גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרובוטים האוטונומיים עושים סדר: זה הצי שיגיע לישראל

חברת Robotize, מבית חברת ה-IT מיטווך, מביאה לישראל צי רובוטים אוטונומיים ● טבעול חתמה על הסכם שיתוף-פעולה עם חברת הפודטק More Foods ותשווק תחליפי בשר ● וגם: ביקור אמירתי בבית חולים וולפסון ● אירועים ומינויים

רובוט של BALYO / צילום: BALYO
רובוט של BALYO / צילום: BALYO

עוד צעד להפיכת הקמעונאות הישראלית לשחקנית טכנולוגית? חברת Robotize, מבית חברת ה-IT מיטווך, מביאה לישראל צי רובוטים אוטונומיים של חברת BALYO האירופית.

מדובר ב-5 סוגים רובוטים המצוידים בחיישנים מתקדמים ובמערכת ניווט חדשנית, מתאימים לעבודה בגבהים שונים (אחד מהם מסוגל לשנע משטחים עד לגובה של 17 מטרים), ומספקים למנהלים נתונים תפעוליים בזמן אמת. למעשה, אלה מלגזות אוטונומיות שעשויות לייעל את העבודה ברצפת הייצור ובמחסנים, וכן להגביר את בטיחות העובדים ואת התפוקה.

הכנסת הרובוטים לעבודה סדירה במפעל היא פרויקט שנמשך בין חצי שנה לשנה. התמחור מתחיל ב-120 אלף אירו לרובוט אחד ועד מיליון אירו לששה רובוטים (הכול בהתאם לסוג וכמות הציוד, ולהיקף העבודה הנדרש). המחירים הללו אינם כוללים התאמת תשתיות כמו WiFi, מעברים, התאמת רצפה וכדומה.

כיום נמצאת רובוטייז במו"מ מתקדם עם כ-20 מפעלים גדולים בארץ של רשתות מזון ומשקאות, ביגוד וטקסטיל, רכב, נייר, פלסטיק ואיקומרס. החברה גם עובדת בשיתוף עם המכון לייצור מתקדם של משרד הכלכלה, שמטרתו להפוך מפעלים מסורתיים ל"חכמים" ולהגדיל את הפריון שלהם.

לפי החברה, החזר ההשקעה של מפעלים (ROI) המיישמים את הפתרונות הרובוטיים הללו עומד על שנתיים בממוצע. לאחר מכן מדובר בחיסכון שנתי של 20%-40% בעלויות המפעל - מעלות עובדים (עלות ההעסקה של מלגזן עומדת על 20 אלף שקל בחודש לפחות), דרך ציוד לשינוע, וחיסכון בזמן וגידול בתפוקה.

נתוני מכון המחקר Markets & Markets מצביעים על כך ששוק המלגזות האוטונומיות הגלובלי צפוי לגלגל השנה 4.6 מיליארד דולר, ולהגיע תוך חמש שנים ל-8.8 מיליארד דולר - קצב גידול שנתי של 13.8%. הסיבות לגידול נובעות, בין היתר, מהצורך בייעול פעילות המחסנים הלוגיסטיים, החזר-על-השקעה מהיר יחסית של פתרונות רובוטיים וניצול טוב יותר של חלל.

גלית חתן

התחליף החדש של טבעול

טבעול מקבוצת אסם-נסטלה חתמה על הסכם שיתוף-פעולה עם חברת הפודטק More Foods ותשווק תחליפי בשר עשירי סיבים וחלבונים במינימום מרכיבים. הפיתוח יחל ברבעון הראשון של 2024, בהשקעה של כ-300 אלף שקל.

תחליף הבשר מופק ממספר מצומצם של חומרי גלם טבעיים, המשמרים את הטעם והמראה של הבשר, תוך שמירה על הערך התזונתי, על ידי שימוש בזרעי דלעת וחמנייה. במסגרת שיתוף-הפעולה החברות עתידות לייצר פורטפוליו מוצרים משותף. כיום נמכרים מוצרי More Foods ברשתות כמו מקסיקנה ולנדוור, וטבעול הוא מותג המזון המסחרי הראשון שמתעתד לייצר אותם למכירה בסופרמרקטים.

שיתוף הפעולה בין מור פודס וטבעול / צילום: נועם פריסמן

"מדי שנה אלפי אנשים מפחיתים את צריכת הבשר שלהם", אומרת בשמת שדה, מנהלת פעילות טבעול בישראל. "כ-13% מהאוכלוסייה בישראל מגדירים את עצמם צמחונים או טבעונים, ועוד כ-45% מצהירים כי הם מפחיתים את צריכת הבשר שלהם. לצד המוצרים שאנו מפתחים בארץ, טבעול חוברת לחברות פודטק מתקדמות המציעות פתרונות חדשניים".

"טבעול היא מהחלוצות העולמיות בתחום המוצרים מן הצומח", אומר לאונרדו מרקוביץ, מייסד More Foods. "המוצר הייחודי שלנו, עם הנגישות לשווקים של נסטלה, עשויים להוכיח עצמם כשילוב מנצח. אין ספק שמדובר בדריסת רגל משמעותית עבורנו".

שירה ספיר

הביקור האמירתי בוולפסון

עוד הישג להסכמי אברהם? משלחת רפואית בכירה מאיחוד האמירויות ביקרה החודש במרכז הרפואי וולפסון, במטרה לדון בשותפות מחקר עם בית החולים. במהלך הביקור הם פגשו במנכ"לית ענת אנגל, ראש רשות המחקר והחדשנות אורנית כהן ומנהלי מחלקות רבים שהציגו מחקרים חדשניים.

תוכנית הצמיחה הרב-שנתית של האמירויות כוללת הקצאה להשקעה גבוהה מאוד בבריאות. האמירויות כבר יצרו שיתופי-פעולה עם בתי חולים מובילים בעולם להקמת סניפים שלהם באמירויות, מה שהוביל לענף מכניס של תיירות רפואית. כעת באיחוד מעוניינים להוסיף גם חדשנות, וכאן נכנסת לתמונה ישראל.

תחום תאי הגזע, למשל, נחשב מבוקש מאוד בתיירות המרפא, הן משום שלפעמים מסיבות לוגיסטיות קשה להביא את הטיפול פיזית אל המטופל, והן בשל המגבלות שיש עליו במדינות רבות. ישראל היא חלוצה וחזקה בתחום זה, לכן כבר נחתמו כמה שיתופי-פעולה עם ישראלים.

המשלחת שהתארחה בוולפסון היא מטעם ADSCC, מרכז תאי הגזע של אבו דאבי. במסגרת הפגישה נבחנו שיתופי-פעולה במחקרים עתידיים פורצי דרך בתחום, אך גם בתחומים אחרים, כמו חקר הגנום ורפואה מותאמת אישית לילדים, טיפול בסוכרת והשמנה וסיבוכיה, בינה מלאכותית ופיתוח כלים לחיזוי מחלות וטיפול בהן.

לדברי ד"ר אנגל, "שיתוף-הפעולה עם בכירים במערכת הבריאות של איחוד האמירויות נועד לתת מענה לאתגרי הבריאות בישראל ובאמירויות, בעזרת מחקרים פורצי דרך בתחום חקר הגנום, טיפול בסוכרת וסיבוכיה והבינה המלאכותית בחיזוי מחלות באבחון ובפיתוח כלים לקבלת החלטות".

גלי וינרב

חדשות טובות

חברת ההייטק אינקרדיבילד, בהובלת תמי מזאל שחר, מוציאה ספר ילדים שלישי שמופץ חינם, במטרה לעודד ילדות וילדים לחשוב באופן שונה על עתידם, ולהנגיש להם את המקצועות הטכנולוגיים.

הספר הראשון בסדרה, "כדור הבדולח של סופי", שבו היא לומדת שביכולתה לקבוע את העתיד של עצמה, תורגם לאנגלית, ערבית, ספרדית ואינדונזית, כולל שיתופי-פעולה עם שגרירויות, מוסדות לימוד ואקדמיה, חברות וארגונים עסקיים. הספר השני הוא "סופי היזמית", והספר הנוכחי הוא "סופי ומעבדת החלומות".

עוד כתבות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים