גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניות השבבים של הדור הבא מזנקות ומשאירות את אינטל מאחור

בזמן שהמדדים המובילים בוול סטריט דשדשו, אנבידיה הוסיפה לשווי שלה כ-200 מיליארד דולר ביומיים ומתקרבת לשווי של טריליון דולר, ומניות שבבים אחרות זינקו בעשרות אחוזים ● בינתיים נראה כי המעסיקה הפרטית הגדולה בישראל וענקית השבבים העולמית אינטל נשארה מאחור ● וגם: כשההתלהבות סביב הבינה המלאכותית בשיא, מנכ"ל OpenAI בדרך לארץ

מנכ''ל אינטל, פט גלסינגר, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילום: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying
מנכ''ל אינטל, פט גלסינגר, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילום: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

אנבידיה , חברת שבבים אמריקאית בת 30 מסנטה קלרה, שהחלה את דרכה כספקית מעבדים גרפיים למשחקי מחשב, הצליחה להדהים את וול סטריט בסוף השבוע האחרון. ביום רביעי פרסמה החברה את הדוחות הכספיים שלה לרבעון הראשון של שנת 2023.

האזהרה של האנליסטים הבכירים: זו עשויה להיות הבועה הבאה בוול סטריט 
הגיע הזמן שהמשקיעים ישנו את האופן שבו הם חושבים על כסף מזומן
אחרי שהסעירה את וול סטריט: אנבידיה חושפת את מחשב העל החזק בישראל בהשקעה של מ אות מיליוני דולרים

התיקון שהציגה לתחזית הצמיחה שלה לרבעון הנוכחי, מ־7 מיליארד דולר בהכנסות רבעוניות ל־11 מיליארד דולר (פער של 66%), היה כל כך יוצא דופן, עד שביום למחרת זינק שוויה של ענקית השבבים בקרוב ל־200 מיליארד דולר (עלייה של כ־25% ביום).

מאז, וגם במהלך המסחר המאוחר של יום ראשון, מניית אנבידיה ממשיכה לטפס בבטחה לעבר היעד הנכסף של שווי שוק של טריליון דולר - הרחק מעל מטא (671 מיליארד דולר), וקצת פחות מגוגל (1.6 טריליון דולר).

משנת 2007 אנבידיה מנצלת את היכולות שלה בעיבוד כמות גדולה של פעולות גרפיות בו זמנית כדי לאמן מודלים של בינה מלאכותית. קו המוצרים שבנוי על הפיתוחים מהשנים ההם, נושא באחריות לזינוק בתוצאות שלה היום. בזכות הרעב הגדול בעמק הסיליקון לבינה מלאכותית יוצרת, ובזכות לקוחות ענק בתחום, כמו מיקרוסופט, OpenAI, גוגל ומטא - הצמיחה האדירה במכירות המעבדים הגרפיים של אנבידיה לשוק הבינה המלאכותית, חיפתה על הירידה במכירת רכיבים למשחקי מחשב.

נכון להיום, אנבידיה היא המנוע הרשמי מאחורי המוצרים הצומחים ביותר בתחום: ChatGPT ובארד של גוגל, ועוד אינספור מודלים של שפה המפותחים על ידי חברות נוספות.

אינטל התעוררה למהפכה מאוחר מדי?

תחילה, נהנו מניות שבבים כמו AMD ו־TSMC מ"אפקט אנבידיה" וזינקו בעקבותיה בוול סטריט. למעשה, הסנימנט החיובי של המשקיעים נדבק כמעט בכל שחקן שחזה צמיחה גבוהה בעקבות מהפיכת הבינה המלאכותית. כזו היא מארוול , חברת שבבי התקשורת, שפרסמה דוחות מרשימים ביום חמישי, והציגה תחזית להכפלת ההכנסות מבינה מלאכותית בשנה הבאה.

 

גם אינטל טיפסה באחוז במסחר המאוחר בערבו של יום רביעי - אך העלייה הזו התחלפה במהרה לתמונת מראה עגומה. מניית אינטל התרסקה יממה לאחר מכן בקרוב ל־10%, אם כי היא הצליחה להתאושש במקצת בימים האחרונים. בחיוך של מנצחים, הסביר מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג את הסיבה לכך בראיון שהעניק ל־CNBC, מבלי להזכיר את שם המתחרה מפורשות: "הצמיחה במכירות של מעבדי ליבה (CPU) בהאטה, בעוד שהשוק למעבדים שעוסקים בהאצת פעולות מחשוביות נמצא בנקודת זינוק". יצרניות מעבדי הליבה הן כמובן המתחרות - אינטל ו־AMD - בעוד שאנבידיה שולטת בשוק מעבדי ההאצה הגרפיים (GPU).

"חוות השרתים של העבר הכילו מעבדי ליבה רבים שעסקו, למשל, בשליפת קבצים", אמר ג'נסנג. "היום אולי אוספים מידע במידת מה, אבל מייצרים את רובו באמצעות בינה מלאכותית. כך, במקום מיליוני מעבדי ליבה - יהיו הרבה פחות מהם - ואלו יהיו מחוברים למיליוני מחוללים גרפיים". מאחורי ההצהרה של הואנג יש גם קבלות: מחשב העל של גוגל, A3, מכיל שמונה מעבדים גרפיים של אנבידיה, אבל רק אחד של אינטל. גם התמחור שונה. שבב של אנבידיה נמכר במחיר הנמוך ביותר בכ־40 אלף דולר, בעוד ששבב הקסיאון של אינטל נמכר ב־17 אלף דולר - פחות מחצי מחיר. זו אחת הסיבות בגינה המכירות של AMD ואינטל ירדו ברבעון האחרון, בעוד שנתוני אנבידיה דווקא עלו ב־14%.

ההשפעה על המעסיקה הפרטית הגדולה בישראל

אינטל הסתכלה בעבר בבוז על תחום המעבדים הגרפיים, אותו ראתה בתור נישה לגיימרים. רק לאחר ההצלחה של אנבידיה בעולם השרתים חל המפנה באינטל וב־2017 שכרה החברה בכיר מ־AMD כדי לפתח שבב משלה. היא אמנם חווה קשיים לא מעטים בהוצאתם לשוק אך במבחנים מסוימים חלק מהמוצרים של אינטל אף זוהו כיעילים יותר מאלה של אנבידיה.

האם הדשדוש של אינטל בשוק הבינה המלאכותית עלול לסכן את פעילותה בישראל? גם כיום חברת השבבים נחשבת למעסיקה הפרטית הגדולה במדינה עם מרכזי פיתוח בחיפה, פתח תקווה וירושלים וכ־12 אלף עובדים בארץ (לא כולל החברה בת מובילאיי). רבים מהעובדים הללו אמנם עוסקים בפיתוחים המסורתיים של החברה, אך לאינטל יש נוכחות לא מבוטלת בתחום הבינה המלאכותית עם חטיבות שלמות ששוקדות על פיתוחים בענף.

ולמרות זאת, במבחן התוצאות היבש, אנבידיה וחברות שבבים אחרות בנסיקה, בעולם שאינטל מדשדשת. בזמן שאינטל בתהליכי קיצוצים, שצפויים להימשך בשלוש השנים הקרובות, (כמו גם ענקיות טכנולוגיה אחרות ברחבי העולם) אנבידיה לא ביצעה סבבי פיטורים כלל והסתפקה בצמצום שולי של פעילויות ההסעדה והנופש של העובדים. החברה מעסיקה 3,000 עובדים במרכזי פיתוח ברחוב יצחק שדה בתל אביב וביקנעם.

בינה מלאכותית היא עסק יקר

המחיר הגבוה שמרשה לעצמה אנבידיה לגבות על השבבים שלה היא מאפיין בולט של שוק ה־AI הצומח. כמו בכל טכנולוגיה חדשה המיוצרת בשוק מונופוליסטי, בינה מלאכותית יוצרת היא עסק יקר. שאילתה בבארד, צ'אט הבינה המלאכותית החדש של גוגל, עולה לענקית הטכנולוגיה פי 3.5 מאשר שאילתה רגילה במנוע החיפוש שלה. זו הסיבה שבניגוד לשוק מחשוב הענן, שוק ה־AI מוטה לכיוון החברות הגדולות. "אין יתרון תחרותי לסטארט־אפ שמחבר את המוצר שלו למודל של OpenAI על פני חברה גדולה יותר", אומר לגלובס שחר כהן, שותף מייסד בלוסיד קפיטל. "זה משחק של חברות שכבר התמקמו בשוק שלהן כמו למונייד או וויקס והפכו למותג מוכר, כיוון שהן מצטיינות בעיבוד מידע ובהפצה דיגיטלית", אומר מייקל אייזנברג, שותף בקרן אלף. "כמובן שיש מקום לסטארט־אפים חדשים לשבש את השוק, אבל מנועי הבינה המלאכותית מהמדף לא יסייעו להם ליצור יתרון תחרותי".

וכשההתלהבות מהבינה מלאכותית בשיאה, בשבוע הבא ינחת אחד האנשים המרכזיים מאחורי המהפכה. מנכ"ל וממייסדי OpenAI, סם אלטמן, צפוי להגיע לישראל בשבוע הבא בתור אורח של מרכז הפיתוח של מיקרוסופט בישראל. אלטמן צפוי להיפגש עם עובדי המרכז בהרצליה וכן להיפגש עם מספר יזמים ישראלים בולטים. זאת במסגרת סבב פגישות עולמיות שעורכת החברה.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

סרבני תשלומים: ועד הבית לא חייב להציג קבלות על השיפוץ, אולם הדייר חייב לשלם

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

רשות המסים מגבירה את האכיפה על משכירי דירות שהקפיצו את המחירים למפונים במאות אחוזים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם