גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתוך כמה שנים היא תהיה עיוורת. בינתיים היא חורשת את העולם על אופניים

בגיל 40 התבשרה עירית נתיב שבשנים הקרובות שדה הראייה שלה יצטמצם בהדרגה - עד שתתעוור לחלוטין ● כשהיא הבינה שזה מאלץ אותה לוותר על האהבה הגדולה שלה - לטייל ברגל - היא ובעלה יאיר קיבלו החלטה: הם ימצאו ספורט שלא מחייב אותה לראות ● אז הם עלו על אופני טאנדם, והתחילו לחרוש את הארץ - ואז גם את העולם

עירית ויאיר נתיב בנהר הריין, שוויץ. ''שבילי אופניים מסודרים וניווט קל'' / צילום: פרטי
עירית ויאיר נתיב בנהר הריין, שוויץ. ''שבילי אופניים מסודרים וניווט קל'' / צילום: פרטי

 

עד לפני עשר שנים עירית ויאיר נתיב היו זוג נורמטיבי לגמרי. הם הכירו בתיכון, התאהבו, התחתנו. שניהם עבדו כמהנדסים קרייריסטיים. הם גם הרחיבו את המשפחה והביאו שלוש בנות לעולם: ירדן, שני ורותם. יחד טיפחו בני משפחת נתיב תחביב מועדף - לטייל. הם היו הולכים המון, בארץ ובעולם, גומאים מרחקים, קילומטרים על קילומטרים - והכול ברגל.

מנכ"ל שופרסל בראיון בלעדי: "הצלחנו להבהיר לציבור ולממשלה שהאחריות ליוקר המחיה היא לא שלנו"  | ראיון
הצ'טבוטים ניזונים מהאינטרנט, ומישהו צריך לשלם על זה 
כולם צריכים להנות: החוקר שרוצה גישה חדשה לחדשנות ולמימון הייטק | ראיון

אלא שיום אחד קרה דבר ששינה את מסלול חייהם. עירית, בת 40 אז, גילתה שהיא עומדת להתעוור. "שמתי לב שהראייה שלי לא תקינה בתאורה מעומעמת", היא נזכרת, "שיש לי עיגול יותר בהיר בשדה הראייה ועיגול ממש כהה בשוליים שאני לא רואה בו כלום". בהתחלה היא לא ייחסה לכך חשיבות, וגם כשהרופא שלח אותה לבדיקת שדה ראייה לקח לה זמן להגיע אליה. "חשבתי שזו עייפות ולא התייחסתי לזה. כאימא קרייריסטית לשלוש בנות, שעמוסה בשגרה, לקח לי חצי שנה למצוא זמן".

לבסוף היא הגיעה לבדיקה, שהיא פשוטה מאוד לדבריה, שבסופה אמר לה הרופא שהיא כנראה לא הבינה את ההוראה שלו - כי התוצאות לא הגיוניות. "בבדיקה נדרשתי לעקוב אחרי נקודה אדומה וללחוץ על כפתור בכל פעם שאני רואה אותה. שאלתי אותו: מה יש כבר לא להבין? אז פניתי לד"ר גוגל. אני לא אשכח את הרגע שבו יאיר ואני יושבים מול המחשב עם התוצאות ואחרי תחקיר לא ארוך מבינים במה מדובר".

כך, לאחר סדרת בדיקות אצל פרופסור מומחה בתחום, היא אובחנה: "את סובלת ממחלת ה־RP, רטיניטיס פיגמנטוזה (מחלה גנטית שבה קולטני האור ברשתית העין מתנוונים - אל"ו). אין לזה תרופה", הוא בישר. הוסבר לה ששדה הראייה שלה יצטמצם לאט־לאט ל"ראיית צינור", עד שלבסוף היא תאבד לחלוטין את היכולת לראות. הרופא לא ידע לומר מתי זה יקרה ובאיזו מהירות, אבל הסביר שאי אפשר לעצור את זה.

"יש המון אי־ודאות בתוך האירוע", היא נזכרת. "הבנתי שתהיה הידרדרות אבל לא ידעתי כמה מהר זה יתדרדר. אז המשכתי לחיות, כי אין מה לעשות. זו רכבת הרים, כי לא ידעתי מתי יגיע השלב הבא. הייתי מוטרדת מאיך זה ישפיע על החיים שלנו". "שנינו אנשים מאוד פרקטיים", מוסיף יאיר, "זה נשמע קר, אבל הבנו שזה מה יש ועם זה עובדים, שזה המצב ועכשיו צריך להתמודד איתו".

בשנים שלאחר מכן שדה הראייה של עירית הצטמצם יותר ויותר. "הרגשתי קשיים. ההליכה השתנתה, לא יכולתי להסתובב לבד בלילה והיה קשה מאוד להתנהל במקומות צפופים, כי אני לא רואה מימני ומשמאלי, מעליי ומתחתיי". "אם בבית הבנות היו רגילות לחלוץ נעליים איפה שבא להן ולשים את התיק איפה שבא להן, אז זה הפך לבלתי אפשרי", מוסיף יאיר, "כי כל דבר עלול להיות מכשול עבור עירית".

למרות כל זאת עירית הייתה יחסית עצמאית - עד תאונת הדרכים שחוותה בסוף 2015, שבה התנגשה חזיתית ברכב. "זה היה רכב מסחרי גדול", היא מספרת. "הוא פתאום הגיע, אבל מבחינתי הוא לא הגיע משום מקום, אני פשוט לא ראיתי אותו. הבנתי שאני יכולה לראות את הנמלה על הקיר מולי, אבל לא יכולה לראות את הסמיטריילר לצדי. התאונה לא הייתה קשה, אבל הבנתי בה שאני לא יכולה לנהוג יותר".

באותו הרגע החיים נהיו קצת יותר מורכבים. עירית לא יכלה לחזור לעבודה ונאלצה לבלות את רוב זמנה בקיבוץ שבו גרו, להבות חביבה. "לא יכולתי לעסוק יותר במה שעסקתי בו קודם, כי הייתי חייבת להיות ניידת, אז עשיתי ניסיונות בדברים אחרים. למדתי ייעוץ לכלכלת המשפחה, אבל תמיד הניידות הייתה בעוכריי. בסוף התחלתי לעבוד בקיבוץ מגל, שזה מרחק הליכה מהבית. עבדתי בתחום הלקוחות באחד העסקים של הקיבוץ, וכשהוא נסגר נבחרתי להיות מזכירת קיבוץ. זה רחוק מאוד מכישוריי אבל לא הייתה לי ברירה. בכל מקרה, אחרי שלוש שנים נגמרה לי הקדנציה".

נקודת המפנה החיובית בהתמודדות עם המחלה הייתה דווקא בקורונה. "הקורונה דחקה את כולנו לקצה. זוג שאוהב לטייל עכשיו ספון בביתו. תחושות של פחד, עצבות, חוסר אונים והחמצה התחילו להתערבב ולהוריד אותנו למטה. אבל בדיוק אז, בתוך הקושי, עלינו על רעיון. הבנו שחוקי משרד הבריאות מאפשרים יציאה מהבית לטובת ספורט, וחשבנו לעצמנו: למה שלא נמצא פעילות שתאפשר לנו גם לצאת מהבית וגם לחזור להתחבר לטבע?".

"בארץ צריך לרכוב 70% על הכביש"

עם הנחישות הזאת מצאו עירית ויאיר ספורט שהם יכולים לעשות יחד ובמגבלות - אופני טאנדם. טאנדם הם למעשה אופניים זוגיים שבהם הרוכב מקדימה הוא המוביל והוא אחראי על הניווט, ההילוכים, המעצורים ומהלך הרכיבה, ומי שיושב מאחור תורם בעבודת הפידול. "רכשנו בהתחלה אופניים כאלה מיד שנייה ב־2,000 שקל כדי לראות אם זה בכלל מוצא חן בעינינו. אלה היו אופניים כבדים מברזל בלי שום שכלולים. חרשנו איתם המון מסלולים בארץ, מהמדבר בדרום עד הנחלים בצפון", מספר יאיר. "התאהבנו בזה".

הזוג הבא כבר היה מקצועי יותר ובהשקעה גדולה יותר, 25 אלף שקל. "המשכנו לטייל ברחבי המדינה וכמעט באדיקות בכל סוף שבוע ובכל חופשה". בשלוש השנים שחלפו מאז הם רכבו 6,000 קילומטר יחד, בין היתר בעמק חפר, בנימינה, קיסריה, מחדרה לחיפה, מיקום ליפו, הם רכבו בירדנית, בעין גב וגם מים לים (קריית ים ועד לטבריה), בעמק המעיינות ובעמק בית שאן, הם הצפינו לקריית שמונה, עמק החולה, הירדן ההררי, והדרימו לשוקדה, דרום אדום, חבל לכיש , תמנע, אילת ועד מעבר גבול טאבה. הם גם משתתפים יחד באירועי אופניים ארציים כמו סובב ירושלים, סובב תל אביב וסובב כנרת. כל זה כששדה הראייה של עירית מוגבל ל־15% בלבד.

עירית ויאיר בתמנע / צילום: פרטי

"במהלך הרכיבות יש תחושת חופש", אומרת עירית. "אני חופשייה מהמגבלה שלי. 90% מהדרך אני לא רואה, אבל אותם 10% שאני כן רואה מרגשים אותי מאוד. הכול מסביב מעניין אותי. יאיר עסוק בלנווט, להחליף הילוכים, לוודא שלא ניפול על סלעים ואני בינתיים יכולה ליהנות מהטבע. כל עוד יש לי שרידי ראייה אני יכולה ליהנות מזה. פתאום אני יכולה לצאת וזה לא כרוך בהליכה ברגל, שמתישה אותי, כי אני כל הזמן בחשש מנפילה וצריכה להיות עם הראש על הדרך. אני יכולה להרים את הראש לאתר ציפורים אם יוצא לי. יש תחושה של 'וואלה, אני מטיילת יחסית בצורה עצמאית, אני לא מחזיקה אף אחד, אני לא מפחדת ליפול בכל רגע, ואני יכולה ליהנות מהטבע ומהנופים'".

המסלולים בארץ נוחים לאופניים כמו שלכם?
"המצב של מסלולי האופניים בישראל בכי רע", אומר יאיר. "כדי להקיף את הכנרת צריך לרכוב 60%-70% מהדרך על הכביש. לגבי הטאנדם הם 2.5 מטר, אופניים רגילים הם מטר וחצי בערך. פעם קרה לנו שנהג לא הסכים להעלות את האופניים לתא המטען וציפה שנרכב את הכול חזרה. גם דברים כאלה קורים במסע שלנו".

בבנגקוק / צילום: פרטי

הרכיבה המשותפת אילצה את עירית ללמוד לשחרר את השליטה. "באופניים, כשאתה מאחורה, אתה מפדל וצריך להיות חזק ולתת אנרגיה, אבל אתה לא יכול לנווט, להחליט אם פונים, לעצור, להחליף הילוכים, אין שום שליטה. הייתי רגילה להיות בשליטה כל חיי ופתאום צריך לשחרר".

"צריך גם לדעת לדבר זה עם זה כל הזמן", מוסיף יאיר. "עירית לא יודעת אם אני עוצר או נוטה שמאלה או אם אנחנו עולים על אבן. התחלנו לדבר במעלות כמו בחיל התותחנים. אני אומר לה 'בשעה שלוש, 300 מטר, יש דורבן', אחרת היא לא תמצא אותו".

זה גם סוג של מבחן זוגיות.
"אנחנו צולחים את המבחן. זה מחזק את הזוגיות ואת השיח. על האופניים צריך לתקשר הכול וזה מושלך על מערכת היחסים שלנו ביומיום, שבה אם אתה מדבר ברור, אז הכול בסדר, אבל אם לא, אז השני לא מבין מה רוצים ממנו".

"כשהראייה תידרדר, אפרד ממנה, לא מהאופניים"

אחרי קילומטראז' עצום על אופני טאנדם ברחבי ישראל החליטו השניים לצאת לעולם. "באחד הימים נתקלנו בכתבה בעיתון שסופר בה על אב ובנו שטיילו באירופה על אופני טאנדם. כשסיימנו לקרוא אותה היה לנו ברור שאנחנו מוכנים".

צילום: פרטי

טיול הרכיבה הראשון שלהם היה שמונה ימים מעיירה קטנה בגבול גרמניה־אוסטריה, דרך אגם קונסטנס ועד לבזל. "עשינו שיעורי בית, בחרנו יעד, עשינו את כל ההכנות הנדרשות, הזמנו כרטיסים ובתוך זמן קצר מצאנו את עצמנו על מטוס בדרך לשוויץ", מספרת עירית. "שוויץ מרהיבה ביופייה ומסודרת מאוד, שבילי האופניים מסודרים והניווט קל. שם, בבזל, בנוף ירוק עוצר נשימה, הרצל ייסד את מדינת היהודים ואנחנו ייסדנו מחדש את רגלי הבניין של החיים. היה ברור לנו שהמסע הזה לא יהיה האחרון".

היעד הבא היה תאילנד. במשך עשרה ימים הם רכבו ברצף על פני מאות קילומטרים מ־Hin Hua עד Surat Thani לאורך קו החוף של מפרץ תאילנד ועוד יומיים של רכיבה בבנגקוק הסואנת. "רכבנו לאורך 580 קילומטר קסומים בנוף פראי, בין כפרים ליערות עבותים, בין חופי ים ולגונות, דרך יערות גשם וצוקים, בין חקלאים כפריים העובדים את אדמתם או אלה העמלים בקטיף מטעיהם, בשביליו של ציור טבע מרהיב", מספרת עירית. "ראינו חוות חקלאיות לגידול צדפות ושרימפסים, רכבנו דרך כפרי דייגים, ג'ונגל ולאורך החוף, ראינו מקדשים ופסלים קדושים וצברנו חוויות רבות. זה לא היה מתאפשר אלמלא היינו רכובים על אופני הקסם שלנו".

את כל זה הם עשו בצורה די ספונטנית, בלי לתכנן את המסלול ממש. "ידענו היכן אנחנו מתחילים, וקבענו שנתגלגל בין היעדים, והחלטות לגבי ארוחות ולינה נקבל תוך כדי הרכיבה בהתאם להתקדמות שלנו. ויתרנו על מזוודות ובמקומן רכשנו עוד בארץ תיקי צד של עד 30 ליטר לאופניים, וזה היה כל הציוד שלנו למסע", היא ממשיכה ויאיר מוסיף: "לא הזמנו מראש שום מלון או אטרקציה. נעזרנו בתוכנות ניווט ובידע כללי לגבי אטרקציות ונקודות שבהן החלטנו לבקר וסימנו אותן על מפת הניווט מראש.

"אף אחד לא נשאר אדיש כשאנחנו עוברים", אומר יאיר. "אנחנו מקבלים המון תגובות - 'כל הכבוד לכם' ו'איזה תותחים'. כשרוכבים עובדים בדרך כלל יש להם את הבדיחה הקבועה 'אתה יודע שההיא מאחוריך לא מפדלת'".

השניים אמנם נהנים מהרבה פרגון מסביב, אבל מצער אותם שהם לא פוגשים אנשים נוספים כמוהם, כאלה שיש להם מוגבלות ומצאו את הפתרון בטאנדם. "אנחנו רוצים לראות יותר אנשים עם מוגבלות בטיולים האלה. אני בטוח שכמו שזה עשה לנו טוב, זה יעשה גם לאחרים טוב. הם צריכים לדעת שזה אפשרי", אומר יאיר.

"כל אחד צריך למצוא את מה שעושה לו טוב ולהבין שהמגבלה שלו מתגמדת כשזה קורה", אומרת עירית. "זה מחזק וזה משמעותי. זה עוזר להקטין את המגבלה, לגרום לה לא לתפוס המרחב. על אופניים אני מרגישה לגמרי אחרת בתפיסה העצמית שלי".

זה למעשה מסע פרידה מהראייה שלך?
"אני לא רואה את זה כמסע פרידה מהראייה. זה החיים. זו הדרך. זה יותר מסע של התמודדות ולבנות את הוול־ביאינג שלנו לצד המחלה. כשהיא תידרדר אז ניפרד מהראייה, אבל לא מהאופניים. ככה אנחנו בונים את החיים שלנו מחדש".

במסגרת החיים החדשים שלה עירית לומדת כיום פסיכולוגיה. "אני רוצה מאוד לסייע לאנשים שצריכים להתמודד עם שינויים משמעותיים. אני רוצה ללמד אותם לעשות התאמות, במקום לשקוע".

עוד כתבות

כלים בלתי מאוישים במצעד צבאי בבייג'ינג, ספטמבר. גרסאות חמושות של כלבים רובוטיים וכטב''מים / צילום: Reuters, Sheng Jiapeng/China News Service/VCG

סין ערכה מצעד מרהיב של זאבים רובוטיים - הנשק החדש שלה למלחמה

מהנדסים סינים שרצו לאמן כלים לא מאוישים בלחימה החליטו לשאוב השראה מהטבע ● התוצאות הכניסו את המדינה למרוץ, שבסופו נחילי רחפנים שמדמים יונים, להקות זאבים רובוטיים ומערכות דומות יציפו את שדה הקרב העתידי במדינה ● המודל שואף לשפר את כשירותו של הצבא, שלא נלחם כבר 50 שנה

פרופ' נרי אוקסמן / צילום:  Conor Doherty, courtesy of OXMAN

"בכלכלה הסמויה של הטבע יש פוטנציאל עצום לתיקון העולם": נרי אוקסמן חושפת את החברה החדשה שהקימה

היא מפתחת נעליים שאפשר לשתול אחרי השימוש, מתכננת בתים שמגדלים את עצמם, ומגדלת במעבדה אוכמניות שאיש לא טעם 450 שנה ● אחרי 25 שנה באקדמיה, פרופ' נרי אוקסמן, מהחוקרות המשפיעות בתחומי הארכיטקטורה והעיצוב, רוצה ליישם את החזון שלה לסינרגיה בין בני אדם לטבע ● וגם: ההתמודדות עם הסערה שנקלעה אליה בעקבות פעילותו הפרו־ישראלית של בן זוגה, המיליארדר ביל אקמן

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

השת"פ בין וולט לסיבוס בצומת דרכים: עשויים להיפרד ברבעון הבא

שיתוף הפעולה בין חברת המשלוחים לענקית כרטיסי ההסעדה נבחן מחדש ועשוי להסתיים כבר בחודשים הקרובים ● לגלובס נודע כי בעקבות שיחה בניהן הוחלט כי לעת עתה שיתוף הפעולה יימשך כסדרו

המלחמה עם איראן מתקרבת? זה הסימן שמספקת גרמניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם

פרסומים לדירות חדשות כשהמחיר המצוין הוא למ''ר / צילום: צילומי מסך

במקום סכום כולל לדירה, מפרסמים מחיר למ"ר: מה עומד מאחורי השינוי השיווקי

עוד ועוד חברות שמוכרות דירות נוקבות במחיר למ"ר, ולא במחיר של הדירה ● המספרים האלה היו בדרך כלל שמורים לשמאים ולאנשי מקצוע, ולא לקהל הרחב ● המטרה: לעשות סטנדריטזציה למחירים ● מומחים: "המגמה כבר חורגת מתחום תל אביב"

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

תשובה חושף את עסקיו בניו יורק ופלורידה לקראת גיוס אג״ח של 100 מיליון דולר

ארבע שנים אחרי שהגיע להסכמות עם מחזיקי האג"ח, איש העסקים יצחק תשובה רוצה להחזיר את פעילות הנדל"ן שלו בארה"ב לבורסה המקומית ● החברה, המחזיקה בארבעה נכסי נדל"ן למגורים בהקמה, תבקש לגייס מהמוסדיים 100 מיליון דולר

פתיחת שולחן ב''גריל 65'' / צילום: אנטולי מיכאלו

כל הדרך ממאיר אדוני לתחנת דלק: מסעדה שהיא חזרה הביתה

"גריל 65", השיפודייה על כביש 65 מול פרדס חנה, עושה חסד לקונספט האהוב, עם חתימת היד המובהקת של השף והרבה כבוד לז׳אנר

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

אמזון מגדילה את ההימור על AI, והמשקיעים מודאגים; המניה נופלת

אמזון רשמה שיא רבעוני בהכנסות של 213 מיליארד דולר, מעל התחזית ● הרווח למניה, 1.95 דולר, היה מעט מתחת לצפי ● הכנסות הענן היו 35.6 מיליארד דולר, מעל התחזיות, עם צמיחה שנתית של כ־21% ● המניה נופלת במסחר המאוחר בעיקר בשל תחזית השקעות חריגה של כ־200 מיליארד דולר לשנה הקרובה, שמעוררת חששות לגבי הלחץ על התזרים והרווחיות

סטיב וויטקוף / צילום: ap, Evelyn Hockstein

סבב השיחות בין ארה"ב לאיראן הסתיים; סבב נוסף יתקיים בימים הקרובים

בוול סטריט ג'ורנל מצטטים דיווחים בתקשורת באיראן על כך שהיא הבהירה בשיחות היום עם ארה"ב כי היא מסרבת להפסיק את העשרת האורניום ● דוברת הבית הלבן: "טראמפ רוצה עסקה עם איראן, אבל אני רוצה להזכיר לאיראנים שיש לנשיא גם אופציות אחרות" ● בלבנון מדווחים על תקיפה ישראלית בדרום המדינה ● עדכונים שוטפים

הלוואות בתוך המשפחה / צילום: Shutterstock

האם יש תקרה לריבית בהלוואות שניתנות בתוך המשפחה?

אישה שעמדה לאבד את ביתה קיבלה הלוואה מבנה ● אלא שהריבית בהסכם חרגה מהמותר בחוק הלוואות חוץ בנקאיות ● מה קבע בית המשפט?

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדדי הקלינטק והביטחוניות ירדו ב-3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.9% ● טאואר זינקה לאחר שהודיעה על שת"פ עם אנבידיה, אך מחקה את העליות זמן קצר לאחר מכן ● מג'יק ומטריקס התאוששו מעט לאחר הצניחה במניות ה-IT אתמול ● הביטקוין יורד לשפל של כשנה וחצי ● וגם: בבנק אוף אמריקה מצפים שהטלטלה בתחום הטכנולוגיה תייצר הזדמנויות במניות השבבים

יזמי MyOr. מימין:  ד''ר מיכאל ברנדווין, ד''ר אריאל כץ ופרופ' רוני כהן / צילום: באדיבות החברה

ליזם שהפך את אנזימוטק לסיפור הצלחה יש תוכנית חדשה לשינוי עולם הבריאות

ד"ר אריאל כץ, היזם שהוביל את חברת אנזימוטק ופרש רגע לפני שנמכרה במאות מיליוני דולרים, רוצה לרתום את קליניקות התזונה למהפכה ברפואה מונעת ● בראיון הוא מספר על המודל העסקי של חברת MyOr שהקים וצופה לה השנה הכנסות של 30 מיליון דולר

טוביה לוסקין, המייסד והמנכ''ל לשעבר / צילום: תמר מצפי

סוף לסכסוך: מייסד גבעות עולם יוצא בנזיד עדשים, החברה חוזרת לקידוחים

לאחר 12 שנות מאבק משפטי, נפרדת שותפות הנפט "גבעות עולם" מהמייסד טוביה לוסקין, שמכר את חלקו תמורת כ־1.2 מיליון שקל בלבד ופטור מחובות עתק ● כעת מכריזה ההנהלה על "דף חדש" וחזרה להפקת נפט מסחרית: "מחפשים שותף אסטרטגי, וגם נגייס הון בבורסה"

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; הביטקוין צלל ב-10% לשפל של כמעט שנתיים

נאסד"ק ירד בכ-1.5% ● הביטקוין ירד ל-65 אלף דולר, חצי מהשיא שנקבע באוקטובר ● זינוק של 118% בהודעות הפיטורים בארה"ב, בינואר הגיעו לרמתם הגבוהה ביותר מאז 2009 ● דו"חות אמזון אחרי נעילת המסחר: ההכנסות צפויות לעלות לראשונה על 200 מיליארד דולר ● מחירי המתכות היקרות יורדים

הבקבוקים של יקב ליבנה / צילום: בני גם זו לטובה

בר ליבנה לקח את הכרם המשפחתי ולא הפסיק לנסות עד שהוציא ממנו את היין הכי טוב שאפשר

נתוני הפתיחה של יקב ליבנה היו מאתגרים, אך על הטרואר הצנוע חיפו מסירות ומגוון מרהיב של זנים ● עם כישרון ניכר, סבלנות לתהליך למידה, ויכולת מקצועית לא מבוטלת, הגיע הנכד לבית ליבנה ליינות ייחודיים ומוצלחים

קמפיין לאומי / צילום: צילום מסך

ראש בראש: איזה בנק אחראי לפרסומת הזכורה ביותר, ואיזה בנק לאהובה ביותר?

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לגל תורן ובנק לאומי, והאהובה ביותר - זה השבוע השני - שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, מפעל הפיס הוא הגוף המפרסם שהשקיע השבוע את התקציב הגדול ביותר, בקמפיין הספרותי עם עידן עמדי