גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאומי ומזרחי טפחות מתקוטטים, האם הפועלים נשאר מאחור? מאחורי ההטבות של הבנקים

הבנקים יצאו בשלל הטבות לריבית שמקבלים ומשלמים משקי הבית, אבל אלה בעיקר רחוקות מאוד מלפגוע ברווחי העתק שהם מציגים ● יותר מאשר לרצות את הלקוחות ניכר שההטבות נועדו להרגיע את נגיד בנק ישראל והפוליטיקאים, האם זה יצליח?

מנכ''ל דיסקונט אורי לוין, מנכ''לית הבינלאומי סמדר ברבר-צדיק, מנכ''ל מזרחי טפחות משה לארי, מנכ''ל הפועלים דב קוטלר ומנכ''ל לאומי חנן פרידמן / צילום: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, גדי דגון
מנכ''ל דיסקונט אורי לוין, מנכ''לית הבינלאומי סמדר ברבר-צדיק, מנכ''ל מזרחי טפחות משה לארי, מנכ''ל הפועלים דב קוטלר ומנכ''ל לאומי חנן פרידמן / צילום: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, גדי דגון

ועדת הכספים של הכנסת תקיים דיון ביום שני, בנושא הריבית שמעניקים הבנקים על הפיקדונות, לעומת זו שהם גובים מהלקוחות שלהם על האשראי (הלוואות), שהיא הרבה יותר גבוהה. קרוב לוודאי שגם נושא הריבית על המינוס, שהיא ההלוואה היקרה ביותר עבור משקי הבית ועומדת על ריבית דו־ספרתית, תעלה בדיון. השאלה הגדולה היא אם שלל ההטבות שפרסמו הבנקים בימים האחרונים, בעקבות הלחץ שהפעיל עליהם הנגיד, שמצדו היה נתון ללחץ מצד הפוליטיקאים (מכל קצוות הקשת), תרצה את המערכת ותפחית את הביקורת, שבחלקה הגדול מוצדקת, כלפי הבנקים.

עד ליום ראשון בשעות הצהריים, כל הבנקים למעט דיסקונט פרסמו את חבילת ההטבות שלהם. דיסקונט, שבשנה האחרונה לא פעם הצליח להפתיע את השוק ולגרור אחריו את המתחרים להגיב, כמו בהעלאת ריבית על הפיקדונות או במתן פטור מריבית עד ל־2,000 שקלים, נותר הפעם האחרון להגיב. האם להיותו הבנק האחרון שמגיב תהיה השפעה על הבנק, שנמצא בימים אלו תחת הליך של החלפת מנכ"ל ובקרוב גם תחת יו"ר חדש, עוד מוקדם להגיד.

לאומי ומזרחי טפחות: ראש בראש בשיווק

התחרות כיום היא כבר לא רק בין הפועלים ולאומי. אמנם מדובר בשני הבנקים הגדולים במערכת, אך נראה כי הפועלים, תחת המנכ"ל דב קוטלר והיו"ר ראובן קרופניק, לקח צעד אחורה בכל הנוגע לאגרסיביות ומפנה את הזירה בעיקר למזרחי טפחות, הבנק השלישי בגודלו. מזרחי טפחות ולאומי מנהלים ביניהם בחודשים האחרונים מאבקים מעל ומתחת לפני השטח. זה התחיל עם התנאים המפליגים שמציעים בלאומי בתחום המשכנתאות במטרה לנסות לצמצם פערים בנתח השוק (מזרחי טפחות עדיין הגדול במערכת למרות הצלחות של המתחרה בחלק מהסגמנטים), ונמשך עם חילופי עקיצות בפרסומות לאחר שלאומי החליט למקד את השיווק בשירות על חשבון המחיר, תחום אותו הציב מזרחי טפחות כנקודת החוזקה שלו.

שני הבנקים מיהרו להגיב זה לזה ויצאו עם חבילת הטבות, שנותרו די דומות. לאומי היה הראשון שהציע ריבית על העו"ש שעמדה תחילה על 1%. מזרחי טפחות היה הראשון להגיב לשיחת הנזיפה של הנגיד והעלה את הריבית על העו"ש ל־2% תוך שהוא מציע גם הפחתה של הריבית על המינוס וגם זיכוי שנתי של 1,200 שקל ללקוחות המשכנתה. לאומי מיהר להגיב עם ריבית זהה על העו"ש, הפחתה של דומה בריבית על המינוס, ומתן זיכוי כספי ללקוחות שההחזר החודשי על המשכנתה שלהם גדל ביותר מ־1,000 שקל, בגובה סכום העלייה.

כאן אגב יש לציין שגם בדיסקונט פתחו בחזית חדשה אל מול לאומי, באמצעות אפליקציית התשלומים פייבוקס בה מחזיק הבנק ב־50.1%, סביב נושא ההטבות לציבור הלקוחות בעקבות עליית הריבית.

הבינלאומי: הלך עם הזרם והוסיף עוד קצת

בנק נוסף שהלך באותו הכיוון של מזרחי טפחות ולאומי הוא הבינלאומי, שגם הוא יצא היום עם חבילת הטבות דומה יחסית. הבינלאומי בנה מודל היברידי במטרה להעניק הטבות טובות יותר למי שמתקשים יותר בעקבות העלאות הריבית. כך, הבנק ישלם ריבית זכות על העו"ש בשיעור של2.2% למי שנותרו לו יותר מ־10,000 שקל בהלוואה או שנטל משכנתה מהבנק, וריבית של 1.8% לקוחות עם פעילות בכרטיסי אשראי של הבנק בהיקף חודשי של 3,000 שקל ויותר.

הבינלאומי מציע גם הוא זיכוי בסך של 1,400 שקל ללקוחותיו שעליית הריבית הגדילה את החזר המשכנתה ביותר מ־500 שקל (הרוב המוחלט של נוטלי המשכנתאות), והוא הפחית את הריבית על המינוס ב־1%, שמצטרף ל־1% הפחתה בריבית על המינוס בכל המסגרות עליה הכריז הבנק כבר באוקטובר. כך, הפך הבינלאומי לזה שמציע את ההפחתה הרוחבית הרחבה ביותר מבין הבנקים.

הפועלים: לקח את הזמן ושינה מודל

לעומתם, בבנק הפועלים לקחו את הזמן, נתנו למתחרים לנסות להתעלות אחד על השני ובסוף בחרו מודל אחר לחלוטין. השאלה שיצטרכו לשאול עצמם בבנק היא האם נכון היה להשאיר את הזירה השיווקית ליתר המתחרים ולתת להם לדבר במספרים ברורים סביב הריבית על העו"ש, ובסוף לצאת עם מודל מסובך יחסית. בנוסף, גם אם זהו מודל שיכול להיטיב עם חלק גדול מהלקוחות, הרבה מעבר למתן ריבית של 1% או 2% על העו"ש, עבור רבים אחרים שנמצאים ביתרת זכות הוא כלל לא משפיע.

הפועלים לא מציע ריבית על העו"ש, כמו המתחרים אלא חוזר לפורמט של קיזוז ימי הזכות בחשבון עם ימי המינוס.

"הפועלים חיכה להיות בין האחרונים שמפרסם את מתווה ההטבות החדש וכנראה רצה לבדל את עצמו מההצעות של המתחרים", אומר היועץ הפיננסי תומר ורון. "במקום להתחרות על חצי אחוז על העו"ש הוא החליט ללכת על מנגנון הקיזוז אבל מצד שני זה אומר שהוא לא מעניק באופן ישיר ריבית על העו"ש שזו כנראה הייתה הציפייה המרכזית של נגיד בנק ישראל".

על כך שמזרחי טפחות מגיב במהירות כבר דובר, וכך קרה שוב. זמן קצר לאחר הודעת בנק הפועלים הודיע מזרחי טפחות שגם הוא יפעיל מנגנון קיזוז יתרת זכות במינוס, עד לסכום של 10,000 שקל, (כפי שקיים כבר בפועלים) במקביל לריבית שהוא מציע על יתרת הזכות בעו"ש.

ורון מתייחס גם לרעש של "הטבות" ו"מבצעים" מצד הבנקים. "אלה הטבות חשובות והכרחיות אבל לא כאלו שמשנות את חוקי המשחק. בליץ ההטבות הוא בעיקר עדות לכמה השוק הזה היה מנומנם. הרי למה לא להציף ערך ללקוחות עם הפחתת מחירי המינוס או מנגנון הקיזוז באופן עצמאי? למה בכלל היה צריך לחכות לשיחה מנגיד בנק ישראל או איומי חקיקה על רקע השיאים ברווחי הבנקים. ולמרות ההטבות והמבצעים, עדיין הבנקים לא עשו צעדים משמעותיים בעולם הפיקדונות והחסכונות ואנחנו הציבור לא צריכים רק להסתפק בהצעות של הבנק אלא גם לבדוק את האלטרנטיבות החוץ בנקאיות".

בהקשר זה, הפועלים העלה מודל קצת שונה סביב הריבית על המינוס. הוא יפחית את הריבית על המינוס במדרגה השנייה והשלישית, וישווה את הריביות במדרגות אלו לזו הנגבית במדרגה הראשונה. מדובר בהפחתת ריבית בשיעור של 2.7%־2.9% במסגרת עו"ש משכורת ובשיעור של 0.5% בחח"ד פרטי.

באשר לפיקדונות, בפועלים נקטו בצעד חשוב שמשווה את הריבית המוצעת ללקוחות הקטנים - משקי הבית, לזו שמוצעת לעסקים הגדולים וללקוחות הבנקאות הפרטית. כמו כן, הבנק יספוג את העלאות הריבית הקרובות של בנק ישראל עד לתוספת של 0.5%, בנוסף לספיגת עליית הריבית של בנק ישראל עליהן כבר הכריז מוקדם יותר הבנק בשיעורים של 0.5% ו־0.25%. 

עוד כתבות

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה