גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משקיעים ובכירים בחברות שהתמזגו לספאק הרוויחו מיליארדים לפני שהבועה התפוצצה

בכירים ומשקיעים מוקדמים בחברות שהפכו לציבוריות דרך מיזוג עם חברות ספאק מכרו מניות ב–22 מיליארד דולר לפני צניחתן ● אחד המקרים הבולטים: פלטינום אקוויטי, שמכרה מניות של חברות שבהן השקיעה, והרוויחה 2.3 מיליארד דולר

ריצ'רד ברנסון חוגג טיסה של וירג'ין גלקטיק לחלל / צילום: Associated Press, Andres Leighton
ריצ'רד ברנסון חוגג טיסה של וירג'ין גלקטיק לחלל / צילום: Associated Press, Andres Leighton

הפריחה בחברות ספאק (SPAC) עלתה למשקיעים מיליארדים. אנשים בעלי מידע-פנים בחברות שהפכו לציבוריות דרך המיזוג היו בצד המרוויח של המסחר הזה.

חברות ספאק הן חברות ללא פעילות, שמגייסות כסף בבורסה במטרה למזג פעילות של חברה קיימת לתוכן תוך זמן מוגבל. עבור החברות הפרטיות, מיזוג כזה מהווה דרך חלופית להגיע למסחר בוול סטריט שלא באמצעות הנפקה (IPO).

באוסטרליה כבר לא מתלהבים מהייטק ישראלי; מה יעלה בגורל מי שהנפיקו שם? 
לא מאוחר לקפוץ על עגלת האג"ח: "תשואות של 5%-7% גם לארבע שנים קדימה"
נתוני הריביות בבנקים נחשפים: כך הופלו משקי הבית לעומת העסקים הגדולים | בלעדי

מנהלים ומשקיעים מוקדמים בחברות שהונפקו דרך חברות ספאק מכרו מניות בשווי 22 מיליארד דולר דרך פעולות מסחר מתוזמנות היטב, והרוויחו לפני שמחירי המניות צנחו.

כמה מהמרוויחים הגדולים ביותר היו פלטינום (Platinum Equity), חברת ההשקעות של בעלי הדטרויט פיסטונס טום גורס, המיליארדר הבריטי ריצ'רד ברנסון ומייסד Nikola המורשע, טרבור מילטון. הם היו בין אנשי-פנים (insiders) רבים שקיבלו מניות בזול ומכרו אותן כשעלו בערכן, על פי ניתוח של וול סטריט ג'ורנל של גילויים על מסחר-פנים הקשורים ליותר מ-200 חברות שעשו עסקאות ספאק.

חברות שהונפקו במיזוג לספאק הפסידו יותר מ-100 מיליארד דולר בשווי שוק. לפחות 12 מהן ביקשו הגנה מפני פשיטת רגל.

מנהלים רבים טענו שהפריחה במיזוגי ספאק הייתה דרך טובה יותר לחברות להיות מונפקות לעומת הנפקות בבורסה. "קל להבין למה מנהלים בחברות בחרו באפשרות הזו", אמר הפרופסור מביה"ס למשפטים של אוניברסיטת ניו יורק, מייקל אורלוגה, שחקר חברות ספאק. "זה לא היה בגלל שזו הייתה טכנולוגיה פיננסית טובה יותר - זה היה בגלל שמבחינתם זה פשוט היה טוב יותר".

מכירות־פנים ב־232 מתוך 460 חברות שנבדקו

הג'ורנל ערך ניתוח של יותר מ-460 חברות שערכו הסכמי ספאק, וזיהה 232 שהיו בהן מכירות-פנים, על בסיס בדיקה של מסמכים שהוגשו לרשות ניירות ערך (SEC) עד 18 במאי. הניתוח התמקד בגילויים שעשו משקיעים שמחזיקים יותר מ-10% מהחברה וסמנכ"לים ודירקטורים בחברות.

מתוך אלה שהיו בהן מכירות, אנשי-פנים מתוך 12 חברות מכרו באופן מצטבר מניות השוות לפחות 500 מיליון דולר. אנשי-פנים בכ-80% מ-232 החברות מכרו מניות בשווי מוערך של פחות מ-100 מיליון דולר, על פי הניתוח של הג'ורנל. בממוצע, אנשי-פנים מכרו כל אחד מניות ב-22 מיליון דולר.

אחת המכירות הגדולות ביותר נעשתה על ידי פלטינום אקוויטי. פירמת הפרייבט אקוויטי מכרה מניות של ארבע חברות שבהן השקיעה לפני שהונפקו דרך מיזוגים עם חברות רכישה, וייצרה בתוך כך רווחים של 2.3 מיליארד דולר. טום גורס ופלטינום סירבו להגיב.

ההכנסה הגדולה ביותר של פלטינום הגיעה ממכירת המניות של Vertiv Holdings, חברה המוכרת תשתיות של דאטה סנטר שבעבר הייתה בבעלות פלטינום, לפני שהונפקה ב-‏2020 דרך מיזוג בשווי 5.3 מיליארד דולר עם ספאק שזכה לגיבוי של גולדמן זאקס.

כשפלטינום מכרה מניות ב-2021 תמורת בין 20 ל-25 דולר למניה, חמש קרנות פנסיה קנו אותן. בפברואר 2022, מחיר המניות של Vertiv ירד ב-37% ביום אחד, לכ-12.4 דולר, לאחר שהחברה הכריזה על תוצאות פיננסיות מאכזבות שאנליסט אחד בדויטשה בנק תיאר כ"רעות עד מזעזעות". קרנות הפנסיה הפסידו יחד כמעט 2.4 מיליון דולר.

קרנות הפנסיה הגישו בשנה שעברה תביעה שבה טענו שההנהלה של Vertiv פרסמה הנחיות מטעות לגבי הרווחים שלה. רוב ההפסדים של קרנות הפנסיה מומשו על ידי קרן הפנסיה והסיוע של השריפים של לואיזיאנה, שהוציאה יותר מ-2.6 מיליון דולר על מניות, ובסופו של דבר מכרה כחצי מההחזקות האלה בהפסד, כך מראים רישומי בית המשפט.

"אנו לא מסכימים בכלל עם הבסיס של התביעה, ויש לנו הגנות בעלות ערך", כתבה דוברת Vertiv בהודעת אימייל. בקרן הפנסיה מלואיזיאנה ובקרנות אחרות סירבו להגיב.

לפני הצניחה: ברנסון מכר ב-1.4 מיליארד דולר

מניות Vertiv נסחרות כעת סביב 20 דולר, ירידה משיא של יותר מ-28 דולר ב-2021, אבל עדיין מעל מחירן המקורי ברישום למסחר של הספאק, 10 דולרים. זה לא המקרה בחברות רבות אחרות שחוו מכירות-פנים גדולות, כולל חברת תיירות החלל Virgin Galactic.

ברנסון, מייסד החברה, מכר כמעט 75% מהמניות שלו תמורת יותר מ-1.4 מיליארד דולר, לפני שעיכובים בהשקה ועלויות גבוהות גרמו למניה לרדת ביותר מ-90% מהשיא של כל הזמנים, וכ-60% מתחת למחיר בעת הרישום בספאק.

הרווחים מהמכירות של ברנסון שימשו כדי לחזק את וירג'ין גרופ, שעסקי התיירות והנסיעות שלה נפגעו מהמגפה, כך אמרה דוברת של החברה. ברנסון הוא עדיין בעל המניות הגדול ביותר בוירג'ין גלקטיק.

משקיע ההון סיכון צ'מאת פליהפיטייה, מנהל הספאק שהנפיק את וירג'ין גלקטיק, הרוויח 310 מיליון דולר ממכירת מניות החברה, כך מראים דיווחיה. כמו כן הוא הוציא 144 מיליון דולר כדי לרכוש מניות ולהפעיל אופציות.

המנהל לשעבר בפייסבוק זכה לכינוי "מלך הספאק" בגלל מאות מיליוני הדולרים שעשה בזמן הפריחה בעקבות עסקאות כמו של וירג'ין גלקטיק ואפליקציית הניהול הפיננסי האישית SoFi Technologies. דובר של פליהפיטייה סירב להגיב. מנהלים בחברות ספאק מקבלים מניות מוזלות מאוד עבור הפיכת חברות למונפקות, דבר שמגדיל את התשואה שלהן.

אנשי-פנים עשו יותר מ-200 מיליון דולר בסטארט-אפים רבים אחרים שהתמזגו עם ספאק, כולל סטארט-אפ המשאיות המופעלות בתאי דלק Nikola, יצרנית הטכנולוגיה למכוניות אוטונומיות Luminar Technologies וחברת הגיימינג המקוונת Skillz.

מכירה של מניות Nikola ב-450 מיליון דולר

חלק גדול מכ-450 מיליון דולר במכירת מניות של Nikola הלכו למייסד טרבור מילטון, שהתפטר מהחברה במסגרת האשמות במרמה בספטמבר 2020. שנה אחר כך, מילטון מכר מניות בכ-374 מיליון דולר במחיר ממוצע למניה של כ-11 דולר. הוא הורשע במרמה בניירות ערך באוקטובר. מאז ירד מחיר מניות החברה מתחת לדולר אחד. דוברת של Nikola סירבה להגיב.

Luminar מונהגת על ידי המנכ"ל אוסטין ראסל, בן 28, שלאחרונה הוביל ניסיון לרכוש את גוף התקשורת פורבס. החברה שלו הונפקה דרך מיזוג עם ספאק שנתמך על ידי מיליארדר הפרייבט אקוויטי, אלק גורס, אחיו של טום גורס בעלי פלטינום.

ראסל הכניס כ-220 מיליון דולר במכירת חלק ממניות Luminar ביולי 2021 תמורת 21 דולר למניה, על פי רישומי החברה. המכירה הייתה למשקיעים מוסדיים בהקצאה פרטית, אמרה דוברת. ביום שישי, סגרו מניות לומינר במחיר של 6.68 דולרים. ראסל גם שילם 31 מיליון דולר כדי לרכוש מניות ב-2022 וב-2023, במחיר ממוצע של 6.81 דולרים למניה. השכר של ראסל קשור לביצועי המניות.

שתיים מהספאקים של אלק גורס התמזגו עם חברות בבעלות פלטינום השייכת לאחיו, והאחים גורס החריגו עצמם מהמשא ומתן על המיזוגים. אנשי-פנים עשו כ־700 מיליון דולר במכירות של אחת מהחברות האלה, Verra Mobility, ספקית טכנולוגיה לניהול ציי רכב. פלטינום של טום גורס הייתה אחראית לרוב המכירות האלה. Verra היא עוד מקרה נדיר שבו המניות עלו בשוויין לאחר המיזוג.

"בעלי החברות האלה היו מודעים לכך שהערכות השווי שהספאקים נתנו להן היו נדיבות באופן יוצא דופן", אמר אורלוגה. "לא צריך לחשוב יותר מדי לפני שמנצלים דבר כזה".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה