גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האקדמיה הישראלית זקוקה לניעור לפני שתקרוס

דרישות גבוהות, חוסר משאבים ומרצים שמקבלים שכר אחיד שנמוך ביחס לתעשייה ולאוניברסיטאות בחו"ל מושכים את האקדמיה כלפי מטה

סטודנט / אילוסטרציה: Shutterstock, panitanphoto
סטודנט / אילוסטרציה: Shutterstock, panitanphoto

הכותב הוא פרופסור באחת האוניברסיטאות המובילות בישראל, באחד מהחוגים המשיקים לתעשייה

אני פרופסור באחת מהאוניברסיטאות המובילות בישראל באחד מהחוגים המשיקים לתעשייה (משפטים, מחשבים, כלכלה וכו'). עצוב לראות את האקדמיה מתדרדרת מטה באופן הדרגתי ומתמשך. ושאף אחד לא יתבלבל - שכר הוא חלק לא מבוטל בסיפור.

יש לי חברים אקדמאים רבים שנמצאים באוניברסיטאות בארה"ב, שהיו יכולים להטיס את האקדמיה לגבהים חדשים אם היו בוחרים להצטרף לאקדמיה בישראל. הם היו יכולים להכשיר את הדור הבא בהכשרה ברמה גבוהה. אך למרות שאותם חברים מדברים על החלום האבסטרקטי לחזור לישראל, הם לא עושים זאת. מדי פעם חלקם בודקים את האופציה לחזור לישראל, אולי אפילו הגיעו לשבתון כדי להרגיש את השטח. אבל כמעט תמיד, כשמציאות השכר טופחת על פניהם, הם מחליטים להישאר בבית הגדול בארה"ב, והמשכורת המפנקת שעבורה השקיעו שנים.

צריך לשלם

מדינת ישראל כבר השכילה להבין שלרופאים, כלכלנים, עורכי הדין והמתכנתים שעובדים כעובדים ממשלתיים מגיע לעבוד לפי חוזה מיוחד שיאפשר להם להרוויח יותר מאלה שעובדים בתחומים שונים. היא רק "שכחה" שכדי שיהיו מחר רופאים, כלכלנים, עורכי דין ומתכנתים, צריך לפעול לכך שיהיו אנשי סגל אקדמאים מצוינים שיכשירו את הדור הבא של עובדים חיוניים אלה. כדי שזה יקרה, צריך לשלם לחברי הסגל שכר ראוי, כך שמי שהשקיעו שנים ברכישת השכלה יבחרו להגיע ולהשאר בישראל.

התנאים של חברי הסגל בישראל לא טובים בלשון המעטה ביחס לתנאים של חברי סגל באוניברסיטאות בחו"ל, ובפרט בארה"ב. לחברי סגל באוניברסיטאות בישראל אין עוזרי מחקר שעומדים לרשותם, אלא חברי סגל נדרשים להשקיע בכל שנה חודשים רבים בניסיון לגייס משאבים שיוכלו לממן עוזרי מחקר.

כמו כן, היקף ההוראה הנדרש מחברי סגל בישראל גבוה מזה הנדרש בארה"ב, וחברי סגל בישראל מקבלים שירותי מזכירות/סיוע בנושאים לוגיסטיים/תפעוליים מצומצם באופן משמעותי ביחס למקובל בארה"ב. ולתנאים המאתגרים הללו, מתווסף השכר שנמוך בכ-20-80% מארה"ב, בהתאם לתחום. כיוון ששכר המרצים בישראל זהה לכל התחומים, ובארה"ב הוא משתנה לפי תחום וגבוה יותר בתחומים המשיקים לתעשייה, הפער משמעותי במיוחד עבור התחומים המשקים לתעשייה.

אגיד מספר דברים קשים, שבגללם בקשתי לכתוב בעילום-שם: כיום חלק מחברי הסגל שעובדים איתי לא מעודדים סטודנטים לעשות דוקטורט, כי הם סבורים שהם עושים עוול לסטודנט אם הם מעודדים אותו להגיע למערכת החולה של האקדמיה בישראל, למסלול עבדות שאינו מתגמל באופן הולם, ואותם מרצים לא מעוניינים להכשיר דוקטורנטים שייאלצו לרדת מהארץ כדי למצוא מקום בו יתוגמלו באופן הולם.

חבר סגל עובד סביב השעון בהנחית סטודנטים, הוראה, מחקר, כנסים, הרצאות בהתנדבות, מילוי תפקידי ניהול באוניברסיטה, עריכת ג'ורנלים, וכו'. השכר באקדמיה לא מצדיק את ההשקעה והעבודה סביב השעון, בטח לא של האנשים המוכשרים ביותר שיכולים למצוא מסלולי קריירה הרבה יותר קלים ומתגמלים. חלק מהסטודנטים שלי מתחילים לעבוד מיד עם סיום התואר הראשון בשכר שגבוה מזה שאני מקבל לאחר שנים רבות באקדמיה.

הרמה הולכת ויורדת

חברי סגל שאני מכיר מהרהרים ושוקלים לעזוב את האקדמיה ולעבור לתעשייה או לעבור לארה"ב. אני קיבלתי מספר הצעות לעבוד באוניברסיטאות בארה"ב, בשכר של פי כמה ביחס למה שאני מרוויח בישראל. אני מתקשה לעזוב את המשרה בישראל עבורה עבדתי במשך שנים, ואני עדיין מקווה שאבחר להישאר בישראל, אבל אני לא בטוח שזה יקרה. להיות ציוני, לתרום ולהכשיר את הדור הבא זה נחמד, אבל יש גבול כמה אפשר להיות פראייר ולא לפזול לאלטרנטיבות.

אני צופה בעצב כיצד המחלקות המשיקות לתעשייה מחליקות בדירוגים הבינלאומיים, ואיך מחלקות מתקשות לגייס חברי סגל ברמה שהיו מצליחות לגייס בעבר, ולכן נשארים עם תקנים לא מאוישים, או מגייסים חברי סגל ברמה שהולכת ויורדת.

כדי שהסגל יישאר בישראל, וכדי שהוא לא ירים ידיים ויעשה צ'ק-אאוט מנטלי, צריך לשלם שכר הגון ותחרותי ביחס לשוק וביחס לאקדמיה בארה"ב. דבר שני, ארגוני הסגל האקדמאים עושים נזק לאקדמיה בדרישה הארכאית לפיה חברי סגל מכל התחומים צריכים לקבל שכר אחיד. נגמרו ימי הקיבוץ בהם כולם הרוויחו שכר שווה. האקדמיה מתחרה מול התעשייה והאקדמיה בארה"ב. בשתי הזירות השכר בתחומים המשיקים לתעשייה גבוה ממה שהוא בתחומים אחרים. לכן, גם באקדמיה, השכר בתחומים המשיקים לתעשייה צריך להיות גבוה יותר. תשלום הולם ודיפרנציאלי הוא רק צעד ראשון וקטן, אבל זו התחלה. 

עוד כתבות

גרג אייבל, מנכ''ל ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

ברקשייר האת'וויי יוצאת לרכישה הגדולה הראשונה שלה בעידן שאחרי באפט

חברת ההחזקות ברקשייר האת'וויי תרכוש את טיילור מוריסון הום, בין חברות הבנייה למגורים הגדולות בארה"ב, תמורת 6.8 מיליארד דולר ● מדובר בעסקה הגדולה הראשונה תחת ניהולו של גרג אייבל, שהחליף את וורן באפט בתפקיד המנכ"ל בתחילת השנה

השלט של חברת תע''א / צילום: Shutterstock

ניסיון למיזם עם התעשייה האווירית נפל ונחשף בתביעת משקיעים

תביעת הענק נגד עיזבון היזם המנוח רן פוליאקין משרטטת: כך הפך ניסיון הקמת השותפות עם התעשייה האווירית למלכודת למשקיעים בחברת SixAI ● היורשים מצהירים: "התביעה שקרית, הטענות יופרכו" ● ומה הקשר לשרוליק איינהורן, ליו"ר הדואר לשעבר ולחברת הענק היפנית מוסאשי?

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon

המגבלות החריגות שצרפת מטילה על ישראל בתערוכה בינלאומית

ממשלת צרפת הודיעה כי גם השנה לא תאפשר לישראל להשתתף באופן רשמי בתערוכת ביטחון בינלאומית שתתקיים החודש בפריז ● ההחלטה כוללת איסור על הקמת ביתן לאומי והגבלות על הצגת מערכות נשק התקפיות של התעשיות הביטחוניות הישראליות ● במשרד הביטחון תקפו: "החלטה מבישה המדיפה ניחוח כבד של שיקולים פוליטיים"

בזמן שאתם הרווחתם, בתי ההשקעות הקפיצו את ההכנסות מדמי ניהול / אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן שאתם הרווחתם, בתי ההשקעות הקפיצו את ההכנסות מדמי ניהול

מאי היה חודש חזק עבור החוסכים, והתשואה מתחילת השנה עומדת על כ־12% במסלול המנייתי ● היחלשות הדולר עלתה לחוסכי S&P 500 בתשואה דו־ספרתית ● הנהנים הגדולים מהמגמה הם בתי ההשקעות שרשמו זינוק חד ברווחים. אז למה חלק מהמניות נופלות?

אילוסטרציה: Shutterstock

"פגם משמעותי של חוסר תום-לב": פסק הדין שכל מתווך חייב להכיר

פסק דין חדש של בית משפט השלום בתל אביב עושה סדר בשוק תיווך הנדל"ן וקובע כי מתווך שלא עובד לפי הכללים יאבד את התמורה המלאה

סרן ד''ר אורי יוסף סילבסטר ז''ל / צילום: דובר צה''ל

שני רחפנים פגעו במשוריין גבעתי, סרן ד"ר אורי יוסף סילבסטר נהרג

6 לוחמים נפצעו בתקרית בדרום לבנון, 3 מהם במצב קשה ● טראמפ מכריז על הפסקת אש חדשה - חיזבאללה יפסיק לירות ● נתניהו מאשר את ההסכמות: "הלחימה תימשך בדרום לבנון" ● יועצו של מנהיג איראן מוחסן רזאאי: מצר הורמוז נמצא תחת ניהולה של איראן, ולא נאפשר את המשך המצור ●  עדכונים שוטפים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"שוק אמוציונלי מאוד”: בת"א נרשמה מפולת. מה המומחים ממליצים לעשות עכשיו?

יום המסחר בבורסה בת"א היה הגרוע ביותר מאז אוקטובר 2023 בגלל ההסלמה בלבנון וההודעה על הקפאת המו"מ בין איראן וארה"ב ● "הדבר הכי נכון לעשות בימים כאלה זה לא לעשות כלום", מציין ערן פסטרנק, מבית ההשקעות פסטרנק שהם ● ומה אפשר ללמוד מהתנהגות השקל-דולר?

ראש אגף תקציבים מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

הממונה על התקציבים שינה בהיחבא מסמך רשמי עקב לחץ פוליטי

לגלובס נודע כי הממונה על התקציבים מהרן פרוזנפר שינה לבקשת לשכת שר האוצר מסמך מקצועי והשמיט ממנו את התנגדות גורמי המקצוע ● זאת כדי לאפשר את החלת תוכנית "אופק חדש" בחינוך המוכר שאינו רשמי, דבר שיביא להעלאת שכרן של גננות חרדיות

חן ליכטנשטיין

דירקטוריון צים החליט: חן ליכטנשטיין ימונה למנכ"ל

המינוי של ליכטנשטיין מגיע על רקע העסקה למכירת צים לידי הפג-לויד וקרן פימי, עסקה של 4.2 מיליארד דולר שאושרה ברוב גורף של מעל 97% על־ידי בעלי המניות של צים ● הוא צפוי להיכנס לתפקידו ב-1 ביולי 2026

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מתוך העמוד הרשמי של דוברות ראש הממשלה

הסוף לפטור ממע״מ עד 130 דולר: הכנסת ביטלה שוב את הצו שר האוצר סמוטריץ׳

חברי הכנסת הצביעו עם רוב של 59 אל מול 23 חברי כנסת נגד הצו של שר האוצר, שהעלה את תקרת הפטור ממע"מ על קניות מחו"ל מ־75 דולר ל־130 דולר ● כזכור, בפברואר דחתה המליאה את הצו הקודם של סמוטריץ', שביקש להעלות את הפטור ל־150 דולר

הבינה המלאכותית וההשפעה על העובדים בחברות הייטק / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי של אפולו: "אפס ראיות לאובדן משרות בגלל בינה מלאכותית"

טורסטן סלוק, הכלכלן הראשי של אפולו, סבור כי לא רק ש-AI אינה הגורם לפיטורים, הבינה המלאכותית תגדיל את מספר המשרות ותעלה שכר ● ואיך הגיבו בתעשייה לדבריו?

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

שתי המניות שהקפיצו את הבורסה הטובה בעולם

הבורסה של דרום קוריאה הייתה בעלת הביצועים הכי חזקים בחודש מאי עם זינוק של כמעט 30% ● מאחורי העלייה נמצאות מניות את סמסונג ו-SK HYNIX ● האנליסטים חלוקים: האם מדובר בהזדמנות קנייה זולה או במלכודת ריכוזיות מסוכנת? ● וגם: באיזה מקום סיימה בורסת ת"א את מאי, ואיך המשקיע הישראלי חשוף לסיאול?

אסף רפפורט / צילום: עומר הכהן

בדרך לעסקה נוספת: אסף רפפורט במגעים לרכישת ישראל בידור

בעוד עסקת רכישת רשת 13 עדיין ממתינה לאישור הרגולטורי, אסף רפפורט מקדם מהלך נוסף בתחום המדיה ● לגלובס נודע כי רפפורט מנהל מגעים לרכישת ישראל בידור, קבוצת סושיאל מהגדולות בישראל, שבמקביל בוחנת גם הצעה מצד חברת ההפקות SIPUR של גדעון תדמור והמנכ"ל גלעד אמיליו שנקר

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

לראשונה: ישראייר נכנסת לשוק המטוסים הפרטיים

ישראייר נמצאת בשלבים מתקדמים להקמת חטיבה חדשה להפעלת מטוסים פרטיים ● מיצג אמנותי של הצלם זיו קורן ושל היוצר נעם חורב יוצג על גג קניון עזריאלי ● וגם: זה התפקיד החדש של יודפת אפק־ארזי ● אירועים ומינויים

עידו סוסן, מנכ''ל דרייבנטס / צילום: איל יצהר

לפי שווי עצום של 8.5 מיליארד דולר: החברה הישראלית שהשלימה לגיוס ענק

לגלובס נודע כי חברת שרתי התקשורת הישראלית דרייבנטס מגייסת 410 מיליון דולר לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר, בסיבוב ענק שהופך אותה לחברה הפרטית השנייה בגודלה בישראל במונחי שווי שוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

"זה לא יימשך לנצח": לאסטרטגית שמזהירה מקזינו בשווקים יש עצה אחת למשקיעים

וול סטריט סגרה ביום שישי שבוע תשיעי של עליות רצופות במהלך עונת דוחות מצוינת, עפ"י חלק מהאנליסטים - הטובה מזה חמש שנים ● אלא שהאסטרטגית הראשית של מרכז שוואב מזהה אלמנטים של הימורים בהתנהלות, וממליצה למשקיעים לעשות דבר אחד

קופי גונון ירוק שהוברחו ושוקמו / צילום: באדיבות מקלט הקופים הישראלי

לראשונה: סמכויות אכיפה נגד סוחרי סמים יופנו גם לסחר בחיות בר

ועדת החוקה אישרה להחיל על מבריחים וסוחרים בלתי חוקיים בחיות בר סמכויות מתחום איסור הלבנת הון, כולל חילוט רכוש והקפאת חשבונות • המהלך מגיע לאור התרחבות שוק ההברחות והחזקת קופים וחיות בר בבתים פרטיים • מייסדת מקלט הקופים הישראלי: "בלי חקיקה קבועה וענישה מרתיעה בפועל, התופעה לא תיעלם"

יורם אורון / צילום: איל יצהר

עסקת ענק בתחום הרחפנים: דיפנד מרעננה נמכרת ב-1.5 מיליארד דולר

החברה הישראלית דיפנד (D-Fend) מרעננה נמכרת ב- 1.55 מיליארד דולר במזומן למוטורולה סולושנס האמריקאית, במה שמוגדר כמכירת החברה הביטחונית בסכום הגבוה אי-פעם בישראל

ד''ר זאב פרבמן - מנכ''ל לייטריקס / צילום: איל יצהר

לייטריקס מפטרת ביד אחת ומגייסת ביד שנייה

מאחורי המהלך הדרמטי של החברה הירושלמית מסתתרת מגמה רחבה יותר בענף: חברות הטכנולוגיה כבר לא רק מפטרות עובדים, אלא משנות את התמהיל האנושי שלהן בהתאם לעידן הבינה המלאכותית ● כך, לצד הקיצוץ, לייטריקס פותחת 25 משרות חדשות בתחום ה־AI

כרטיס אשראי של מועדון ''בהצדעה'' / צילום: יחצ

"צריך לסגור לגמרי": למה מילואימניקים יוצאים נגד "בהצדעה"

עשרות מיליוני שקלים מתקציב המדינה זורמים למועדון הצרכנות "בהצדעה" של חיילים משוחררים ומילואימניקים, אך הלקוחות מעלים טענות על אפליקציה קורסת, מחירים מזנקים ומלאי שאוזל מיד ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים צניחה במכירות ובנתח השוק