גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים מציגים: קחו 30 אלף שקל ותחזירו 40 אלף

במערכת הפיננסית משווקים הלוואות צרכניות למימון חופשת קיץ או טיול גדול ומציעים תנאים שנשמעים אטרקטיביים: מהחזר חודשי נמוך ועד פריסת תשלומים כמעט בלתי מורגשת ● אבל כשהריבית בבנקים כמעט דו־ספרתית, המשמעות של "התנאים הנוחים" היא זינוק של עשרות אחוזים בהחזר הכולל

מה הבנקים לא מספרים לנו בדרך לריבית דו־ספרתית / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
מה הבנקים לא מספרים לנו בדרך לריבית דו־ספרתית / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המשכנתאות לרכישת דירה בשפל - 30 מיליארד שקל חולקו בחמשת החודשים הראשונים של 2023, לעומת 57.1 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד ו־40.1 מיליארד שקל בתקופה המקבילה בשנת 2021. העסקים הקטנים הקיימים כורעים תחת נטל הריבית, והעסקים הגדולים עסוקים בעיקר בניסיונות לשכנע את הבנקים לשחרר להם חבל ולהקל עליהם את נטל המימון - "כי אם לא נהיה תלויים אחד בשני נהיה תלויים אחד ליד השני".

רשות התחרות מצאה פערי ריביות של עשרות אחוזים בפיקדונות: זה המסר של גפני לבנקים
זו כבר מגמה: בכירים ב־4 חברות נדל"ן דרשו תוספות שכר נדיבות ונבלמו ע"י בעלי המניות 

ובצוק העתים, כשהבנקים מסתכלים אנה ואנה ומחפשים למי להמשיך לחלק אשראי גם בתנאי הריבית הנוכחיים, הם פוגשים בעיקר את משקי הבית, האזרחים "הקטנים", שעוד לא הפנימו שהמציאות השתנתה לחלוטין.

המשמעות של החזר של 400 שקל בחודש

תחת הכותרת המבטיחה "לעוף על החופשה שחלמת עליה", רגע לפני חופשות הקיץ והצורך הנואש של משפחות רבות להתאוורר ולאוורר את הילדים, פתח למשל בנק הפועלים בקמפיין למתן הלוואות לחופשה בסך 30 אלף שקל. מדובר, כותבים שם, בהחזר חודשי של: "החל מ־408 שקל בלבד מדי חודש". במציאות של יוקר מחייה ונטל הולך וגדל של ההלוואות הקיימות (בראש ובראשונה המשכנתה, שהתייקרה בממוצע ביותר מ-1,000 שקל לחודש בתוך שנה), מדובר בהצעה קורצת למדי. עקב האכילס הוא שמדובר בתקופת החזר של 100 חודשים - יותר מ־8 שנים, מה שאומר שתשלמו על החופשה המרגשת שנים אחרי שתשכחו מתי בדיוק יצאתם אליה וכמה צפוף היה בדיוטי.

 

הריבית היא בשיעור פריים פלוס 1.5% - 7.75% נכון להיום (לפני שבנק ישראל ממשיך ככל הנראה להעלות עוד את הריבית ולייקר מעט את אותו החזר חודשי). בחישוב מהיר, זה אומר שתשלמו במשך 8 שנים קצת יותר מ־40 אלף שקל - 36% יותר מהסכום שלוויתם. בבנק גם מזכירים שהם מאפשרים הלוואות של עד 250 אלף שקל לתקופה דומה של 100 חודשים, אבל הריבית קופצת בהתאם ל"עד פריים פלוס 9.8%". מדובר בריבית נומינלית שנתית של 16.05%, כלומר תשלום של 40,125 שקל מידי שנה רק עבור הריבית - הרבה יותר מפי 2 על פני 8 שנים.

למה הבנקים כל־כך אוהבים הלוואות צרכניות

אבל הפועלים כמובן לא לבד. לפי דוחות בנק לאומי, הגידול הכי משמעותי בפילוח האשראי של הבנק ברבעון הראשון של 2023 היה בהלוואות למשקי בית, שלא נועדו לרכישת דירה. בעוד שהתוספת במשכנתאות בלאומי - שמשקיע בחודשים האחרונים הון עתק בקמפיינים להגדלת כוחו בשוק ההלוואות לדיור - עלתה באותו רבעון ב־1.8%, ההלוואות האחרות למשקי בית זינקו ב־9%, לסכום של 30 מיליארד שקל בסה"כ. בימים אלו מציע לאומי "ללקוחות כל הבנקים" הלוואה של עד 100 אלף שקל "לכל מטרה", בפריסה של 72 תשלומים (6 שנים). בבדיקה שעשיתי הציעו לי שם הלוואה לצורך חופשה בריבית פריים פלוס 0.65% - כלומר ריבית נוכחית של 6.9%. אחרי 6 שנים, מדובר בהחזר כולל של 122,472 שקל.

בגופים החוץ־בנקאיים המצב חמור יותר

ולפני שמאשימים את הבנקים בחמדנות, כדאי לזכור שהם הרע במיעוטו. בגופים החוץ־בנקאיים, כמו חברות כרטיסי האשראי או חברות הביטוח, ההלוואה מגיעה עם ריבית דו־ספרתית, והישראלים, שהתרגלו לריבית אפסית שאיפשרה להם לצאת לחופשה שנתית "על חשבון" המלווים בריבית, מתקשים להיגמל.

הבנקים ויתר המלווים מאוד אוהבים את ההלוואות הצרכניות. היקפן קטן, הסיכון בהן מפוזר דרך אינספור משפחות, ושיעור הריבית הגבוה בהן הופך אותן לרווחיות במיוחד עבור גופי המימון. לא בכדי כל־כך פשוט ליטול אותן. שיטוט קצר באתר או באפליקציה של כל גוף פיננסי יציע לכם במהרה הלוואה "בתנאים נוחים, ללקוחות כל הבנקים".

לפי בנק ישראל, בשנת 2022 (בסיומה הריבית במשק הגיעה ל־3.25%, נמוך ב־1.5% מהרמה שלה היום), שיעור הריבית הממוצעת על אשראי צרכני לא צמוד עמד בממוצע על 6.1%, לעומת 4.8% שנה קודם לכן. זאת, לעומת ריבית ממוצעת של 3.2% לעסקים גדולים (1.9% ב־2021), 3.9% לעסקים בינוניים (2.6%) ו־4.6% לעסקים קטנים (3.4%).

דני חחיאשוילי / צילום: דוברות בנק ישראל

השינוי תלוי גם בערנות של הציבור

בפיקוח על הבנקים רואים כמובן את המגמה, ואת עליית הריבית ההופכת את נטל החוב לקשה במיוחד. בסוף מאי האחרון הוציא הפיקוח פרסום מיוחד, במסגרת סקירת מערכת הבנקאות ל־2022, בנושא "שיווק אחראי והוגן של הלוואות צרכניות". בפיקוח על הבנקים ציינו כי "בשנת 2022 הבנקים שבו למסעי שיווק (של הלוואות צרכניות) באמצעות פרסום ופניות יזומות ללקוחות במגוון ערוצי תקשורת". עם זאת, בפיקוח גם הדגישו כי הבנקים הטמיעו "שיפורים משמעותיים בתהליכי השיווק של אשראי צרכני", בעיקר בעקבות הוראה מסוף 2021. אבל במקביל, הם מציינים, האחריות מוטלת גם על הציבור עצמו - "ערנותו של הציבור, לרבות התהודה הציבורית והתקשורתית במקרים שאינם תקינים, ככל שיהיו, והשימוש באפשרות של פנייה לנציבויות תלונות הציבור בבנקים ובמידת הנדרש גם לפיקוח על הבנקים, היא אחת הדרכים החשובות שמאפשרות לפיקוח לעמוד על המצב בזמן אמת או בסמוך לכך".

ובכל מקרה, בפיקוח על הבנקים מבטיחים לנסות לסגור פרצות שעוד נשארו. החל ממרץ 2024 הבנקים ידרשו להוראה חדשה, המחייבת אותם "לקדם הטמעה של גישה פרואקטיבית, שלפיה הם 'ישימו עצמם בנעלי הלקוחות'", הוראה שעדיין מותירה לא מעט גמישות לנותני האשראי לחלק הלוואות בנדיבות גם למי שאינו זקוק להן בהכרח.

ובהיעדר הגבלות של ממש על מחלקי ההלוואות, ההמלצה היחידה היא להיזהר לפני שאתם מתפתים ליטול הלוואה בתנאים שנשמעים מפתים.

מבנק ירושלים נמסר בתגובה:  ״הריביות אותן גובה בנק ירושלים מתייחסות להלוואות ללא בטחונות ללקוחות שלא מנהלים עו"ש בבנק ירושלים, ומרכיב הסיכון בהן משמעותי הרבה יותר, ועל כן תמחור הריבית גבוה. ההשוואה לבנקים אחרים המעניקים הלוואות ללקוחות העו"ש שלהם אינה נכונה״.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35