גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איפה ייבנו מגדלי ענק והאם ניסע במטרו: כך צפוי להיראות גוש דן ב-2040

יו"ר הוועדה המחוזית תל אביב, ערן ניצן, מספר בראיון לגלובס איך התחבורה ההמונית היא שתקבע את אזורי הפיתוח העתידיים של ישראל, ואיפה ייבנו המגדלים שיגיעו לגובה של 100 קומות ● האזינו

צילום: פיני חמו
צילום: פיני חמו

מה משותף לחודשים אוקטובר 2021, נובמבר 2022 ומאי 2023? כל אחד מהמועדים הללו סומן בעבר על ידי גורמים רשמיים כנקודת הזמן שבה הקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן יתחיל לפעול. זה כמובן לא קרה, אך עבור יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב, ערן ניצן, העובדה שאיננו יכולים עדיין לעלות על הרכבת בפתח תקווה ולרדת בבת ים, לא אומרת שהיא אינה פועלת.

מנכ"ל משרד השיכון: "יזמים מבקשים עזרה בלו"ז, אבל אין קטסטרופה" 
המכשול החדש שעומד בפני פרויקט התשתיות הגדול ביותר בארץ 

"מבחינתנו הקו האדום נוסע", הוא אומר. גם שני קווי הרכבת הקלה הנוספים שנבנים בגוש דן, הירוק והסגול, שמועד ההפעלה הרשמי שלהם הינו 2027, מבחינת גורמי התכנון הם כבר היסטוריה, הוא מסביר. התהליכים הסטטוטוריים בעניינם כבר הסתיימו, והוא ואנשיו עוסקים בתוכניות עתידיות כמו פרויקט הרכבת התחתית של מטרופולין דן, המטרו.

 

"המתחמים התחבורתיים יכתיבו את הבנייה"

"מטרו זה עניין של 15־20 שנה, ברור לנו. אבל הרכבת הזאת יצאה מהתחנה וזה יהיה אסון גדול אם מישהו ינסה חלילה להחזיר אותה. הדבר הזה כבר קרה", אומר ניצן, אולי נוכח קולות שנשמעים בנוגע לאפשרות שהפרויקט ייגנז או יידחה. אחרי שמרבית התוואי של קווי המטרו אושרו, ניצן לצד גורמים רבים, אחרים עמלים כיום על תמ"א 70 שעוסקת בבינוי העתידי סביב 109 תחנות המטרו המתוכננות.

"הרעיון הוא לייצר אזור מוטה מסיבית לבנייה למגורים סביב התחנות, המערב גם מסחר", הוא אומר. התכנון למגורים יכלול תמהיל של דירות קטנות ובינוניות. "נעצים גם את הדירות להשכרה בתוך המשחק הזה", הוא אומר ומדגיש כי גם סביבת התחנות תקבל טיפול מוקפד.

לדבריו, "בתמ"א 70 יש לא מעט הנחיות מרחביות שקובעות איך נראית התחנה כשאתה יוצא ממנה. יש עולם שלם של נראות הסביבה כדי לעודד כניסה לתחנה ויציאה ממנה".

 

בשורה התחתונה, ב־2040 ניסע במטרו של גוש דן?
"האמת היא שאני לא יודע".

המפגש עם ניצן התקיים במסגרת פרק מיוחד של "כסף בקיר", פודקאסט השקעות הנדל"ן של גלובס, שבמסגרתו ניסינו לשרטט את גוש דן של 2040 מבחינת ציפוף, בנייה, תחבורה ואפילו היכן נבלה בשעות הפנאי שלנו בעוד 17 שנה. ספוילר - בקרבת הים.

מה הנחות היסוד שלכם ל־2040?
"יש שתי הנחות יסוד שמכתיבות את ההחלטות שלנו. אחת מוכרת לרבים והיא מספר האנשים - נגיע ל־15 עד 20 מיליון תושבים במדינה, ובקו חדרה־גדרה מתרכזת רוב האוכלוסייה. הנחת היסוד השנייה, הגיים צ'יינג'ר הגדול, זו המערכת להסעת המונים. הדרך שבה היא תיבנה, הזמנים שבהם היא תופעל, יכתיבו את התפתחות המבנים לאורכה ובמתחמים התחבורתיים הגדולים. הבנייה המסיבית תהיה באזור גבעתיים ורמת גן. בגבעת רמב"ם בגבעתיים - ג.ל) למשל ייבנו מגדלים של 45־50 קומות".

בצד של דרך השלום?
"כן. יש לנו גם מרחבים מועצמים מהסוג הזה ברמת גן, בז'בוטינסקי וגם בצירי בן גוריון. בכל המקומות הללו יש תוכניות סופר אינטנסיביות. לא היינו יכולים להעלות מגדלים של 40 או 50 קומות באזורים האלה, אם לא הייתה עוברת בהם או לצידן תנועה רכבתית".

בהקשר של בינוי כה גבוה למגורים, ניצן חושף כי חלק מההתלבטויות קשורות לתחזוקה של המגדלים בעתיד. "יש חשש כבד אצלנו במחוז, שמשותף גם לראשי הערים. כשאתה מרים מגדל מגורים עם כל כך הרבה קומות, הוא נבנה עם מערכות סופר מתוחכמות ויקרות לתחזוקה. כשזה מגדל משרדים ויש בעלים למגדל הזה ויש לו אינטרס, זה יחסית פשוט. מה קורה כשמגדל מתאכלס ב־500 משפחות שמחזיקות בבעלות את הדירות? איך הן מנהלות יחדיו את המגדל? אנחנו גם רדופים מטראומות ומטעויות שנעשו בעבר. כל הסיפור של התחנה המרכזית בתל אביב עם מבנה בעלות מורכב יצר כאוס. זאת דילמה שאנחנו צריכים להתמודד איתה", הוא אומר.

לדבריו, ייתכן שנראה בתוכניות כאלה בעתיד, חובה להקים קרן תחזוקה, אך טרם התקבלה החלטה סופית בעניין.

היכן יתרכזו הבניינים הגבוהים ביותר במטרופולין? לפי הנראה עכשיו, באזור מגדל הבורסה. המגדלים שעליהם כבר דובר בעבר כמו מגדל ה־120 בבורסה ברמת גן, ומגדל בין ערים שיתנשא לגובה של 100 קומות.

"האירוע הנדל"ני הוא קדמת השרון - תע"ש"

כמי שיושב על השיבר של התוכניות הגדולות ביותר במחוז, ביקשנו מניצן לסמן את התוכניות או האזורים שבהם נראה הכי הרבה מנופים בשנים הקרובות. לצד פיתוח של פרויקטי התחדשות עירונית, הוא הצביע על שלושה. "האירוע הנדל"ני הגדול של העשורים הקרובים נקרא אצלנו קדמת השרון (האזור שמוכר כתע"ש השרון - ג.ל).

"אלה 7,000 דונם שמתפנים עם אתגרי טיהור קרקע מורכבים שאנחנו מייעדים אותם לבנייה של 35־40 אלף יחידות דיור. עיר בפני עצמה, שאולי גם באמת בסופו של דבר תקום כעיר", הוא אומר. השטח שייך מוניציפלית לכמה ערים בשרון.

"אזור אחר שבו אנחנו צפויים לבנייה מסיבית לדבריו נמצא מערבה משם, "כל אזור גלילות שהולך ומתפנה ואנחנו עכשיו מכינים את מסמכי המדיניות כדי להעצים אותו. האזור הולך להיות משורת באופן הכי אינטנסיבי בתנועת הרכבות - הקלות, הכבדות והמטרו. כל האזור הולך לעלות לגובה. אנחנו רואים עכשיו את הסנונית הראשונה: מי שעובר ליד מתחם ביג כבר רואה בניינים שמתרוממים לגובה וכך צפוי להיראות המתחם הזה.

"יש גם תוכניות ענק שמתקדמות עשרות שנים ומגיעות לבשלות: חוף התכלת בהרצליה, 3700 וכמובן שדה דב בתל אביב. אלה שלוש תוכניות ענק, כל אחת עם עשרות אלפי יחידות דיור, וקו החוף הולך להיראות שונה לחלוטין".

האזור השלישי הוא ציר איילון. לדברי ניצן, "מה שאנחנו רואים היום בין ארלוזורוב לשלום, בסופו של דבר יתרחב צפונה לאזור גלילות באזור הרצליה ורמת השרון, ודרומה לאזור וולפסון, לחולון ולראשון לציון. הציר הזה יהיה עטוף במגדלי משרדים ומגורים".

לקראת סיום המפגש עם ניצן תהינו האם הרעיון של אי תשתיות מול חופי גוש דן שדובר עליו בעבר כמה פעמים, הוא עדיין בגדר אפשרות. ניצן לא שלל תרחיש שכזה, אבל לא נשמע נלהב. לדבריו, "אי תשתיות תמיד עולה כמענה לתסכול גדול. קשה מאוד לפתח תשתיות, בעיקר בגלל נימבי", הוא מסביר ומוסיף, "אני לא בטוח שזה דבר נכון. אני חושב שהמפלט האחרון שנותר לנו כאן זה הים".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון