גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלחנן רוזנהיים, מנכ"ל פרופימקס: "אסטרטגיית הפיזור הרב-ממדי ייחודית לקרנות הבית שלנו והוכחה כיעילה"

חלק מהמשקיעים נוטים לחשוב שהדרך לצמצם את רמת הסיכון בתיק באמצעות פיזור מסתכמת בהשקעה בין אפיקים סחירים שונים ● אלא שבגלל הקורלציה שקיימת ביניהם שיטה זו לא מייצרת פיזור אפקטיבי והיא מותירה אותם עם תיק השקעות שמרכיביו חשופים כמעט לאותם הסיכונים ● כך אומרים בפרופימקס, הפעילה למעלה מחצי יובל בהשקעות נדל"ן גלובליות עבור משקיעים כשירים. אלחנן רוזנהיים, מייסד ומנכ"ל פרופימקס, מסביר איך בא לידי ביטוי פיזור אופטימלי ומה התרומה של 'פיזור רב-ממדי' לפורטפוליו ההשקעות

השקעת פיתוח של פרופימקס בארה''ב בסקטור התעשייה והלוגיסטיקה / הדמיה: Profimex
השקעת פיתוח של פרופימקס בארה''ב בסקטור התעשייה והלוגיסטיקה / הדמיה: Profimex

הכתבה בשיתוף פרופימקס

אי-ודאות היא חלק גדול בפאזל המרכיב את עולם ההשקעות, והכלכלה בכלל. היעדר היכולת לצפות את התנהגות השוק יצרה את אחד מעקרונות הבסיס בניהול השקעות - פיזור סיכונים - לפיו שילוב של אפיקי השקעה שונים, בעלי מתאם נמוך ביניהם, מסייע לכווץ את פרופיל הסיכון בתיק.

בפרופימקס, הפעילה למעלה מחצי יובל בהשקעות נדל"ן גלובליות עבור משקיעים כשירים, סבורים כי אלמנט זה כבר הפך לעיקרון בסיסי שאומנם אינו שנוי במחלוקת, אבל לא תמיד מיושם נכון. משקיעים שנוטים לרכז את מרבית השקעותיהם במדינת המקור שלהם פועלים בסתירה לעקרון הפיזור. למעשה, לתופעה הזו גם יש שם: הטיית הבית (Home Bias).

בסקר שערכה קרן המטבע הבינלאומית עלה כי מדובר בתופעה נרחבת שקיימת אצל משקיעים מכל העולם. בישראל הטיית הבית בולטת במיוחד לאור העובדה שהשוק המקומי מהווה רק שבריר אחוז משווי השוק הגלובלי. התופעה של ריכוז עודף הון בשוק המקומי נבחנה והסיבות שעלו ממחקרים בנושא היו די צפויות: פערי מרחק ומידע, נאמנות לשוק המקומי, שערי חליפין ומגבלות רגולטוריות ובירוקרטיות. כל אלו הם חסמים עיקריים שמונעים ממשקיעים ליישם את עקרון הפיזור, שעליו נשען ניהול השקעות נכון ומקצועי.

אלא שניתן להסיר רבות מהמגבלות בעזרת גופים בעלי ידע מקצועי והיכרות עם השוק שיכולים לגשר על פערי המרחק והידע, ולקחת על עצמם את תפעול תהליך ההשקעה מקצה לקצה, מתהליך איתור מנהלי ההשקעה ועד לבחינת כדאיות ההשקעה והתשואה הצפויה, כך מסבירים בפרופימקס ומוסיפים כי היא הייתה מהראשונות לסלול את הדרך למשקיעים כשירים בישראל להשקעות נדל"ן בשווקים דומיננטיים מעבר לים. מאז צברה פרופימקס, כאמור, ותק של למעלה מרבע מאה בהשקעות נדל"ן גלובליות, כשבמהלך הדרך צלחה גם נקודות שבר בכלכלה העולמית ומשוכות רבות, בין היתר, התפוצצות בועת הדוט.קום בשנת 2000 והמשבר הפיננסי העולמי ב-2008 (GFC).

משקיעים כשירים, לקבלת הזמנה לוובינר ו/או האירוע הבא שלנו בנושא השקעות אלטרנטיביות, לחצו כאן>>>

המשקיע הישראלי מבין היום, יותר מתמיד, את חשיבות הפיזור הגלובלי"

התקופה האחרונה חידדה את חשיבות עקרון הפיזור, בעיקר עבור המשקיע הישראלי. מלבד אינפלציה וריבית שהתפשטו לרוחבה של הכלכלה הגלובלית, וכשלעצמן מחייבות פיזור סיכונים רחב, בשוק המקומי צצו גם מוקדי סיכון מקומיים בדמות מתחים פוליטיים-חברתיים חסרי תקדים סביב מהלכי הממשלה לשינוי פני מערכת המשפט. אלו הזניקו את מפלס אי-הוודאות ופרמיית הסיכון בשוק, ותורגמו במהרה לביצועי חסר בבורסה המקומית, שמשמשת במידה רבה כברומטר למצב הכלכלי, פוליטי, חברתי וביטחוני.

בעניין זה אומר אלחנן רוזנהיים, מייסד ומנכ"ל פרופימקס, כי "פיזור סיכונים הוא אלמנט קריטי שנדרש מתוך נקודת מבט פיננסית, וודאי לא פוליטית, אבל כל משקיע צריך להיות ער לעובדה שצעדי הממשלה מהווים טריגר המערער את יציבות השוק המקומי. אלו, בנוסף לסיכון הביטחוני שמרחף כאן מאז ומתמיד, מחדדים את הצורך ביצירת תמהיל עשיר, שמורכב מחשיפה לשוק הסחיר, שבו מושקעים מרבית כספי החסכונות הפנסיוניים, שמגודרת באמצעות נכסי השקעה ריאליים בשוקי מפתח בעולם".

דבריו של רוזנהיים נקשרים למסקנה שעלתה ממחקר שנערך על ידי שורת כלכלנים מארה"ב וגרמניה ("The Rate Of Return On Everything"), שבחנו את המאפיינים של השקעה בבורסה ובנדל"ן במשך עשרות שנים וקבעו: השקיעו בנדל"ן. בחו"ל.

למעשה, מסבירים בפרופימקס, החוקרים מצאו כי השקעה בשווקים סחירים זרים לבדה אינה מספקת פתרון לפיזור, כיוון שבין הבורסות בעולם קיימת קורלציה חזקה, משמע שתזוזות בוול-סטריט מייצרות לרוב תנועות דומות בשווקים מקבילים, לרבות בישראל. מנגד, אפיקים אלטרנטיביים (בלתי-סחירים), בראשם נכסי נדל"ן, מתנהגים במנותק והמתאם בינם לבין שוק ההון שואף לאפס, לעיתים אפילו שלילי. בנוסף, בין שווקי הנדל"ן השונים ואפילו בין מגזרים בתוך ענף הנדל"ן ישנה קורלציה נמוכה, כך שאינם בהכרח מושפעים האחד מהשני.

"בסופו של דבר, להשקעה איכותית בנכס נדל"ן לא קיים תחליף. זו מספקת (גם למשקיעי קרן נדל"ן) החזקה בנכס בר-קיימא בעל ערך ריאלי, כזה שגם בעתות משבר קשה לערער את מעמדו", מציין רוזנהיים ומוסיף כי "אם הנכס מנוהל בידי גוף אמין, בעל יושרה מוכחת עם כישורים מקצועיים, ידע, ניסיון ושותפים חזקים בשוק היעד, השקעה בנדל"ן בהחלט מסוגלת לתפקד כעוגן מול כל מצב שוק - ולייצר עבור המשקיעים רכיב תזרימי שוטף המתקבל מדמי השכירות בנכס בנוסף לצפי של רווחי ההון במימוש".

"הזדמנויות עסקיות על אף אי-הוודאות"

רוזנהיים מציין כי מאז החלה את פעילותה לפני למעלה מרבע מאה, פרופימקס רכשה ידע מקצועי, ניסיון ומוניטין שהם נחלתם של מעטים בשוק. אלו סייעו לה לרקום קשרים עסקיים, לייצר רשת שותפים אסטרטגיים מהשורה הראשונה בתחומם ולפתח אסטרטגיית ״פיזור רב-ממדי״ - "שתרומתה ויעילותה כבר הוכחו בכל סדרת קרנות הבית של פרופימקס, שהשיאו תשואות עודפות למשקיעים".

למעשה, הוא מוסיף, בפרופימקס אימצו את תיאוריית "החזית היעילה" שהגה זוכה פרס נובל לכלכלה, פרופ' הארי מרקוביץ', כאבטיפוס למודל הייחודי של קרנות פרופימקס, שנהנות מ"פיזור רב-מימדי" כאמצעי להפחתת סיכון. עקרון המפתח באסטרטגיה זו נעוץ בפיזור וגיוון סקטוריאלי, גיאוגרפי, אסטרטגי, מנהלי ועוד - השילוב ביניהם מעצים את ההשפעה של הפחתת הסיכון בתיק ההשקעות באמצעות פיזור. אלו מבטיחים, בין השאר, כי המשקיעים ייהנו מפורטפוליו נכסים עשיר, המפוזר בין מגזרי פעילות דומיננטיים, תוך הקפדה על אזורים המאופיינים במנועי צמיחה חזקים ופוטנציאל הוספת ערך (Value add). ההשקעות מתבצעות לצד שותפים אסטרטגיים מקומיים, בהתאם לתחום מומחיותם.

דו''ח המציג פורטפוליו השקעות הטרוגני ומפוזר מבחינה סקטוריאלית וגיאוגרפית ככלי לשיפור הביצועים / אינפוגרפיקה: מקור: LAZARD Asset Management

רוזנהיים מציין כי "בכוונת פרופימקס ליישם מדיניות מוצלחת זו גם במסגרת הקרן השישית ממשפחת קרנות CircleOne, שנמצאת בימים אלו בעיצומו של סבב גיוס הון ממשקיעים כשירים. הקרן שואפת לבצע את מרבית השקעותיה במהלך השנתיים הקרובות, תקופה שעל-פי הערכות בשוק צפויה להביא עימה היצע של הזדמנויות השקעה.

"תקופה זו, על אף אי-הוודאות והאתגרים הטמונים בה, צפויה לייצר הזדמנויות עסקיות יוצאות דופן ולאפשר לפרופימקס, יחד עם שותפיה האסטרטגיים המקומיים, כמנהלים עתירי ניסיון, להגיב במהירות לשינויים בשוק ולהשקיע בנכסים איכותיים, המגלמים פוטנציאל הוספת ערך משמעותי", מסביר רוזנהיים ומסכם: "לאורך רבע מאה השכלנו לנצל תקופות משבר ושפל לטובת מקסום הערך עבור משקיעי פרופימקס. יחד עם שותפינו לדרך, שהוכיחו את מחויבותם לאינטרסים של המשקיעים במהלך עשרות שנים, ניצבת בפנינו גם עתה ההזדמנות לעשות זאת".

משקיעים כשירים, למידע מלא על הקרן השישית Profimex CircleOne VI, כולל היסטוריית הביצועים המלאה שהנבנו למשקיעינו במשך למעלה מ-25 שנות פעילות, לחצו כאן>>>

*פרסום זה נועד למטרות שיווקיות בלבד, ואין בו משום יעוץ ו/או הצעה ו/או הזמנה לבצע השקעה או רכישה כלשהי ו/או משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גיאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גיאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

מג'דל אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש, ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצת עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת, הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

ירידת שער הדולר/ין על גבי מסך בטוקיו, יום ג' / צילום: Reuters, Kotaro Numata

מגמה חיובית באירופה; רוב הבורסות באסיה סגורות היום

הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● טוקיו עולה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת, הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים בפייננשל טיימס ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

דנה עזריאלי / צילום: זיו קורן

דנה עזריאלי הופכת למנכ"לית הקבועה של הקבוצה ועוזבת את תפקיד היו"ר

כעבור חצי שנה כממלאת-מקום, מכריזה קבוצת עזריאלי על מינויה של דנה עזריאלי למנכ"לית הקבועה ● לצד זאת היא תפנה את תפקיד היו"ר אותו היא ממלאת מאז 2014, ובמקומה תמונה אירית סקלר-פילוסוף

הדמיית שלט חוצות שיעלה השבוע במחלף ההלכה / הדמיה: אנשי העיר

החברה שמגרילה דירה במתנה (כדי למכור עוד דירות)

חברת ההתחדשות העירונית "אנשי העיר" מציעה לרוכשי דירות שלה במרכז ת"א להשתתף בהגרלת דירת שני חדרים סמוך לכיכר המדינה ● המנכ"ל רון חן: "יש עודף של פרויקטים ושוק רווי. החלטנו לבוא עם רעיון יצירתי שיזעזע את התחום" ● וגם: בשופרסל בוחרים פרזנטורית אחרי כמעט שנתיים של קמפיינים רזים ● אירועים ומינויים

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

מדד המחירים לצרכן יורד / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הנגיד: הסעיפים במדד שמסבכים את החלטת הריבית בשבוע הבא

ימים ספורים לפני החלטת הריבית של בנק ישראל, קצב האינפלציה השנתי הגיע ל-1.8%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021 ● בין הגורמים המשמעותיים ביותר בהחלטת בנק ישראל ניצב השקל, שהתחזק מאוד בחודשים האחרונים ואף שבר שיא של 30 שנה ביחס לדולר

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל היכינו את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

ירושלים / צילום: Shutterstock

זינוק חד של 25% בתוך חודש בהיצע הדירות החדשות בירושלים

מנתוני הלמ"ס עולה כי בעוד שהיצע הדירות בתל אביב פחת במחצית האחרונה של השנה שעברה, זה שבירושלים עלה ● מה הוביל לכך, והאם בעקבות הרחבת ההיצע מחירי הדירות יירדו?

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה אישרה הקמת שני שדות תעופה במקביל. מה יעלה בגורל צקלג?

הממשלה אישרה לקדם במקביל הקמת שני שדות תעופה - בצקלג שבנגב וברמת דוד ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת שרת התחבורה רגב, שטענה כי במצב הנוכחי צקלג עשויה להישאר מאחור ● ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל תקפה: "זו בכייה לדורות. הממשלה מוליכה שולל את תושבי הנגב"

אילוסטרציה: איל יצהר

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

התקבל הערעור בעליון בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס והורה על החזרת ההליך לבית המשפט המחוזי ● טענת התובעים היא שחברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים על ידי חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב היקף, ופעלו לשכנע למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

באיראן פסימיים לגבי המו"מ, ומאיימים: "טראמפ ילמד לקח"

צה"ל תקף מחבלים מארגון הטרור הג'יהאד האיסלאמי במרחב מג'דל ענג'ר שבלבנון ● חוסלו שני מחבלים במרחב הקו הצהוב שביצעו פעולות חשודות בקרקע והתקרבו לכוחות צה"ל הפועלים בצפון הרצועה ● בנו של השאה האיראני הגולה: "מתקפה עשויה להאיץ את נפילת המשטר" ● עדכונים שוטפים