גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האנושות קרסה תחת החום הכבד, עד שההמצאה הזו שינתה את פני ההיסטוריה

מגדלים לוכדי רוחות, קני סוף רטובים ומאווררים המונעים באופן ידני היו חלק מהשיטות בעזרתן בני האדם קיררו את בתיהם במשך מאות שנים, עד שהמציאו את מערכות מיזוג אוויר

''לוכדי רוח'' בעיר יזד באיראן, ג'ון תיאופילוס דסגולייה, בניין ''סנט ג'ורג' הול'' בליברפול / צילום: ויקיפדיה
''לוכדי רוח'' בעיר יזד באיראן, ג'ון תיאופילוס דסגולייה, בניין ''סנט ג'ורג' הול'' בליברפול / צילום: ויקיפדיה

 

ד"ר אמנדה פורמן היא ביוגרפית והיסטוריונית אמריקאית־בריטית. היא כתבה חמישה ספרי היסטוריה עטורי פרסים ושימשה כשופטת בוועדת פרס בוקר ופרס הספר הלאומי של ארה"ב

מה היינו עושים ללא מיזוג אוויר? בהתחשב במספר הפסקות החשמל ברחבי העולם מדי קיץ, זו לא בדיוק שאלה רטורית.

 

האדריכלות הביתית המתוחכמת של הרומאים

אבותינו ידעו דבר או שניים על הדרכים הרבות בעזרתן ניתן לצנן את הגוף ללא חשמל. המצרים פיתחו את הטכניקה המוקדמת ביותר: הם תלו קני סוף רטובים בחזית החלונות, כך שהאוויר יתקרר כשהוא עובר בין הקנים והמים יתאדו.

לרומאים, המהנדסים המתוחכמים ביותר בעולם העתיק, היו שיטות יותר מתקדמות. עד 312 לפנה"ס הם הזרימו מים מתוקים לרומא דרך רשת צינורות תת קרקעיים ואמות מים. את חללי הבית העשירים קיררו בעזרת צינורות מים קרים שהותקנו בקירות, ובחורף הם חיממו אותם עם צינורות מים חמים מתחת לרצפה.

הרומאים לא היו היחידים שפיתחו אדריכלות ביתית מתוחכמת. במזרח התיכון, אדריכלים בנו "לוכדי רוח" - מגדלים גבוהים עם ארבעה חלונות שהעבירו אוויר צונן לקומת הבסיס ואפשרו לאוויר החם לברוח. ללוכדי הרוח האלה היה יתרון: לא היה צורך להפעיל אותם.

הסינים החלו להשתמש במאווררים כבר במאה השנייה, אבל נדרש צבא של עבדים כדי להפעיל אותם. גילוי ההידראוליקה בימי שושלת סונג, בין 960-1279, הפך את השימוש בהם לקל יותר, אבל הוא לא פתר את הצורך בכוח אדם.

מדוע מיתוסים לא מבוססים דבקו בדמויות ההיסטוריות המוכרות האלה?
המנהיגים הגדולים שנודעו לשמצה בגלל הניהול הריכוזי שלהם
הממציאים הלא מוכרים מאחורי ההמצאות הגדולות

בית הנבחרים הבריטי חם מדי

במשך מאות שנים לא נרשמו פתרונות צינון יעילים מאלו. עד שב-1734 פוליטיקאים בריטיים פנו אל ד"ר המהנדס והפילוסוף הבריטי ג'ון תיאופילוס דסגולייה, לשעבר העוזר של אייזק ניוטון, והתחננו בפניו שימצא דרך לקרר את בית הנבחרים כי הוא היה חם מדי. דסגולייה תכנן מערכת בסגנון "מכונת רוב גולדברג" (מערכת מכנית המורכבת מחלקים רבים ולעיתים שונים באופיים, המבצעת תהליך ארוך, שלב אחר שלב, על מנת לבצע בסופו פעולה פשוטה), שהתבססה על כל שיטות הקירור המסורתיות: מגדלי רוח, צינורות ומאווררים מסתובבים. המערכת שתכנן דסגולייה עבדה כל עוד מישהו סובב את הידית.

אלא שהמערכת הזו נשחקה בסוף שנות ה־60 של המאה ה־18, והפוליטיקאים נותרו מזיעים ועצבניים מתמיד. בייאושם, הם הזמינו לבית הנבחרים את בנג'מין פרנקלין ומדענים ידועים אחרים כדי שאלו ימציאו מערכת חדשה. המערכת שהגו בסופו של דבר לא הייתה יותר מוצלחת מזו של דסגולייה, והיא נזקקה לא למפעיל אחד - כי אם שניים.

הגיבור הנשכח בהיסטוריה של המזגנים

פריצת הדרך האמיתית קרתה ב־1841, לאחר שהמהנדס הבריטי דייוויד בוסוול רייד הבין איך לשלוט בטמפרטורה של החדר על ידי שימוש באנרגיית קיטור. בניין "סנט ג'ורג' הול" בליברפול נחשב לבניין הממוזג הראשון בעולם.

רייד הוא אחד הגיבורים הנשכחים בהיסטוריה, ולא בצדק. מערכת הקירור שתיכנן עבדה כל כך טוב, שהוא הוזמן להתקין אותה בבתי חולים ובניינים ציבוריים ברחבי העולם. בתחילת מלחמת האזרחים האמריקנית הוא מונה למפקח על בתי החולים הצבאיים בארצות הברית. אלא שלמרבה הצער, ב-1863 הוא מת בפתאומיות, וכל השיפורים שתיכנן להכניס למערכת הקירור שבנה - העלו אבק.

הבעיה העיקרית במערכת שתיכנן רייד הייתה שהקיטור היה בדרכו לפנות את הבמה לטובת האנרגיה החשמלית. בקיץ 1881, כשנשיא ארצות הברית ג'יימס גרפילד נורה למוות בידי מתנקש, מהנדסים ניסו לקרר גופתו בעזרת מאווררים חשמליים, מהם נשבה רוח על גושי קרח. שני עשורים אחר כך, ב-1902, המהנדס האמריקאי ויליס קרייר המציא את מערכת מיזוג אוויר הראשונה שפעלה באמצעות חשמל.

חששותינו לגבי היציבות של רשתות החשמל אולי מוגזמים, אבל טוב לדעת שאם המזגנים שלנו ישבקו חיים, נוכל לחזור אל ספרי ההיסטוריה וללמוד כמה דרכים לצנן את החללים שלנו.

 

עוד כתבות

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; אקרו קופצת, מניות האנרגיה מאבדות גובה

מדדי ת"א 90 יורד בכ-0.6%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.2% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● עדכונים שוטפים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; רנו יורדת אחרי פרסום הדוחות

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.5% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?