גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצרניות הרכב פותחות הזדמנויות השקעה מגוונות בסקטור הניידות החשמלית

המלחמה הגלובלית במשבר האקלים והתמיכות הממשלתיות בתשתיות לכלי תחבורה חשמליים מעצימות באופן משמעותי את שוק הניידות החשמלית - הכולל מלבד הרכבים עצמם גם את כל התעשיות הנלוות ● כל אלו קורצים למשקיעים להצטרף, רגע לפני שהמרוץ מגיע לעיצומו

מכונית חשמלית מדגם P7i סדאן של XPeng / צילום: Associated Press, Ng Han Guan
מכונית חשמלית מדגם P7i סדאן של XPeng / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

הכותב הוא שותף בקרני פמילי אופיס

כשג'ים פארלי, מנכ"ל חברת פורד, נכנס לפגישה עם החבר'ה מרד בול, כשלראשו כובע של נהג מרוצים, הוא ידע בדיוק מה הוא עושה. חברת פורד ביקשה לשוב ולפתח מנועי מרוץ למרוצי פורמולה 1, אולם בשני העשורים שבהם נעדרה משם, חלו מספר התפתחויות. 

● מניית פרטנר צנחה ב-43% מתחילת השנה, והיא לא היחידה: למה מגזר הטלקום מדמם? | בדיקת גלובס
הקרב על שוק ההלוואות להייטק מתחמם: בלקרוק רוכשת את הקרן הישראלית-בריטית קראוס 

חוקי פורמולה 1 החדשים מחייבים, החל משנת 2026, שימוש במנועי מרוץ היברידיים, הכוללים רכיב מנוע חשמלי חדשני - MGU-K (חזק כמעט פי שלושה מהכוח החשמלי ברכבים ההיברידיים הנוכחיים).

פארלי הבין שיש כאן הזדמנות לרתום את הכוח של פורד בפיתוח מנועים, וביקש ליצור שיתוף-פעולה עם רד בול מנועים.

לצורך זה, היה עליו לרתום את כריסטיאן הורנר, מנהל קבוצת הפורמולה 1 רד בול, אלוף עולם לשעבר במרוצים ואחד האנשים המחוזרים ביותר על ידי יצרניות הרכב. למזלו של פארלי, ההצגה עם הכובע עבדה. הורנר: "כשג'ים נכנס בכובע של נהג המרוצים סרג'יו פרז הרגשתי שזה מתחיל טוב".

פורד  היא רק אחת מיצרניות הרכב הגדולות הרבות המאיצות כעת לתחום הרכב החשמלי. מרצדס סגרה עסקה אשתקד עם Stellantis ו-Total ליצירת מיזם משותף לפיתוח סוללות תאים לרכבים חשמליים. פולקסוואגן הקצתה 180 מיליארד אירו לטובת מעבר לרכבים חשמליים ופריצה לשווקים נוספים, וטסלה הודיעה בשבוע שעבר על פתיחת עמדות הטעינה שלה לרכבים חשמליים של מותגים מתחרים - במהלך אשר עתיד להשפיע דרמטית על תנופת רכבים אלה, כיוון שטסלה מפעילה יותר מ-19 אלף עמדות טעינה מהירות.

סקטור רב־תחומי עם מגוון הזדמנויות

חלון ההזדמנויות שנפתח לרווחה בפני המשקיעים בסקטור הניידות החשמלית מבוסס על מספר אלמנטים.

אלה כוללים את המלחמה במשבר האקלים והתחייבויות הממשלות השונות לצמצום הפליטות; הטכנולוגיה המתקדמת המאפשרת פיתוחים מהירים של פתרונות לרכבים חשמליים, כגון: סוללות תאים, עמדות טעינה מהירות, ועוד; וכן הירתמותן של ממשלות לפיתוח תשתיות ייעודיות לרכבים חשמליים ולהוספת עמדות טעינה, מהלך שעתיד להקטין ולהוזיל את הסוללות ולהמריץ את השוק עוד יותר.

שוק הניידות החשמלית כולל מכוניות פרטיות, אופניים, קטנועים, אוטובוסים, משאיות ואפילו סמי-טריילרים המונעים לפחות חלקית בחשמל, סוללות טעינה לרכב, תחנות (עמדות) טעינה, יצרני OEM (ציוד מקורי לרכבים חשמליים) ומערכות לניהול אנרגיה (EMS).

גודל השוק העולמי צפוי לגדול מכ-164 מיליארד דולר בשנת 2022 לכ-1,229 מיליארד דולר עד 2032 בשיעור צמיחה שנתי של 22.3%.

 

המכירות העולמיות של רכבים חשמליים (EV) צפויות להגיע ל-10.7 מיליון כלי רכב עד 2025 ול-28.2 מיליון עד 2030, על פי BloombergNEF.

אולי דווקא בגלל שכלי רכב חשמליים עדיין מהווים רק כ-1% מצי המכוניות העולמי של מכוניות נוסעים, משקיעים מזהים פוטנציאל בחלון ההזדמנויות שנוצר כעת וממהרים להשקיע במניות של יצרניות הרכבים החשמליים ושל המוצרים הנלווים.

הערכות חוקרים הן, כי שוק סוללות ה-EV העולמי צפוי לגדול מ-25 מיליארד דולר ב-2022 ל-27 מיליארד דולר ב-2023.

שוק תחנות הטעינה העולמי לכלי רכב חשמליים ייצר הכנסה של כ-15 מיליארד דולר בשנת 2022, והוא צפוי לצבור הכנסה של כ-130 מיליארד דולר עד סוף שנת 2033.

שוק מערכות ה-EMS העולמי צפוי לגדול מהיקף של כ-32 מיליארד דולר בשנת 2023 לכ-82 מיליארד דולר עד שנת 2030.

מניות ותעודות סל שמומלץ לבחון

חברת טסלה  (TSLA) כמובן עדיין עומדת בראש ככל שמדובר ביצרניות הרכבים החשמליים. החברה הודיעה על כוונתה להשקיע מיליארדי דולרים כדי להגדיל את ייצור סוללות התאים שלה, כך שיתמכו בשוק ההולך וגדל של מערכות אחסון אנרגיה ברשת.

עם זאת, מומחים סבורים כי ככל שמערכות אחסון אנרגיה זולות יותר צוברות אחיזה, ייתכן שטסלה תפסיד מהשקעות הענק שלה בתחום האנרגיה ברשת. אי לכך, מומלץ לבחון כיצד תוכניות החברה מתיישרות עם פתרונות הטעינה המתקדמים המוזלים יותר. שווי שוק החברה נכון להיום: 639 מיליארד דולר.

(XPEV) Xpeng היא אחת מחברות הרכב החשמלי הגדולות בסין - יצרנית שבסיסה בגואנגג'ואו, שמציגה תמונה שורית לגבי סיכוייה העתידיים.

מכונית ה-P7i ספורט סדאן החדשה של XPeng, שהושקה במרץ, זכתה לביקוש חזק בחודשים האחרונים, ובהתבסס על תחזיות של שמונה אנליסטים בוול סטריט, יעד המחיר הממוצע החזוי ל-12 חודשים עבור מניית החברה עומד כעת על כ-10.1 דולרים, עם תחזית גבוהה של 12.5 דולר ותחזית נמוכה של 7.2 דולר. שווי השוק של החברה נכון להיום: 6.8 מיליארד דולר.

ג'נרל מוטורס  (GM) היא יצרנית הרכב העולמית החמישית בגודלה בעולם. החברה מסרה 39,096 רכבים חשמליים ב-2022, עלייה של 57% משנה לשנה. מניית GM מייצגת הצעה למניות EV בסיכון נמוך ובתגמול נמוך, ומתאימה בעיקר למשקיעים אשר מעדיפים סיכון מופחת.

עד כאן סקרנו כמה מניות, וכעת נעבור לקרנות סל.

Global X Autonomous & Electric Vehicles ETF - קרן סל המספקת גיוון בכל היבטי תעשיית ה-EV, בהטיה לכלי רכב אוטונומיים. ל-ETF הזו היו כמעט 1.3 מיליארד דולר של נכסים נטו בסוף 2021 ו-76 החזקות שונות. החזקות אלו כוללות חברות מובילות ומוכרות, כגון אנבידיה, אפל, טסלה וג'נרל מוטורס.

HANetf Electric Vehicle Charging Infrastructure UCITS ETF Acc - קרן סל זו עוקבת אחר מדד Solactive Vehicle Charging Infrastructure, אשר עוקב אחר חברות הפעילות בתחום תשתיות הטעינה לרכב חשמלי ברחבי העולם. הקרן משקיעה במניות עם התמקדות בניידות עתידית ובשמירה על הסביבה.

הדיבידנדים בקרן הם צוברים, כלומר מושקעים מחדש. הקרן משכפלת את ביצועי המדד הבסיסי על ידי קניית כל מרכיבי המדד (שכפול מלא). זוהי קרן סל קטנה מאוד, עם נכסים של 3 מיליון אירו בניהול, והיא ממוקמת באירלנד.

KraneShares Electric Vehicles & Future Mobility ETF - קרן סל העוקבת אחר מדד Bloomberg Electric Vehicles, שההחזקה הבכירה שלה היא CATL) Contemporary Amperex Technology) - יצרנית סוללות סינית מובילה שאינה נסחרת בבורסות בארה"ב.

אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ניירות ערך או מוצר פיננסי כלשהו.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל