גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בינה מלאכותית המציאה פטנט. של מי הזכויות?

הטכנולוגיה החדשנית העמידה את הרגולציה בפני שאלה שטרם הכירה, כשפיתחה בעצמה פטנט - האם בעל הכלי יכול לרשום אותו על שמו ● עו"ד אופיר אלון, שסיים השבוע את כהונתו כרשם הפטנטים, הכריע שלא - אך ראוי שגם המחוקק הישראלי ייתן את דעתו בעניין

למי שייכות זכויות היוצרים? / אילוסטרציה: Shutterstock, Sergey Peterman
למי שייכות זכויות היוצרים? / אילוסטרציה: Shutterstock, Sergey Peterman

השבוע סיים עו"ד אופיר אלון את כהונתו בת 6 השנים כרשם הפטנטים וראש רשות הפטנטים. הגוף הזה, שנמצא בימים כתיקונם רחוק מעיני הציבור ולא מגיע לכותרות, ניצב כעת בחזית הרגולציה של הבינה המלאכותית. לאחרונה החליט אלון לדחות בקשת רישום פטנט של ד"ר שבנה כלי המבוסס על בינה מלאכותית, והוא זו שהמציא את הפטנט.

מנכ"ל שופרסל בראיון בלעדי: "קרפור לא באמת נכנסה לישראל. זו יינות ביתן בתחפושת" 
בית המשפט המחוזי מזכיר: רכב חברה מהווה הטבה החייבת במס 

מבקש רישום הפטנט הוא ד"ר סטפן ת'אלר, אשר ניסה את מזלו במקומות שונים ברחבי העולם. המאבק מבחינתו הוא אידאולוגי ועקרוני, ולכן הוא התעקש להבהיר כי לא היה לו שום חלק משותף בהמצאת הפטנט, וכי כל-כולו פרי המצאת הבינה המלאכותית.

החלטתו של אופיר עוסקת בשאלה האם מכונה יכולה להיחשב כממציא לפי החוק, והאם בעלים של מכונה יהיה זכאי להמצאותיה. יש לציין כי מבחינה אקדמית ומדעית עצם הקונספט לא ברור, ויש הטוענים כי כיום מכונה עדיין לא יכולה להמציא ללא מעורבות של האדם. אולם אין ספק כי הבינה המלאכותית רק תלך ותתקדם, כך שהשאלה העקרונית ניצבת במלוא עוזה.

עו''ד אופיר אלון, סיים השבוע את כהונתו כרשם הפטנטים / צילום: רשות הפטנטים

האם יש פגיעה בזכויות הכלי?

חוק הפטנטים דורש כי מבקש רישום פטנטים יסביר את מקור זכותו לבקש את הפטנט. "היה המבקש אדם שאיננו הממציא, יודיע בבקשה כיצד היה לבעל ההמצאה". וכיצד מוגדר בעל המצאה? "הממציא עצמו או הבאים מכוחו".

כאן נשאלת השאלה האם ת'אלר הוא בעל ההמצאה או לפחות בא מכוחו של הממציאה, כלומר המכונה. השאלה אף נהיית ביזארית יותר - האם ת'אלר יכול להירשם כבעל הפטנט, או שיש לסרב לבקשתו משום פגיעה בזכויותיו של הממציא, כלומר, הכלי שהוא עצמו המציא.

בתחילה, אלון הגיב לטענתו של ת'אלר על כך שההגדרה המילונית בעברית למונח "ממציא" אינה מתייחסת לבן אנוש דווקא. "איני מקבל את עמדת הבוחן כי ההגדרה ממילון אבניאון מלמדת כי משמעותה הטבעית של המילה ממציא כוללת", מסביר אלון. "העובדה כי בהגדרה לא נזכר במפורש כי הוא בן אנוש אינה, כשלעצמה, מלמדת כי מובנה הרגיל של המילה 'ממציא' כולל גם מכונה".

לדברי אלון, "ההגדרה במילון הניחה שתמיד ממציא הוא בן אנוש, שכן עד לאחרונה כלל לא הייתה אפשרות אחרת. אני לא סבור כי אדם מן הציבור הקורא הגדרה זו יפרש שההמצאה נרשמת על שם המכונה שהמציאה אותה".

הרשם אף ציין כי "Inventor" על־פי מילון Oxford הוא "a person who has invented something or whose job is inventing things". לטענתו, אין בסיס לחשוב כי פירוש המילה "ממציא" בעברית כולל גם מכונה וגם בן אנוש, בעוד פירוש המילה באנגלית מתייחס לבן אנוש בלבד.

למחוקק היה ברור שהממציא הוא בן אדם

באשר ללשון החוק - אלון הראה כי למחוקק היה ברור שהממציא הוא בן אדם. כך לדוגמה, כאשר המחוקק דן אודות שאיריו של הממציא, דרישה של הממציא או ויתור של הממציא. "מכל האמור לעיל עולה כי המונח 'ממציא' בחוק הפטנטים מתייחס במובנו הרגיל ל'בן אנוש'. המבקש טען כי הדין בישראל, בניגוד לדין במקומות אחרים בעולם, כלל אינו דורש שהמבקש יפרט מיהו הממציא. טענה זו נכונה, ואולם אין בה כדי לשנות את העובדה שהפרשנות הפשוטה של המילה 'ממציא' בחוק היא בן אנוש".

הרשם אף דחה את הטענה שבעל הכלי יכול להיות מוגדר כבא מכוחו של הכלי. "על־פי החוק כל המצאה מתחילה בממציא, שהוא כאמור 'בן אנוש', וממנו מתגלגלת הזכות לבעל ההמצאה".

אלא שלטענת ת'אלר, פירוש החוק באופן שיאפשר הגנה על המצאות שנעשו על־ידי בינה מלאכותית אפשרי על־פי הלשון, ועולה בקנה אחד עם תכלית החקיקה, שהיא עידוד חדשנות ועידוד ממציאים לגלות לציבור את המצאותם בתמורה למונופולין מוגבל בזמן.

לשיטתו, אין הבדל אם ההמצאה נוצרה על־ידי מכונה או בן אנוש, ואילו לא תינתן הגנה להמצאות כאלה, התמריץ לפיתוח מכונות כאלו יקטן, התמריץ של בעלי המכונות לשמור את תוצריהן כסוד מסחרי יגדל, ופיתוח תוצרים אשר לא ניתן לשמור כסוד לא יימשך, כי לא ניתן להגן עליהם.

התאמת המדיניות הישראלית לעולם

הדיון לא מתנהל בחלל ריק - בשנת 2022 עלה מספר בקשות הפטנט שהוגשו בישראל בכ־5% ביחס לשנה קודמת, והשלים בסך־הכול עלייה של 35% בחמש השנים האחרונות.

טענותיו של ת'אלר כבדות משקל, על־פי דברי אלון, אך עם זאת - ההרחבה של ההגנה הקבועה בחוק מעוררת שאלות מדיניות שונות שיש להותירן להכרעת המחוקק. "האם לאור קצב ההתפתחות הגבוה של טכנולוגית הבינה המלאכותית והקושי לצפות את ההשפעות השונות של מדיניות כזו או אחרת שתינקט, ראוי להכריע בשאלות אלה במועד זה, או שמא יש להמתין עד להבנה טובה יותר של הטכנולוגיה והשפעותיה?".

שאלות אלה ואחרות שהועלו בדבריו של אלון מרתקות, אולם מדהים כמה הן לא חלק מהשיח הציבורי. כך לדוגמה הועלתה השאלה האם מערכת התמריצים המעוגנת בדיני הפטנטים היא המתאימה לעידוד יצירה של המצאות שנעשו על־ידי בינה מלאכותית ללא מעורבות אנושית, או שמא יש ליצור זכות מיוחדת להגנה על המצאות כאלה? האם, במקרה שההגנה על המצאות בינה מלאכותית תיעשה באמצעות דיני הפטנטים הנוהגים היום, על החוק לאפשר או לדרוש רישום הבינה המלאכותית כממציאה בבקשה, או האם יש לדרוש רישום גורם אנושי? ואם כן, מיהו הגורם האנושי המתאים, והאם יש צורך לשנות את הקריטריונים הקבועים בחוק לרישום פטנט?

עד שהמחוקק הישראלי יחליט לומר את דברו, החליט אלון כי יש להתאים את המדיניות הישראלית למדיניות המקובלת בעולם. "מרבית המדינות בהן נדון העניין סירבו לרישום פטנט על המצאה שנעשתה ללא מעורבות אנושית כלשהי...

"אף אם צודק המבקש שהגנה על תוצריהן של מכונות היוצרות המצאות באמצעות דיני הפטנטים היא כלי המדיניות הנכון לתמרוץ יצירת מכונות אלה וגילוי של תוצריהן לציבור, ספק אם הגנה על המצאות כאלה על־ידי מספר קטן של מדינות תגשים את תכלית דיני הקניין הרוחני כפי שטוען המבקש. לפיכך, בהיעדר הסכמה בינלאומית לגבי ההסדר הרצוי בעניין זה, לא יהיה זה נכון לעגן זאת בדין הישראלי על דרך של פרשנות החוק".

פתח לשאלות ערכיות, כלכליות ופילוסופיות

אם כן, לסיכום, רשם הפטנטים הכריע כי פרשנותה הטבעית של המילה "ממציא" בחוק היא בן אנוש. אין להרחיב פרשנות זו כדי לכלול גם מכונות. אלון הבהיר בסיום החלטתו כי לא הכריע בשאלה איזו מעורבות אנושית נדרשת על־מנת שאדם ייחשב כממציא בהמצאה שנעשתה בסיוע של כלי, אולם לגלובס הוא אומר כי אם יש לאדם חלק מהותי, גם אם מדובר בחלק קטן בהמצאה - יש לאפשר לרשום אותו בעל הפטנט.

"פעם אנשים המציאו בעזרת מחשבים, היום ממציאים באמצעות מכונת בינה מלאכותית. זה בסדר, וזה לגיטימי. האם יהיה תמריץ לאנשים שההמצאה תהיה יותר מסובכת כדי שיהיה צורך במעורבות אנושית, וכך יהיה אפשר לרשום את הפטנט? אין לי שום שליטה על הדבר הזה. אם אדם בחר ללכת בדרך הזו, אני לא רואה בכך בעיה".

ואחרי הכל דבר אחד בטוח: רישום הפטנטים בעידן הבינה המלאכותית פותח פתח לשאלות ערכיות, כלכליות ואף פילוסופיות רבות. לכן, עם כל הכבוד לוויכוחים הלעוסים לעייפה כיום בבית המחוקקים, כדאי שהמחוקק הישראלי יתחיל לתת את דעתו על הנושא.

עוד כתבות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

שבבים, קרוזים ונייק: המניות מאחורי השיאים בוול סטריט

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● אילו מניות כיכבו, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית