גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמורות הענק בפרויקט תמ"א 38 בת"א: 1.5 מיליון שקל לכל דייר

הדיירים בפרויקט תמ"א ברחוב דובנוב יקבלו, נוסף על הגדלת הדירות הקיימות, סכום של 1.5 מיליון שקל לשדרוג הדירה ● העלות ליזמים מוערכת בכ-66 מיליון שקל רק לטובת השדרוג ● הפרויקט נמצא בשלב מוקדם מאוד, אך היזמיות, בנייני העיר הלבנה ואקו סיטי, בטוחות שיאושר לפי התוכניות: "נמצא במסלול ירוק להיתר"

הפרויקט ברחוב דובנוב בתל אביב / הדמיה: It studio
הפרויקט ברחוב דובנוב בתל אביב / הדמיה: It studio

תמורות נדיבות ל־44 דיירי פרויקט תמ"א 38 בתל אביב: לאחרונה נסגר "מכרז היזמים" לבחירת החברות שיוציאו לפועל את פרויקט ההריסה והבנייה ברחוב דובנוב 18 שברובע 4 בעיר. החברות שזכו, בנייני העיר הלבנה ואקו סיטי, שיקדמו את הפרויקט במשותף, הגישו לדיירים הצעה הכוללת תמורות מפליגות: בנוסף לדירות החדשות, שיהיו גדולות פי 1.5 מהדירות הקיימות, כל דייר יוכל לשדרג את דירתו החדשה בסכום של 1.5 מיליון שקל.

הדרך לתמ"א 38 עוברת בחלוקת הזכויות בין הדיירים. האם ניתן לחלק אותן בשוויוניות?
השבוע בנדל"ן: שכונות חדשות בהוד השרון ובדימונה

המשמעות היא שצמד החברות יקצו 66 מיליון שקל אך ורק לטובת שדרוג הדירות החדשות של הדיירים הקיימים - לפני עלויות בנייה, עלויות פינוי ושכירות לדיירים עד לכניסתם לבניין החדש ועוד.

עם זאת, חשוב לזכור שמדובר באזור מבוקש מאוד, שבו המחיר למ"ר נע סביב ממוצע של 70 אלף שקל. צמד החברות צופה הכנסות של יותר מחצי מיליארד שקל מ־35 הדירות שיישארו בידיהן עם השלמת הפרויקט, סכום המשקף מחיר של כ־14 מיליון שקל בממוצע לכל דירה שתימכר.

"תמורות לא שכיחות - אך גם לא מפתיעות"

עד כמה תמורות מפליגות כאלו לדיירים הקיימים הן תמורות חריגות? לדברי רוני כהן, מנכ"ל קבוצת אלדר שיווק, הן בהחלט נדירות - אך יש להן הסבר: "אלו לא תמורות נפוצות שרואים כל יום, אך הן גם לא מפתיעות מאוד, בהתחשב בעובדה שערכי הקרקע והמכירה באזור גבוהים במיוחד, ובהתאם לצפי ההכנסות של החברות.

"אין ספק שהתמורות הללו הן, בין היתר, תולדה של התחרות הגדולה בין היזמים באזור, אשר נאבקים על כל פרויקט ברובע 4. כדי לזכות במכרז יזמים כזה, חייבים לתת תמריץ מיוחד לדיירים - אבל הוא כמובן חייב להיות חלק מהחשבון היזמי. כנראה החברות עשו את התחשיבים שלהן, והבינו שמדובר בתמורה שכדאי להן לתת, כדי להיבחר על ידי הדיירים".

יש לציין כי צמד החברות פעיל מאוד בתל אביב, וכבר כיום הן מקדמות עשרות פרויקטים בעיר - בהם כמה בסמוך לפרויקט דובנוב 18. לדברי כהן, גם לעניין זה יש שיקול מכריע: "כשיזם כבר פרוס בשטח, יש לו יתרון", הוא מסביר. "זה מקל מאוד על הלוגיסטיקה, כי הצוותים כבר במקום, גם המנופים, וכך הפרויקט בעצם נכנס ל'פס ייצור' קיים. כשיש להן כמה פרויקטים באזור, יש להן אינטרס גדול עוד יותר לזכות, וזה מצדיק בעיניהן את ההשקעה הנוספת בדיירים".

הפרויקט ברחוב דובנוב בתל אביב / הדמיה: בנייני העיר הלבנה

התמורות מעוגנות בחוזה מול הדיירים

הפרויקט בדובנוב 18 חולש על מגרש בשטח חמישה דונמים, שעליו נמצא כיום בניין בן 44 דירות. הוא ייהרס, ובמקומו יוקם בניין חדש עם ארבע כניסות, ובו 80 דירות חדשות, וכן חללים ציבוריים משותפים בקומת הקרקע, וגינה פנימית בשטח 580 מ"ר. שטח הדירות הקיימות הוא כ־70 מ"ר בממוצע, כך ששטחה הממוצע של כל דירת תמורה יהיה כ־105 מ"ר. בפרויקט מתוכננות, בין היתר, דירות גדולות במיוחד, שיגיעו עד לשטח של 300 מ"ר.

את הפרויקט תיכנן האדריכל גידי בר אוריין ממשרד בר אוריין אדריכלים. את הדיירים מייצגים עורכי הדין זיו גרומן ואסף שפי ממשרד עורכי הדין גרומן. את היזמים מייצג עו"ד אורן ארדמן ממשרד שטיינמץ, הרינג, גורמן.

הפרויקט נמצא בשלבים מוקדמים יחסית, שכן מכרז יזמים הוא לרוב הצעד המעשי הראשון אל עבר קידום הפרויקט אל עבר מימוש בפועל. למרות זאת, שתי החברות בטוחות באשר לאישור התוכניות שהוצגו לדיירים כפי שהן - בין היתר משום שהפרויקט נמצא במסלול ירוק להיתר ("מסלול רישוי מקוצר" של העירייה), אשר אינו דורש קידום תוכנית בניין עיר.

עומר גוטהולץ, סמנכ"ל התחדשות עירונית בבנייני העיר הלבנה: "שתי החברות שמו לעצמן כיעד אסטרטגי את חידוש ופיתוח סביבת גן דובנוב. לחברת בנייני העיר הלבנה ולחברת אקו סיטי עבר עשיר בתל אביב, ויסודותיהן מצויים בצמיחתה של ההתחדשות העירונית בעיר, בבניינים לשימור".

אילי בר, שותף ומנכ"ל משותף, אקו סיטי: "לשמחתנו, הפעילות המשותפת של החברות הצליחה ליצור עבור בעלי הדירות ערך מוסף משמעותי. מדובר במתחם יוצא דופן במרכז תל אביב, 'הר מידוריאמה' של כל היזמים בעיר, המחייב התייחסות ייחודית בהיבטי הייזום, התכנון והביצוע".

עורכי הדין זיו גרומן ואסף שפי, המייצגים את בעלי הדירות: "מדובר בפרויקט חריג ומיוחד אפילו בנוף התל אביבי, גם מחבינת התמורות הכספיות וגם מבחינת תוספת השטח לכל דירה. לאחר שבדקנו שהחברה הזוכה יכולה לעמוד בהבטחות שניתנו לבעלי הדירות ובשאר ההוצאות, יצאנו לדרך".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת הסייבר סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"