גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקסם של "יורשים": למה אנחנו כל כך נהנים לצפות בעשירים סובלים?

מנקודת מבטו של האדם הממוצע לעשירים אין זכות להתלונן, לא על עצמם, לא על החיים, לא על הגורל ● אך "יורשים" מכחישה הנחה זו מכול וכול, וזה כנראה מה שהפך אותה לסדרה הכי מדוברת פה בשנים האחרונות ● רעיון

קנדל בסצנת הסיום. מאבק איתנים אדיפלי / צילום: באדיבות YES
קנדל בסצנת הסיום. מאבק איתנים אדיפלי / צילום: באדיבות YES

 

בשבוע שעבר הגיעה לסיומה העונה האחרונה של "יורשים" (HBO). מעבר לדרמות, לתככים, לסאטירה המלוכלכת, למתח הבלתי נסבל לפעמים, יש משהו ביצירה הזאת שהצליח למשוך כל כך הרבה צופים אליה ולהפוך אותה לאחת הסדרות המדוברות פה בשנים האחרונות.

למה עדיף להניח לילדינו לשחק בכוס פלסטיק במקום להקריא להם סיפור? | סרנדיפיטי
היום שבו הסברתי לבתי שאין דבר כזה ג'ינס מושלם | קניתי
כולם אומרים שבסוף "יהיה טוב". אבל זו סתם היפנוזה עצמית | רעיון

מהו סוד הקסם שלה? נראה שהוא מצוי בכלל בהנאה המציצנית שאנו מפיקים מצפייה בשקיקה באומללותם של אחרים, קל וחומר אם הם עשירים. מנקודת מבטו של האדם הממוצע לעשירים אין זכות להתלונן, לא על עצמם, לא על החיים, לא על הגורל.

אבל "יורשים" מכחישה הנחה זו מכול וכול: גם לעשירים הזכות האלמנטרית לסבול - בשיירה של מכוניות ריינג' רובר שחורות העושות דרכן ברחובות מנהטן, במסוקים המרחפים מעל גורדי שחקים. בכל אלה מצטיירים בני שושלת רוי כאלים החדשים והאומללים של הקפיטליזם התאגידי.

לוגן רוי, מייסד השושלת והאב הפטריארכלי, מכיר רק משחק סכום אפס אחד: או שאתה ווינר או שאתה לוזר עלוב שנזרק מכל המדרגות. הכמיהה לעוצמה היא שם המשחק, ועליך לעשות מה שמוטל עליך כדי לצאת חי ממנו, גם מדמם.

אם בתחילת העונה הראשונה מפתיע העריץ הזקן את צאצאיו ושב באופן גרוטסקי לתחייה מארץ המתים, והילדים ההמומים חייבים לעדכן את תוכניותיהם מחדש, בסוף הסדרה האב סוף סוף פורע את שטר מותו. אלא שהוא הוא מותיר אותם למלחמת ירושה, שקספירית באיכותה (המלך ליר), בינם לבין עצמם.

הכסף הוא שעושה אותם אומללים (זהירות, ספוילרים). קנדל הבכור מתמודד עם האב במאבק איתנים אדיפלי שהוא אינו יכול לצאת ממנו חי. רוח הרפאים הנקמנית שלו תרדוף אותו אל קצו ולבסוף תעלה אותו לעולה בסצנת הסיום. לאחר דו־קרב מקסיקני על הירושה, שמתקיים בישיבה המכרעת של הדירקטוריון, קנדל מסיים את חייו, בודד ונזנח, רחוק מביתו.

האחות שיב נדרשת לנתב בתוך חבורה של גברים. דומה שהדבר שהכי מאפיין אותה הוא הנרקיסיזם וסוג של נוקשות צינית, שמביאות אותה להכרעה: להתחבר למנצחים ולאשר את ההוצאה להורג הסימבולית של אחיה קנדל.

האח השלישי רומן הוא ליצן שקספירי מריר ומצחיק, שאומר את האמת הקשה ישר בפנים. "אנחנו כולנו בולשיט", הוא יורה כשקנדל עדיין מנסה למנוע את מותו הבלתי נמנע. באמצעות ההומור הפרברטי שלו רומן חושף את השקר הגדול, את המהתלה, שמקיפה את כולם: אושרם המובן מאליו של העשירים.

 

הכסף הוא שהורג אותם. רוח הקפיטליזם היא שרודפת אותם - האגואיזם, קדושת השווקים ותחושת הצדקנות הרואה במלחמה על ההצלחה והרווח את הטיל המוסרי המזניק את החללית אל הגבהים.

רוח הקפיטליזם מציירת מאבק דרוויניסטי אדיר ממדים בין האדם והעולם - מאבק שבו רק הטובים והחזקים שורדים. האדם הקפיטליסטי עוזב את דלת ביתו עם בוקר, מוכן תמיד לקרב חייו. הדבר היחיד שהאיש הזה זקוק לו הוא אינסטינקט ההרג, שיוכל להפעיל כלפי יריביו העסקיים.

אלא שבשלב מסוים האינסטינקט הזה יופנה פנימה ויביא להוצאתו להורג, ובמקרה שלנו לרצח הנורא ביותר, רצח בתוך המשפחה, כפי שמלמדים אותנו אריסטו ושקספיר.

בפריימים האחרונים של הסדרה משוטטת רוחו של קנדל ליד המזח. לפניו הגלים האפלים של האוקיינוס ויצרי המוות שהם מייצגים; מאחוריו האדם היחיד ששומר לו נאמנות בשכר, מאבטחו האישי.

הצופה, שחש את העצב והמלנכוליה, אינו שמח לאיד על נפילתם של בני האלים העשירים. מדובר בהכרה חדשה באוניברסליות של הסבל בעולם, הכרה כי לא רק המחסור הורג, אלא גם השפע.

"אלה שחצו, בעיניים ישירות,
אל ממלכתו האחרת של המוות,
זכרו אותנו - אם בכלל - לא כנשמות
אבודות אלימות, אלא רק
כאנשים החלולים,
האנשים המפוחלצים"

("האנשים החלולים", ת"ס אליוט)

 

עוד כתבות

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמים נפלו בקרב במרכז רצועת עזה

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

עם נשיא שמקורב גם לנתניהו וגם לארדואן: האם הפתרון לאיראן יגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"