גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במותגים רגילים אין מעורבות משמעותית כזו של הצרכן, כדורגל הוא עולם אחר"

איך מנהלים מותג כדורגל? בראיון לגלובס מספרת שרון תמם, המנכ"לית הפורשת של מועדון מכבי ת"א, כיצד עובד שיווק בעולם הספורט ● החל מאתגרי הניהול ("קבוצת כדורגל זה כמו קונצרן"), דרך המאמץ העילאי לחבר בין האוהדים למשחק ("זה לא רק מרצ'נדייז, זו עוצמה של מותג") ועד לביקורות שהגיעו ביום שהודיעה על עזיבתה ("מלאת גאווה על מה שבניתי")

שרון תמם, מנכ''לית מועדון מכבי תל אביב בכדורגל / צילום: כדיה לוי
שרון תמם, מנכ''לית מועדון מכבי תל אביב בכדורגל / צילום: כדיה לוי

שרון תמם הגיעה למכבי תל אביב כמעט בטעות. בשנת 2011 היא זומנה לראיון עבודה ב"מותג ספורט קנדי" ולא הבינה שמדובר במועדון הכדורגל הצהוב־כחול. "ההגעה שלי אולי הייתה במקרה, אבל לא נשארתי יותר מ־12 שנה במקרה. נחשפתי לאחד התחומים הכי מרתקים, מאתגרים ומעניינים שקיימים".

במהלך השנים היא עבדה במספר משרות ניהול במועדון - החל מהשיווק, דרך הסחר ועד התפעול. משנת 2019 היא מכהנת כמנכ"לית בפועל, ומ־2021 היא נושאת בתפקיד באופן רשמי. בין לבין היא גם נבחרה לכהן בדירקטוריון של "ארגון המועדונים האירופיים".

כעת, לאחר שהחליטה לחתום את הפרק הזה בחייה, היא מספרת לגלובס איך מנהלים את המותג הייחודי שנקרא קבוצת כדורגל וגם עונה לביקורות שהגיעו רגע אחרי עזיבתה.

"המועדון הוא הרבה יותר מהרווחים שלו"

"כשמדברים על קבוצת כדורגל, צריך להבין שהמועדון מכיל בתוכו הרבה מאוד עולמות", מסבירה תמם. "העולם החשוב והמרכזי ביותר הוא כמובן הספורט עצמו, אבל יחד עם זאת יש הרבה מאוד תחומים: ניהול מערך תקשורת, סושיאל מדיה, מועדון אוהדים, קהילתיות, ספונסרים ועוד. זה כמו לנהל קונצרן. אני לא מתעסקת בבחירת השחקנים, אבל בכל מה שקשור לצד הניהולי - אני שם".

תכניסי אותנו להבדלים בין ניהול קבוצת כדורגל לניהול חברות מסחריות אחרות.
"בעיקרון, ניהול זה ניהול, ובפילוסופיה שלי כדורגל צריך להיות מנוהל כארגון לכל דבר. עם זאת, למועדון כדורגל יש חשיפה תקשורתית מסיבית. בנוסף, חברות רגילות משווקות מוצר שאיכותו ברורה. מועדון כדורגל אומנם שואף לאיכות מסוימת, אך בסופו של דבר בנייה של קבוצה זה תהליך מורכב, ובכל עונה הקלפים נטרפים מחדש.

"בשונה מחברות בסקטורים שונים במשק - מועדון כדורגל מנוהל ופועל תחת השפעה אדירה של המון גורמים שונים, שבסוף מגבילים את חופש הפעולה. אני מדברת על ארגונים כמו אופ"א ומנהלת הליגות, אבל במקביל גם משרדי ממשלה ורגולטורים, וכמובן האוהדים שמשחקים תפקיד מרכזי ביותר בהווי, ברוח ובתדמית. בחברות רגילות אין מעורבות כזו משמעותית של הצרכן שלהם. כדורגל הוא עולם אחר".

תמם מכירה את תחום השיווק מתפקידיה השונים במכבי תל אביב, אך לא רק. ב־2006 היא שימשה כמנהלת השיווק של "משה נמדר ושות", החברה השנייה בגודלה בבורסה ליהלומים בתל אביב. "בניגוד לחברות ומוצרים אחרים, השיווק של עולם הכדורגל פונה בעיקר לאוהדים שלך. עם זאת, אתה כל הזמן גם מנסה להגדיל את בסיס הקהל שלך.

"מבחינתי, יש כמה רמות של אוהדים - החל מאלו שעוקבים ומגיעים לכל המשחקים, ועד אותו אוהד שמעולם לא היה במשחק. אנחנו מנסים לעבוד על שני הצירים במקביל: גם להפוך את המרכז האדוק לכמה שיותר גדול, וגם לפנות לקהלים חדשים".

איך עושים את זה?
"מוצאים כמה שיותר נקודות שמחברות בין האוהדים לקבוצה ולמורשת שלה. כך לדוגמה, יצרנו מסורת של תלבושות רטרו, שהיא בעצם דוגמה לחיבור בין מורשת לשיווק לתוכן. אנו מחפשים תכנים שמייצרים גאווה ורגש, ועוזרים להעמיק את מערכת היחסים עם האוהדים. מנגד, אנחנו גם מנסים ליצור תוכן יותר קליל - להראות את מאחורי הקלעים, להיכנס לטיקטוק ויוטיוב ולחבר גם ילדים. בסוף מועדון כדורגל הוא חלק מקהילה. ברור שיש גם עניין עסקי, אבל המועדון הוא הרבה יותר מהרווחים שלו".

בתוך הניסיון לחבר את האוהדים, קשה להתעלם מהתהליכים האלימים שעוברים על הכדורגל. קריאות גזעניות, אבוקות, מכות וגם אקורד הסיום המביך של העונה - פריצת אוהדי בית"ר לכר הדשא ופיצוץ טקס הנפת גביע המדינה. "זה נושא כאוב מאוד שמצריך המון עבודה עם כל הרשויות, עם ההתאחדות, עם המנהלת, עם המשטרה, עם האוהדים. המועדון ואני השקענו המון מאמצים על מנת לייצר סביבה טובה ונעימה.

"ברגע שיש אירועי אלימות יכולה להיות רתיעה של קהלים מלהגיע למשחקים. אנחנו עושים מה שאנחנו יכולים ומרחיקים מהמגרשים את מי שאנחנו תופסים, אבל זה מאמץ שאי אפשר להשאיר רק לקבוצות".

אוהדי בית''ר ירושלים פורצים לכר הדשא בסיום גמר גביע המדינה / צילום: Associated Press, Alain Schieber

אתם באמת מרחיקים את מי שאתם יכולים? שמעתי לא פעם שירים גזעניים ברחבי אצטדיון בלומפילד.
"זה לא פשוט. אנחנו בשיח מתמיד עם ארגון האוהדים על מנת למזער את התופעה. יש שיפור משמעותי, אבל אין ספק שזה עניין של חינוך הקהל. יש בהחלט שירים שלא מקובלים, וגם חלקים משמעותיים מהאצטדיון בז להם".

"מערך המכירות שלנו עבר גידול של מאות אחוזים"

בשנת 2009 רכש המיליארד ואיש העסקים היהודי־קנדי מיץ' גולדהאר את מכבי תל אביב. כשתמם הצטרפה למועדון בשנת 2011 דברים החלו להיבנות כמעט מאפס. "כשהגעתי היו במתחם המועדון שני קרוואנים עם עשרה אנשים. מחלקת המרצ'נדייז הסתכמה באוהל שמכרו בו את התלבושת הרשמית. עם השנים, מכבי תל אביב הובילה לשינוי בתחום והאוהדים היום הרבה יותר פתוחים לזה, בדומה למה שקורה בחו"ל. הנושא הזה היה חשוב לבעלים - זה לא רק מרצ'נדייז, זו גם עוצמה של מותג".

אחת מהדרכים לייצר את המוצרים היא שיתוף הפעולה של הקבוצה עם ספונסרים מעולם הביגוד. ב־2014 חתמה מכבי על הסכם כזה עם אדידס ורצה איתו עד שב־2017 הגיע הזמן לשינוי. "אדידס עוברת כל כמה שנים רענון ניהולי והם החליטו לעבור מהשקעה בקבוצות להשקעה בשחקנים. עם הזמן ראינו שהמרצ'נדייז לא רווחי, והאסטרטגיה פחות תאמה את זו של מכבי. לכן, חיפשנו שותף שייתן לנו חופש ליצור תלבושות שמתחברות לקהל הישראלי". בסופו של דבר, ב־2019, מכבי בחרה בפילה (FILA). "היה חיבור טוב שאיפשר לנו את החופש וגם המודל היה רווחי יותר. באופן כללי, מערך המכירות שלנו עבר גידול של מאות אחוזים בשנים האחרונות".

נוסף על נותני חסות מעולם הביגוד, למכבי תל אביב יש 25 ספונסרים ושותפים עסקיים מתחומים רבים - החל מחברת הנדל"ן ישראל קנדה, דרך קבוצת האלקטרוניקה הייסנס ועד פיצה פרגו. אלו מכניסים לקבוצה יותר מ־10 מיליון שקל בשנה. "מועדוני כדורגל מחפשים מותגים שנמצאים בהלימה לערכים שלהם, אך מעבר לזה אנחנו גם מחפשים שותפים שיגדילו את המעגלים שלנו בתחומים רבים: רכב, מזון ועוד.

"יש גם תחומים שאנו צורכים בשוטף, ומשם נובע שיתוף הפעולה. כך למשל השיתופים עם ישרוטל ואסף הרופא. בסופו של דבר זה שילוב של תחומים שאנחנו רוצים, תחומים שאנחנו צריכים, וגם מותגים שמחפשים אותנו".

"ידעתי שברגע שאתפטר האוהדים ישמחו"

בחודש מרץ הודיעה תמם כי בסוף העונה היא תסיים את תפקידה. התזמון לא עשה איתה חסד - זו השנה השלישית ברציפות שמכבי תל אביב לא זוכה באליפות המדינה, והביקורת גדלה. תמם אומנם הייתה אחראית על הצד העסקי, אך לא מעט אוהדים שמחו לשמוע שהיא מסיימת את תפקידה, בתקווה לפרק חדש במועדון.

"ידעתי שברגע שאתפטר האוהדים ישמחו, זה חלק מניהול מועדון. עם זאת, אני מלאת גאווה על מה שבניתי במכבי ואני יודעת שמבחינתי עשיתי את המקסימום. אין ספק שבשנים האחרונות לא הצלחנו להביא תוצאות, אבל בכדורגל זה תמיד עניין של מחזוריות ויש לפעמים גם טעויות. ברגע שהדרך נכונה, המגמה תהיה טובה. בסך הכול בתקופה שלי השגנו הרבה תארים ואני גם מחכה שמכבי תחזור לשם. עם הזמן גם הקהל יבין שבנינו משהו גדול".

יש גם ביקורת על הניהול של הבעלים.
"גולדהאר הוא כמובן איש מאוד עסוק, ככה שבצד העסקי רוב ההתנהלות עוברת מול הנציג שלו ג'ק אנגלידיס. אני יכולה להגיד שבצד המקצועי הוא אוהב להיות מאוד מעורב".

יכול להיות שמעורב מדי?
"האשליה שבעלים לא מעורבים לא נכונה, בסוף בעל המאה הוא בעל הדעה. הוא הרבה פעמים מתווה דרך נכונה, וכל פעם שהוא מעורב אנחנו שמחים. לא הכרתי ווינר כמו מיץ'. אני מכירה את הטענות ומבינה את הביקורת, אבל צריך לתת לאנשים לעבוד".

"בתור אישה הייתי צריכה להוכיח את עצמי הרבה יותר"

אתגר נוסף איתו הייתה צריכה תמם להתמודד היה העניין המגדרי. אומנם הכדורגל הישראלי עובר הרבה שינויים, אך הוא עדיין נתפס כשייך הרבה יותר לגברים. "בתור אישה הייתי צריכה להוכיח יום יום שאני ראויה. הביאו אותי כי הייתי מקצועית, אבל בישראל יש קצת שוביניזם".

היה לך קשר לכדורגל לפני מכבי?
"לא יותר מדי. אבל כשהתחלתי לעבוד במכבי, כבר אחרי שלושה ימים נהייתי אוהדת. זה התחבר לי לערכים של ציונות, ווינריות וקהילה. עכשיו זה חלק ממני ותמיד יהיה לי חשוב".

אז למה בעצם החלטת לסיים?
"לא הכול יכול להימשך לנצח. צריך לזכור שמועדון כדורגל זה אחד הדברים הכי לחוצים שיש בעולם. גם כשהקבוצה בפגרה, המועדון עובד בשיא הכוח לעונה הבאה. מבחינתי, הגיע הזמן להחזיר לעצמי את החיים".

מה האתגר הבא?
"לא יודעת, כרגע אני רק צריכה מנוחה, חופש ואוויר. ננקה את הראש ונחליט".

עוד כתבות

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצרכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה