גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל אנרג'יאן: "הטכנולוגיה הישראלית עשויה להביא בשורה לענף האנרגיה"

ביום שלישי יתקיים כנס האנרגיה של גלובס, בשיתוף החברות אנרג'יאן והליברטון, שיארח את בכירי הענף ויעסוק בפיתוח תחום האנרגיה באמצעות קידום החדשנות הישראלית ● לרגל הכנס, מדבר מתיוס ריגאס, מנכ"ל אנרג'יאן, על תרומתה של התעשייה המקומית, מתייחס לתחרות האזורית, ומספר למה הוא משוכנע שלישראל יש הזדמנות ייחודית בתחום

מנכל אנרג'יאן, מתיוס ריגאס / צילום: איל יצהר
מנכל אנרג'יאן, מתיוס ריגאס / צילום: איל יצהר

פלישת רוסיה לאוקראינה, עליות מחירים ופיצוץ צינור גז: משק האנרגיה בעולם עבר טלטלות רבות בשנה וחצי האחרונות, אולם גם יש סיבות לאופטימיות שמגיעות דווקא מישראל. הטכנולוגיות הישראליות מספקות בשורה אדירה לתעשיית האנרגיה העולמית, בין השאר, בהפקה יעילה יותר ומזהמת פחות. 

עם שירי הלל וקריאות דתיות: כך חגגו תומכי ארדואן את ניצחונו בבחירות 
אחרי שהסעירה את וול סטריט: אנבידיה חושפת את מחשב העל החזק בישראל 

ביום שלישי יערך בתל אביב כנס האנרגיה של גלובס, בשיתוף החברות אנרג'יאן והליברטון. הכנס יעמוד בסימן קידומו של התחום, שנתפס לרוב כמיושן, כזירה חדשנית וכקטליזטור לפיתוח כלכלי ואזורי. הוא יעסוק בפיתוח תחום האנרגיה באמצעות קידום החדשנות הישראלית, ויבחן את מנועי הצמיחה הנגזרים מפיתוחים חדשניים בתחום ואת ההזדמנויות הגלומות בשיתופי־פעולה רב־מגזריים.

 

לקראת האירוע, מנכ"ל אנרג'יאן - זכיינית מאגרי כריש, תנין ואולימפוס - מתיוס ריגאס, מסביר בראיון לגלובס את הבשורה הגדולה שעשויה להביא אומת הסטארט־אפ לתעשיית האנרגיה העולמית, מדבר על הזירה התחרותית בישראל, ומתייחס ליתרונות שהיא מסוגלת להפיק מהמחסור במקורות אנרגיה באירופה.

"הרעיון לשימוש בטכנולוגיה הישראלית נוצר משיחה שלי עם מנכ"ל הליברטון", מספר ריגאס. "הוא סיפר לי במה הם עוסקים בנוגע לפיתוחים בתחום האנרגיה, ואני הצגתי רעיונות לשיפור". חברת הענק הליברטון מפעילה את זרוע החדשנות שלה, הליברטון לאבס, שנועדה לקידום סטארט־אפים שעשויים להוות בשורה לתעשיית האנרגיה העולמית (ראו הרחבה בבוקסה משמאל).

ריגאס, שמכיר את אומת הסטארט־אפ מהעבודה המשותפת במסגרת איתור והפקת הגז הטבעי, סבור כי המקום הטוב ביותר לכך הוא בישראל: "המטרה היא לסייע לסטארט־אפים הישראליים להביא את הרעיונות".

אפס פליטות: "שאלו אותי, 'איך תעשה זאת?'"

ריגאס נולד ביוון ולמד הנדסת אנרגיה באתונה ותואר שני באימפריאל קולג' בלונדון. במהלך שנותיו בבריטניה עבד בעיקר בבנק בינלאומי, עד שבשנת 2000 פתח באתונה קרן השקעות בסטארט־אפים יוונים. אולם, הקרן בסופו של דבר נסגרה ובהמשך הוא עבר לעבוד בחברת הנפט, פרינוס.

בשנת 2007 ריגאס הקים את אנרג'יאן, לאחר שהצליח לגייס 100 מיליון דולר ממשקיעים אמריקאים. בשנת 2019 הוא הודיע כי החברה תאמץ מדיניות "אפס פליטות" עד 2050. "באותה עת", משתף ריגאס, "אנשים שאלו אותי 'כיצד תעשה זאת?'. השבתי להם: 'אני לא יודע, אבל לשם צריך ללכת'". בתוך שנה מאז שקיבלתי את ההחלטה, אנרג'יאן הפחיתה את פליטות הפחמן שלה ב־67%.

ובכל זאת, התדמית החיצונית של תעשיית האנרגיה היא מיושנת.
"כדי להפיק צריכים להגיע לעומק של 3,000 מטר מתחת לפני הים, לקדוח ולהגיע למיקום קטן יחסית. נדרשים גם לבצע ניתוחים גיאולוגיים. התדמית המיושנת היא שגויה, והליברטון מיישרים איתנו קו במחשבה כי כל פתרון שיכול להפוך את העבודה ליעילה, זולה ומהירה יותר - יתרום רבות.

"הטכנולוגיה יכולה לסייע לכל השרשרת: מאיתור, קידוח, הפקה ועד להורדה למינימום של הפליטות. כשאנחנו קודחים, זה מתבצע כשיש סבירות להצלחה של 25%. להשקיע 150 מיליון דולר ב־25% להצלחה. מי שיציע דבר כזה למנהל, יחשבו שהוא 'איבד את זה'. יש 75% להפסיד את הכסף, אבל זה העסק. כל דרך שתשפר את הסבירות להפקה ממאגרים תהווה בשורה אדירה".

 

"הפוטנציאל במזרח הים התיכון הוא עצום"

אנרג'יאן הודיעה לאחרונה כי היא מעוניינת, בכפוף לאישור משרד האנרגיה, להקדים את פיתוח מאגר אולימפוס על פני מאגר תנין באמצעות חיבורו לאסדת כריש, כדי לנצל באופן מיטבי את סך משאבי הגז שעומדים לרשותה. היתרון המרכזי בהפקה מאולימפוס הוא שאינו כרוך בתשלום תמלוגים למוכרי הזיכיון, כפי שקורה עם כריש ותנין בשל עסקת מכירת שני המאגרים הללו מדלק (כיום, ניו מד).

"אולימפוס הוא אינו מאגר ענק", מדגיש ריגאס, ומוסיף כי לישראל יש את האפשרות לקדוח ולמצוא עוד גז טבעי שיאפשר להגביר את כוחה הגיאופוליטי באזור. "האזרחים צריכים להבין כי ישראל היא המדינה היחידה שבה האינפלציה לא נגרמת מאנרגיה. בזכות ההפקה של אנרג'יאן, מחיר הגז ירד בזמן שבאירופה הוא זינק. זה הזמן הנכון להרחיב את הכוח, לא רק לספק גז זול למדינה, אלא לייצא החוצה, כולל לאירופה".

עד כמה לדעתך פוטנציאל הגז הטבעי גדול במזרח הים התיכון?
"הפוטנציאל במזרח הים התיכון הוא עצום", קובע ריגאס. ואכן, לפי נתוני רשות הגז הטבעי שבמשרד האנרגיה והתשתיות, צריכת הגז הטבעי בישראל אמנם הגיעה לשיא ב־2022, אולם במקביל - 42% מכלל ההפקה שימש ליצוא.

ברקע זה, משבר האנרגיה באירופה רק הדגיש את הצורך ביציבות משק אנרגיה מקומי. עד פלישת רוסיה לאוקראינה בפברואר אשתקד, האיחוד האירופי צרך כמחצית מהגז הטבעי שלו מרוסיה, ובין ינואר לנובמבר אשתקד, הנתון צנח לכ־26% בלבד. "האיחוד האירופי החליט להפסיק לקנות מרוסיה ומישהו צריך להחליף", אומר רגיאס. "וכאמור - הפוטנציאל עצום כי יש ביקוש אדיר, כאשר האזור היחיד עם גילויים חדשים הוא ישראל".

לדבריו, אמנם בישראל יש מגבלות בירוקרטיות, "אבל למרות הקשיים והעיכובים, יש מספיק מאגרים. שלושה שמפיקים יותר ממה שישראל צריכה, בניגוד למדינות אחרות. זה דבר מעורר גאווה. לשם השוואה, אפשר להסתכל על מצרים, יוון ואיטליה שתלויות ביבוא".

 

על התחרות האזורית ונוכחות שברון

בשנים האחרונות חווה משק הגז תחרות ערה בין שלושה ספקי גז, ואנרג'יאן הובילה לירידת מחירים מרשימה לטובת צרכני הגז. התחרות צמחה מהוראות מתווה הגז אשר חייב את נובל אנרג'י ודלק קידוחים למכור את מאגרי כריש ותנין למתחרה, צעד אשר הגביל את השפעתן בהחלטות מסחריות של מאגר תמר נוכח האחזקות הצולבות שלהם במאגר לוויתן.

כיצד אתה רואה את הסביבה התחרותית בישראל?
"תחרות היא חשובה כי היא דואגת לשוק, היא צריכה להיות הוגנת ולפי חוקים שהממשלה קבעה. נוכחות חברות גדולות כמו שברון היא טובה משתי סיבות. הראשונה היא שהן מביאות טכנולוגיה וכסף. שנית, כל חברה שנכנסת מביאה עמה תמיכה פוליטית לאזור. כך האזור הופך ליציב יותר. אני בעד תחרות, במיוחד אם זה מול חברות חזקות שיכולות להביא יציבות, כסף וכוח לאזור".

 

"אם ישראל תאפשר - נצטרף לחיפושים בלבנון"

אנרג'יאן מצאה עצמה בעין הסערה במסגרת המו"מ לקביעת גבול ימי בין ישראל ללבנון, בו עובר מאגר כריש. ההפקה עוכבה בשל התמשכות המו"מ על הסכם הגבול הימי, ובשל איום חיזבאללה כי יתקיף את אסדת הגז אם לבנון לא תקבל את כל דרישותיה.

מאז ההסכם נחתם, והגז הישראלי החל לזרום בצינורות מכריש, בעוד שבצד הלבנוני לא נרשמו התפתחויות משמעותיות. רק בחודש ספטמבר הקרוב, קונסורציום של חברות הענק טוטאל הצרפתית, ENI האיטלקית וקטאר אנרג'י, צפוי להתחיל לקדוח בבלוק 9, שסמוך לגבול הימי עם ישראל.

האם אתם מעוניינים להצטרף לחיפושי הגז הטבעי בלבנון?
"כפי שאמרתי בעבר, אם הממשלה תאפשר לנו, אז נעשה זאת", אומר ריגאס. "יש לנו את הידע, את יכולות הקידוח ואת הכסף. אבל זה דבר שצריך להגיע מהממשלות. אנחנו מכבדים את החלטות הממשלה, ותמיד סמכנו על ממשלת ישראל. גם כשחיזבאללה איימו עלינו, המסרים שלנו היו עקביים שאנחנו סומכים על הממשלה, ולכן התחלנו הפקה בכריש למרות האיומים".

גילוי מלא: ביום שלישי יתקיים בתל אביב כנס ENERGY 2023 של גלובס, בשיתוף החברות אנרג'יאן והליברטון

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה