גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיצוץ הסכר הענק באוקראינה: מה היקף הנזק, והאם יש סכנה גרעינית?

נזק לכ-80 ישובים, פגיעה בתחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה וזינוק של כ-3% במחירי החיטה בעולם ● פיצוץ הסכר באוקראינה הבוקר עלול להיות האירוע הבודד המזיק ביותר של המלחמה עד כה ● גלובס עושה סדר

סכר נובה קחובקה באוקראינה / צילום: Reuters, Reuters
סכר נובה קחובקה באוקראינה / צילום: Reuters, Reuters

היום, (ג') בשעות הבוקר המוקדמות, התפוצץ סכר הענק נובה קחובקה במחוז חרסון שלאורך קו החזית בדרום אוקראינה, במה שעשוי להיות האירוע הבודד המזיק ביותר של המלחמה עם רוסיה עד כה.

הסכר, המשתרע על נהר דניפרו, גישר בין הגדה המערבית שבשליטה האוקראינית, ובין המזרחית שבשליטת הרוסים, כשהוא מזדקף לגובה של כ-30 מטר על פני כ-3.2 ק"מ, מספק מים לחלק גדול מדרום מזרח אוקראינה הנמצאים תחת שליטה רוסית, כולל חצי האי קרים. בעקבות הפיצוץ מפלס המים בנהר עלה דרמטית, והציף כפרים ואזורים שלמים.

מאז תחילת המלחמה של רוסיה נגד אוקראינה, הסכר סומן כיעד פוטנציאלי הן בגלל חשיבותו האסטרטגית - והן בגלל הנזק שההרס שלו יגרום. הוא נכבש על ידי רוסיה בתחילת הפלישה של מוסקבה בפברואר 2022, ומאז מוחזק בשליטתה.

מי אשם בפיצוץ הסכר?

עוד לא ברור מי אחראי למתקפה על הסכר ותחנת הכוח, אך לפי בכירים אוקראינים הרס של הסכר הוא ניסיון של מוסקבה "להעלות את הימור" הפלישה ו"לעורר את החשש לאסון גרעיני", כך לפי ה"אינדיפנדנט". אנדריי ירמק, ראש לשכת נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי כינה את הרס הסכר ברשתות החברתיות "האסון הגדול ביותר מעשה ידי אדם בעשורים האחרונים". בכירים אוקראינים נוספים האשימו את הכוחות הרוסיים בביצוע פשע מלחמה.

גם זלנסקי האשים את ה"טרוריסטים הרוסים". "הרס סכר תחנת הכוח ההידרואלקטרית קחובקה רק מאשר לכל העולם שיש לגרש אותם מכל פינה באדמות אוקראינה", הוא כתב ברשתות החברתיות.

מנגד, הרוסים מכחישים כי הם אחראיים לכך. המושל הרוסי של אזור חרסון באוקראינה אף האשים את קייב בפגיעה בסכר, שלטענתו נועדה להסיח את תשומת הלב ממה שלדבריו היו הכישלונות של מתקפת הנגד של אוקראינה במזרח. בכירים אחרים ברוסיה האשימו את אוקראינה בהפגזת הסכר כחלק מהתוכניות לכיבוש מחדש של המחוז. במקביל, גורמים אחרים ברוסיה אמרו כי הסכר התפוצץ מעצמו עקב נזק מוקדם יותר , כך לפי "רויטרס".

אף אחד מהצדדים לא הציע ראיות להוכחת ההאשמות.

מהו היקף הנזק?

העיר חרסון ויותר מ-80 יישובים נוספים שוכנים בתוך אזור השיטפונות, "מה שעלול להוביל למאות אלפי קורבנות", כתב סגן שר התשתיות האוקראיני, מוסטפה ניים, בטוויטר.

יחידות המשטרה הלאומית של אוקראינה ושירות החירום הממלכתי של אזור חרסון הועמדו בכוננות כדי להזהיר ולפנות אזרחים מאזורי שיטפון פוטנציאליים, ובהצהרה שפרסם אולכסנדר פרוקודין, ראש הממשל הצבאי של מחוז חרסון מטעם אוקראינה נאמר לתושבים באזורים הסמוכים "לעשות כל שביכולתכם כדי להציל את חייכם". בהצהרה בטלגרם אמר פרוקודין כי החלו פינויים ב"אזור הסכנה" סביב הסכר וביקש מהאזרחים "לאסוף את המסמכים והחפצים החשובים ביותר ולהמתין לאוטובוסי פינוי". עשרות אלפי אנשים נקראו לעזוב את בתיהם ורכבת פינוי מהתחנה המרכזית בעיר חרסון הוסדרה בחיפזון לקראת שעות הצהריים.

בעיר נובה קחובקה הוצפו כ-600 בתים כתוצאה מפיצוץ הסכר וחלק מהעיר נותק מאספקת החשמל מסיבות בטיחות, כך דיווחה סוכנות הידיעות הממשלתית TASS.

מה החשיבות של הסכר?

הסכר נבנה בשנת 1956 על נהר דניפרו כחלק מתחנת הכוח ההידרואלקטרית קחובקה המספקת חשמל ליותר מ-3 מיליון אנשים במדינה. בנוסף להיותו מקור מכריע לייצור אנרגיה ולאספקת מים לשתייה וחקלאות, המאגר מספק מים גם למפעל הגרעיני זפוריז'יה, תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה, הנתונה גם היא תחת שליטה רוסית - ושכעת נמצאת בסכנה. בעקבות הפיצוץ כינס זלנסקי ישיבת חירום של המועצה לביטחון לאומי ולהגנה של אוקראינה.

לסכר יש חשיבות אסטרטגית קריטית רבה מאז תחילת המלחמה. ראשית, הוא עצום: הסכר שומר על מאגר של 18 קילומטרים מעוקבים של מים. עשרות כפרים, עיירות ועיר חרסון (שמנתה כ-300 אלף איש לפני פלישת מוסקבה) תלויים בו לאנרגיה ומים.

בנוסף, עלו חששות לגבי אספקת היבולים בעקבות פגיעה בצינור אמוניה המספק למוסקבה ערוץ בטוח למשלוחי תבואה אוקראינים, והביאו הבוקר את מחירי החיטה לזינוק ב-3%, לאחר שבשבוע שעבר הגיעו לשפל של 30 חודשים. גם מחיר התירס זינק ב-1.4 אחוז.

עוד באוקטובר, כשאוקראינה הייתה בעיצומו של השבתת חלקים גדולים מחרסון הכבושה, הזהיר זלנסקי כי הסכר עלול להוות מטרה עבור הכוחות הרוסיים והפציר במערב לנקוט בפעולה כדי להגן עליו. הריסת הסכר תוסיף לבעיות האנרגיה המתמשכות של אוקראינה, לאחר שרוסיה העבירה שבועות ארוכים מוקדם יותר השנה בפגיעה בתשתיות חיוניות.

האם ישנה סכנה גרעינית בשל הפיצוץ?

תחנת הכוח הגרעינית הגדולה ביותר נמצאת באירופה בסכנה. אנרגואטום (Energoatom), חברת האנרגיה הגרעינית הלאומית של המדינה, הסבירה כי התחנה מסתמכת על מים ממאגר הסכר עבור מערכות הקירור שלה ועבור כוח לטורבינות שלה.

"כתוצאה מהפיצוץ, מפלס המים במאגר קחובקה יורד במהירות, מה שמהווה איום נוסף על תחנת זפוריז'יה הכבושה", אמרו בהודעה ששיתפה לערוץ הטלגרם הרשמי שלהם. "מים ממאגר קחובקה נחוצים כדי שהתחנה תקבל כוח עבור טורבינות ומערכות בטיחות". הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מסרה כי היא מודעת לדיווחים על נזק לסכר והוסיפה כי מומחים נמצאים במקום ו"עוקבים מקרוב אחר המצב". "אין סיכון בטיחות גרעיני מיידי במפעל", הוסיפה הסוכנות בטוויטר.

גם ניים, סגן שר התשתיות האוקראיני כתב בטוויטר כי "הרס תחנת הכוח ההידרואלקטרית קחובקה עלולה להיות בעלת השלכות הרות אסון על תחנת הכוח הגרעינית זפוריז'יה, המשתמשת במים ממאגר קחובקה כדי לקרר כורים גרעיניים", והוסיף כי "לפיצוץ תחנת הכוח ההידרואלקטרית קחובסקה יהיו השלכות הרסניות, כולל מחסור במים, נזק בלתי הפיך למאות אלפי אנשים וסכנת טביעה לאלפים".

עוד כתבות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום