גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפשיעה בחברה הערבית היא עסק כלכלי לכל דבר. אם צריך לרצוח, עושים את זה"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, מזהה את המוטיבציה הפיננסית כגורם מרכזי לפשיעה ● בראיון לפודקאסט "הצוללת" הוא מסביר איך הצעירים נכנסים למעגל ("אין להם מספיק כלים לתעסוקה"), ומלין על מצוקת האשראי ("נוצר ואקום בעייתי") ● האזינו

מחאה בנצרת בעקבות הטבח ביפיע, ב-9 ביוני / צילום: Reuters, Ammar Awad
מחאה בנצרת בעקבות הטבח ביפיע, ב-9 ביוני / צילום: Reuters, Ammar Awad

החברה הערבית ממשיכה לדמם, ובחצי השנה האחרונה ראינו מספר שיא של נרצחים: 111 אזרחים. לשם השוואה, בכל אחת מהשנים 2014-2020 היו פחות מקרי רצח מאשר עד כה ב־2023. חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי של החברה הערבית, התראיין השבוע לפודקאסט "הצוללת של גלובס" וניסה להסביר מה קורה בחודשים האחרונים.

כך מוסיפה הריבית הגבוהה שמן למדורת הפשיעה בחברה הערבית | ראיון
הצ'יינג'ים, הבנקים והאבטלה: הנתונים הכלכליים שמאחורי הפשיעה בחברה הערבית | ניתוח

"רוב הפשיעה בחברה הערבית מרוכזת אצל משפחות או ארגוני פשע. זה עסק כלכלי לכל דבר. הם חולקים טריטוריות של פעולה ברמת השירותים שמסופקים לשלטון המקומי. הם גובים כסף על פרוטקשן ומוכרים נשק לא חוקי. אם צריך לרצוח אנשים כדי להשיג את היעדים, אז הם עושים גם את זה. אבל המוטיבציה הכלכלית היא לב האירוע".

"ברגע שלא תשלם ינסו לאיים על חייך"

כמי שעומד בראש רשות שתכליתה העליונה היא לצמצם פערים בין החברה הערבית לבין החברה הכללית בתחומי החינוך, ההשכלה והתעסוקה, ברור לטואפרה שללא ביטחון אי אפשר גם לקדם את כל השאר. "הצעירים הערבים משוועים להזדמנויות. אם קודם דובר רק על חוסר היכולת להגשים שאיפות, הרי שהיום מתווסף גם חשש לחיים, שזה הכי מתסכל".

 

מה גורם לפשיעה לזנק?
"מצד אחד, קורים דברים טובים בתוך החברה הערבית, בחינוך, בהשכלה הגבוהה וגם בתעסוקה. מצד שני, אנחנו רואים המון צעירים חסרי מעש בתוך החברה הערבית (כ־40% מהצעירים) שמסיימים תיכון אבל אין להם מספיק כלים להיכנס לתוך התעסוקה או להשכלה גבוהה. הם הופכים להיות סוג של חיילים זמינים לתוך משפחות הפשע".

טואפרה מציין גם את תחושת ההתרופפות של האכיפה. "יש תחושה שאין דין ואין דיין. זה נובע ממיעוט התיקים שמפוענחים בחברה הערבית, שיוצרת תחושה שאין משילות בתוך היישובים. ובנוסף, זרם המון נשק לחברה הערבית בשנים האחרונות".

ישנם עוד נתונים כלכליים שנכנסים למשוואה הזו: כ־60% ממשקי בית בחברה הערבית נמצאים באוברדראפט, לעומת 40% בלבד בחברה היהודית; ופחות מ־2% מהמשכנתאות מופנות לחברה הערבית. "כל אחד צריך אשראי בחיים. ברגע שצינור האשראי החוקי סגור יחסית בתוך החברה הערבית, נוצר פה ואקום שאליו נכנסים המון גורמים בעייתיים. אתה יכול להרים טלפון למישהו בתוך היישוב, להגיד לו 'תביא לי 10,000 שקל'. ואז בעצם נוצר פה צינור אשראי לא חוקי, שאין לו בעיה שאתה תשלם לו ריבית 10% בחודש. זה סכומים מטורפים. אבל ברגע שלא תשלם, אותו גורם ינסה לאיים על חייך".

חסאן טואפרה / צילום: תמונה פרטית

אחת מהסוגיות שעליהן נמתחה ביקורת על הממשלה הקודמת הייתה פיקוח על הכספים שהוקצו לפיתוח החברה הערבית וחלקם התגלגלו לארגוני פשע.
"אנחנו מתמודדים עם בעיה מאוד מורכבת שחלק מארגוני הפשע מנסים להשתלט על מכרזים דרך השלטון המקומי. הם מחלקים ביניהם אזורים מסוימים: מאיימים אחד על השני ש'אני פה אאסוף את הזבל' או 'אני פה עושה את השמירה'. כשהרשות המקומית פרסמה מכרז והגיע ספק יחיד, היא לא ידעה מה קרה פה מאחורי הקלעים".

באוגוסט 2020 מונה טואפרה לעמוד בראש הרשות, שבעבר הייתה כפופה למשרד ראש הממשלה וכיום למשרד לשוויון חברתי. עוד קודם לכן כיהן בתפקיד בכיר אחר: סגן מנהל רשות החברות הממשלתיות. המעבר מרשות החברות אל תפקיד שבו יש פחות יוקרה, והרבה יותר עבודת שטח - הוא לא טריוויאלי וגם לא פשוט לביצוע.

"כשהגשתי מועמדות לתפקיד, לא דמיינתי תקופה כמו זו שבה אנחנו נמצאים עכשיו", הוא מודה. "זה ההבדל שבין לשבת סביב שולחן הדירקטוריון של חברת חשמל כשאתה בכובע של מייצג הבעלים, לבין לשבת עם מועצה מקומית ריינה. זה שיח אחר, רזולוציה אחרת, אבל הכלים הם דומים. בשני המקרים אנחנו רוצים להוביל שינויים".

"מניח שסמוטריץ' ונתניהו רוצים שהחברה תשגשג"

לטואפרה קרצה גם האפשרות לתכנן וליישם תוכנית חומש חדשה לפיתוח כלכלי - התוכנית לשנים 2022־2026 - אחרי שהקודמת (תוכנית 922) הגיעה לסיומה.

תסביר איך עובדת התוכנית ומה בדיוק התקציב שלה, כי דובר לא פעם על 53 מיליארד שקל.
"זוהי תוכנית משמעותית שהממשלה קיבלה עליה החלטה באוקטובר 2021. היא תוכנית של חמש שנים עם יעדים מאוד ברורים שנוגעים בכל תחומי החיים. ההיקף התקציבי הוא 30 מיליארד שקל של החלטות הנוגעות לפיתוח הכלכלי.

"לצד זה הייתה החלטת חומש שנוגעת לאלימות ופשיעה ב־2.5 מיליארד שקל ובנוסף הממשלה השקיעה עוד שני מיליארד שקל בתשתיות. אם מחברים את הכל זה מסתכם לכדי כ־35 מיליארד שקל תקציבים הנוגעים לחברה הערבית".

בניגוד לתוכנית החומש הקודמת, שבה שיעור לא מבוטל מהתקציב - 35% - לא הוקצה בסופו של דבר, הפעם טואפרה מכוון להפקת לקחים. לגבי שנת 2022 - הוא הקצה כ־4.5 מיליארד שקל בעבור מיגוון פרויקטים. "אנחנו אמורים להגיע אפילו ליותר מהקצאת החמישית (מהתקציב) שאנחנו אמורים להקצות כל שנה".

אילו פרויקטים יצאו לדרך בשנה החולפת?
"התחלנו לבנות מאות כיתות לימוד, מוסדות ציבור, מתקני ספורט בריכות, אצטדיונים וגם מגרשי משחק לצעירים. כמעט 500 תוכניות רווחה חדשות התחילו לפעול".

אחרי תוצאות הבחירות האחרונות, עד כמה חששת שתוכנית החומש המושקעת תרד לטמיון?
"תמיד כשמתחלף שלטון אתה שואל לאן זה הולך. בשיחות שאנחנו מנהלים מול השרים יש היענות חיובית מבחינת הובלת התהליכים, אבל יש קשיים ברמת היומיום. בכל מקרה, אין עצירה של התוכנית. אני מניח שגם שר האוצר וגם ראש הממשלה רוצים שכל החברה תשגשג".

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו