גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דווקא לאחר שבוע קשה: הבנק שמעריך שהגיע הזמן לחזור להשקיע במניות בת"א

אסטרטג השווקים של דיסקונט: "בראייה לטווח הבינוני–ארוך אנו ממליצים להגדיל את שיעור ההחזקה במניות בישראל באופן הדרגתי - ותוך ניצול ימים של ירידות" ● זאת, לטענתו, בעיקר לאור התמחור הנמוך יחסית, ו"הערכתנו כי לפחות בשלב זה חלק מאירועי הסיכון מאחורינו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בשבוע שעבר נראה היה שהפחד חוזר לשוק המניות המקומי, לאחר מגמה חיובית שניכרה במהלך חודש אפריל, של צמצום הפער השלילי בין הבורסה בתל אביב לוול סטריט ולאירופה.

מה עומד מאחורי הדרישה של רשות התחרות לקבל את נתוני הריבית של הבנקים?
להתרחק מיזמיות נדל"ן: מנהל קרנות הגידור ממליץ איך להכות את השוק
ראש בראש: המספרים של שחקני ניהול הגמל אלטשולר שחם ומור

את השבוע שעבר סיכם מדד ת"א-35 עם ירידה של מעל 3%, בזמן שה-S&P 500 האמריקאי סיים שבוע תנודתי עם עלייה קלה של 0.3%. כך, מתחילת השנה גדל הפער בין השווקים: ירידה של 1.6% בתל אביב-35 לעומת עלייה של 9.5% במדד המרכזי של וול סטריט.

מה שגרם לעצבנות בתל אביב בשבוע שחלף היו בעיקר הצהרות מדאיגות של הצמרת הביטחונית בנוגע לזירה האיראנית. התוצאה כאמור הייתה פגיעה במומנטום חיובי מסוים, שהחל להצטבר מאז הוקפאה חקיקת הרפורמה המשפטית שהובילה לתשואה החסר המשמעותית של הבורסה ברבעון הראשון השנה - כאשר הפער השלילי החל להיפתח עוד בסוף ספטמבר 2022.

למרות הבלימה במומנטום החיובי, בבנק דיסקונט ממליצים כעת לחזור בהדרגה להשקעה בתל אביב: "בראייה לטווח הבינוני-ארוך, אנו ממליצים ללקוחות שהקטינו בחודשים האחרונים את המשקל של ישראל בתיקי המניות להגדיל את ההחזקה במניות ישראליות באופן הדרגתי, תוך ניצול ימי ירידות. זאת בעיקר לאור התמחור הזול יחסית, הערכתנו כי לפחות בשלב זה חלק מאירועי הסיכון מאחורינו, היכולת של השוק המקומי ליצור סנטימנט חיובי ברצף של מספר שבועות, מצב כלכלי סביר יחסית בישראל (למרות ההאטה הצפויה השנה) והעובדה כי חלק ניכר מהמכירות נטו של מניות בישראל הושפע ממכירות של קרנות הנאמנות".

רמת תמחור זולה של המניות הישראליות

בין היתר ביצעו בדיסקונט חישוב של מכפילי הרווח העתידי (יחס בין שווי שוק לרווח החזוי) שלפיהם נסחרות מניות מדד ת"א-35 ובארבעה מדדי דגל עולמיים: דאו ג'ונס, S&P 500, מדד השווקים המפותחים ומדד יורוסטוקס 50 האירופי, בהשוואה לחציון ההיסטורי (של המכפיל). בעוד שהמכפיל החזוי של מדד ת"א-35 "זול", קרי פער שלילי של 22.1% ביחס למכפיל ההיסטורי, מדד היורוסטוקס מצוי 6.9% מעל המכפיל ההיסטורי שלו; המכפיל של מדדי S&P 500 ודאו ג'ונס מצוי בפער שלילי של 4% לעומת ההיסטורי ומדד השווקים המתפתחים בפער שלילי של 5% כמעט.

 

 

לדברי שמואל קצביאן, אסטרטג השווקים של דיסקונט, ההשוואה מלמדת כי "סל המניות המקומי נסחר כיום בתמחור מכפילים זול יחסית להיסטוריה, ובאופן בולט לעומת המצב במדדי המניות האחרים". עוד הוא מעריך: "חלק ניכר מאירועי הסיכון מאחורינו לפחות בשלב זה, אם כי האי-ודאות לגבי האינפלציה, הריבית והמתיחות הפנימית היא גורם סיכון.

בהקשר זה הוא מעריך, כי "אי-שינוי דירוג האשראי של ישראל על ידי מודי'ס ואשרור דירוג ותחזית הדירוג של ישראל על ידי S&P משאירים את החששות מפגיעה בדירוג האשראי, לפחות בטווח הקצר, מאחור. תקציב המדינה עבר, אך ישנה אי-ודאות לגבי 'גובה הלהבות' במתיחות הפנימית בישראל ואי-ודאות בקשר להייטק הגלובלי".

עוד מציין קצביאן, כי "חלק ניכר מאוד ממהלך המכירות של מניות בישראל מאז תחילת השנה הונע על ידי קרנות נאמנות - עניין שהושפע מהמתח הפנימי בישראל ומהאווירה הכללית בנושא, כשדווקא גופים כמו קרנות פנסיה ומשקיעי חוץ רכשו במצטבר נטו מניות ישראליות מתחילת השנה.

"הגופים האחרונים מבצעים רכישות בראייה לטווח ארוך יותר ומתחשבים יותר בפרמטרים כמו תמחור, בעוד שקרנות נאמנות נוטות לפעול על סמך סנטימנט 'ופחד' בשווקים".

נקודת אי-ודאות נוספת שמעלים בדיסקונט היא האינפלציה הגבוהה בישראל, והאפשרות כי בנק ישראל ימשיך להעלות ריבית מעבר להחלטה האחרונה, מה שעשוי אולי להעיק על שוק המניות המקומי לפרקי זמן מסוימים. "יחד עם זאת, נציין כי שוק ההון וקונצנזוס הכלכלנים צופה ירידה באינפלציה שנה קדימה, כך שגם אם הריבית בישראל תעלה שוב - הרי שמחזור ההעלאות קרוב לסיום".

 

"מצב טוב יחסית בתמונת המאקרו המקומית"

באשר לתמונת המאקרו המקומית, זו מצביעה להערכת דיסקונט על "מצב סביר ואף טוב יחסית בחלק מהפרמטרים", כאשר הצפי להאטה בצמיחה ב-2023 לעומת השנים שלפני הקורונה איננו חריג בהשוואה גלובלית: "צמיחת התוצר ברבעון הראשון עמדה על 2.5% (בשיעור שנתי), הפעם הרביעית ברציפות שבה האומדן הראשון לצמיחה מפתיע כלפי מעלה את חציון התחזיות בשוק.

"הצמיחה הושפעה לטובה מהקיטון ביבוא (יותר ייצור מקומי), מהגידול ביצוא שירותים, מהגידול בצריכה בניכוי רכב ומהגידול בהשקעה בנכסים קבועים. בחלק מהמקטעים, כמו הצריכה השוטפת, קיימת אומנם האטה בקצב הצמיחה, ובכל זאת מדובר בנתונים סבירים יחסית, גם לאור התפוגגות ההשפעה החיובית של היציאה ממשבר הקורונה וההשפעה המעיקה של העלייה בריביות".

כמו כן, מוסיפים שם, כי לפי "השוואה שמציגים בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), הצמיחה ברבעון הראשון בישראל הייתה השנייה בחוזקתה מבין 16 מדינות".

בדיסקונט הוסיפו לחיוב כי שוק העבודה בישראל מגלה סימנים של חוזק. לפי נתוני הלמ"ס לגבי שיעור ההשתתפות בשוק העבודה (בגילאי 25-64), הנתון העדכני עמד על 78.9% בחודש אפריל האחרון. זהו נתון שהוא "קרוב לשיא כל הזמנים", מציינים בבנק, ומוסיפים כי "גם אם שיעור זה ירשום ירידה בעתיד, על רקע הצפי להאטה בעולם ובישראל, הרי שנקודת הפתיחה של הכלכלה חזקה יחסית".

עוד מפרסמים שם נתונים שמראים כי תחזית הצמיחה למשק הישראלי (2.5%) אומנם נמוכה ביחס לממוצע בשנים שקדמו לקורונה (2015-2019), אך היא עדיין בין הגבוהות בעולם.

בארה"ב נרשמה צמיחה של 2.4% בממוצע באותן שנים, והתחזית השנה היא לצמיחה של 1.6%. בין תחזיות הצמיחה של עשר כלכלות בולטות שמציג הבנק, בהן גרמניה, צרפת, אנגליה וסין, רק תחזית הצמיחה של סין השנה (5.2%+) גבוהה משל ישראל. השאר נמוכות ולפעמים שליליות.

כך למשל, כלכלות צרפת וגרמניה צפויות לרשום השנה צמיחה שלילית של 0.1% וחיובית של0.7%, בהתאמה. בשני המקרים מדובר בירידה ניכרת ביחס לקצב הצמיחה הממוצע שנרשם מדי שנה בעבר (2015-2019). הכלכלה היחידה מבין הכלכלות שנדגמו שבעצם צפויה לצמוח ב-2023 בשיעור גבוה יותר מהעבר היא יפן. ​

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

דיווח: ארה"ב עצרה משלוח נשק לישראל - מחשש למבצע נרחב ברפיח

לפי הדיווח משלוח הנשק היה אמור להיות מורכב מ-1,800 פצצות במשקל טון ו-1,700 פצצות במשקל 250 ק"ג • לאחר רצף אזעקות ביישובי הצפון: גל תקיפות של צה"ל בלבנון • מטרה אווירית חשודה יורטה סמוך לאילת • רה"מ נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • עדכונים שוטפים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה במסלולי 500 S&P מסוכן?

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?