גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפני שמצטרפים לבהלת ה-AI, כדאי להפעיל קצת אינטליגנציה טבעית

המשקיעים מחפשים בנרות חברות שצפויות להרוויח מ"ההתפתחות הטכנולוגית הגדולה ביותר מאז האינטרנט" ● אבל יש שתי בעיות: הראשונה היא שההתלהבות מ-AI אולי מוגזמת, והשנייה היא מיעוט אפשרויות ההשקעה, שמוביל לכמה זינוקים יוצאי דופן באוסף קטנטן של מניות

משרדי אנבידיה בקליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu
משרדי אנבידיה בקליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

משקיעים החושבים להשקיע כסף באינטליגנציה מלאכותית צריכים להפעיל מעט אינטליגנציה אמיתית קודם לכן.

הבהלה ל-AI, שהחלה עם הצ'טבוט ChatGPT, הופכת במהירות למיני בועה - ואין צורך להסתכל הרחק לאחור בהיסטוריה כדי לראות באיזו מהירות הימורים על נושאים חדשים ולוהטים יכולים להכניס את תיק ההשקעות שלכם להקפאה עמוקה.

כשהמניה נוגעת בשיא כל הזמנים: אפל עומדת להיכנס לתחום חדש
חושבים שוול סטריט תמשיך לעלות? הסטטיסטיקה לא לטובתכם | ניתוח טכני
ההייטקיסטים מעבירים את הפנסיה שלהם למעקב אחר מדדי וול סטריט ומרוויחים | בדיקת גלובס

השבוע, יצרנית השבבים אנבידיה הייתה שווה לזמן קצר יותר מטריליון דולר, הודות להתלהבות משקיעים מהביקוש לשבבים שלה, שתודלק על ידי ההתלהבות מענייני הבינה המלאכותית היוצרת. מניות קטנות יותר הקשורות ל-AI זינקו אף הן, בעת שהמשקיעים מחפשים את המנצחת הגדולה בתוך הנושא הזה, האופנתי לאחרונה.

קל להבין את השינוי. ChatGPT הושקה לקהל שלא חשד במאומה בנובמבר, והגיעה ל-100 מיליון משתמשים תוך חודשיים, מה שהופך אותה לאפליקציה לצרכנים שגדלה במהירות הכי גדולה אי פעם. חוץ מהבדיחות הרעות, שירה גרועה ומאמרים מסורבלים בסגנון לינקדאין שהיא יכולה להפיק, בתוכנה הזו משתמשים או משתמשים לרעה גם סטודנטים, עורכי דין, מנכ"לים ומתכנתים.

באופן טבעי, משקיעים רוצים למצוא את החברות שירוויחו ממה שאומרים עליו שהוא ההתפתחות הטכנולוגית הגדולה ביותר מאז האינטרנט; עם זאת, יש שתי בעיות: הראשונה היא שההתלהבות מ-AI אולי מוגזמת; השנייה היא מיעוט אפשרויות ההשקעה, מה שמוביל לכמה זינוקים יוצאי דופן באוסף קטנטן של מניות.

התחום שבהחלט זכה בעבר להתלהבות מוגזמת

אינטליגנציה מלאכותית בהחלט זכתה בעבר להתלהבות מוגזמת. ביליתי זמן כתלמיד שלמד רשתות עצביות ומערכות מומחות בתקופה של התלהבות מ-AI בתחילת שנות ה-90, לפני שאחת מהתקופות הרבות של אובדן העניין ב-AI הפכו את המאמץ הזה למיותר.

ההייפ הגיע לשיאים חדשים ב-2010, כשמערכת ווטסון של IBM הייתה מסוגלת, לפי דיווחים, להביס שחקנים אנושיים בתוכנית החידון "Jeopardy!". המניה של IBM זינקה כשתוכנת ווטסון זכתה בתחרות ב-2011, והושקה באופן מסחרי - אבל מניות IBM צנחו מהשיא ביותר משליש זמן קצר לאחר מכן.

מחזור ההייפ אולי הגיע סוף כל סוף לשלב שבו AI תהיה מובנת מאליה לצרכנים, במקום לספק שיפורים מאחורי הקלעים לשירותים כמו גוגל טרנסלייט של אלפאבית, או התמקדות בפרצופים של בני אדם במצלמות של טלפונים.

הרעיון בהחלט לכד את דמיון הציבור באופן שבו פריצות דרך קודמות ב-AI לא הצליחו - וכן את עינם של רגולטורים. אך למרבה הצער, עבור משקיעים פוטנציאליים ב-AI, יש מעט חברות מונפקות המוקדשות לתחום.

מי ירוויחו מפיתוחים באינטליגנציה מלאכותית? המועמדת הברורה היא אנבידיה, שהשבבים שלה הם אחד הדברים העיקריים בבסיס הבהלה ל-AI. אבל מניות אנבידיה כבר עלו השנה ב-160%, והיא נסחרת פי 44 מההערכה של רווחיה ל-12 החודשים הקרובים - אפילו לאחר שאנליסטים הכפילו את ההערכות שלהם. אנבידיה צריכה לא רק להרוויח מהבהלה ל-AI אלא להרוויח ממש, אבל ממש, בגדול - רק כדי להצדיק את המחיר של מניותיה כיום.

משקיעי AI נכנסו בגדול לשאר מניות הטכנולוגיה הגדולות בגלל החשיבות המקבילה של מוצריהן לאלה של אנבידיה, בצורת שירותי ענן, או בגלל שגם החברות האלה משקיעות המון ב-AI. כתוצאה מזה, מניות הטכנולוגיה הגדולות ביותר נפרדו משאר השוק, שבו יותר מניות ב-S&P 500 השנה ירדו, לעומת מניות הטכנולוגיה שעלו.

החיפוש אחר מקומות להשקיע בולט בקרנות הסל של האינטליגנציה המלאכותית. הגדולה מאלה היא BOTZ, קרן סל העוסקת ב-AI וברובוטיקה. החודש, הקרן הזו הייתה במקום 19 מכל קרנות הסל מבחינת זרימת כסף, על פי FactSet, למרות שהיא אפילו לא במאה הראשונות מבחינת גודל.

יש לה אותה בעיה שיש לכל האחרות, שהוקלה במידה מסוימת בעקבות העובדה שרוב כספה מושקע דווקא ברובוטיקה ולא ב-AI. המניה הדומיננטית בה, באופן מתבקש, היא אנבידיה, אבל החברה עם הביצועים הכי טובים השנה היא חברה קטנטונת בשם C3.ai, שעלתה ב-210%.

המניה שמשקיעים ממוקדי צמיחה יאהבו

C3.ai היא חברה קלאסית למשקיעים שאוהבים להתמקד בנושא מסוים. זה כבר הגלגול הרביעי של החברה, לאחר שניסתה מודלים עסקיים שונים בפליטות פחמן, בניהול אנרגיה וב"אינטרנט של הדברים" - כל פעם בשינוי שם החברה - לפני שנכנסה לתחום ה-AI.

משקיעים הממוקדים בצמיחה יאהבו אותה, בגלל שההכנסות שלה גדלו כמעט פי שלושה בארבע שנים (אם כי מניותיה צנחו לאחר תחזיות מעט מאכזבות ביום רביעי).

יותר מדולר הפסד על כל דולר של מכירות

משקיעים שאכפת להם מהעסק צריכים להסתכל על מה שהחברה מוציאה כדי להגיע למכירות האלה: היא רשמה הפסדים של 36 סנט על כל דולר של מכירות לשנה שהסתיימה באפריל 2019, אז הונפקה, אבל בשנה האחרונה הפסידה מעט יותר מדולר על כל דולר של מכירות.

במקרה הגרוע ביותר, החברה מגשימה בחיים האמיתיים את הבדיחה הנושנה, להפסיד כסף על כל מכירה אבל לנסות לפצות על זה בכמות המכירות. במקרה הטוב ביותר, יכולתה של C3.ai להגדיל את כמות המנויים ולהופכה לרווחית עדיין טעונה הוכחה בשטח.

ישנם סיכויים טובים שהבהלה ל-AI היא בדיוק זה, עוד פעם אחת.

כמו עם בועת הדוט.קום הגדולה הרבה יותר, או הבועות הקטנות בתקופה האחרונה על הדפסה בתלת-ממד, טכנולוגיה נקייה, מטבעות קריפטו, מניות קנאביס וחברות SPAC, החברה תחזיק מעמד כל עוד ההייפ מתקיים, ואז תתמסמס.

מישהו, איפשהו, כנראה יעשה כסף גדול מ-AI, וחברות רבות יגדילו את הפריון. אבל בטוח שלא כל המניות שכיום רודפים אחריהן יצליחו, ואולי אף אחת מהן לא תצליח.

ומה עם השקעה על ידי אינטליגנציה מלאכותית?

מילה אחרונה: אם אתם חושבים לקנות קרן שמשתמשת ב-AI כדי לבחור את המניות עבורכם, אל תטפחו תקוות. הוותיקה בין הקרנות האלה היא AIEQ, קרן סל הסוחרת באקוויטי בכוח האינטליגנציה המלאכותית, שמשתמשת בווטסון של IBM כבר מ-2017.

מאז השקתה, התשואה על הקרן הייתה 34% כולל דיבידנדים, לעומת 82% על מדד S&P 500. אה כן, ומשקל המניות של אנבידיה ב-AIEQ קל מדי.

עוד כתבות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים