גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השתתפתם באירוע חברה? יכול להיות שתיאלצו לשלם על כך מס הכנסה

ביה"ד לעבודה פסק כי יש לחייב עובדים במס על אירוע שערך המעסיק, היות שהפיקו ממנו הנאה ● לאחרונה, שופט בעליון סבר כי הוצאות לצורכי גיבוש שחקני כדורגל משרתות את הקבוצה, ולכן היא תשלם את הנטל עבורם ● האם ההגדרה ל"אירועי גיבוש שחייב במס" בדרך להשתנות?

אירוע חברה / אילוסטרציה: Shutterstock
אירוע חברה / אילוסטרציה: Shutterstock

בשנים האחרונות אירועי גיבוש הפכו לתופעה רווחת בקרב חברות רבות. אלה מארגנות לעובדיהן הופעות של זמרים מפורסמים, ארוחות גורמה, נסיעות ליעדים בארץ ובחו"ל על חשבון החברה ועוד.

מנהל רשות המסים לשעבר במשפט נתניהו: "לא ראיתי מקום להאריך את הטבות חוק מילצ'ן מעבר לעשר שנים" 
3 שנות מאסר למיסטיקן נתנאל אור כהן בגין עבירות מס במיליונים 
עורך דין ביקש פטור ממע"מ בגין גביית חובות על צ'קים ושטרי חוב בהיקף כ-10 מיליון שקל. מה קבע בית המשפט? 

אך האם אירועי גיבוש מהווים הוצאה מוכרת עבור המעסיק או הטבה חייבת במס עבור העובד? שאלה זו מעסיקה חברות רבות במשק המממנות עבור עובדיהן אירועי גיבוש, וכעת גם מעוררת מחלוקת משפטית.

במוקד שני פסקי דין, שהובילו להחלטות שונות: האחד - של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, שעסק בשאלה האם משרד עורכי הדין שקל ושות' הוא "הנהנה העיקרי" מקיום אירועי הגיבוש לעובדיו.

פסק הדין השני נדון לאחרונה בבית המשפט העליון בעניינה של קבוצת הכדורגל איתוראן קריית שמונה. במסגרת זו דן בית המשפט בשאלה האם אירועי גיבוש יומיים שנערכו לשחקני הכדורגל חייבים במס או מהווים הוצאה מוכרת של המעסיק.

 

מקרה ראשון: העובדים הם הנהנים העיקריים

בין השנים 2012 ל־2015 ערך משרד עורכי הדין שקל ושות' אירועי גיבוש עבור עובדיו. לטענת המשרד, הוא הנהנה העיקרי מאירוע הגיבוש, שכן המשרד מייחס חשיבות גדולה לבחירת ההון האנושי, הכשרתו וגיבושו.

בית הדין לא קיבל את הטענה וקבע כי למרות שיש אינטרס מובהק של המעסיק לקיים פעילות גיבוש, יש לזקוף את שווי האירוע לעובדים, היות שהם הפיקו הנאה לא מבוטלת מהפעילות.

"מקרה זה נמצא באזור בו שני השדות חופפים באופן שמתקיימת 'זיקת הנאה משותפת'", פסק השופט אורן משגב. "בשעה שפעילויות מסוג האירועים שהתובעת ערכה תורמות לתחושת הלכידות של העובדים, הרי שאופי הפעילויות הסבו ללא ספק הנאה רבה למשתתפים. בפעילויות אלה לא נכללה פעילות לימודית או מקצועית כלשהי".

עוד הוסיף השופט משגב כי כדי להכיר בהוצאות אירועי הגיבוש כהוצאה עבור העובד, יש צורך שהאירוע יהיה במובהק אירוע שמשרת את המעסיק במידה ניכרת יותר, כגון השתלמויות.

עו"ד יניב שקל, בעלי בוטיק המס שקל ושות', מתכוון לערער על פסק הדין. לדבריו, "בית הדין הוסיף דרישה לקיום השתלמות, המנוגדת לדעתנו לתכלית אירועי הגיבוש, ואף לא עמד על היתרון הקיים למעסיק דווקא בקיום האירועים בסופי שבוע".

מקרה שני: אירועים נערכים לצורכי העבודה

כאמור, פסק דין נוסף בעניין זה נדון לאחרונה בית המשפט העליון, בעניינה של קבוצת הכדורגל איתוראן קריית שמונה. באשר לשאלה האם שחקני עבר בקבוצה העירונית זכאים להטבות המס בדומה לתושבי העיר - שופטי העליון השיבו על כך בשלילה.

בשולי פסק הדין עלתה גם השאלה האם האירועים חייבים במס או מהווים הוצאה מוכרת. בדעת המיעוט של השופט אלכס שטיין צוין כי ככלל, יש להכיר בהוצאותיה של קבוצת ספורט, אשר מיועדות ליצור ולחזק את גיבושם החברתי של שחקניה, כהוצאות שבעיקרן משרתות את טובתה: "אירועי גיבוש נועדו לגרום לעובדים הנאה, אולם הם נערכים במסגרת העבודה ולצרכיה".

עוד ציין השופט שטיין: "במקרים רבים עובדי החברה אינם בהכרח נהנים מאירועי גיבוש, ומשתתפים בהם רק מתוך מחויבות למקום העבודה, ובמטרה לתרום ללכידות החברתית".

התנאים לסיווג האירוע מעוררים מחלוקת

באפריל 2018 פרסמה רשות המסים הנחיה, במסגרתה צוין כי היא מכירה באירועי גיבוש כצורך עסקי ממשי שיש בו תרומה לטובת המעסיק, כך שלא נדרש לזקוף שווי לעובדים. אולם הרשות קבעה מספר תנאים, אשר רק בהתקיימם, יראו באירוע ככזה שבו טובת המעביד גוברת על טובת העובד.

בין היתר, פעילות הגיבוש צריכה להיערך בארץ ולא בחו"ל, המשתתפים בה הם רק העובדים ללא בני זוג, האירוע מתקיים בימי עבודה ולא בסוף שבוע, ויש תקרת תשלום על הפעילות (עד 400 שקל ליום לאדם בלי לינה ועד 700 שקל ליום לאדם עם לינה).

מאז פרסום ההנחיה, התעוררו לא מעט מחלוקות בין מעסיקים לבין רשות המסים בנוגע לעמידה בתנאים הנדרשים. לדברי עו"ד ורו"ח שחר שטראוס, שותף במשרד בנימיני ושות', "אין עיגון בפקודת מס הכנסה לתנאים שנקבעו בהנחיה של רשות המסים, על־מנת שעסק לא יידרש לזקוף שווי בגין פעילות גיבוש לעובדיו".

שטראוס מספר כי "אחד המקרים שמשרדנו מנהל בבית משפט הוא של חברה שלקחה את עובדיה לפעילות גיבוש בת יומיים בארץ. מאחר שהעלות הייתה גבוה מ־700 שקל לאדם ליום, רשות המסים סירבה להכיר בזה כפעילות גיבוש שאינה חייבת במס. במקרה אחר, חברה לקחה את העובדים לפעילות גיבוש בבית מלון בארץ, אבל מאחר שהוזמנו גם בני זוג, הרשות סירבה להכיר בזה כפעילות גיבוש, זאת למרות שהאירוע כלל פעילות גיבוש עם תוכנית מקצועית".

לדברי שטראוס, עמדת רשות המסים מובילה לאבסורד. "האם הרשות סבורה כי עובד אשר יוצא לפעילות גיבוש במסגרת החברה ביחד עם עובדים נוספים מהחברה, מבטל נופש אחר שתכנן לקיים עם משפחתו או עם חבריו, ולכן נוצרה לו טובת הנאה?".

בנוסף, טוען שטראוס, רשות המסים אינה דורשת את אותן דרישות מהמדינה כמעסיק. "אם זו עמדת הרשות, מדוע היא לא מיושמת על עובדי מדינה אשר יוצאים אף הם לפעילויות גיבוש, שבחלקן אף ניתן לצרף בני משפחה?".

הפסיקות מערערות את ההנחיות

עו"ד ורו"ח אופיר לוי, שותף מוביל תחום המיסוי במשרד ארנון, תדמור־לוי, טוען כי לאור הפסיקות השונות שתוארו מעלה, הנחיית הרשות אינה מחייבת, וניתן להתנגד אליה. "המבחן שנקבע לאחרונה בפסק דין איתוראן פשוט: האם ההטבה חוסכת לעובד הוצאה שהעובד היה מוציא ממילא? אם התשובה חיובית - טובת העובד גוברת", אומר עו"ד לוי.

גם עו"ד ורו"ח רחלי גוז־לביא, שותפה מנהלת במשרד עמית, פולק, מטלון, מאמינה כי "פסיקת בית הדין האזורי אינה סוף פסוק ועשויה להשתנות לאור פסיקתו של בית המשפט העליון, שחזר בפסק דינו על העקרונות הידועים מתי יש לזקוף שווי בפעילויות הניתנות לעובדים. כל זמן שהפעילות אינה פרסונלית לעובד, לא נדרש לזקוף שווי לצורכי מס בגין כך".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "ההנחיה נועדה לאפיין מקרים בהם ניתן לראות פעילות גיבוש לעובדים כפעילות שבה טובת המעסיק גוברת על טובת העובד, ומשכך לא לזקוף לעובד שווי - וההפך.

"נדגיש כי ההנחיה האמורה פורסמה לראשונה לחשב הכללי, המיישם את ההוראות הללו בקרב ציבור עובדי המדינה, ולאחר מכן פורסמה ההנחיה לכלל המשק".

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם