גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאור המצב הפוליטי בהודו, היא הרבה יותר רלוונטית לישראלים מאשר הונגריה או טורקיה

שנה מלאה השבוע לנפילת בנט–לפיד ● נוסחתם נוסתה ונכשלה בטורקיה, ועכשיו תנוסה בהודו, שצריכה לעניין ישראלים ומתנהלת בה מלחמת מאסף להגנת הדמוקרטיה

מודי בנאום בקונגרס, בשבוע שעבר. הזכיר ׳דמוקרטיה׳ 14 פעמים / צילום: Associated Press, Manuel Balce Ceneta
מודי בנאום בקונגרס, בשבוע שעבר. הזכיר ׳דמוקרטיה׳ 14 פעמים / צילום: Associated Press, Manuel Balce Ceneta

בדיוק לפני שבוע, נציגי 15 מפלגות אופוזיציה בהודו נאספו בדלהי, כדי לדבר על חזית משותפת בבחירות של השנה הבאה. באופן רגיל, חלק ניכר מהן אינן מדברות זו עם זו; או מתעבות זו את זו; או מאחלות זו לזו סוף קרוב ומכאיב. בפוליטיקה ההודית יש מסורת ארוכה של חוסר חשק לשתף פעולה עם יריבים, גם כשברור שזה הסיכוי היחיד לנצח.

צדדי הדמיון בין הפוליטיקה של הודו לפוליטיקה של ישראל הם מרתקים, אם גם קצת לא סבירים, בהתחשב בהבדלי הגיאוגרפיה, הדמוגרפיה וההיסטוריה. אבל צדדי דמיון אינם מצריכים סימטריה של שטח או של אוכלוסייה. לקחים אפשר להפיק גם מדמיון של דינמיקות.

איך הפכה דוקטורית מפרינסטון לנגידת הבנק המרכזי של ארדואן
מפת העימותים בין שרי הממשלה לרגולטורים ובכירים במשק
המאבק על השלטון ברוסיה לא הוכרע והרג הנער שהבעיר את רחובות פריז | 5 אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כמו בישראל, השלטון בהודו היה לפנים בידי מפלגת שמאל חילונית, שהנהיגה את מאבק העצמאות, וניהלה את הודו כמעט 60 מ־75 שנותיה. המפלגה הזו ירדה מגדולתה, ותחתיה עלתה מפלגה דתית לאומנית ואנטי מוסלמית. לפחות 15% מן ההודים הם מוסלמים, וכנראה הרבה יותר.

המפלגה המייסדת התכווצה במידה כזאת שאין לה אפילו די מושבים כדי לקבל מעמד רשמי של אופוזיציה. אין עוד אופוזיציה כזאת, אלא ערב רב של מפלגות קטנות, שלרובן הגדול יש בסיס מקומי או אזורי, לא ארצי (בהודו יש 29 מדינות ושמונה אזורים קצת־אוטונומיים).

ממשלת ההפכים במהרשטרה

ממשלות הפכים קמו בהודו מפעם לפעם, ולא האריכו ימים. הניסיון המעניין האחרון היה במדינה השנייה בגודלה, מהרשטרה, 112 מיליון תושבים. היא קמה ב־2019, ודמתה להפליא לממשלת בנט־לפיד. מפלגה ימנית דתית לאומנית קטנה רבה עם מפלגת השלטון, חברה עם שתי מפלגות שמאל חילוניות, וקיבלה מידיהן את כהונת ראש הממשלה (צ'יף מיניסטר).

הצירוף הזה היה בלתי סביר מעיקרו, מפלגת השלטון ניסתה כל תכסיס אפשרי, ולבסוף הצליחה לפתות די צירי פרלמנט ימניים לערוק. ממשלת ההפכים במומבאי נפלה יום אחד לפני התמוטטות בנט־-לפיד בירושלים.

כל ליכוד של האופוזיציה בהודו (ואל נכון גם בישראל), יצריך ממשלת הפכים. היא תתקשה להאריך ימים, ותיטה להתמוטט תחת כובד סתירותיה. אבל במצב אופטימלי, אם כל הפלגים אמנם יעשו יד אחת, ויציגו רק מועמד אחד בכל אחד מ־543 מחוזות הבחירה, אפשר להעלות על הדעת נסיבות שבהן האופוזיציה תכה את ראש הממשלה הפופולרי להפליא, נרנדרה מודי.

הבחירות בטורקיה ציננו במקצת את ההתלהבות לברית הפכים, לאחר שברית כזאת לא הצליחה לחלץ את השלטון מידי ארדואן. אף כי שתיים ממפלגותיה היו דתיות, הרבה או קצת, היה ברור למדי שממשלת הפכים תחזיר ליושנה משהו מעטרת החילוניות של מייסדי הרפובליקה. זה לא קרה.

עריצים עם בחירות

הודו אינה מדינת לאום או דת. חוקתה מטעימה את חילוניותה. אבל מודי טובע בה את חותם הרוב ההינדואי שלה (כ־80%). הוא מצר לא רק את צעדיהם של המוסלמים אלא גם של הנוצרים (כ־2.5%).

הודו מעולם לא הייתה דמוקרטיה ליברלית במובנה המערבי. אבל רוב שנותיה היה בה מרחב נשימה ניכר לאופוזיציה. כלי התקשורת שלה נהנו ממידה סבירה של חופש, היה אפשר לבקר את השלטון ולמחות נגדו, בדרך כלל ללא סיכון. בתי המשפט נהנו ממידה גדולה של עצמאות. ממשלות אמנם ניצלו לרעה את כוחן, אבל לא הגזימו בשימוש בזרועות אכיפת החוק נגד מתנגדיהן (חוץ משנתיים טראגיות לפני כמעט 50 שנה).

באחרונה, בתכיפות גוברת, הממשלה המרכזית משתמשת בזרועות של המשטרה הארצית כדי להעניש יריבים פוליטיים. היא נוטה לעשות כן לאחר שהיא מפסידה בהתמודדויות מקומיות. מאחר שמתסכלים אותה במיוחד כשלונותיה החוזרים בבחירות לאסיפה המחוקקת של מחוז עיר הבירה דלהי, היא מתאנה לממשלת האופוזיציה.

הצ'יף מיניסטר של דלהי ושרי ממשלתו נגררים לחקירות ארוכות במטה המשטרה; סגנו הושלך לכלא לפני ארבעה חודשים, והוא עדיין שם, ללא משפט; וחדשות לבקרים צצות טענות על שחיתות.

ראש הממשלה, המפורסם בכשרונותיו הרטוריים, קורא דרור לחרצובות לשונו בזמן מערכות בחירות. את יריביו הוא נוהג להציג כבוגדים ותומכי טרוריסטים. הוא ואנשיו משכתבים את ההיסטוריה המסובכת של הודו, ומשתדלים להמעיט עד מינימום את 650 השנה שבהן שושלות מוסלמיות שלטו ברוב חלקיה. שמות מוסלמיים נמחקים מן המפה, ומושמטים מספרי הלימוד.

רק בית המשפט העליון מפריד בין הודו לבין מה שמדעני מדינה מכנים 'אוטוקרטיה אלקטורלית', זאת אומרת משטר המתנהל בעריצות בין בחירות לבחירות.

השחיקה הבלתי פוסקת של הדמוקרטיה ההודית, והנסיבות שבהן היא מתחוללת, מעניקות להודו רלוונטיות גדולה יותר לישראל מאשר פולין והונגריה. שתי האחרונות שוכנות תחת קורת גג אירופית, המגבילה את התרחקותן מנורמות דמוקרטיות. להודים ולישראלים אין קורות גג כאלה, והם תלויים בשרירות לבו של רוב פרלמנטרי (לגיטימי כשלעצמו).

ממשלות לאומניות דתיות בהודו ובישראל מתפארות לעתים קרובות בדמוקרטיה שלהן. מודי עשה כן בשבוע שעבר בוושינגטון. הוא הזכיר דמוקרטיה 14 פעמים בנאומו בקונגרס, ועורר אי נוחות ניכרת אצל חלק ממארחיו. לשתיהן, להודו ולישראל, יש הרבה מה להציע בתחומי ביטחון, כלכלה, מסחר וטכנולוגיה. אבל בשתיהן מתנהלת מלחמת מאסף להגנת הדמוקרטיה. לפי שעה הודו הרחיקה לכת יותר בנסיגתה. היא יכולה לספק הזהרות מועילות, ואולי גם כמה עצות.

רשימות קודמות בבלוג וב- יואב קרני . ציוצים (באנגלית) ב -טוויטר.

עוד כתבות

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר