גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דודו זבידה: "הבעיה היא לא מי שקנה קרקע לדירה בשדה דב, אלא בלוד ובנתניה"

דודו זבידה דיבר בוועידת ההשקעות של גלובס והפניקס על הטלטלות בשוק הדיור ועל האתגרים בתחום נדל"ן המשרדים ● זבידה התייחס לשוק המשכנתאות, ואמר כי הוא "לא רואה משבר, אבל יש ירידה דרמטית בכושר הקנייה" ● לגבי ההשפעה של משבר ההייטק על נדל"ן המשרדים, אמר: "אנחנו נמצאים בתקופה של התאמת מחירים, לא של כאוס"

דודו זבידה בוועידת ההשקעות של גלובס / צילום: שלומי יוסף
דודו זבידה בוועידת ההשקעות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

דודו זבידה, שניהל את חברת מבנה במשך תשע שנים, והפך אותה לאחת מחברות הנדל"ן המניבות ביותר בישראל, פירט בוועידת שוק ההשקעות של גלובס והפניקס, בשיחה עם שי שלו, עורך שוק ההון של גלובס, כיצד הטלטלות בשווקים משפיעות על תחום המשרדים ועל כדאיות ההשקעה במניות הענף.

מנהל ההשקעות של הפניקס: "החברות במרוץ להוכיח לשווקים שהן בצד המנצח של מהפכת ה-Generative Ai"
החשב הכללי יהלי רוטנברג: "המשקיעים מתחילים לחזור לשוק הישראלי"
האם מתפתחת בועה ב-AI? בכירי שוק ההון חלוקים

זבידה טוען שרווחים בתחום הם עניין של טיימינג בעיקר, שלא בהכרח קשורים ליזם הספציפי. בעיניו, מחירי הנדל"ן היום מוגזמים, וכנראה יירדו - אך לא בצורה דרמטית. בעוד שקל להצביע על אזורים "סקסיים" כמו שדה דב בתל אביב, הטבעת השנייה של גוש דן צפויה לעבור תנודות ניכרות בהרבה. בנוגע לענפי נדל"ן אחרים, בעיניו יש היום הזדמנויות גדולות בחברות שמוערכות בחסר בשל "עדריות" של המשקיעים.

אנחנו עדים לעליית הריבית ומשבר בהייטק, אבל לא רואים את זה בדוחות חברות הנדל"ן בבורסה. איך זה יכול להיות?
"אנחנו רגילים לשינויים דרמטיים, אבל שוק הנדל"ן מתאים את עצמו מאוד לאט. התפוסות לא יורדות בשתי דקות. חברות שחתמו על הסכמי שכירות לא קמות ועוזבות באותו יום.

"רוב החברות לקחו הלוואות עם משכי חיים מאוד ארוכים. פגיעת הריבית מגיעה בשוליים. זה לוקח זמן, במיוחד בנדל"ן מניב ארוך טווח. בצד היזמי רואים את זה מאוד מהר, וגם בהייטק. ההייטק נעצר והביקושים ירדו, אבל התפוסות עדיין חזקות. אנחנו נמצאים בתקופה של התאמת מחירים, לא של כאוס".

הגזמנו בכמות הבנייה?
"הגזמנו בתקשורת בתיאור כמות הבנייה. בקו הרקיע אין הרבה מגדלים חדשים בת"א. מבנה לוקח לבנות עשר שנים. אם התחלת טוב ובסופו של דבר נפלת על איזה משבר הייטק מטורף, אז אתה מנהל חסר אחריות, ואם נפלת על חוסר היצע, אתה מנהל מוכשר בצורה לא נורמלית.

"אין היצע גדול באזור המרכז, אבל המחירים הגיעו לרמות שהם לא יכולים להיות בהן, 180-240 אלף שקל למ"ר. לא נחזור ל־60-70, אבל גם לא נישאר ב-200 אלף שקל".

בעיני זבידה, "קל לשים זרקור על האזורים הסקסיים, אבל צריך לשים לב לאזורים הפריפריאליים. בנדל"ן זה גם ראשון לציון, בני ברק, פתח תקווה. שם יש בעיה, מחירי הקרקע עלו בצורה דרמטית, היקף המשרדים גבוה בצורה משמעותית. מיליון מטר במתחם האלף בראשל"צ זה הרבה ביחס לאזור. אי אפשר לשווק כמות תעסוקה כזאת.

"בחו"ל, עושים לבנייני משרדים ישנים המרה למגורים, בארץ בניין משרדים ישן נשאר בניין משרדים ישן, כי גם בניין ריק משלם ארנונה. הרשויות רצו את הארנונה של המשרדים וההייטק".

אתה צופה פילים לבנים?
"בסוף מגיעים למחיר האיזון. מישהו מרוויח, מישהו מפסיד, זה מתאזן. לא חשבנו שתוך שנה הריבית תעלה בקצב הזה. גם נגידי הבנקים לא חשבו. אני חזיתי שהריבית תעלה ב-0.5%, האינפלציה תהיה 2%. איפה זה ואיפה אנחנו. גם הריבית תעבור התאמה. גם מי שאומר שבינואר 2024 הריבית תרד דרמטית, מי שבפוזיציה הסבירה מבין שלא נחזור לעולם הזה. אנחנו לומדים לחיות בעולם של ריביות סבירות".

"בקשר ל-AI, אנחנו בדרך לבועה הבאה"

שלו המשיך את השאלה למגזרים יוצאי דופן, שחברות נדל"ן מסחרי נכנסות אליהם, אולי מתוך חשש לעתיד תחום המשרדים והמסחר הקלאסי.

אנחנו רואים חברות נדל"ן מסחרי נכנסות לחוות שרתים, לבתי אבות. זה מלמד על עתיד התחום, לאור הצמיחה באינטרנט?
"כשנכנסים לענף, צריך להיות אלוף בו. המסחר היה בפיק מטורף בבנייה לפני 5-7 שנים, ומאז רואים האטה בבנייה. יש מרכזים שעובדים טוב, אבל המצב יוצר לחץ על השוכרים הקטנים והבינוניים וזה יגיע למשכירים. הלקוחות הגדולים חזקים מאוד, אבל מסעדות, קיוסקים, אופנה, בוטיק - הם לא יודעים להתמודד עם עליות ניכרות בריבית ובשכר".

אחת העסקאות הגדולות שעשיתם במבנה הייתה בשדה דב. קרקעות נמכרו במחיר של כמעט 3 מיליון שקל לדירה.
"נכנסנו לפוזיציה של 200 מיליון שקל, שזה לא גדול מבחינתנו. זה בסך הכול חמישה שחקנים ו־1,500 יח"ד. זה אירוע סקסי, אבל מינהל מקרקעי ישראל התפאר שהוא שיווק 100 אלף יחידות דיור בכל הארץ. מחירי הקרקע אמורים לקבל עדכון בגלל עליות הריבית. אז בשדה דב יש 4-5 חברות שאולי לא ירוויחו או יפסידו. אבל זה הכול.

"הבעיה בדיור היא לא מי שקנה ב-2.6 מיליון שקל קרקע לדירה בשדה דב, אלא מי שקנה ב-1.2 מיליון שקל קרקע לדירה בלוד וב-1.7 מיליון ביהוד וב-1.9 מיליון בנתניה. היזם בדרך ישלם 25% ריבית, אז לא יישאר לו כלום.

"בצד של רוכשי הדירות מי שיש לו משכנתה של מיליון שקל, משלם במשך 20 שנה החזר חודשי של 6,900 שקל. תחשבו על בנאדם שצריך 1.5 מיליון הון עצמי כדי לקנות דירה ממוצעת. אנחנו נמצאים בעולם שבו העסק הזה עצר, ושדה דוב נראה טוב בעיתון, אבל יש 200 אלף יחידות שצריכות לעבור התאמת מחיר".

יש משברים במשכנאות? תהיה ירידה במחירי הדיור?
דודו: "הריבית במשכנתאות יושבת על 5%-6%, אבל אני לא רואה משבר. אני רואה ירידה דרמטית בכושר הקנייה. בקשר למחירי הדיור, כנראה לא תהיה ירידה דרמטית. מה שיתאים את עצמו זה ערך הקרקע. ראינו ירידות מתקופת הקורונה כמו עלויות השילוח. בסוף צריך תחרות דרמטית או התערבות ממשלתית, אבל המחירים יורדים".

"אין יתרון לדירה של 2.5% תשואה"

זבידה גם לא רואה את השכירות ארוכת-הטווח כאלטרנטיבה לנדל"ן המסחרי. בעיניו, "אין יתרון לדירה של 2.5% תשואה, כי המחירים לא יעלו בקצבים דרמטיים. קרנות ריט שאספו סחורה בטירוף, על כמה הן יושבות? 1,800 יח"ד? דיור להשכרה זה אירוע מדהים - המדינה הייתה חכמה, עשתה פטנט. ריבית 0, עשו ליזמים תרגיל יפה. 20 שנה תשכירו, עוד 20 שנה תמכרו. אני ראיתי יזמים שכדי להרוויח, יצטרכו למכור ב-80 אלף למ"ר באור יהודה".

זבידה מבקר גם את מדיניות הדיור שמצפיפה את גוש דן עצמו, אך מדגיש שעבור פיזור אוכלוסייה, נדרשת מערכת הסעת המונים רחבה: "כולם רוצים לגור בת"א ובגבעתיים, אבל צריך הסתכלות ארוכת-טווח.

"התעסוקה אולי צריכה להיות באזור המטרופוליני של ת"א, אבל אם התחבורה תהיה טובה, זה ידחוף את האוכלוסיה לזוז למקומות שהקרקע זולה.

"אין סיבה שמישהו לא יגור בין נתניה לחיפה, ויגיע למקום העבודה תוך 45 דקות. אין ולא יהיו דירות ב-1.5 מיליון שקל בתל אביב. חילקו קרקעות באזורי ביקוש בחינם, במקום לקחת את הכסף ולהשקיע בתחבורה. בדיור אין בום וגמרנו, יש תוכניות לשנים. בממשלות שמתחלפות כל שנה וחצי, אין תוכנית לשנים".

בכל הנוגע לירידה הדרמטית במניות חברות הנדל"ן, דודו טוען כי "לא כל מה שירד יעלה. צריך לבדוק כל חברה, ולדעת לבחון אותן. איזו חברה העתיד שלה סביר, איזו הסיכויים שלה טובים, לאיזו יש מלאי מסוכן. הסתכלתי על חברות מגורים לאורך שנים. זה תמיד טיימינג. יש חברות מדהימות שירדו כמו כולם כי עדר, ויש חברות שהיו גבוהות כי עדר".

לקחת את מבנה כשהייתה במצב קטסטרופלי. כל השנים זה היה תחת הטייטל של חברה ללא גרעין שליטה. יש גבולות כוח למנכ"ל שכיר?
"הקונספט של חברות ללא גרעין שליטה בארה"ב ובאירופה זה הקונספט המנצח. גם בארץ, חלק ניכר מחברות ההייטק הן כאלה, אבל בגלל שהן דואליות אנחנו שמים אותן בעולם של חו"ל.

"יש לנו תרבות של בעלי שליטה ולא תרבות של ניהול נכון. צריך איזון סביר. חברות ללא גרעין שליטה זה מודל מדהים, ומודל יותר 'מעניש', אבל צריך שוק מאוד אקטיבי. צריך בעלי מניות שיידעו לנהל הנהלות ולנער דירקטוריונים. כדי להגיע לחברות ענק צריך בעלי מניות כאלה. אמזון, מיקרוסופט ואפל הן ללא גרעין שליטה. 'בעל השליטה' מחזיק 3%-4%".

*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף עם קבוצת הפניקס ובחסות קבוצת שטראוס

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון