גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן נעלם המיתון שכלכלנים דיברו עליו והאם האיום חלף?

הכלכלה ושוק התעסוקה בארה"ב התגלו כהרבה פחות רגישים לריביות מכפי שחשבו כלכלנים ● אז האם המיתון רק מתעכב, או שהחליט בסוף לא להגיע? - הכל תלוי בפרשנות להתהפכות עקום התשואה ● דבר אחד בטוח: לא כדאי להתעלם ולזלזל בעקום

סוחר בבורסת ניו יורק / צילום: Associated Press, Seth Wenig
סוחר בבורסת ניו יורק / צילום: Associated Press, Seth Wenig

לאחר שבסוף השנה שעברה, כלכלנים רבים היו משוכנעים יותר מאי פעם שהמיתון בדרכו לארה"ב - המיתון של 2023 בושש לבוא. כעת משקיעים, קובעי מדיניות והפדרל ריזרב בעצמו, מוותרים על הרעיון הזה, ומצפים שהכלכלה תתאושש ותתחזק מעט, כשגם מחירי מניות לצד תשואות איגרות חוב יעלו.

אז מדוע אנחנו לא במיתון? האם הוא בדרכו? והאם ייתכן שדווקא התחזיות ממיתון עזרו לנו להימנע ממנו?

ה"פטנט" של הבנקים שהופך את העלאות הריבית לכואבות יותר בישראל 
תביעת הענק שמעלה את השאלה: על אילו סעיפי ביטוח מיותרים אנחנו משלמים 
שיא של שנה: המהלך של בלקרוק שעומד מאחורי קפיצת הביטקוין 

בניגוד לתחזיות, ובאופן מפתיע

המיתון לא הגיע הודות לשתי חדשות וטובות ומפתיעות: ראשית, מחירי האנרגיה לא רק שלא האמירו, הם ירדו. מה שסייע לספק את הביקוש, אחרי שאירופה הבטיחה לעצמה מקורות להחלפת הגז הרוסי, מהר מכפי שניתן היה לצפות.

שנית, הכלכלה בכלל ושוק העבודה האמריקאי בפרט התגלו כמשמעותית פחות רגישים לעליות הריבית, בטח ביחס למה שחשבו האנליסטים, לפחות עד כה. חברות וצרכנים נעלו הלוואות לטווחים ארוכים בריבית נמוכה בזמן הקורונה, להרי החסכונות של משקי הבית לקח זמן לרדת, ועובדים קיבלו העלאות גדולות, יותר מהאינפלציה. כל הגורמים הללו תמכו בצריכה ובעסקים.

שוקי מניות וחוב במגמת עלייה לצד יציבות יחסית בתשואות האג"ח לטווח רחוק, הביאו לכך שבאופן כללי התנאים הפיננסיים בארה"ב הוקלו מאז אוקטובר, אפילו כשהבנק המרכזי, הפדרל רזרב, ניסה להחמיר אותם.

רבים מהגורמים הללו יכולים גם להתהפך, אך סימן האזהרה הברור ביותר לכך שהמיתון מתעכב יותר מאשר הובס הוא שהריבית לטווח קצר נותרה גבוהה מהתשואות על האג"ח לעשר שנים, מה שמכונה עקום תשואה הפוך.

ייתכן שאנחנו במיתון ולא שמנו לב?

עקום תשואה הפוך אומר לנו דבר אחד בוודאות גבוהה: משקיעים לא חושבים שרמת הריבית הקיימת יכולה להחזיק מעמד זמן רב. בשלב מסוים הריביות מכבידות, הכלכלה מאטה, האינפלציה יורדת והפד ייאלץ לקצץ שוב ריביות.

יש מורכבות מבחינה זו שההחזקה באג"ח לטווח ארוך על ידי הפד אולי פוגעת בתשואות שלהן, אבל הנקודה הבסיסית היא שהשווקים ורוב הכלכלנים מסכימים שמתישהו הריבית תחזור לרדת.

ההיסטוריה אומרת לנו יותר מזה: בארה"ב ריביות יורדות שוב בגלל שיש מיתון, אבל לא תמיד. ב־1966 עקום התשואה התהפך מבלי שזה הצביע על מיתון.

 

הרקורד של עקום התשואה במדינות אחרות הרבה פחות אמין - בבריטניה העקום התהפך שש פעמים ורק שלושה מהמקרים הפכו למיתונים מאז שנות ה־80 (כיום עקום התשואה שם שוב הפוך).

קשה להאמין כי היפוך עקום התשואה ב־2019 חזה את המשבר שהגיע בעקבות מגפת הקורונה, או שההיפוך ב־1973 חזה את אמברגו הנפט הערבי. המכנה המשותף בשני המקרים הוא שמי שהיו צמודים לאיתות של עקום התשואה, היו צריכים לטעון שאפילו בלי ההפתעות והזעזועים, היה מתרחש המיתון.

באופן דומה, המיתון האמריקאי ב־2001 לא כלל שני רבעונים רצופים של ירידה בתמ"ג, פקטור שמשמש כהגדרה למיתון ברוב המדינות. הסיבה היא שארה"ב מסתכלת בצורה נרחבת יותר על מצב השווקים, וההחלטה להכריז על מיתון מתקבלת בוועדה הכוללת שמונה כלכלנים אנשי אקדמיה.

ההגדרות חשובות, בין היתר בגלל שאף אחד לא באמת יודע אם הכלכלה צומחת או מתכווצת, ושינויים גדולים ותכופים יכולים להשפיע על השוק עוד שנים רבות אחרי כן. אם מסתכלים על נתון ההכנסה לנפש או על היקף התוצר גולמי - והם אמורים להיות אותו דבר כיום - ככלי הערכה, מגלים שהכלכלה האמריקאית התכווצה בשני הרבעונים האחרונים. אז אולי עקום התשואה צדק ואנחנו כבר נמצאים במיתון, ופשוט לא שמנו לב?

הדרכים בהן ההיפוך יכול לרמז על מיתון

ייתכן שעקום התשואה הפך לגורם סיבתי יותר מאשר כלי מסייע לביצוע תחזיות. קמפבל הארווי, מרצה באוניברסיטת דיוק, מצביע על כך שמשקיעים וכלכלנים למדו לקחים קשים במשבר של 2008-2009, כשרבים זלזלו באזהרה שגולמה בעקום התשואה.

ההיפוך יכול לגרום למיתון בשתי דרכים. ראשית, הוא עלול להפוך לנבואה המגשימה את עצמה. מהלך כזה מתרחש כשמשקיעים ומנכ"לים רואים את עקום התשואה ההפוך כאות לצמצם סיכונים לקראת מיתון, מה שיוצר את החולשה הכלכלית שממנה חששו מלכתחילה.

שנית, עקום הפוך פוגע במודל העסקי הבסיסי ביותר של הבנקים - לקיחת הלוואות לטווח קצר מחד, ומתן הלוואות לטווח ארוך מאידך, באופן שמביא לפגיעה ברווחים ולהקטנת מספר ההלוואות. שוב חדשות רעות מבחינת הצמיחה.

העקום ההפוך יכול גם לעזור להסביר מדוע המיתון לא הגיע, עדיין. השילוב של עקום הפוך וירידה במחירי מניות, הביא לבלימת הפריחה בהשקעות מצד תאגידים ואנשים פרטיים לאחר הקורונה.

כשהעקום התהפך לפני המיתונים של 1990 ושל 2008-09, השקעה תאגידית הייתה בעלייה, כשהכלכלה האמריקאית נכנסה לשלב הצמיחה האחרון שלה.

במקרה הנוכחי, ייתכן שמנכ"לים וסמנכ"לי כספים שבוחנים ומסתכלים על העקום ונוהגים במידה של זהירות. על ידי זה הם עוזרים למתן את הפריחה וכך מאריכים את תקופת הצמיחה.

אז ייתכן שבמקום "לברבר את עצמנו", להעצים את החשש ולהתקרב אל עבר מיתון, רק ברברנו את עצמנו למצב של סיום הפריחה בהשקעות.

הלקח העיקרי מעקום התשואה הוא שאולי כשהוא מתהפך זו לא ערובה לכך שיהיה מיתון, אבל צריך להיות אדיוט מושלם כדי להתעלם מכך.

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים