנרגיה"

ביום שלישי יתקיים כנס האנרגיה של גלובס, בשיתוף החברות אנרג'יאן והליברטון, שיארח את בכירי הענף ויעסוק בפיתוח תחום האנרגיה באמצעות קידום החדשנות הישראלית ● לרגל הכנס, מדבר מתיוס ריגאס, מנכ"ל אנרג'יאן, על תרומתה של התעשייה המקומית, מתייחס לתחרות האזורית, ומספר למה הוא משוכנע שלישראל יש הזדמנות ייחודית בתחום

מנכל אנרג'יאן, מתיוס ריגאס / צילום: איל יצהר
מנכל אנרג'יאן, מתיוס ריגאס / צילום: איל יצהר

פלישת רוסיה לאוקראינה, עליות מחירים ופיצוץ צינור גז: משק האנרגיה בעולם עבר טלטלות רבות בשנה וחצי האחרונות, אולם גם יש סיבות לאופטימיות שמגיעות דווקא מישראל. הטכנולוגיות הישראליות מספקות בשורה אדירה לתעשיית האנרגיה העולמית, בין השאר, בהפקה יעילה יותר ומזהמת פחות. 

עם שירי הלל וקריאות דתיות: כך חגגו תומכי ארדואן את ניצחונו בבחירות 
אחרי שהסעירה את וול סטריט: אנבידיה חושפת את מחשב העל החזק בישראל 

ביום שלישי יערך בתל אביב כנס האנרגיה של גלובס, בשיתוף החברות אנרג'יאן והליברטון. הכנס יעמוד בסימן קידומו של התחום, שנתפס לרוב כמיושן, כזירה חדשנית וכקטליזטור לפיתוח כלכלי ואזורי. הוא יעסוק בפיתוח תחום האנרגיה באמצעות קידום החדשנות הישראלית, ויבחן את מנועי הצמיחה הנגזרים מפיתוחים חדשניים בתחום ואת ההזדמנויות הגלומות בשיתופי־פעולה רב־מגזריים.

 

לקראת האירוע, מנכ"ל אנרג'יאן - זכיינית מאגרי כריש, תנין ואולימפוס - מתיוס ריגאס, מסביר בראיון לגלובס את הבשורה הגדולה שעשויה להביא אומת הסטארט־אפ לתעשיית האנרגיה העולמית, מדבר על הזירה התחרותית בישראל, ומתייחס ליתרונות שהיא מסוגלת להפיק מהמחסור במקורות אנרגיה באירופה.

"הרעיון לשימוש בטכנולוגיה הישראלית נוצר משיחה שלי עם מנכ"ל הליברטון", מספר ריגאס. "הוא סיפר לי במה הם עוסקים בנוגע לפיתוחים בתחום האנרגיה, ואני הצגתי רעיונות לשיפור". חברת הענק הליברטון מפעילה את זרוע החדשנות שלה, הליברטון לאבס, שנועדה לקידום סטארט־אפים שעשויים להוות בשורה לתעשיית האנרגיה העולמית (ראו הרחבה בבוקסה משמאל).

ריגאס, שמכיר את אומת הסטארט־אפ מהעבודה המשותפת במסגרת איתור והפקת הגז הטבעי, סבור כי המקום הטוב ביותר לכך הוא בישראל: "המטרה היא לסייע לסטארט־אפים הישראליים להביא את הרעיונות".

אפס פליטות: "שאלו אותי, 'איך תעשה זאת?'"

ריגאס נולד ביוון ולמד הנדסת אנרגיה באתונה ותואר שני באימפריאל קולג' בלונדון. במהלך שנותיו בבריטניה עבד בעיקר בבנק בינלאומי, עד שבשנת 2000 פתח באתונה קרן השקעות בסטארט־אפים יוונים. אולם, הקרן בסופו של דבר נסגרה ובהמשך הוא עבר לעבוד בחברת הנפט, פרינוס.

בשנת 2007 ריגאס הקים את אנרג'יאן, לאחר שהצליח לגייס 100 מיליון דולר ממשקיעים אמריקאים. בשנת 2019 הוא הודיע כי החברה תאמץ מדיניות "אפס פליטות" עד 2050. "באותה עת", משתף ריגאס, "אנשים שאלו אותי 'כיצד תעשה זאת?'. השבתי להם: 'אני לא יודע, אבל לשם צריך ללכת'". בתוך שנה מאז שקיבלתי את ההחלטה, אנרג'יאן הפחיתה את פליטות הפחמן שלה ב־67%.

ובכל זאת, התדמית החיצונית של תעשיית האנרגיה היא מיושנת.
"כדי להפיק צריכים להגיע לעומק של 3,000 מטר מתחת לפני הים, לקדוח ולהגיע למיקום קטן יחסית. נדרשים גם לבצע ניתוחים גיאולוגיים. התדמית המיושנת היא שגויה, והליברטון מיישרים איתנו קו במחשבה כי כל פתרון שיכול להפוך את העבודה ליעילה, זולה ומהירה יותר - יתרום רבות.

"הטכנולוגיה יכולה לסייע לכל השרשרת: מאיתור, קידוח, הפקה ועד להורדה למינימום של הפליטות. כשאנחנו קודחים, זה מתבצע כשיש סבירות להצלחה של 25%. להשקיע 150 מיליון דולר ב־25% להצלחה. מי שיציע דבר כזה למנהל, יחשבו שהוא 'איבד את זה'. יש 75% להפסיד את הכסף, אבל זה העסק. כל דרך שתשפר את הסבירות להפקה ממאגרים תהווה בשורה אדירה".

 

"הפוטנציאל במזרח הים התיכון הוא עצום"

אנרג'יאן הודיעה לאחרונה כי היא מעוניינת, בכפוף לאישור משרד האנרגיה, להקדים את פיתוח מאגר אולימפוס על פני מאגר תנין באמצעות חיבורו לאסדת כריש, כדי לנצל באופן מיטבי את סך משאבי הגז שעומדים לרשותה. היתרון המרכזי בהפקה מאולימפוס הוא שאינו כרוך בתשלום תמלוגים למוכרי הזיכיון, כפי שקורה עם כריש ותנין בשל עסקת מכירת שני המאגרים הללו מדלק (כיום, ניו מד).

"אולימפוס הוא אינו מאגר ענק", מדגיש ריגאס, ומוסיף כי לישראל יש את האפשרות לקדוח ולמצוא עוד גז טבעי שיאפשר להגביר את כוחה הגיאופוליטי באזור. "האזרחים צריכים להבין כי ישראל היא המדינה היחידה שבה האינפלציה לא נגרמת מאנרגיה. בזכות ההפקה של אנרג'יאן, מחיר הגז ירד בזמן שבאירופה הוא זינק. זה הזמן הנכון להרחיב את הכוח, לא רק לספק גז זול למדינה, אלא לייצא החוצה, כולל לאירופה".

עד כמה לדעתך פוטנציאל הגז הטבעי גדול במזרח הים התיכון?
"הפוטנציאל במזרח הים התיכון הוא עצום", קובע ריגאס. ואכן, לפי נתוני רשות הגז הטבעי שבמשרד האנרגיה והתשתיות, צריכת הגז הטבעי בישראל אמנם הגיעה לשיא ב־2022, אולם במקביל - 42% מכלל ההפקה שימש ליצוא.

ברקע זה, משבר האנרגיה באירופה רק הדגיש את הצורך ביציבות משק אנרגיה מקומי. עד פלישת רוסיה לאוקראינה בפברואר אשתקד, האיחוד האירופי צרך כמחצית מהגז הטבעי שלו מרוסיה, ובין ינואר לנובמבר אשתקד, הנתון צנח לכ־26% בלבד. "האיחוד האירופי החליט להפסיק לקנות מרוסיה ומישהו צריך להחליף", אומר רגיאס. "וכאמור - הפוטנציאל עצום כי יש ביקוש אדיר, כאשר האזור היחיד עם גילויים חדשים הוא ישראל".

לדבריו, אמנם בישראל יש מגבלות בירוקרטיות, "אבל למרות הקשיים והעיכובים, יש מספיק מאגרים. שלושה שמפיקים יותר ממה שישראל צריכה, בניגוד למדינות אחרות. זה דבר מעורר גאווה. לשם השוואה, אפשר להסתכל על מצרים, יוון ואיטליה שתלויות ביבוא".

 

על התחרות האזורית ונוכחות שברון

בשנים האחרונות חווה משק הגז תחרות ערה בין שלושה ספקי גז, ואנרג'יאן הובילה לירידת מחירים מרשימה לטובת צרכני הגז. התחרות צמחה מהוראות מתווה הגז אשר חייב את נובל אנרג'י ודלק קידוחים למכור את מאגרי כריש ותנין למתחרה, צעד אשר הגביל את השפעתן בהחלטות מסחריות של מאגר תמר נוכח האחזקות הצולבות שלהם במאגר לוויתן.

כיצד אתה רואה את הסביבה התחרותית בישראל?
"תחרות היא חשובה כי היא דואגת לשוק, היא צריכה להיות הוגנת ולפי חוקים שהממשלה קבעה. נוכחות חברות גדולות כמו שברון היא טובה משתי סיבות. הראשונה היא שהן מביאות טכנולוגיה וכסף. שנית, כל חברה שנכנסת מביאה עמה תמיכה פוליטית לאזור. כך האזור הופך ליציב יותר. אני בעד תחרות, במיוחד אם זה מול חברות חזקות שיכולות להביא יציבות, כסף וכוח לאזור".

 

"אם ישראל תאפשר - נצטרף לחיפושים בלבנון"

אנרג'יאן מצאה עצמה בעין הסערה במסגרת המו"מ לקביעת גבול ימי בין ישראל ללבנון, בו עובר מאגר כריש. ההפקה עוכבה בשל התמשכות המו"מ על הסכם הגבול הימי, ובשל איום חיזבאללה כי יתקיף את אסדת הגז אם לבנון לא תקבל את כל דרישותיה.

מאז ההסכם נחתם, והגז הישראלי החל לזרום בצינורות מכריש, בעוד שבצד הלבנוני לא נרשמו התפתחויות משמעותיות. רק בחודש ספטמבר הקרוב, קונסורציום של חברות הענק טוטאל הצרפתית, ENI האיטלקית וקטאר אנרג'י, צפוי להתחיל לקדוח בבלוק 9, שסמוך לגבול הימי עם ישראל.

האם אתם מעוניינים להצטרף לחיפושי הגז הטבעי בלבנון?
"כפי שאמרתי בעבר, אם הממשלה תאפשר לנו, אז נעשה זאת", אומר ריגאס. "יש לנו את הידע, את יכולות הקידוח ואת הכסף. אבל זה דבר שצריך להגיע מהממשלות. אנחנו מכבדים את החלטות הממשלה, ותמיד סמכנו על ממשלת ישראל. גם כשחיזבאללה איימו עלינו, המסרים שלנו היו עקביים שאנחנו סומכים על הממשלה, ולכן התחלנו הפקה בכריש למרות האיומים".

גילוי מלא: ביום שלישי יתקיים בתל אביב כנס ENERGY 2023 של גלובס, בשיתוף החברות אנרג'יאן והליברטון

עוד כתבות

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

בהנחיית ראש הממשלה, בנימין נתניהו, המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● כזכור, השרה מירי רגב הנחתה את גורמי המקצוע במשרדה שלא לקיים דיונים ולא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לרה"מ