גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרפורמה המשפטית 2.0: עד כמה דרמטית היוזמה לביטול "עילת הסבירות"?

זה עומד להיות הקרב הבא בין תומכי הרפורמה המשפטית למתנגדיה ● בקואליציה החלו לקדם השבוע את ביטול עילת הסבירות, בטענה כי מדובר בצעד שנכלל אפילו בפשרת הנשיא ● מנגד, באופוזיציה התריעו כי המהלך יאפשר גם את המינויים האבסורדיים ביותר ● שני הצדדים, כך נראה, לא ממש דייקו ● המשרוקית של גלובס

ח"כ שמחה רוטמן, הציונות הדתית (קלמן ליברמן, כאן ב', 20.6.23) / צילום: יונתן בלום
ח"כ שמחה רוטמן, הציונות הדתית (קלמן ליברמן, כאן ב', 20.6.23) / צילום: יונתן בלום

אחרי שהתוכנית המקיפה שקידמה הממשלה לשינוי פני מערכת המשפט נבלמה, השבוע נפתח מה שנראה כשלב הבא במאבק הזה. קידום איטי ומדוד יותר של פרוסות מתוך מכלול החקיקה הגדול שהוצג על ידי שר המשפטים יריב לוין בינואר השנה. הפרוסה הראשונה עליה הוכרז היא "ביטול עילת הסבירות", כשמטרת המהלך היא לבטל את סמכות בית המשפט לפסול החלטות של נבחרי ציבור בטענה ל"אי־סבירות קיצונית" (במקרה או שלא, זאת למשל אחת העילות שעל בסיסן נפסל מינויו של אריה דרעי לשר).

עד כמה המהלך הזה מרחיק לכת? מקדמי הרפורמה מתארים את התיקון הזה כעניין שנמצא עמוק בקונצנזוס. כלומר, כזה שלא מצדיק את חידוש המחאה העזה של החודשים האחרונים. המתנגדים מתריעים מפני שינוי קיצוני, שיכול להוביל למצבים אבסורדיים ואף מסוכנים. ומהן העובדות? יצאנו למסע קצר בעקבות "עילת הסבירות".

המפנה של 1980

עילת הסבירות, או בשמה המדויק יותר "עילת אי־הסבירות", שייכת לתחום המשפט המנהלי והיא משמשת את בית המשפט כדי לבחון החלטות שלטוניות. הרעיון הוא שלרשות מנהלית, כמו הממשלה למשל, נתון חופש פעולה במסגרת "מתחם הסבירות". במקרים שבהם בית המשפט מגיע למסקנה שהחלטה של רשות כזאת חרגה מ"מתחם הסבירות" הוא יכול להורות על פסילתה.

בניגוד להתפתחויות אחרות שנגדם יוצאת הממשלה הנוכחית, כאן לא מדובר בחידוש של העשורים האחרונים וגם לא בהמצאה ישראלית. שימוש בעילה הזאת מקובל מאז ראשית ימי המשפט בישראל, ומקורה בשיטת המשפט האנגלי. אז למה היא נחשבת לנושא במחלוקת?

פרופ' יואב דותן מהפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, ואחד המתנגדים הבולטים לעילת הסבירות במתכונתה הנוכחית, הסביר לנו כי "עילת הסבירות היום היא מאוד שונה ממה שהיה פה לפני 1980". לדבריו, "לפני המהפכה המנהלית שהנהיג אהרן ברק, התערבות בהחלטות השלטון נעשתה רק כאשר ברור היה שההחלטה נעשית בחוסר סמכות, מתוך הנחה שהמחוקק לא התכוון להסמיך את הרשות המנהלית לקבל החלטות לא סבירות בעליל".

מה שקרה ב־1980 הוא פסק דין "דפי זהב", שנכתב על ידי השופט ברק והרחיב מאוד את השימוש בשיקולי הסבירות שבהם יכול לעשות שימוש בית המשפט. הגישה המרחיבה הזאת זכתה לביקורת נוקבת לא רק מפוליטיקאים, אלא גם מתוך בית המשפט העליון. נשיא בית המשפט העליון בדימוס משה לנדוי ז"ל יצא נגדה, וגם, למשל, שופט העליון נועם סולברג (על רקע זה החקיקה הנוכחית אף זכתה לכינוי "מתווה סולברג").

 

קצר וגורף יותר

על בסיס המצב הזה מבקשים תומכי הרפורמה להציג את התיקון הנוכחי כמהלך מתבקש, או לכל הפחות סביר, שלא מהווה שבירה של כללי המשחק. "זה הנושא הכי קונצנזואלי שיכול להיות", טען השבוע יו"ר ועדת חוקה, ח"כ שמחה רוטמן, בראיון בכאן ב', ושלח את המאזינים ל"מצע של גדעון סער" ול"מתווה הנשיא" כדי להיווכח שהסעיף מופיע גם בהם (כידוע, מתווה הנשיא זכה לתמיכה של ראשי האופוזיציה).

עניין המצע של גדעון סער התגלה במפתיע כמורכב מהצפוי. בדיקה פשוטה מראה כי סעיף כזה לא קיים במצע של מפלגת תקווה חדשה או של המחנה הממלכתי. גם מטעמו של סער מסרו לנו כי "ההבטחה לא נכללה במצע המפלגה", אך הוסיפו כי "למען שלמות התמונה יצוין כי בפרסום שנעשה מטעם המפלגה לפני פרסום המצע נכלל נושא צמצום עילת הסבירות". ואכן, מטעמו של רוטמן הפנו אותנו לציוץ מינואר השנה של הכתבת הפוליטית של "מקור ראשון", עטרה גרמן, בו נראה צילום מסך של התוכנית של תקווה חדשה למערכת המשפט מ-2021, שכולל גם הבטחה ל"צמצום עילת הסבירות". האם הקטע הזה שנמחק מהאתר היה חלק ממצע המפלגה או מפרסום נפרד שלה? לא הצלחנו לברר זאת עד הסוף, וייתכן שנעמיק בכך בהמשך. בכל אופן, לא מיותר לציין כי התוכנית של סער לצמצום עילת הסבירות הייתה חלק מתוכנית רחבה יותר להסדרת המשפט המינהלי בחקיקה, בשונה מהמהלך שמובילה הממשלה כעת.

נשארנו עם מתווה הנשיא. האם הנוסח שיעלה בוועדת החוקה אכן זהה לזה שמופיע במתווה הנשיא? לא ממש. הנוסח שאותו מבקשת הממשלה להעביר הוא קצר וגורף יותר, וקובע כי בית המשפט העליון "לא ידון ולא ייתן צו נגד הממשלה, ראש הממשלה, שר משריה או נבחר ציבור אחר כפי שייקבע בחוק - בעניין סבירות החלטתם". זאת, בזמן שמתווה הנשיא מצמצם את התחומים שלא יהיו כפופים לעילת הסבירות רק לענייני מינויים ומדיניות, ורק להחלטות ממשלה ושרים, ולא להחלטות של כלל נבחרי הציבור.

"מתווה הנשיא הוא הרבה יותר מצומצם בכל הנוגע לביטול העילה, אין מה להשוות בכלל", אמר לנו ד"ר עמיר פוקס מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, שנמנה עם מתנגדי הרפורמה. לדבריו, ההצעה של רוטמן "מבקשת להעניק חסינות מעילת הסבירות להחלטות הממשלה ושריה באופן גורף". חלק מההבדלים שהוא מציין נובעים מכך שהנוסח שמופיע במתווה הנשיא קובע כי "החלטות של שרים בענייני מדיניות לא יפסלו מחמת אי־סבירות בלבד, אלא אם יש בהן משום שרירותיות או שהן מופרכות". לדבריו, ניסוח כזה, כן מותיר פתח לבית המשפט לפסול החלטות המתקבלות על ידי שרים "כאשר הם מקבלים החלטה שפוגעת בזכויות אדם למשל". עניין נוסף שהוא מזכיר הוא הרחבת החוק לכלל נבחרי הציבור, כך ש"החסינות" מפני ביקורת הסבירות תחול גם על "ח"כים, וייתכן שהניסוח יאפשר להרחיב בחוק את ביטול העילה גם על נבחרי ציבור ברשויות מקומיות, אולי גם חברי מועצה. זה הרבה יותר רחב ממה שכתוב במתווה הנשיא".

המפכ"ל חנמאל דורפמן?

אז יכול להיות שלמתנגדי הממשלה או הרפורמה אין סיבה להיות שקטים לגבי המהלך שמוביל רוטמן. אבל האם האזהרות שלהם מפניו הן לא קצת מוגזמות? "אל תיפלו בפח של 'צמצום עילת הסבירות'", צייצה השבוע ח"כ מירב כהן מיש עתיד, "אפשר למנות כל מי שרוצים (דרעי לשר זה ברור, אבל מה עם חנמאל דורפמן למפכ"ל?). אפשר לפטר את מי שרוצים (היועמ"שית תחילה, כדי למנות בובה שתמסמס את משפט נתניהו)...". האם זו פרשנות סבירה של המהלך?

פרופ' דותן לא סבור כך. "גם אם הצעת החוק הזו תעבור, זה לא ברור בכלל שהיא תהרוג את 'הלכת דרעי' (המקרה משנות ה־90 שהזכרנו), או שניתן יהיה לפטר פתאום את היועמ"שית. משום שעקרונית בג"ץ יוכל להתערב במינויים והדחות גם באמצעות עילות אחרות". לדבריו, זה יקרה פשוט באמצעות שימוש בביטוי אחר. "במקרה של דרעי, יקראו לזה שחיתות שלטונית, שלטון החוק, טוהר המידות. במקרה של היועמ"שית אפשר יהיה לטעון שהפיטורים נעשו משיקולים זרים או שהם שרירותיים וקפריזיים. האם ביטול הסבירות יצמצם במבחן התוצאה את היקף הביקורת השיפוטית על החלטות הדרג הנבחר? עדיין קשה לדעת".

ד"ר פוקס לא חולק באופן כללי על הרעיון, אבל כן נשמע מסויג יותר. "זה נכון שהמשפט המנהלי הוא כולו יציר הפסיקה, ולכן הוא מאוד פלואידי", הוא אומר, ומזכיר בהקשר זה למשל את "מבחן המידתיות", שיכול לשמש עבור בית המשפט כתחליף ל"סבירות" שתילקח ממנו. "אבל המידתיות לא יכולה לכסות הכול: למשל מינויים, הם לא פוגעים באף אדם באופן ספציפי". בסופו של דבר, הוא מעריך, כנראה שהעילות האחרות לא יוכלו להוות תחליף שלם לסבירות, שמהווה "מעין 'סל' כזה שמאפשר לפסול החלטות מאוד מוזרות שמתקבלות משיקולים זרים או ממשוא פנים, שלפעמים קשה מאוד להוכיח אותם".

לקריאה נוספת:

עוד כתבות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

מאות אלפי דולרים בשנה: המנכ"לים שזוכים לאבטחה על חשבון החברה

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים