גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באוצר מקדמים: מס חברות בשיעור של 15% לפחות

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מאז החלפת הממשלה נדמה היה שאימוץ מס החברות הגלובלי, העומד על מינימום של 15%, ירד מהפרק ● כעת, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מסר לגלובס כי בדומה לקודמו בתפקיד, גם הוא מחויב לאימוץ התוכנית הבינלאומית ● אינטל, שרק החודש סוכם על העלאת המס שלה ל־7.5%, צפויה לשלם עוד יותר אם הרפורמה תצא לפועל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות
שר האוצר בצלאל סמוטריץ / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

במשך דורות רבים הייתה שווייץ מגנט לזרימת כספים מכל העולם מכיוון שמס החברות במדינה עמד על 12% בלבד. אך בשבוע שעבר זה נגמר. שווייץ, באמצעות משאל עם, החליטה לאמץ את מס החברות הגלובלי העומד על מינימום של 15%, שיחול בה מתחילת 2024.

בדרך לחקיקה נגד הבנקים? שר האוצר ייפגש היום עם הנגיד
וול סטריט סוגרת מחצית חזקה, האם האופטימיות תימשך?
לאחר 7 שנים ו־50 מיליון שקל: כך נגמר סכסוך בין מיליארדר לחתנו לשעבר

ומה קורה בישראל? הדיון על אימוץ מס חברות גלובלי אצלנו היה בעיצומו ביוני 2021, כאשר שר האוצר דאז, אביגדור ליברמן, הודיע על הצטרפותה העקרונית של ישראל למתווה מיסוי הכלכלה הדיגיטלית שגובש ב־OECD. זמן קצר לאחר מכן אישרה ממשלת בנט־לפיד את אימוץ העקרונות הבינלאומיים, הכולל כאמור מס מינימום של 15%.

מאז החלפת הממשלה נדמה שהנושא ירד לחלוטין מהפרק. כעת, מטעמו של שר האוצר סמוטריץ' נמסר לגלובס כי הוא אישר את מחויבות ישראל לאימוץ התוכנית. "השר מתואם עם גורמי המקצוע ומנהל דיונים עם אגף הכלכלנית הראשית ורשות המסים בנושא. כמו כן השר אישרר את מחויבותה העקרונית של ישראל למתווה בפגישתו עם מזכ"ל ה־oecd במסגרת כינוס מועצת השרים של הארגון".

 

התוכנית תשנה את מערכת המיסוי התאגידי

לשאלת גלובס מסרו ממשרד האוצר כי "מיסוי הכלכלה הדיגיטלית הינו פרויקט מרכזי של ארגון ה־OECD בו חברה ישראל. באוקטובר 2021 יצאה הצהרה של המדינות החברות בפרויקט המתווה את הקווים הכלליים של הפרויקט. ישראל הייתה שותפה להצהרה זו, לאחר אישור שר האוצר דאז, מר אביגדור ליברמן.

"מאז הצהרת אוקטובר שוקדות המדינות החברות בפרויקט בבנייתו. משרד האוצר, בהובלת מנהל הכנסות המדינה באגף הכלכלנית הראשית ורשות המסים, לוקח חלק פעיל בצוותי העבודה של ארגון ה־OECD ושותף לגיבוש התוכנית".

עוד נמסר כי צוות עבודה במשרד האוצר הכולל את רשות המסים, מנהל הכנסות המדינה באגף הכלכלנית הראשית ואגף התקציבים בוחן את ההשלכות יישום המודל לגבי ישראל. "הצוות יגיש בקרוב את המלצותיו לשר האוצר. באגף הכלכלנית נעשית עבודה מקצועית לבחינת השלכות המתווה על ישראל".

התוכנית שגובשה ב־OECD נועדה למעשה לשנות את מערכת המיסוי התאגידי הקיימת, באופן שיאפשר למדינות לגבות יותר מסים מחברות בינלאומיות שמוכרות מוצרים או שירותים לאזרחיהן. מטרת התוכנית היא לעדכן את חוקי המיסוי ולאפשר להם להתמודד עם הכלכלה הדיגיטלית.

 

התוכנית בנויה משני רבדים עיקריים: הראשון מאפשר למדינות מחוץ לארה"ב ליהנות לראשונה מחלק מרווחי חברות הטכנולוגיה הגדולות כמו "גוגל", "פייסבוק" ו"אפל". במלים אחרות: למסות חברות לפי היכן הלקוחות שלהם נמצאים, ולא לפי המקום הגיאוגרפי שבו הן רשומות.

החלק השני, המסובך יותר לחקיקה, כולל התחייבות למס חברות מינימלי של 15% על חברות עם הכנסות של יותר מ־750 מיליון דולר בשנה, באמצעות מתן אפשרות למדינות לגבות בעצמן את ההפרש עד לרף זה, אם מדינה "סוררת" מחליטה להציע מס חברות נמוך. בעזרת מנגנון זה נוצר "מנוף לחץ" על מדינה, שלא לאבד רווחים פוטנציאליים למדינות אחרות, ונוצר בפועל מס חברות גלובלי.

"לא תהיה השפעה שלילית על ישראל"

הסכמה על מס אחיד מהווה שינוי עצום עבור כלכלות קטנות. במשך שנים חלקן היוו מעין מקלטי מס עבור חברות גלובליות מאחר שהציעו להן שיעורי מס נמוכים עד אפסיים.

גם עבור ישראל מדובר בשינוי משמעותי, שכן חברות רב־לאומיות שונות נהנות משיעורי מס נמוכים במיוחד, שיכולים להגיע ל־6%, במסגרת חוקי עידוד השקעות הון. אם התוכנית תאומץ, חברות כמו אינטל, שזוכות למיסוי בשיעורים נמוכים מ־10% בעבור הקמת מפעלים בפריפריה, ידרשו להשלים את המס לשיעור המינימלי (15%).

לדברי בנימין טובי, מנהל תחום המיסוי הבינלאומי במשרד שקל ושות', "לא תהיה השפעה שלילית על ישראל באימוץ תוכנית של מס גלובלי בשיעור של 15%, בהנחה שתוכנית כזו תאומץ גם במדינות האחרות. גם כיום, שיעורי המס של 6% הם החריג. מרבית חברות ההייטק, ממקומות במרכז הארץ, כאשר שיעור המס המוטב הוא שיעור של 12%. להגדלה של 3% בשיעור המס צפויה להיות השפעה נמוכה".

מומחית המס, עו"ד וחשבונאית אינגה אייזנברג, ממשרד אייזנברג, שנער ושות', מוסיפה כי "החברות הרב־לאומיות יכולות לחוות עלויות מס גבוהות יותר כתוצאה מהמס הגלובלי החדש שאושר בשווייץ, באופן שעשוי להפחית את רווחיותן. אולם לא בטוח שתהיה מדינה אחרת בה ניתן יהיה לשלם מס מופחת.

"יש מדינות שבהן משלמים מס חברות בשיעור של 25%, ויש מדינות שבהן מס החברות עומד על 12.5% ופחות מכך. רפורמת המס הגלובאלי 'חותכת' את השיעור באמצע".

יש לציין כי ישראל לא חייבת לשנות את חוקי המס שלה כדי להסכים להיכלל בתוכנית המיסוי הגלובלי של 15%. אך אם תמשיך להעניק הטבות מס ושיעורי מס נמוכים לפי חוקי העידוד, החברות הרב־לאומיות יידרשו בכל מקרה להשלים את המס במדינות התושבות שלהן, וכך במקום שישראל תהנה מהכספים הללו ייהנו מהן מדינות אחרות. לדברי עו"ד ורו"ח אופיר לוי, שותף מוביל בתחום המיסוי במשרד ארנון, תדמור־לוי "ככל שישראל תאמץ מס חברות מינימלי של 15%, זה עשוי להביא אותה להידרש לחשיבה מחודשת כיצד אפשר בכל זאת להפוך לאטרקטיבית לחברות זרות".

אינטל צפויה להפסיד מרפורמת המס

במקביל, החודש הודיע משרד האוצר כי אינטל מתכוונת להרחיב את פעילותה בארץ, לאחר שהמשרד הגיע עם החברה להסכם לפיו היא תשדרג את מפעל השבבים הנבנה בימים אלה בקרית גת ותכפיל את שטחו. בתמורה, החברה תזכה למענק מדינה של כ־3.12 מיליארד דולר - המענק הגדול ביותר שהוענק לחברה פרטית מטעם מדינת ישראל. במסגרת העסקה, אינטל הסכימה להעלות את מס החברות שהוטל עליה מ־5% ל־7.5%, שיוחל רק על המפעלים ולא על מרכזי הפיתוח (שימשיכו לשלם 12%). עם זאת, כפי שדווח בגלובס, בינתיים מדובר רק על הסכמות עקרוניות.

לדברי עו"ד אייזנברג, "אינטל, שהיא אכן מהנהנות הגדולות של חוק עידוד השקעות ההון לפיו חברות יצואניות נהנות ממס חברות של 16% ובפריפריה 7.5% בלבד, זכתה לאחרונה בהטבה משמעותית בדמות 'מענק מדינה' בשיעור של 12.5% מסכום ההשקעה. אומנם רפורמת המס צפויה לבטל את שיעור המס הנמוך לה זוכה אינטל, אך מצד שני גם מדינות אחרות לא יוכלו להציע הטבות דומות".

עוד כתבות

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

בנק דיסקונט ובנק הפועלים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווח ירד, הדיבידנד גדל והמס החדש נכנס לפעולה: מאחורי דוחות הפועלים ודיסקונט

שני הבנקים הגדולים, שדיווחו על תוצאותיהם לרבעון הראשון של 2024, מלמדים על כמה מגמות בולטות במערכת הבנקאית ● התמתנות האינפלציה והתקררות בשוק ההלוואות העיבו על ההכנסות, ההפרשות להפסדי אשראי הצטמקו, והדיבידנד גדל במאות מיליוני שקלים

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט משיקה מחשבים חדשים עם שבבי AI של קוואלקום

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים