גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המועצה הארצית ממשיכה לקדם את המטרו: מה הפוטנציאל הנדל"ני, ומה יקרה אם התוכנית תיעצר?

תוכנית הבינוי מעל הדיפו בראשון לציון תקודם מחר צעד נוסף, והיא מדגימה היטב את פוטנציאל הבינוי הגדול שמביא איתו המטרו ● מדוע כל עיכוב בתוכנית הוא בעל אפקט אדיר לגוש דן, ולא רק מבחינה תחבורתית?

תחנת המטרו המתוכננת בראשון לציון / הדמיה: אדר' טל אייל ושרון שפירא
תחנת המטרו המתוכננת בראשון לציון / הדמיה: אדר' טל אייל ושרון שפירא

המועצה הארצית לתכנון ובנייה תדון מחר (ג') בתמ"א 70\א העוסקת בבינוי מעל מתחמי הדיפו של המטרו. מתחמים אלה ישמשו כמוסך הרכבות והדיור שלהן במסגרת פרויקט המטרו הכולל שלושה קווים של רכבות תת-קרקעיות מתחת ל-24 רשויות מקומיות בגוש דן. במסגרת הפרויקט יוקמו ארבעה מתחמי דיפו: בפתח תקווה, בראשון לציון, באור יהודה ובכפר סבא; והדיון מחר יעסוק בתוכנית המקודמת בראשון לציון, שכוללת בינוי משמעותי מעל הדיפו וניצול השטח שמוקצה לו. 

עוד מכשול בדרך למטרו? חשש לפרישת חברות מהמכרז | בלעדי
המטרו עוד רחוק אבל הפקעת הנכסים מתקרבת: למי כדאי להגיש תביעה 
השוק מאמין במטרו וברכבת הקלה: תנופת תכנון ובנייה לאורך הקווים
האמת הפשוטה: מירי רגב החליטה שהרכבת הקלה לא תגיע לראשון לציון | אסף זגריזק, פרשנות

הרעיון לקירוי הדיפו הגיע מפרויקטים שונים ברחבי העולם, ובראשם ההאדסון יארד בניו יורק, כשמעל 113 דונם של דיפו הוקמו מגורים, משרדים ומסחר. גם בצרפת ובסין נעשו פרויקטים דומים. כמו כן, גם במסגרת העבודות על קווי הרכבת הקלה בירושלים יוקמו מעל הדיפו 73,000 מ"ר של משרדי ממשלה.

ואולם התוכנית שתידון מחר מדברת על היקפים גדולים בהרבה מאלה שנעשים כעת בירושלים, כשבסביבת הדיפו בראשון לציון מדובר על שני רבעים, שמתוכננים בהם 2,733 יחידות דיור ו-341,450 מ"ר של תעסוקה ומסחר.

התוכנית כוללת חיבור של גריד הרחובות הקיימים בסביבתו, בינוי אינטנסיבי בסמוך לתחנת המטרו ותקן חניה מופחת שיגיע ל-0 לתעסוקה.

מדובר בתוכנית שמקודמת עם תוכנית המטרו, אך היא מדגימה רק במעט את הפוטנציאל הנדל"ני שלו, משום שהנגישות התחבורתית הגבוהה של המטרו תאפשר ציפוף מאסיבי בסביבת בתחנות והקמת עוד אלפי יחידות דיור בסביבתן.

כחצי מיליון דירות לאורך 150 ק"מ

מטרו גוש דן צפוי להביא, מעבר לבשורת התחבורה הציבורית הגדולה, גם בשורה משמעותית בתחום הבינוי והנדל"ן: תוכנית המתאר הארצית למרחב המטרו, היא תמ"א 70, אומנם נמצאת עדיין בתהליכי תכנון וטרם אושרה סופית, אך היא אמורה לאפשר העצמה של הבינוי הקיים לאורך קווי המטרו - שלהערכת מינהל התכנון תגיע לכחצי מיליון דירות, בסופו של דבר. לכך יש להוסיף גם את ה"אדוות" של הפיתוח הזה: בנייה מואצת בתוואי מסוים עשויה לעודד התפתחות ובנייה גם באזורים סמוכים, כך ש"אפקט המטרו" עשוי להיות גדול עוד יותר ורחב יותר מהתוואי הספציפי שבו יעבור.

תוכנית הדיפו בראשון לציון, הראשונה מסוגה במרחב המטרו, אמורה להוסיף כאמור כ-2,700 דירות - כ-1,500 במקרקעי הדיפו עצמו (בעיקר מעליו) ועוד כ-1,230 סביב הדיפו. זוהי רק דוגמה אחת לפוטנציאל הפיתוח סביב התחנות והתוואי, גם ברדיוסים גדולים יותר.

לצד זה, יש כאן גם ממד של שווי הכנסים כמובן: על-פי דוח מיוחד שגובש לטובת תמ"א 70 וסקר את השפעות מערכות תחבורה עתירות נוסעים (מתע"ן), "הקמת מערכות מטרו משפיעה על עליית מחירי הבינוי בסביבת התחנות; עליית הערך עשויה להגיע עד ל-20%". עוד נכתב שם כי רדיוס ההשפעה הגיע עד 800 מטרים מהתחנות, אך "במקרים מסוימים ההשפעה חלה אף מעבר". במילים אחרות: להקמת מטרו יכולה להיות השפעה לא רק על העצמת הבינוי, כפי ששואפים מקבלי ההחלטות, אלא גם על מחירי הנדל"ן באזור.

לצד כל אלה, חשוב לזכור כי אי-הוודאות בענף בכל הנוגע למטרו היא גדולה: חלק מתוכניות הקווים כבר אושרו, ולכאורה כבר ניתן להוציא צווי הפקעה במסגרתן, אך רבים לא יודעים אם הנכס שלהם מיועד להפקעה ולהריסה; אומנם תמ"א 70 טרם אושרה סופית, אך היטל ההשבחה הגבוה הנגזר ממנה (75%) כבר נכנס לתוקף בתחילת השנה; וכשמצד אחד המועצה הארצית ממשיכה לקדם את התכנון, אך שרת התחבורה מעכבת את התקדמות הפרויקט - הגורמים הרלוונטיים, שאמורים ליישם ולממש את התוכניות הנדל"ניות הגרנדיוזיות סביב המטרו, נותרים חסרי אונים.

שינוי כללי המשחק התחבורתיים בגוש דן

הפוטנציאל הנדל"ני הקריטי במענה על הביקושים העצומים בגוש דן בעשורים הבאים הוא רק חלק מהפוטנציאל הכולל של התוכנית, שאומדנה הוא 150 מיליארד שקל, והיא תביא על-פי הערכות משרדי הממשלה לתועלת משקית של 33 מיליארד שקל. מבחינה תחבורתית היא תהווה גיים-צ'יינג'ר לתקיעות המאפיינת את גוש דן וזו שעוד תועמק בעקבות גידול האוכלוסייה והביקושים במרכז הארץ.

ואולם חרף התועלות הרבות של הפרויקט, שרת התחבורה מירי רגב תוקעת את מימושו, כפי שנחשף בשבוע שעבר בגלובס. השרה לא חתמה על צווי הפקעות הנדרשים במסגרת התהליך הארוך של הכשרת הקרקע לביצוע הפרויקט, והיא טענה כי לא תאפשר ביצוע הפרויקט ללא תקצוב לפתרון תחבורתי לצפון ולדרום.

האולטימטום של רגב ניתן למרות העובדה שתקציב המדינה עבר בתמיכתה, ושמשרדה חתם על סיכום תקציבי מול משרד האוצר, הכולל רק 200 מיליון שקל לקידום תכנון המסילות לקריית שמונה ולאילת ותו לא.

החתימה שלא הגיעה על הצווים נוספת לעובדה שוועדת האיתור של מנהל רשות המטרו עדיין לא התכנסה, משום שרגב מנסה לשנות את הרכבה; חוק המטרו עדיין לא עבר בכנסת, למרות שההערכות דיברו על כך שהעבודה עליו תסתיים בוועדת הפנים והגנת הסביבה במושב הכנסת הקודם; וגם הוועדה המנהלת של הפרויקט עדיין לא התכנסה.

רגב גם הצהירה כי בכוונתה להוציא את פרויקט המטרו מנת"ע, וסוכם כי היא תדון על כך מול משרד האוצר שמתנגד למהלך, אך דיונים כאלה עדיין לא התקיימו.

על רקע חוסר הוודאות בפרויקט, סביבת הריבית הגבוהה והסנטימנט העסקי השלילי סביב הניסיונות להעביר שינויים במערכת המשפט, שתיים מהחברות הזרות שמתמודדות על מכרז הניהול והתכנון של קווי המטרו בעלות של כ-10 מיליארד שקל, שוקלות מחדש את השתתפותן בו.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו