גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנפגעים הגדולים מהמצב הכלכלי: ענף האופנה ומוצרי הספורט

ההתרחשויות בכלכלה העולמית והמקומית משפיעות על הצריכה בישראל במגמה מעורבת ● בבחינה ענפית שערכו צ'מנסקי בן שחר ומערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי  שבא עבור גלובס לחודשים מרץ עד מאי 2023, עולה כי השחקנים בשוק יידרשו לייצר אסטרטגיות שיווקיות חדשות

מבצע חיסול המלאי של קסטרו בינואר האחרון / צילום: איל יצהר
מבצע חיסול המלאי של קסטרו בינואר האחרון / צילום: איל יצהר

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

בשבועות האחרונים נשמעים קולות לפיהם משבר האינפלציה ועליית הריבית שהתרחשה בעקבותיו הובילו לירידה משמעותית בצריכה בישראל. המציאות, כרגיל, מורכבת יותר.

מהלך חסר תקדים: מקאן יעביר למתחרים חלק מהתשלום שיקבל מקופת־חולים מכבי | בלעדי
חברות המזון תכננו קמפיין נגד הממשלה, ואז גנזו אותו | בלעדי

קיימים תתי־שוק שבהם חלה ירידה, לדוגמה בביגוד ובהנעלה חלה ירידה נומינלית של כ־3% בשנתיים וכ־1% במוצרי הספורט, ובנוסף חל קיטון גם בצריכת צעצועים, ספרים ומוזיקה. לעומת זאת, תחום מעדניות צמח ב־21% בשנת 2023 בלבד, וענף המסעדות ובתי הקפה צמח בכ־44%. ואילו ענף הפארם ובתי המרקחת שמר על מעמדו.

הטור הנוכחי מבוסס על נתונים אגרגטיביים של חברת שבא, מפתחת ומנהלת מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי, אשר מסמנים מגמות בצריכה הקמעונאית.

ירידה בהוצאות המזון

בעשור האחרון חלה צמיחה יציבה ועקבית במשק הישראלי, בשיעורים הגבוהים יותר מאשר במרבית העולם. משבר הקורונה השפיע באופן ניכר על התנהגות הצרכנים, אך לא רק שלא הוביל לצמצום בצריכה, אלא לאחר זמן קצר אף הוביל לגידול.

המשבר הנוכחי שונה, בעיקר כנגזר מהיותו משבר כלכלי המורגש כמעט בכל כיס. עליית הריבית המהירה הובילה לקיטון משמעותי בהכנסה הפנויה של משקי הבית, המשפיעה באופן ישיר על היקף הצריכה בכלל, ועל תעדופי ההוצאה בפרט.

לצורך יצירת סקירת שוק מפורטת בתתי־קטגוריות הצריכה נבחנה ההוצאה של כלל כרטיסי האשראי של משקי הבית בחודשים מרץ־מאי בשלוש השנים האחרונות. שלוש התקופות כללו את חג הפסח. בחינת הנתונים מעלה תמונת מצב מורכבת, הדורשת מכל העוסקים בכל אחד מתתי־השווקים להתאים את פעילותם למציאות המשתנה בכלל, ובפרט בהתייחס לצפוי בעתיד.

תת־השוק שבו ההוצאה היא הגדולה ביותר הוא רשתות מזון, סופרמרקטים ומרכולים. ההוצאה בו הסתכמה בחודשים מרץ־מאי השנה בכ־15.5 מיליארד שקל. מדובר בגידול של כ־6% ביחס להוצאה בשנת 2022, וגידול של כ־12% ביחס להוצאה בשנת 2021. ברם, בשנת 2022 חל גידול של כ־3% בלבד ביחס לשנת 2021.

בהינתן גידול האוכלוסייה בישראל (כ־2% בשנה) ושיעור אינפלציה שנתי העומד כיום על כ־5%, הגידול בצריכה הינו נומינאלי בלבד. במונחים ריאליים, לא חל גידול משמעותי אם בכלל בגודל ההוצאה של משקי הבית. זאת ועוד, הגידול ברמות המחירים אף גבוה משיעור האינפלציה, ולכן בפועל משקי הבית הקטינו את הצריכה מבחינה כמותית.

מאידך, תחום המעדניות (בשר, דגים, חלב) שמהווה "מוצר חלופי" לסופרמרקטים, מציג צמיחה משמעותית. בחודשים מרץ־מאי השנה צמח שוק זה בכ־150 מיליון שקל, המהווים גידול של יותר מ־20% ביחס לשנה שעברה.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

השינוי ממחיש את העובדה שקיימים קהלי יעד שמחפשים ומגדילים את צריכתם של מוצרים איכותיים וייחודיים, אשר ברובם יקרים ממחירי המוצרים בחנויות הסופרמרקט לסוגיהן. כל זאת במקביל לגידול בהיצע של מעדניות, קצביות וחנויות הדגים המתמחות, ובפרט השכונתיות, כפי שעולה ממידע המצוי בידי צ'מנסקי בן שחר.

מנתוני הצריכה בכרטיסי האשראי משתקף כי תת־שוק האופנה, הכולל ביגוד והנעלה, חווה ירידה בשנתיים האחרונות. למעשה, משנת 2021 ועד היום הוא ירד בכ־3%, ואילו תת־שוק הספורט ירד בשנה האחרונה בכ־1%. כאמור, בערכים ריאליים שיעור הירידה גבוה יותר.

כתוצאה מכך, ניתן לזהות התחזקות של חנויות "המחיר", סגירת סניפים ורשתות בשוק ה"אמצע" ומבצעים והנחות משמעותיות (לדוגמה, קסטרו בחורף האחרון, ותמנון עתה במכירת סוף העונה מוקדמת מתמיד). כל אלה נובעים, מבחינת שוק שערכנו, מהתחרותיות בשוק זה ומהתמודדות לא מושכלת של הרשתות עם עונות השנה בישראל.

הקושי של ענף הספרים

מגמות נוספות של שינוי בהעדפות הצרכנים ניתן לזהות ברכישות בחנויות הספרים, המוזיקה והסרטים. הביקוש למוצרים הנמכרים בחנויות אלו מצוי בירידה עקבית, משום שהדור הצעיר (דורות ה־Z והאלפא) קורא פחות ופחות ספרים, בעוד חלק מהקוראים האינטנסיביים המבוגרים משאילים ספרים בספריות.

כנגזר מכך קיימת ירידה במיצובו של ספר כמתנה, כך שחנויות הספרים נאלצות להכניס יותר ויותר מוצרים שאינם ספרים בכדי לייצר פדיון מספק (הגם שנמוך יותר), וחלקן - בעיקר הפרטיות - נסגרות.

שינוי נוסף הוא בערוצי ההפצה. ערוצי ההפצה המסורתיים מפנים מקומם לטובת ערוצי הפצה חדשניים וטכנולוגיים. חנויות התקליטים המסורתיות האחרונות שנותרו נסגרות לטובת צריכת מוזיקה באפליקציות שונות, ובהן אייטיונס, ספוטיפיי ואחרות.

התמורות בענף הקמעונאות משפיעות גם בתתי־שווקים בעולמות הפנאי, שבהם ערוצי ההפצה הטכנולוגיים אינם בעלי נתח שוק משמעותי. כפי שהצגנו באחד הטורים הקודמים, וכמשתקף מנתוני ההוצאה בכרטיסי אשראי, חנויות הצעצועים המסורתיות מאבדות נתח שוק משמעותי לטובת חנויות הסטוק לסוגיהן. למעשה, בשנה האחרונה איבדו חנויות הצעצועים כ־3% מהפדיון.

זאת ועוד: השנה חל פורים בחודש מרץ לעומת פברואר בשנה שעברה, כלומר, ניתן להסיק כי בניכוי הכנסות פורים השנה בלבד, הירידה בנתח השוק של חנויות הצעצועים הינה משמעותית עוד יותר.

חובת השינוי

ההוצאה הכוללת בכרטיסי אשראי עלתה במרץ־מאי השנה בכ־6% בלבד ביחס לשנה שעברה. מדובר בעלייה נומינלית, אך בהינתן שיעורי האינפלציה (כ־5% בשנה) וגידול האוכלוסייה, מדובר בירידה בצריכה במונחים ריאליים.

קיימים תתי־שווקים שנתפסים בעת הזו יותר כמותרות, ובשנתיים האחרונות חל בהם קיטון - בין אלה נמנים הספרים (1.5%), האופנה (3%) וספורט (1%).

לעומת זאת, תתי־שווקים אחרים גדלו - מעדניות וחנויות מזון מתמחות, מסעדות, בתי קפה וברים. זאת גם כחלק מהיציאה ממשבר הקורונה (למרות שמוערך שבחודשיים הקרובים נראה ירידה גם בהיקף הצריכה בהם), ומוצרי חשמל ואלקטרוניקה.

מגמות אלו, יחד עם המתרחש בכלכלה העולמית והמקומית, בהאטה ובצמצום שוק ההייטק והמצב הפוליטי, מחייבים את השחקנים בשווקים לייצר תוכניות אסטרטגיות שיווקיות מתעדכנות, שיאפשרו להן להתמודד טוב יותר עם העתיד לבוא.

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם לכולם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות