גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנכ"ל הוותיק פורש: "אחפש הזדמנויות עסקיות לאחר שכל חיי הייתי שכיר"

יואב ויינברג, מנכ"ל חברת אמת מחשוב זה כ־20 שנה, הודיע לאחרונה על כוונתו לפרוש מהתפקיד ● בראיון לגלובס הוא מספר על האופי שקיבלה החברה תחת שליטתה של קרן פימי, ומה הוא צופה לתעשיית ההייטק המקומית ברקע ההאטה העולמית וקידום הרפורמה המשפטית

יואב ויינברג, מנכ''ל אמת מחשוב הפורש / צילום: ניב קנטור
יואב ויינברג, מנכ''ל אמת מחשוב הפורש / צילום: ניב קנטור

שני עשורים זו תקופה מלאת תהפוכות בכל הקשור לעולמות המחשוב: אם היום מדברים על בינה מלאכותית יוצרת, ומחשוב ענן הוא דבר מובן מאליו, רק לפני 20 שנה היה מדובר כמעט במדע בדיוני. את השינויים הגדולים של העשורים האחרונים בעולם המחשוב חווה יואב ויינברג כמנכ"ל חברת שירותי ה־IT אמת מחשוב, ולאחרונה הוא הודיע על כוונתו לפרוש מתפקיד זה (אך להישאר יו"ר חברת הייפר גלובל, שפוצלה ממנה). בראיון לגלובס מספר ויינברג על השינויים בתחום ועל הקונסולידציה המוגברת שעברה התעשייה בישראל בשנים קודמות, וגם על התוכניות שלו לעתיד. 

קופות הגמל והפנסיה במאי: המסלול שצפוי להפתיע ולהניב יותר מהשקעה במניות 
● הפער בין בורסת תל אביב לוול סטריט הולך וגדל. האם המגמה תימשך?

אמת מחשוב שנוסדה ב־1984 מספקת פתרונות מחשוב (תוכנה וחומרה) הכוללים פתרונות בתחומי הענן, הסייבר ועוד. ויינברג מונה לתפקיד המנכ"ל ב־2004, וברוב שנות כהונתו ניהל את החברה שהייתה בשליטת ארבעה שותפים. לפני קצת יותר משנתיים, קרן פימי בראשותו של ישי דוידי רכשה את השליטה מידי בעלי השליטה הוותיקים, ו־ויינברג הצטרף לעסקה ומכר לפימי מניות בכ־30 מיליון שקל.

 

עם זאת הוא מחזיק כיום במניות השותפות של פימי, שמחזיקה באמת מחשוב (ועשוי ליהנות מאפסייד עתידי), והמשיך לנהל את החברה מאז, כאשר גילון בק מקרן פימי מכהן כיו"ר. ויינברג הודיע על פרישתו מתפקיד המנכ"ל, אך טרם נקבע מועד לסיום הכהונה. "אני בעל אינטרס שהחברה תמשיך להצליח", הוא אומר. "בשלב הראשון נתרכז בבחירת מועמד נכון לתפקיד, ואחר כך בהעברת השרביט בצורה חלקה. אני לא פורש מעשייה - אני רוצה לעסוק בעשייה אחרת, אחרי 20 שנה בתפקיד וכשעדיין יש לי כוח. אני רוצה להתמקד בתפקידי יו"ר, ולחפש הזדמנויות עסקיות לאחר שכל חיי הייתי שכיר".

באילו תחומים?
"פונים אליי הרבה, אבל הפוקוס שלי כרגע הוא למצוא מחליף ולעשות חפיפה נאותה, ורק אחר כך אתפנה. אני לא דואג".

בניסיון לסכם קרוב ל־20 שנות ניהול, ויינברג אומר כי "היו שנים מאוד סוערות בעולם המחשוב, ואחד הדברים הכי משמעותיים היה הצורך לבחור את הדרך הנכונה לחברה. במהלך השנים, הרבה מאוד חברות בתעשייה לא צלחו את הצמתים האלה ונבלעו או פשטו רגל". ויינברג מספר שכשהגיע לאמת מחשוב, היא התבססה בעיקר על מכירת מוצרים מבית סאן מיקרוסיסטמס, "שהייתה באותה תקופה בערך כמו אמזון של היום". סאן ייצרה תחנות עבודה, אך כבר אז הטכנולוגיה שלה החלה להתיישן, ומתחרים נגסו בה.

"השמש כבר התחילה לשקוע", צוחק ויינברג. "תוך 6 שנים, חברה שהייתה פסגת הטכנולוגיה נעלמה מהשוק, ומה שנשאר ממנה נרכש ב־2010 על־ידי אורקל. כשנכנסתי לתפקיד הבנתי שאנחנו צריכים למצוא מנועי צמיחה חדשים, והתחלנו להכניס לחברה את תחום אבטחת המידע, מה שהיום נקרא סייבר. נכנסנו לתחומים משיקים בעולם התשתיות, פתרונות של IBM, HP, דל ואחרים".

פיצול הפעילות - "ממש ניסור החברה לחצאים"

עוד צומת קבלת החלטות הגיע לפני כעשור, כשאמת חיפשה מנוע צמיחה חדש והתלבטה בין עולמות התוכנה והדיגיטל ל־OEM (ייצור יחידת מחשוב עבור הלקוח, שמשלב זאת במוצר הסופי שהוא מוכר). "באותה תקופה, לחשוב שבישראל ניתן לפתח תחום של תכנון וייצור מערכות ממוחשבות היה דבר ייחודי. בעלי החברה האמינו בזה ונתנו לנו לפתח", הוא מספר. התחום צמח, ובשנה שעברה הפך לחברה עצמאית - הייפר גלובל שנסחרת בשווי 720 מיליון שקל.

כאמור בתחילת 2021 קרן פימי רכשה את השליטה באמת מחשוב ב־443 מיליון שקל, לפי שווי של 720 מיליון שקל לאמת מחשוב. נכון להיום נסחרת החברה בשווי 439 מיליון שקל, אחרי עלייה של 23% במניה מתחילת השנה. "תוך כדי תהליך הצמיחה, המייסדים הגיעו למסקנה שהם מעוניינים למכור. היו מספר גופים שרצו לקנות, והתחברנו מאוד לגילון בק ולקרן פימי", מספר ויינברג. "בשווי חברה של מעל 700 מיליון שקל, לא היו הרבה גופים בארץ שיכלו לרכוש. ארבעה התעניינו, אבל התרשמנו מההצלחה ומהאינטגריטי של פימי".

כבר בזמן המגעים למכירה עלה נושא פיצול פעילות ה־OEM לחברה נפרדת. "הצגתי לפימי את הנושא, וברור שזה נפל על אוזניים קשובות, כי היה להם ניסיון בפיצול כזה (פיצול יוטרון מיוניטרוניקס ב־2019, ש' ח' ו'). פה זה לא היה סתם ספין־אוף קטן, זה היה ממש ניסור של החברה חצי־חצי. זה היה המהלך הנכון כדי להשיג פוקוס ניהולי במנועי הצמיחה", הוא מציין. לאחר הפיצול, נכנסה אמת מחשוב לתחום התוכנה, ברכישת החברות יוניטסק ואידאו דיגיטל, המציעות פתרונות דיגיטל וענן.

"הקונסולידציה בענף תחזור בסוף השנה"

עד לפני כמה שנים היה טרנד של מיזוגים ורכישות בתעשיית ה־IT הישראלית. מה קורה עם זה?
"מה שעצר את זה לדעתי זו עליית הריבית. הסיבה לקונסולידציה מאוד ברורה: כדי לתת פתרונות ללקוח אתה צריך מגוון רחב של יכולות טכנולוגיות, וצריך להשקיע ביכולות בתחומים כל כך נרחבים, שאין כמעט אפשרות להקים גופים חדשים בתחום. כשאני מסתכל על החברות שנמכרו בסוף, אני רואה שאו שהן לא הגיעו למסה קריטית במגוון התחומים, או שהן טעו בצמתי קבלת החלטות לאורך הדרך, או שהיססו בהחלטות. חברה שלא תשקיע בעסק שלה שנתיים־שלוש, כבר יהיה לה קשה להשיג את השוק".

ויינברג מעריך שמגמת הקונסולידציה תחזור בסוף השנה או ב-2024: "הריבית גורמת לכך שמחיר הכסף יותר גבוה. החברות הקטנות והבינוניות לוקחות הלוואות שהן יקרות, וזה מעקר את הכדאיות להשקיע. מן הסתם, הדרך של הבעלים למצות את ההשקעה שביצע בחברה תהיה למכור לאחת החברות הגדולות ולגדול בתוכה, אבל הם יצטרכו להתאים את המחיר למחיר הכסף החדש, ואז נראה עוד רכישות. זה תהליך בריא".

איך עושים רכישה מוצלחת?
"המפתחות להצלחה הם שהרכישה טובה כלכלית והעסק המשיך לצמוח, ושהצוות הניהולי נשאר איתנו לאחר סיום ההתחייבות החוזית. בעיניי ההצלחה נובעת מהכרת הטכנולוגיה שרוכשים, והבנה של הצרכים האישיים. מיזוגים ורכישות קמים ונופלים על אגו, אם יודעים לנהל את האגו גם של הקונה וגם של המוכר, אז 90% מצליחים".

היה קשה לגייס עובדים בשנים קודמות. איך זה היום?
"אנחנו כל הזמן גדלים. מי שהכניס את השוק לסחרור בנושא שכר היו מספר מצומצם של גופים בינלאומיים. הם הכניסו ביקוש מאוד גדול לעובדים בתחומים המתקדמים, ומשכורות לא פרופורציונליות לענף. אבל כפי שקלטו את העובדים במהירות הם גם פלטו אותם במהירות. כל הזמן יש פיטורים שקטים, ברמה של עשרות מפוטרים כל שבוע, וזה מחזיר את השוק לממדים ולהתנהגות הטבעיים. אנחנו קיבלנו החלטה שלא נכנסים לסחרור, ושמראש אנחנו לא יכולים להתחרות במספרים האלה, אבל מציעים בסיס תעסוקתי איתן, הכשרות, חדשנות ויצירתיות. היו שנתיים יותר קשות בגיוס עובדים, אבל ההחלטה הייתה נכונה, ולראיה כל המשרות שהצענו תפוסות".

"העברת כסף מישראל? בינתיים רק הצהרות"

ההאטה בהייטק - בעולם בכלל, ובארץ בפרט על רקע החקיקה המשפטית - משפיעה עליכם?
"יש תחומים שכן, ויש תחומים שפחות. הלקוחות שלנו הם mid-range ומעלה, פחות סטארט־אפים, וחברות הייטק מבוססות ממשיכות לקנות מהעולמות שלנו. חברת הייטק שלא תשקיע במחשוב הרי גוזרת את דינה למוות, מבחינתה זה כמו חמצן. אנחנו גם מספקים שירותים מקצועיים בתחומים מאוד ייחודיים, ואני לא צופה שתהיה האטה. תהיה הססנות, אבל לא האטה. אני כן מוטרד מזה שאנשים יתחילו להעביר פעילות לחו"ל, אבל בינתיים חוץ מהצהרות על העברת כסף אני לא רואה את זה. אני מאמין שבסוף זה גל שיחלוף, בזכות חוזקת התעשייה בארץ".

מכל מקום, ויינברג מציין שהצרכן הגדול ביותר ל־IT בארץ הוא ממשלת ישראל, ומצפה שפרויקט נימבוס - מיזם רב־שנתי להעברת המחשוב הממשלתי לענן - יניע את התעשייה קדימה. "אנחנו זכינו בפרויקט בכמה אשכולות", הוא אומר אך לא מפרט סכומים. "נדע לקחת בזה חלק ולהרוויח".

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

המונים בדרך בגין בהפגנת משפחות החטופים / צילום: אמיר ירחי

מקור בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הסכימה לסיים את המלחמה

מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים