גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניות השבבים של הדור הבא מזנקות ומשאירות את אינטל מאחור

בזמן שהמדדים המובילים בוול סטריט דשדשו, אנבידיה הוסיפה לשווי שלה כ-200 מיליארד דולר ביומיים ומתקרבת לשווי של טריליון דולר, ומניות שבבים אחרות זינקו בעשרות אחוזים ● בינתיים נראה כי המעסיקה הפרטית הגדולה בישראל וענקית השבבים העולמית אינטל נשארה מאחור ● וגם: כשההתלהבות סביב הבינה המלאכותית בשיא, מנכ"ל OpenAI בדרך לארץ

מנכ''ל אינטל, פט גלסינגר, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילום: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying
מנכ''ל אינטל, פט גלסינגר, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילום: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

אנבידיה , חברת שבבים אמריקאית בת 30 מסנטה קלרה, שהחלה את דרכה כספקית מעבדים גרפיים למשחקי מחשב, הצליחה להדהים את וול סטריט בסוף השבוע האחרון. ביום רביעי פרסמה החברה את הדוחות הכספיים שלה לרבעון הראשון של שנת 2023.

האזהרה של האנליסטים הבכירים: זו עשויה להיות הבועה הבאה בוול סטריט
הגיע הזמן שהמשקיעים ישנו את האופן שבו הם חושבים על כסף מזומן
אחרי שהסעירה את וול סטריט: אנבידיה חושפת את מחשב העל החזק בישראל בהשקעה של מ אות מיליוני דולרים

התיקון שהציגה לתחזית הצמיחה שלה לרבעון הנוכחי, מ־7 מיליארד דולר בהכנסות רבעוניות ל־11 מיליארד דולר (פער של 66%), היה כל כך יוצא דופן, עד שביום למחרת זינק שוויה של ענקית השבבים בקרוב ל־200 מיליארד דולר (עלייה של כ־25% ביום).

מאז, וגם במהלך המסחר המאוחר של יום ראשון, מניית אנבידיה ממשיכה לטפס בבטחה לעבר היעד הנכסף של שווי שוק של טריליון דולר - הרחק מעל מטא (671 מיליארד דולר), וקצת פחות מגוגל (1.6 טריליון דולר).

משנת 2007 אנבידיה מנצלת את היכולות שלה בעיבוד כמות גדולה של פעולות גרפיות בו זמנית כדי לאמן מודלים של בינה מלאכותית. קו המוצרים שבנוי על הפיתוחים מהשנים ההם, נושא באחריות לזינוק בתוצאות שלה היום. בזכות הרעב הגדול בעמק הסיליקון לבינה מלאכותית יוצרת, ובזכות לקוחות ענק בתחום, כמו מיקרוסופט, OpenAI, גוגל ומטא - הצמיחה האדירה במכירות המעבדים הגרפיים של אנבידיה לשוק הבינה המלאכותית, חיפתה על הירידה במכירת רכיבים למשחקי מחשב.

נכון להיום, אנבידיה היא המנוע הרשמי מאחורי המוצרים הצומחים ביותר בתחום: ChatGPT ובארד של גוגל, ועוד אינספור מודלים של שפה המפותחים על ידי חברות נוספות.

אינטל התעוררה למהפכה מאוחר מדי?

תחילה, נהנו מניות שבבים כמו AMD ו־TSMC מ"אפקט אנבידיה" וזינקו בעקבותיה בוול סטריט. למעשה, הסנימנט החיובי של המשקיעים נדבק כמעט בכל שחקן שחזה צמיחה גבוהה בעקבות מהפיכת הבינה המלאכותית. כזו היא מארוול , חברת שבבי התקשורת, שפרסמה דוחות מרשימים ביום חמישי, והציגה תחזית להכפלת ההכנסות מבינה מלאכותית בשנה הבאה.

גם אינטל טיפסה באחוז במסחר המאוחר בערבו של יום רביעי - אך העלייה הזו התחלפה במהרה לתמונת מראה עגומה. מניית אינטל התרסקה יממה לאחר מכן בקרוב ל־10%, אם כי היא הצליחה להתאושש במקצת בימים האחרונים. בחיוך של מנצחים, הסביר מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג את הסיבה לכך בראיון שהעניק ל־CNBC, מבלי להזכיר את שם המתחרה מפורשות: "הצמיחה במכירות של מעבדי ליבה (CPU) בהאטה, בעוד שהשוק למעבדים שעוסקים בהאצת פעולות מחשוביות נמצא בנקודת זינוק". יצרניות מעבדי הליבה הן כמובן המתחרות - אינטל ו־AMD - בעוד שאנבידיה שולטת בשוק מעבדי ההאצה הגרפיים (GPU).

"חוות השרתים של העבר הכילו מעבדי ליבה רבים שעסקו, למשל, בשליפת קבצים", אמר ג'נסנג. "היום אולי אוספים מידע במידת מה, אבל מייצרים את רובו באמצעות בינה מלאכותית. כך, במקום מיליוני מעבדי ליבה - יהיו הרבה פחות מהם - ואלו יהיו מחוברים למיליוני מחוללים גרפיים". מאחורי ההצהרה של הואנג יש גם קבלות: מחשב העל של גוגל, A3, מכיל שמונה מעבדים גרפיים של אנבידיה, אבל רק אחד של אינטל. גם התמחור שונה. שבב של אנבידיה נמכר במחיר הנמוך ביותר בכ־40 אלף דולר, בעוד ששבב הקסיאון של אינטל נמכר ב־17 אלף דולר - פחות מחצי מחיר. זו אחת הסיבות בגינה המכירות של AMD ואינטל ירדו ברבעון האחרון, בעוד שנתוני אנבידיה דווקא עלו ב־14%.

ההשפעה על המעסיקה הפרטית הגדולה בישראל

אינטל הסתכלה בעבר בבוז על תחום המעבדים הגרפיים, אותו ראתה בתור נישה לגיימרים. רק לאחר ההצלחה של אנבידיה בעולם השרתים חל המפנה באינטל וב־2017 שכרה החברה בכיר מ־AMD כדי לפתח שבב משלה. היא אמנם חווה קשיים לא מעטים בהוצאתם לשוק אך במבחנים מסוימים חלק מהמוצרים של אינטל אף זוהו כיעילים יותר מאלה של אנבידיה.

האם הדשדוש של אינטל בשוק הבינה המלאכותית עלול לסכן את פעילותה בישראל? גם כיום חברת השבבים נחשבת למעסיקה הפרטית הגדולה במדינה עם מרכזי פיתוח בחיפה, פתח תקווה וירושלים וכ־12 אלף עובדים בארץ (לא כולל החברה בת מובילאיי). רבים מהעובדים הללו אמנם עוסקים בפיתוחים המסורתיים של החברה, אך לאינטל יש נוכחות לא מבוטלת בתחום הבינה המלאכותית עם חטיבות שלמות ששוקדות על פיתוחים בענף.

ולמרות זאת, במבחן התוצאות היבש, אנבידיה וחברות שבבים אחרות בנסיקה, בעולם שאינטל מדשדשת. בזמן שאינטל בתהליכי קיצוצים, שצפויים להימשך בשלוש השנים הקרובות, (כמו גם ענקיות טכנולוגיה אחרות ברחבי העולם) אנבידיה לא ביצעה סבבי פיטורים כלל והסתפקה בצמצום שולי של פעילויות ההסעדה והנופש של העובדים. החברה מעסיקה 3,000 עובדים במרכזי פיתוח ברחוב יצחק שדה בתל אביב וביקנעם.

בינה מלאכותית היא עסק יקר

המחיר הגבוה שמרשה לעצמה אנבידיה לגבות על השבבים שלה היא מאפיין בולט של שוק ה־AI הצומח. כמו בכל טכנולוגיה חדשה המיוצרת בשוק מונופוליסטי, בינה מלאכותית יוצרת היא עסק יקר. שאילתה בבארד, צ'אט הבינה המלאכותית החדש של גוגל, עולה לענקית הטכנולוגיה פי 3.5 מאשר שאילתה רגילה במנוע החיפוש שלה. זו הסיבה שבניגוד לשוק מחשוב הענן, שוק ה־AI מוטה לכיוון החברות הגדולות. "אין יתרון תחרותי לסטארט־אפ שמחבר את המוצר שלו למודל של OpenAI על פני חברה גדולה יותר", אומר לגלובס שחר כהן, שותף מייסד בלוסיד קפיטל. "זה משחק של חברות שכבר התמקמו בשוק שלהן כמו למונייד או וויקס והפכו למותג מוכר, כיוון שהן מצטיינות בעיבוד מידע ובהפצה דיגיטלית", אומר מייקל אייזנברג, שותף בקרן אלף. "כמובן שיש מקום לסטארט־אפים חדשים לשבש את השוק, אבל מנועי הבינה המלאכותית מהמדף לא יסייעו להם ליצור יתרון תחרותי".

וכשההתלהבות מהבינה מלאכותית בשיאה, בשבוע הבא ינחת אחד האנשים המרכזיים מאחורי המהפכה. מנכ"ל וממייסדי OpenAI, סם אלטמן, צפוי להגיע לישראל בשבוע הבא בתור אורח של מרכז הפיתוח של מיקרוסופט בישראל. אלטמן צפוי להיפגש עם עובדי המרכז בהרצליה וכן להיפגש עם מספר יזמים ישראלים בולטים. זאת במסגרת סבב פגישות עולמיות שעורכת החברה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם