גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צה"ל והאוצר במו"מ מתקדם לשינוי היסטורי במודל השכר

לגלובס נודע כי במסגרת ההסכם יבוטלו ההצמדות הקשיחות של כלל אנשי הקבע להעלאות שכר במגזר הציבורי ● הנפגעים העיקריים צפויים להיות המשרתים בתפקידים עורפיים ● באוצר מבינים שהמהלך לא יחסוך בטווח הקצר, אך מעריכים כי הוא ינתב את הכספים בצורה יעילה

לוחמי חטיבת צנחנים באימון / צילום: Shutterstock
לוחמי חטיבת צנחנים באימון / צילום: Shutterstock

משרד האוצר וצה"ל מנהלים משא־ומתן שקט לשינוי מהיסוד של מנגנון השכר המיושן בצבא הקבע ובמערכת הביטחון - כך נודע לגלובס. בתוך כך, צה"ל יוכל לבחור אילו תפקידים יקבלו תוספות שכר גבוהות יותר, על חשבון תפקידים אחרים. אם המגעים יבשילו, הרפורמה תצא לדרך כבר בתקופה הקרובה, עם חתימת הסכם המסגרת בין האוצר להסתדרות על העלאת שכר עובדי המגזר הציבורי.

"עולים להתקפה": שינוי הכיוון של אחת מקרנות ההשקעה הגדולות בעולם
●  עשרות מיליארדים לכבישים או לרכבת לאילת: האולטימטום של האוצר למירי רגב 

היסטורית, שכר הקצינים ואנשי הקבע מוצמד להסכמי שכר של כלל עובדי המדינה. הסכם המסגרת, שעקרונותיו סוכמו לפני יותר משלושה חודשים בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ליו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד, קובע העלאת שכר ממוצעת של 11% לעובדי המדינה. העלאה זו אמורה להשתרשר לקצינים והנגדים בצה"ל, ולאחר מכן גם למשטרה, שב"כ ושירות בתי הסוהר - לפי תרשים הזרימה של הצמדות השכר במדינה.

הרציונל מאחורי ההצמדות הוא שלצה"ל ולכוחות הביטחון אין ועדי עובדים שיכולים לקדם את האינטרסים של לובשי המדים בסוגיות של שכר ותנאים. זאת, למרות שבאוצר נהוג לראות בצה"ל את "ועד העובדים הגדול והחזק במדינה", כזה שמצליח לקבל תמיד עדיפות תקציבית במערכת הפוליטית ופועל בחוסר שקיפות לגבי הוצאות השכר בתוכו.

מבנה ההצמדה הנוקשה מייצר עיוותים

כיום, הצמדת השכר היא קשיחה ולא דיפרנציאלית. קיימות טבלאות באוצר שמקבילות בין הדירוגים בשירות המדינה לדרגות שבמערכת הביטחון, ובין התפקידים השונים. למשל, אם נניח שמשפטן במשרד ממשלתי יקבל העלאה של 10%, גם משפטן בצבא יקבל תוספת זהה.

על פניו זה נשמע הגיוני. אלא שמבנה ההצמדה הנוקשה והארכאי מייצר לא פעם עיוותי שכר. המשפטנים הם דוגמה לכך: לפי גורמים המעורבים במגעים, בעוד ששירות המדינה סובל ממחסור בעורכי דין, בצה"ל מצוקת כוח־האדם היא בכלל בתחומים אחרים, כמו למשל לוחמים ואנשי טכנולוגיה.

השינוי עליו מדברים בחודשים האחרונים בשיחות בין אגף השכר באוצר אמור להגמיש את תוספות השכר. בהתאם לדוגמה שהוזכרה, בצה"ל יוכלו לקחת מהמשפטנים חלק מתוספת השכר, ולהעביר אותה לצורך הגדלת התוספת ללוחמים.

לגמישות ייקבע רף עליון מסוים. נניח, שהצבא יוכל לנתב עד 50% מתוספת השכר של דירוג אחד לדירוג אחר שנמצא במחסור. זאת, בתקווה להתאים את צה"ל לתחרות מול שוק העבודה המודרני. מנגד, הנפגעים העיקריים אמורים להיות אלה המשרתים בתפקידים עורפיים.

המהלך ינתב כספים בצורה יעילה

מנגנון ההצמדה הארכאי שקיים כיום יוצר עיוותים גם ברכיבים שונים בתלוש השכר שמשלמת המדינה. למשל, ההצמדה על "תוספת השכלה". לראיית האוצר, יש הצדקה בתגמול פקידים מקצועיים בשירות המדינה שרוכשים השכלה לצורך ביצוע תפקידם, בעוד שלא תמיד יש הצדקה לתוספת מקבילה בצה"ל.

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן התייחס לפני כחצי שנה להצמדות השכר של מערכת הביטחון.

בדוח נכתב כי "העלות הכספית הכרוכה בהצמדת השכר בגופי הביטחון וביטחון הפנים… לשכר בשירות המדינה, היא כלהלן: העלות של כל תוספת שכר בשיעור 1% שנקבעת בהסכם מסגרת קיבוצית עם ההסתדרות מסתכמת בכ־600 מיליון שקל בשנת 2021, ועלות ההצמדות הנובעות מתוספת כזו היא כ־270 מיליון שקל נוספים (כ־45%)".

לפי חישוב זה, עלות ההצמדה לבדה של הסכם המסגרת של ההסתדרות אל מערכת הביטחון תעמוד על כ־3 מיליארד שקל. לפי הערכות העלות האמיתית תהיה נמוכה יותר, אבל בכל זאת תקיף כ־1־2 מיליארד שקל. באוצר מבינים שהמהלך לשינוי ההצמדה לא יחסוך בטווח הקצר כסף לקופה הציבורית, אבל אמור לנתב את הכספים בצורה יעילה יותר ולפי צורכי הגיוס של המערכת, במודל שמזכיר קצת יותר את המגזר הפרטי.

יצויין כי המגזר הציבורי כולו, ולא רק מערכת הביטחון, סובל מעיוותי שכר. אלא שבניגוד לצה"ל, בתחומים האזרחיים שבשירות המדינה קיימת אפשרות מסוימת לגייס עובדים בחוזים אישיים, שמגדילים את הגמישות עבור ההנהלות.

לפי דוח השכר השנתי שמפרסם האוצר על מערכת הביטחון, השכר הממוצע בשירות קבע מובהק (דרגת רס"ר ומעלה אצל נגדים ורס"ן ומעלה בקצינים) עמד על קרוב ל־23 אלף שקל בחודש בשנת 2021. פערי השכר בצה"ל בין משרתים חדשים לוותיקים הם רחבים במיוחד. קצינים בקבע ראשוני (סג"מ עד סרן) השתכרו בממוצע כ־11 אלף שקל בלבד. הסכומים עולים עם הוותק והדרגות, כאשר סא"ל השתכר כ־32 אלף שקל, אל"מ כ־40 אלף שקל, תא"ל כ־56 אלף שקל, אלוף כ־77 אלף שקל והרמטכ"ל כמעט 100 אלף שקל ברוטו.

תוספת השכר שנקבעה בהסכם של ההסתדרות חולקה כך שהפעימות הראשונות יינתנו בתוספת שקלית - 500 שקל בשתי פעימות. לאחר מכן יחולקו ארבע פעימות נוספות באחוזים, עם העלאה של 6% עד אפריל 2027. התוספת השקלית נועדה לצמצם במעט את פערי השכר, כיוון שהיא מוסיפה יותר באחוזים לבעלי השכר הנמוך. בעיקרון, החלוקה הזו אמורה להישמר גם בשרשור התוספות אל צה"ל.

ואולם, כבר ראינו בעבר שגם התוספת השקלית בצה"ל הייתה שווה יותר מאשר בשאר שירות המדינה. בהסכמי שכר קודמים במגזר הציבורי מ־2009, 2011 ו־2016 שאליהם הוצמד השכר בצבא, "במקרה שבו ניתנה תוספת שקלית, שנועדה לצמצם פערי שכר, החליטה הממשלה שהיא תחושב על פי בסיס השכר בצה"ל. בסיס השכר בצה"ל גבוה כאמור בהשוואה לבסיס השכר שנקבע בהסכם המסגרת, באופן שהגדיל הלכה למעשה את הפער בין השכר של המשרתים בצה"ל, במשטרה ובשב"ס ובין שכר עובדי המדינה", נכתב בדוח מבקר המדינה.

המבקר העיר על השיטה הבעייתית הזו והציע ש"במסגרת גיבוש המדיניות הכוללת במבנה השכר וההעסקה בשירות הציבורי, וגיבוש החלטת ממשלה בנושא, תינתן גם הדעת לעקרונות שעל הממשלה לאמץ בכל הנוגע ליישום מנגנוני ההצמדה, בהתאם לתכליותיהם. בכלל זאת, שימוש בהצמדות של תוספות שכר שקליות על פי תכליתן - צמצום פערי שכר, באופן שלא יוביל להגדלת פערי שכר בין קבוצות מועסקים המוצמדות זו לזו".

בקרוב נוכל לגלות האם המדינה תאמץ את הערת המבקר ותקבע תוספת שקלית בצה"ל על אותו בסיס של יתר עובדי שירות המדינה.

מגעים במקביל לדיונים מול ההסתדרות

המגעים על ההסכם בין צה"ל לאוצר מתנהלים במקביל לדיונים של האוצר מול ההסתדרות, לקראת חתימת סופית של ההסכם. מסגרת ההסכם נקבעה עוד בתחילת מרץ, ומאז דנים הצדדים בסגירת הפרטים. באוצר טוענים שבגלל שהסיכום הראשוני בין סמוטריץ' לבר־דוד היה מהיר מאוד, זה רק הגיוני שהזמן שלוקח לעבוד על הפרטים הקטנים מתארך.

עם זאת, צריך לזכור שמאז ההכרזה על הסכם המסגרת לפני שלושה וחצי חודשים, היחסים בין שר האוצר להסתדרות התדרדרו, בעיקר לאחר השביתה במשק שהוביל ארגון העובדים כנגד המהפכה המשפטית של הממשלה.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה