גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בארה"ב משנים את הכללים, ומטבעות הקריפטו הקטנים משלמים את המחיר

שורת מהלכים שמובילה הרשות לניירות ערך האמריקאית מטלטלת את שוק הקריפטו, כשמספר מטבעות איבדו מערכם עשרות אחוזים בתוך שבוע ● מנגד, המטבעות הגדולים שומרים על יציבות, וההערכה היא שהסערה תפגע בעיקר בבינוניים והקטנים

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: shutterstock
מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: shutterstock

שני אירועים מקבילים שהתרחשו בשבוע שעבר ממשיכים להכות גלים בשוק הקריפטו: אחד, רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) הודיעה על החמרת את הרגולציה בשוק, והגדרת חלק מהמטבעות הדיגיטליים כניירות ערך. במסגרת ההחלטה, ה־SEC הגישה תביעות נגד הבורסות הגדולות בינאנס וקוינבייס.

הצרות בקריפטו והריבית העולה מוכיחות: לביטקוין אין עתיד, השוק צריך חזון חדש 
בורסות הקריפטו על המוקד, אז למה משקיעי הביטקוין אדישים? 

באירוע השני פלטפורמת המסחר הפופולרית, רובין הוד, הודיעה שהיא מפסיקה את המסחר במספר מטבעות פופולריים שעליהם הכריזה ה־SEC כניירות ערך. בעקבות ההודעה, נפלו המטבעות השונים בכ־27% בממוצע.

המטבעות המרכזיים ביותר בשוק, הביטקוין והאת'ריום, גם הגיבו בתנודתיות למתרחש בשוק, אך הרבה פחות מהמטבעות הקטנים מהם. כעת, כשהרגולטורים בארה"ב מעלים על המוקד את שוק המטבעות הדיגיטליים ודורשים פיקוח כמו על ניירות ערך, עולה השאלה מי יצליח לשרוד.

 

מה רוצים להשיג ברשות לניירות ערך?

ברשות למעשה רוצים להחמיר את הרגולציה ומתייחסים לבורסות הקריפטו כמעט כאל ניירות ערך. גורמת המעורה בשוק הקריפטו מספרת כי "לרשות יש אינטרס לשמור על המשקיע האמריקאי מפני טלטלות בשוק המבוזר. השוק היה חופשי מעיני הרגולטור האמריקאי עד תחילת העשור הנוכחי. בעקבות כניסת משקיעים מוסדיים והפיכת השוק ל'מיינסטרים ההשקעתי', החלה קורלציה בין השווקים המסורתיים לבין הקריפטו". לכן, לדבריה, השפעת השוק המבוזר על השוק המסורתי גרמה ל־SEC לשנות גישה.

במקור, המטבעות המבוזרים הונפקו בכדי להימנע מהתעסקות עם הרגולטור, שנתפס כלא אמין לאחר משבר הסאב פריים. באופן אירוני, הם לא ממש מצליחים להימנע ממנו.

גארי גנסלר, יו''ר הרשות לניירות ערך בארה''ב / צילום: Associated Press, Evan Vucci

למה דווקא המטבעות הקטנים צוללים?

כאשר נכנסים לנבכי עולם הקריפטו, נהוג לחשוב שמדובר במטבעות כפי שאנחנו מכירים - שמטרתם היא רק העברת ערך מאדם לאדם. אולם, בפועל מדובר בעולם מורכב הרבה יותר ממה שנהוג לחשוב, ומאחריו יש פרויקטים שלמים. רכישת המטבע היא למעשה השקעה בפרויקט, ועל מנת להבין אם היא משתלמת או לא, יש להכיר אותו לעומק.

חלק מהמטבעות הדיגיטליים מוגדרים כעת על ידי ה־SEC כניירות ערך. בראש המטבעות הללו, צועדים בפער גדול האת'ריום והביטקוין - שדווקא מהם נמנע יו"ר הרשות לדון אם הם ניירות ערך או לא. אחריהם מגיעים המטבעות קרדנו וסולנה, שנפלו בשבוע החולף.

מה גרמה עד כה הטלטלה הנוכחית?

בינתיים, נראה שהרשות משיגה תוצאות. מסקירה של הוריזון, חברה למסחר במטבעות דיגיטליים מבית אלטשולר שחם, עולה כי עוד ביום חמישי הודיעה השלוחה האמריקאית של בינאנס על השעיית ההפקדות בארה"ב, וציינה ללקוחותיה שעליהם למשוך את כספם עד אמצע יוני (ה־13 בחודש).

גם בארץ החלטת ה־SEC נותנת את אותותיה. איתי אבנרי, משנה למנכ"ל בחברת המסחר בנכסים דיגיטליים INX, אומר לגלובס כי בחברה ביצעו שינויים עוד לפני ההכרזה של ה־SEC בשבוע שעבר מתוך הבנה שהמדיניות עומדת להשתנות.

למה היצע המטבעות הדיגיטליים יצטמצם?

אבנרי מבהיר, "המטבעות לא נעלמו לחלוטין מעל האדמה, הם עדיין נסחרים בבורסות המבוזרות בעולם, פשוט לא בארה"ב". עם זאת, הדלת שלהם לעבר השוק האמריקאי חסומה כעת. בשוק יצטרכו לראות האם ינסו החברות השונות לעבוד בתיאום עם הרגולטור האמריקאי בכדי להמשיך ולהיסחר בארה"ב".

אלי מיזרוח, מנכ"ל סילבר קסטל, בית השקעות לנכסים דיגיטליים, סבור כי "ייתכן שנראה את המטבעות נסחרים מחוץ לארה"ב, שכן יש הרבה מדינות שמאפשרות מסחר במטבעות קריפטו ללא שקיפות ודוחות". הוא מציין לדוגמה את אבו דאבי, שנתנה אישור לבינאנס לפעול באופן מלא. "האפשרות השנייה", אומר מיזרוח, "היא שהחברות ישתפו פעולה עם ה־SEC".

ועדיין, בשוק יש מי שצופה שהיצע המטבעות יצטמצם, מפני שכל מטבע שירצו לייצר יהווה כנייר ערך, ויחייב להגיש דוחות לציבור בהתאם לנהלי ה־SEC. כך שוק הקריפטו יישאר עם מטבעות שמעבירים ערך כספי כמו הביטקוין, ופחות עם מטבעות שנפגעו מהמהלך של ה־SEC.

מיזרוח מציין שמדובר בתהליך חיובי שיגרום לשקיפות רבה ולהנמכת הסיכונים הקיימים בשוק. הוא סבור גם שלא מדובר בסוף פסוק מבחינת הרשות לניירות ערך האמריקאית, ובסוף אנו נראה החלטה שכל המטבעות, מלבד האת'ריום והביטקוין, יחשבו לניירות ערך. "החברות שירצו לפעול בארה"ב ייאלצו לפעול מול הרגולטור האמריקאי וכך הסיכון בכל מטבע שיונפק יהיה קטן יותר".

עוד כתבות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם