גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים טוענת: מעבר למע"מ דיפרנציאלי יביא לעליית יוקר המחיה

בתגובה להצעת החוק שמקדם ח"כ דוד ביטן להפחתת המע"מ ל-8% על מוצרי מזון בסיסיים, חטיבת התכנון והכלכלה ברשות המסים פרסמה מסמך המתנגד לכך ● לטענת הרשות, הפחתת המע"מ על מוצרי מזון בסיסיים תסייע בעיקר לעשירים, תפגע בעיקרון השוויון, תעוות את הרגלי הצריכה של הציבור ותפגע ביעילותה של מערכת מס חשובה באמצעותה גובה הרשות כיום כ-30% מהכנסות המדינה

מוצרי מזון בסופר. רשות המסים מתנגדת למעבר לשיטת מע''מ דיפרנציאלית / צילום: גלובס
מוצרי מזון בסופר. רשות המסים מתנגדת למעבר לשיטת מע''מ דיפרנציאלית / צילום: גלובס

"מעבר לשיטת מע"מ דיפרנציאלית יפגע במערכת המס, אינו יעיל להשגת מטרות המדיניות - עזרה לשכבות החלשות - ויביא לפגיעה כללית בציבור בישראל ולעליית יוקר המחיה" - כך קובעת רשות המסים במסמך שערכה חטיבת התכנון והכלכלה, בתגובה להצעת החוק שמקדם ח"כ דוד ביטן מהליכוד להפחתת המע"מ ל-8% על מוצרי מזון בסיסיים כמו לחם, חלב, בשר, עוף, ביצים, קמח סוכר ושמן, בדומה לשיעור המע"מ במדינות ה-OECD.

על-פי ההצעה, שר האוצר יוסמך להפחית את המע"מ על מוצרי מזון בסיסיים, באישור ועדת הכספים של הכנסת. 

האם בעולם גובים פחות מע"מ על מזון, ולמה הכלכלנים מתנגדים ליוזמה של ביטן? 
המספרים נחשפים: מי משלם הכי הרבה מסים בישראל?

70 חברי כנסת כבר חתמו על הצעת החוק של ח"כ ביטן, שנועדה להתמודד עם יוקר המחיה, והיא אמורה לעלות להצבעה לקריאה טרומית בתחילת החודש, אך רשות המסים כבר עתה מבקשת לבלום את היוזמה, אשר לטענתה תוביל דווקא לעלייה ביוקר המחיה. 

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטענת הרשות, הפחתת המע"מ על מוצרי מזון בסיסיים תסייע בעיקר לעשירים, תפגע בעיקרון השוויון, תעוות את הרגלי הצריכה של הציבור ותפגע ביעילותה של מערכת מס חשובה באמצעותה גובה הרשות כיום כ-30% מהכנסות המדינה.

ברשות המסים טוענים עוד כי על-מנת להתמודד עם ההפחתה המשמעותית בהכנסות המדינה בעקבות הפחתת המע"מ על מוצרי מזון - בהיקף מוערך כשל כ-3.2 מיליארד שקל בשנה - תידרש העלאה של שיעור המע"מ הכללי על שאר המוצרים מ-17% כיום ל-21%-20%, באופן שיפגע בכלל המשק. 

הפחתת שיעור המע"מ על מוצרים בסיסיים מהווה למעשה שינוי של שיטת המע"מ בישראל, משיטת המע"מ האחיד על כלל המוצרים לשיטת המע"מ הדיפרנציאלי הנהוגה בארצות מפותחות רבות. 

לא יוזמה חדשה 

ההבטחה להפחית את המע"מ על מוצרי מזון בסיסיים על-מנת להתמודד עם יוקר המחיה אינה הבטחה שלטונית חדשה. מדובר ברעיון שעולה פעם אחר פעם על השולחן, בין כהבטחה לבוחר רגע לפני בחירות ובין כ"מתכון מבטיח" להתמודדות עם יוקר המחיה. הצעות חוק רבות הונחו על שולחן הכנסת בעשורים האחרונים בעניין זה, ונערכו עבודות ומחקרים יזומים על-ידי חברי כנסת שונים כדי לבחון את השפעת הפחתת המע"מ על מוצרי מזון, אך עד כה היוזמה לא עברה את משוכת החקיקה.

לעמדת רשות המסים, גם הפעם צריך להימנע מכך. במסמך המדיניות שגובש ברשות צוין כי מעבר למע"מ דיפרנציאלי אינו יעיל להפחתת יוקר המחיה לשכבות החלשות. להפך - מי שיהנו מכך יהיו העשירים.

"אומנם שיעור ההוצאה על מזון מסך התצרוכת יורד עם הגידול בהכנסה, אך ההוצאה האבסולוטית על מזון עולה עם הגידול בהכנסה, ועל כן מרבית החיסכון בתשלום המע"מ יגיע למשקי הבית בעשירונים העליונים", טוענים ברשות.

בנוסף לכך, במסמך המדיניות של הרשות צוין כי כמחצית מהפחתת המע"מ תתגלגל ליצרני המזון ולחברות השיווק.

במספרים אבסולוטיים, ההוצאה על מזון (ובדומה גם על חשמל ומוצרים בסיסיים אחרים) גבוהה הרבה יותר בקרב השכבות המבוססות. לפיכך, מוסבר במסמך המדיניות, במוצרי מזון, על כל 1 שקל שיועבר באמצעות הפחתת המע"מ לעשירון התחתון, יועברו 1.5 שקלים לעשירון העליון. "לפיכך, המעבר לשיטת המע"מ הדיפרנציאלי, שלכאורה אמור להיטיב עם האוכלוסיות החלשות, מסייע לאוכלוסיות החזקות בהטבות שסכומן גבוה יותר, ובכך למעשה מחטיא את המטרה. זו אינה מדיניות ממוקדת או מוצלחת בהפחתת יוקר המחיה לשכבות החלשות". 

גביית המע"מ על מוצרי מזון בסיסיים עמדה בשנת 2019 על כ-6 מיליארד שקל. כתוצאה מהכפפת שיעור מע"מ מופחת על מוצרי מזון בסיסיים ותחת הנחה של גמישות ביקוש אפס (היקף מוצרי המזון הנרכשים לא ישתנה כתוצאה מהפחתת המס), יפחת היקף הגבייה בכ-3.2 מיליארד שקל (כתוצאה מהפחתת שיעור המע"מ מ-17% ל-8%). כאמור, לפי ההערכות, כמחצית מהפחתת המס תגולגל ליצרנים, ורק כ-1.6 מיליארד שקל יגולגלו לצרכני המזון.

על-פי האומדן שערכו עורכי המחקר, שי דותן, איתמר פרחי, נטליה מירניצ'ב וד"ר עופר רז-דרור, "על כל שקל שיופחת מגביית המע"מ על מזון, רק 9 אגורות יגיעו לחמישון התחתון. כלומר, מתוך אובדן גבייה מוערך של 3.2 מיליארד שקל בשנה, רק 270 מיליון שקל בשנה יתווספו להכנסה הפנויה של משקי הבית בחמישון התחתון. קרי, הפחתה זו תביא לתוספת ממוצעת של 42 שקל בלבד לחודש בהכנסה הפנויה של משק בית בחמישון התחתון".

הפערים לא יצומצמו 

עוד לעמדת רשות המסים, מעבר לעלויות הישירות ולחוסר היעילות בהשגת מטרות המדיניות, למעבר למע"מ הדיפרנציאלי יהיו השלכות עקיפות שליליות חריפות על יעילות מערכת המע"מ.

"המחקרים הכלכליים שנערכו בתחום על-ידי הגופים הכלכליים המקצועיים החשובים בעולם מצאו כי שיטת המע"מ הדיפרנציאלי אינה יעילה בהקטנת הפערים בחברה, תפגע בעיקרון ניטרליות המס, תעוות את שיקולי הצרכנים והקצאת המקורות במשק, תסבך את גביית המס ותגרום להתרחבות הכלכלה השחורה", נכתב במסמך, וכן צוין כי "לעומת זאת, העקרונות המומלצים לבניית שיטת מע"מ יעילה עולים בקנה אחד עם מאפייני שיטת המע"מ האחיד הקיימת בישראל".

לעמדת רשות המסים, שבירת שיטת המע"מ האחיד תחל תהליך במסגרתו שיעור הולך וגדל של מוצרים ייכנסו תחת שיעורי המע"מ המוטבים, בין אם בחסות החוק ובין אם במעבר על החוק.

"כיום מערכת המע"מ בישראל יעילה יותר ממערכות המע"מ הדיפרנציאלי הנהוגות באירופה בכ-25%. מעבר לשיטת המע"מ הדיפרנציאלי יחל תהליך של כרסום בגביית המע"מ בהיקף של 30-25 מיליארד שקל בשנה. על-מנת להתמודד עם הפחתה כה משמעותית בהכנסות המדינה, תידרש העלאה של שיעור המע"מ הסטטוטורי מ-17% כיום ל-21%-20%, בדומה לארצות אירופה. מהלך זה יביא לפגיעה משמעותית ורוחבית במשקי הבית בישראל ויאיין כל תועלת שאולי הייתה יכולה לצמוח ממהלך זה".

לפיכך, קובעים ברשות המסים, "מעבר לשיטת המע"מ הדיפרנציאלי לא תתרום להקלה ביוקר המחיה, אלא להפך: בעקבות הפגיעה ביעילות מערכת המע"מ יידרשו שינויים מרחיקי לכת ברמת המס (עלייה של 3-4 נקודות אחוז במע"מ, כאשר נקודת אחוז גביית מע"מ בממוצע עומדת על כ-7.5 מיליארד שקל), שיביאו לעלייה ביוקר המחיה בישראל ולהכבדה על כלל הציבור".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

אדום בוול סטריט: לאחר חמישה חודשים, הבורסה האמריקאית צפויה לנעול את החודש בירידות

דאו ג'ונס יורד ב-1% ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה יורדת ● הביטקוין יורד ב-3%, מיקרו סטרטג'י צוללת ב-12% ● אמזון ו-AMD יפרסמו את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה