גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבצורת החמורה זה 500 שנה: אירופה נכנסת לעידן היובש

בגרמניה מגבילים שימוש במים ● בדנמרק מבקשים מהתושבים להתקלח פחות ● מאגרי המים באיטליה ריקים כמו בספטמבר ● ובספרד יצוא תותים עורר מחלוקת פוליטית ● אחרי חודש מאי מהחמים בהיסטוריה, גם הקיץ הקרוב עלול לשבור שיאי יובש וטמפרטורות ● כך מתכוננת אירופה למשבר הבא

גרמניה נהר הריין בדיסלדורף, קיץ 2022 / צילום: Shutterstock
גרמניה נהר הריין בדיסלדורף, קיץ 2022 / צילום: Shutterstock

מי שהלך בשבועות האחרונים בברלין יכול היה להרגיש על גופו טיפות קטנות. ברגע הראשון אפשר לחשוב שמדובר בגשם קל, אלא שהשמים הכחולים בעיר הסגירו את התופעה שפשטה על הרחובות שלה: מיליארדי כנימות התרבו ללא הפרעה על העצים, והפרישו נוזל, המכונה "טל דבש", שהפך רחובות שלמים לדביקים ומלוכלכים, ממש כאילו רוססו בדבק. כל זה קרה, בקנה מידה רחב, בחסות מזג האוויר החם והיבש ששרר בבירת גרמניה בחודשים האחרונים. למעשה, עד מאי האחרון ירדו פחות מ־20% מהמשקעים הרגילים לעונה בברלין.

המורה המבריק למתמטיקה שמלמד ילדים להיות חכמים יותר מבינה מלאכותית | ראיון
זינוק בעלייה: ההתייקרות הדרמטית בשוק שיעורי הנהיגה
הכלכלן שמזהיר: "הנזק הכלכלי של משטר סמכותני לוקח זמן" | ראיון

ולא מדובר רק בגרמניה. ​הקיץ האחרון היה החם ביותר באירופה כולה בכל הזמנים (מאז התחילו המדידות ביבשת). החורף האחרון באירופה השווה את השיא לחורף הכי חם. חודש מאי האחרון ברחבי העולם היה השלישי הכי חם מאז החלו הרישומים ב־1850.

הנתונים הללו מתבטאים בטמפרטורות גבוהות במיוחד, בימי שמש רבים מהרגיל ונכון לעכשיו במיעוט משקעים, שמדאיג מאוד את תושבי היבשת ואת הרשויות. במדינות מסוימות באירופה הבצורת של הקיץ האחרון הוגדרה כ"חמורה ביותר זה 500 שנה", לפי נתוני האיחוד האירופי. כך, שדות שדופים, חקלאים מודאגים וגם תוכניות לאומיות להתמודדות עם מצוקת המים עוברות כעת לככב בכותרות העיתונים. אירופה, שעד כה התייחסה למים כאל משאב שקיומו מובטח, התעוררה כבר באביב למציאות משתנה.

ספרד מאגר סאו בברצלונה, אביב 2023 / צילום: Associated Press, Emilio Morenatti

בעוד בדרום אירופה ובחצי האי האיברי בצורות ומחסור במים לחקלאות ואף לשתייה הם נושאים ותיקים על סדר היום, עבור רוב מדינות צפון אירופה מדובר בתופעה חדשה.

בגרמניה, למשל, אין מונה מים ברוב הבתים המשותפים. השימוש בהם הוא חופשי והעלות מחושבת ברמת הבניין, אם בכלל. כלומר אין תמריץ לחסוך בשימוש בהם. בעבר הרשויות המקומיות בברלין אפילו עודדו את התושבים לפתוח את הברזים ללא צורך כדי לאפשר מילוי מחדש של מאגרים שעמדו מלאים במשך שנים.

אבל כאמור המצב משתנה, במיוחד בחמש השנים האחרונות. החורפים הארוכים, הכוללים תקופות של שלג ושל גשם, התחלפו בצחיחות יחסית. שלג וכפור הפכו לתופעה נדירה. האגמים בברלין כבר לא קופאים כמעט. אביב חם מייבש את הקרקע. לפתע ממטרות מופיעות בפארקים בחודשי יולי־אוגוסט ומבצעי חירום להשקיית עצים זקנים יוצאים לפועל ברחבי ערים במדינה. לא נדיר לראות רחבות גדולות של דשא בצבע צהוב־חום. חלק מהאגמים אינם ראויים לשחייה יותר בחודשי הקיץ המאוחרים משום שאצות רעילות משגשגות בהם.

למרות שאין בשלב זה מחסור קיומי במי שתייה ברוב אירופה, הבצורות התכופות בשנים האחרונות כבר הצליחו לגרום לשיבושים בחיי היומיום.

בריטניה פארק גריניץ' בלונדון, יולי 2022 / צילום: Associated Press, Tony Hicks

מפלס הנהרות - המשמשים עדיין כעורקי תחבורה חיוניים לאסדות המובילות סחורה ופחם - ירד בקיץ האחרון עד כדי שהתנועה בחלק מהם שותקה. בריין הגרמני עמד המפלס בספטמבר על כמה סנטימטרים בלבד. כך גם בנהר הפו שבצפון איטליה, שהפך לזרזיף בלבד, וכן בנהרות אחרים.

המחסור במשקעים גם משליך על מיעוט המים במאגרים הפזורים ברחבי אירופה שמטרתם להפיק אנרגיה הידרו־אלקטרית, ומשנה מן היסוד את הפקת החשמל מהם. היו מי שהגדירו בעבר את הרי האלפים כ"בטריות של אירופה" בשל האפשרות להפיק אנרגיה ממי השלגים והקרח באביב וכך הלאה עד אינסוף לכאורה, אלא שכעת נראה כי הפוטנציאל של הבטריות הולך ונעלם, עם הקרחונים המפוארים, שהפכו לשרידים מצטמקים.

בצרפת נהרות מתחממים השביתו בשנה החולפת את הפקת הכוח הגרעיני בשל איסור להזרים חזרה מים ששימשו לצינון הכורים לנהרות מהם נלקחו. האיסור הושעה בידי הממשלה.

למעשה, הקיץ באירופה רק מתחיל רשמית בימים אלה, אבל עד כה הסימנים הגלובליים מעידים שזו תהיה שנה חמה מהרגיל. לדברי מדעני אקלים, מדובר בשנת אל־ניניו, שבה האוקיינוס השקט חם מהרגיל ותורם להעלאת הטמפרטורות באטמוספירה.

זו משתלבת עם מגמת ההתחממות הקיימת: באפריל נרשמו 40 מעלות בחצי האי האיברי, בספרד ובפורטוגל, ובמאי נרשמו ימי שמש רבים יותר מאשר אי פעם בעבר בצפון אירופה. "לפני כמה שנים הייתי אומר שיש לנו מספיק מים באירופה", אמר לאחרונה פרופ' טורסטן מאייר־גר מאוניברסיטת גראץ שבאוסטריה. הוא הוביל צוות חוקרים שהשתמשו בנתוני לוויינים כדי להעריך את מצב המשקעים והמים בשנים האחרונות ולנסות לחזות את המצב קדימה. "אבל עכשיו זה נראה כאילו יהיו בעיות כבר בעתיד הקרוב".

גרמניה: קיצוב מים לגינות ובריכות פרטיות

בגרמניה הבצורות וההתחממות כבר מזמן אינן איומים עתידיים, אלא מעין מציאות יומיומית. במדינת המחוז ברנדנבורג, העוטפת את ברלין ונודעת במספר האגמים הרב שבה, הנהיגו הרשויות בשנים האחרונות קיצוב מים מדי קיץ ל"קליין גרטן", הגינות הפרטיות והמטופחות של התושבים. מדובר בחלקות שכורות שבהן הם יכולים לבנות מבנה קל למגורים בתקופת הקיץ ולגדל ירקות ופירות. השנה גם עיריית ברלין מתכוונת להגביל את ההשקיה בהן. שתי מדינות המחוז גם מתכוונות לאסור מילוי בריכות פרטיות יותר מפעם אחת בעונה.

שיקולי המים אינם מוגבלים רק למדשאות ורק לקיץ. כשיצרנית כלי הרכב החשמליים טסלה הקימה את המגה־מפעל שלה בפאתי ברלין, היא נאלצה להתחייב בפני הרשויות בברנדנבורג כי לא תשתמש בכמויות מים גדולות לטובת הייצור. מדינות מחוז וערים אחרות ברחבי גרמניה גם אסרו זמנית את השימוש בניקוי באמצעות לחץ מים גבוה כדי לחסוך מי שתייה יקרים.

סקנדינביה: מפחיתים מקלחות וחוששים משריפות

לפי נתוני מרכז קופרניקוס של האיחוד האירופי, המנטר את האקלים ומזג האוויר, כ־10% מהשטח באירופה נמצא כבר כעת במצב של אזהרת בצורת חמורה. עוד 26.9% מהשטח נמצא במצוקה כלשהי מבחינת משקעים. בעיקר צפון אירופה חווה את החודשיים האחרונים כחמים ויבשים במיוחד, והדבר משתקף בדיווחים בעיתונות. בהלסינקי ירדו רק 30 מ"מ של גשם בחודשיים וחצי האחרונים, התקופה היבשה ביותר שנמדדה מאז 1845. בדנמרק הכותרת הראשית של העיתון פוליטיקן בסוף השבוע הציג שדה שעורה של חקלאי במרכז המדינה, שנפגע מהבצורת המתמשכת, ואזהרה למגזר החקלאי במדינה כולה. "שדות רבים ייראו כמו אלו של סורן", נכתב בה. בקופנהגן התבקשו התושבים למעט במקלחות. "אנחנו משתמשים בהרבה יותר מדי מים בחום הנוכחי", נכתב בהודעה של חברת המים המקומית. "כדי שהם יספיקו לכולם, אנחנו צריכים להשתמש בפחות".

כמו בקנדה, שבה טמפרטורות גבוהות מהרגיל ומיעוט משקעים הביאו לגל שריפות עצומות במזרח המדינה, שהשלכותיהן נרשמו עד לניו יורק ומעבר, גם סקנדינביה והאזור הנורדי נמצאים כעת בסכנה לגל שריפות. בשוודיה חוששים משידור חוזר של שריפות היער הגדולות של 2018. אלה נחשבות במידה רבה לנקודת מפנה בדעת הקהל במדינה, שחיזקה את המאבק בשינויי האקלים והביאה סוגיות ירוקות לעמוד במרכז המערכת הפוליטית. "המדינות הללו הן חדשות יחסית לבעיית הבצורת", אמר לסוכנות הידיעות AP ניקלס יירדט, העומד בראש מכון החיזוי למשקעים בשירות המטאורולוגי השוודי. "בדרך כלל יש לנו עודף מים כאן בצפון אירופה ובסקנדינביה. אז למעשה אין הרבה ידע היסטורי על דרכי ההתמודדות עם בצורת, כמו שניתן למצוא במדינות בדרום אירופה".

"הבצורת הנוכחית כבר השפיעה לרעה עמוקות על החקלאות במדינה בשבועות האחרונים", אמר שר החקלאות הדני יאקוב ינסן. "משום שיש סיכוי לקיץ ללא גשמים מרובים, אנחנו צריכים לגבש תוכנית ברורה איך לסייע לחקלאות בצורה הטובה יותר". בשוודיה הזהיר איגוד החקלאים מפגיעה משמעותית בגידולי האביב, המשמשים בין היתר למזון לבעלי חיים.

איטליה: ירידה משמעותית בכמות השלגים

מחקר האקלים מאוניברסיטת גראץ הראה כי השנה הנוכחית כבר מיתרגמת לשורת בצורות בהיקף גדול יותר מזה שחזו בעבר. למעשה, החוקרים הדגימו כי כל חמש השנים האחרונות היו מאופיינות במיעוט משקעים, שיחד יצרו ירידה משמעותית ברמת המים במאגרים התת־קרקעיים, ומאיימים כעת על החקלאות ועל אספקת מי השתייה במערב היבשת.

איטליה Verrua Savoia. יולי 2022 / צילום: Shutterstock

אל מול הצחיחות במערב ובצפון היבשת החודשים האחרונים אופיינו בגשמים חזקים מהרגיל במרכז אירופה, בטורקיה, במדינות הבלקן וגם בחלקים מאיטליה - שחוותה בשנה שעברה בצורת משמעותית. ברומא עדיין מודאגים מאוד ממצב המים במדינה. מחקר של ארגון CIMA האיטלקי מצא כי החורף האחרון היה צחיח באופן יוצא דופן: כמות השלג ירדה בשני שלישים לעומת ממוצע השנים האחרונות. גובה המים בנהר הפו בימים אלה כבר בנקודת השפל שנרשמה בקיץ האחרון, וגם מפלס המים באגם גארדה ירד בחדות. נוסף על כך, כמות המים במאגרים התת־קרקעיים בדרום המדינה כעת נמוכה כאילו היה מדובר בסוף הקיץ.

לפי נתוני האיחוד האירופי, באזור מערב הים התיכון במיוחד, הכולל את דרום איטליה, צרפת וספרד (ואת מדינות צפון אפריקה המקבילות), היו הטמפרטורות גבוהות ב־2.5 מעלות מהממוצע בשנה האחרונה. "המצב באביב 2023 גרוע יותר מב־2022, אז בצורת חמורה־עד־קיצונית התפתחה באירופה והשפיעה על החקלאות ועל ייצור האנרגיה", קבע מרכז המחקר המשותף של האיחוד האירופי בדוח שפורסם החודש.

ספרד: המצוקה הופכת לפקטור בבחירות

ויש מדינות שכבר מתמודדות עם הסוגיה שנים רבות, ובהן הנושא הפך לקיומי. אחת מהן היא ספרד, שחווה גלי חום מדי אביב וקיץ בשנים האחרונות, ומיעוט המשקעים בה כבר הוביל למיני־משבר אנרגיה באביב שעבר, כשהמחירים זינקו בגלל מיעוט המים בסכרים המפיקים חשמל הידרו־אלקטרי.

מד מים בביצה יבשה בשמורת דונה, ספרד. משמשת לגידול פירות יער ליצוא / צילום: Associated Press, Bernat Armangue

מאגרי מים גדולים המשמשים לשתייה כבר התייבשו בקטלוניה, והרשויות נאלצו לדוג את הדגים שחיו בהם בחודשים האחרונים מחשש שימותו ויפיצו חיידקים במים. באנדלוסיה לגונת פואנטה דה פיידרה העצומה, המשמשת תחנת עצירה לפלמינגו, הפכה, לפי דיווח באל פאיס השבוע, ל"מדבר מלח צחיח". באזור ירדו פחות ממחצית המשקעים הרגילים לעונה בשנה שעברה, אחרי רצף שנים צחיחות קודם לכן. באזור קסטייה־לה מנצ'ה בעלי כרמים מנסים לפרוס בזריזות צינורות השקיה בימים אלה כדי להציל את הגפנים, אחרי שלא נרשמו משקעים כלל עד סוף אפריל. דיווחים דומים מגיעים מאוטונומיות אחרות במדינה.

כמו שאפשר לצפות, הבעיות האלה נכרכות בהבטחות הבחירות, שיתקיימו בחודש הבא בספרד. הממשלה הסוציאל־דמוקרטית כבר הודיעה כי תקצה כסף למתקני התפלה ולעידוד חיסכון מים בחקלאות, שני מהלכים שנחשבים קריטיים לכל אזור הנמצא במצוקת מים. "ממשלת ספרד ואני יודעים שהדיון סביב הבצורות וההתמודדות איתן הולך להיות אחת הסוגיות הפוליטיות החשובות ביותר של ספרד בשנים הקרובות", אמר לפרלמנט בחודש שעבר פדרו סנצ'ז, ראש הממשלה. סנצ'ז הקדים את הבחירות ליולי, וסוגיית המים, בעיקר בחקלאות, משחקת תפקיד מרכזי.

תושבת ממלאה מי שתייה ממשאית, ספרד. מאגרים גדולים כבר התייבשו כליל / צילום: Reuters

מצוקת המים מיתרגמת בעיקר לבעיות וחיכוכים בתחום זה בין סקטורים מתחרים שונים או בין החקלאים לארגוני איכות סביבה, שמתנגדים לשאיבה או הסטת מים ממאגרים טבעיים. סנצ'ז כבר אישר 2.2 מיליארד יורו בפיצוי ישיר לחקלאים על נזקי בצורת בשנה החולפת. כשני שלישים מהמים במדינה משמשים לחקלאות, אך יש מקומות בדרום המדינה שבו השיעור עולה ל־90%, ומספק עבודה רבה לחקלאים מקומיים וגם למהגרים רבים.

כחלק מהחברות באיחוד האירופי, מה שקורה בדרום ספרד מבחינה חקלאית לא נשאר תחום לאזור. בגרמניה ארגון איכות סביבה קרא בחודש שעבר להחרים תותים תוצרת ספרד, משום שהם מגודלים בעזרת מים "הנגזלים" משמורת טבע מקומית באנדלוסיה. "הפסיקו לקנות את תותי הבצורת הללו", קרא הארגון, בהודעה שעוררה זעם בספרד. מפלגות הימין בספרד כבר הודיעו לקראת הבחירות כי הן מתכוונות לאשר את שאיבת המים, ואת הסטתם לטובת חקלאות, אם הן יעלו לשלטון. סנצ'ז, לעומת זאת, אמר כי יש לדאוג לעתידה של השמורה.

גם בצרפת, באזורים דרומיים הקרובים לחוף הים התיכון, הודיעו כמה רשויות מקומיות על הקצבת מים לתושבים, וכי הן אוסרות על בעלי בתים למלא את הבריכות הפרטיות שלהם. ההחלטה עוררה ביקורת בקרב בעלי בתי היוקרה הסמוכים לקוט ד'אזור, שנרכשו לצורכי נופש לקיץ, וכן טענות לאי־אכיפה מצד הרשויות. במדינה נרשמו חיכוכים אלימים בין פעילי איכות סביבה לבין המשטרה סביב הקמת מאגרי מים שנועדו לדאוג להשקיה גם במהלך הקיץ, דבר שלא היה הכרחי בעבר.

תחזית האיחוד האירופי: פסימית אבל יש פתרונות

נכון לעכשיו נראה כי אירופה נמצאת רק בשלב ההכרה בבעיה. ייתכן שהיא תצטרך להתמודד בקרוב עם השאלה כיצד לתמוך במגזר החקלאות, עם הצורך לחסוך במים בבתים ובתעשייה, עם העלאה אפשרית של מחיר המים וטיפול בתשתיות הובלת מים עתיקות הגורמות לאיבוד מי שתייה בקנה מידה עצום. המזל אולי שיחק לאירופה עם החורף הקל האחרון והעובדה כי לא היה נדרש חימום רב כדי לצלוח אותו, אבל הקיץ ומיעוט המשקעים מביאים אתם בעיות אחרות.

הפרלמנט האירופי הקדיש בשבוע שעבר דיון למצוקת המים באירופה, שבו הודו הקברניטים כי יש לשנות גישה. עד כה, אמרה למשל הנציבה לענייני אנרגיה קדרי סימסון, התמקד האיחוד בחוקים שנועדו לשמור על איכות מי השתייה (בין היתר באמצעות חוקים סביבתיים נוקשים בנוגע לגידול בעלי חיים, שהצרכים שלהם מזהמים לעתים מאגרים תת־קרקעיים), "אבל עכשיו הגענו לנקודה שבה עלינו לנקוט דרך שונה. בואו לא נהפוך ליבשת שלומדת את הערך האמיתי של המים רק אחרי שהבאר התייבשה".

סוכנות הסביבה של האיחוד פרסמה בשבוע שעבר תחזית "פסימית", לדבריה, למצב העניינים בקיץ הקרוב. גם היא הציעה להתחיל להסתגל למציאות החדשה, וכי ערים וממשלות יקצו אזורים רבים יותר למאגרי מים ויפעלו כדי לטעת עצים במרחבים עירוניים וכך "להפחית את עומס החום בהן". גם נטיעת עצים במרחבים פתוחים מקטינה את הסיכון לשיטפונות, העריכה הסוכנות. הצעות נוספות כוללות שינוי תאריכי זריעה וקצירה של החקלאים, ואולי אף אימוץ גידולים שונים המתאימים יותר לסביבה צחיחה ודורשים פחות מים.

הנתונים שהוצגו במהלך הדיונים העלו כי מספר הבצורות באירופה עלה בשני העשורים האחרונים וגם תכיפותן. העלות הכלכלית שלהן נאמדת ב־9 מיליארד יורו בשנה, אך עשויה לזנק ל־65 מיליארד אם יחריפו. "אנחנו רואים את ההשלכות של משבר האקלים, וזה ברור יותר מאי פעם", אמר חבר פרלמנט דני בדיונים בפרלמנט האירופי, "אירופה מושפעת מבצורות, נהרות מתייבשים וחקלאות במצוקה. מדובר במלחמה, מלחמה על מים".

עוד כתבות

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז