גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאומי ומזרחי טפחות מתקוטטים, האם הפועלים נשאר מאחור? מאחורי ההטבות של הבנקים

הבנקים יצאו בשלל הטבות לריבית שמקבלים ומשלמים משקי הבית, אבל אלה בעיקר רחוקות מאוד מלפגוע ברווחי העתק שהם מציגים ● יותר מאשר לרצות את הלקוחות ניכר שההטבות נועדו להרגיע את נגיד בנק ישראל והפוליטיקאים, האם זה יצליח?

מנכ''ל דיסקונט אורי לוין, מנכ''לית הבינלאומי סמדר ברבר-צדיק, מנכ''ל מזרחי טפחות משה לארי, מנכ''ל הפועלים דב קוטלר ומנכ''ל לאומי חנן פרידמן / צילום: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, גדי דגון
מנכ''ל דיסקונט אורי לוין, מנכ''לית הבינלאומי סמדר ברבר-צדיק, מנכ''ל מזרחי טפחות משה לארי, מנכ''ל הפועלים דב קוטלר ומנכ''ל לאומי חנן פרידמן / צילום: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, גדי דגון

ועדת הכספים של הכנסת תקיים דיון ביום שני, בנושא הריבית שמעניקים הבנקים על הפיקדונות, לעומת זו שהם גובים מהלקוחות שלהם על האשראי (הלוואות), שהיא הרבה יותר גבוהה. קרוב לוודאי שגם נושא הריבית על המינוס, שהיא ההלוואה היקרה ביותר עבור משקי הבית ועומדת על ריבית דו־ספרתית, תעלה בדיון. השאלה הגדולה היא אם שלל ההטבות שפרסמו הבנקים בימים האחרונים, בעקבות הלחץ שהפעיל עליהם הנגיד, שמצדו היה נתון ללחץ מצד הפוליטיקאים (מכל קצוות הקשת), תרצה את המערכת ותפחית את הביקורת, שבחלקה הגדול מוצדקת, כלפי הבנקים.

עד ליום ראשון בשעות הצהריים, כל הבנקים למעט דיסקונט פרסמו את חבילת ההטבות שלהם. דיסקונט, שבשנה האחרונה לא פעם הצליח להפתיע את השוק ולגרור אחריו את המתחרים להגיב, כמו בהעלאת ריבית על הפיקדונות או במתן פטור מריבית עד ל־2,000 שקלים, נותר הפעם האחרון להגיב. האם להיותו הבנק האחרון שמגיב תהיה השפעה על הבנק, שנמצא בימים אלו תחת הליך של החלפת מנכ"ל ובקרוב גם תחת יו"ר חדש, עוד מוקדם להגיד.

לאומי ומזרחי טפחות: ראש בראש בשיווק

התחרות כיום היא כבר לא רק בין הפועלים ולאומי. אמנם מדובר בשני הבנקים הגדולים במערכת, אך נראה כי הפועלים, תחת המנכ"ל דב קוטלר והיו"ר ראובן קרופניק, לקח צעד אחורה בכל הנוגע לאגרסיביות ומפנה את הזירה בעיקר למזרחי טפחות, הבנק השלישי בגודלו. מזרחי טפחות ולאומי מנהלים ביניהם בחודשים האחרונים מאבקים מעל ומתחת לפני השטח. זה התחיל עם התנאים המפליגים שמציעים בלאומי בתחום המשכנתאות במטרה לנסות לצמצם פערים בנתח השוק (מזרחי טפחות עדיין הגדול במערכת למרות הצלחות של המתחרה בחלק מהסגמנטים), ונמשך עם חילופי עקיצות בפרסומות לאחר שלאומי החליט למקד את השיווק בשירות על חשבון המחיר, תחום אותו הציב מזרחי טפחות כנקודת החוזקה שלו.

שני הבנקים מיהרו להגיב זה לזה ויצאו עם חבילת הטבות, שנותרו די דומות. לאומי היה הראשון שהציע ריבית על העו"ש שעמדה תחילה על 1%. מזרחי טפחות היה הראשון להגיב לשיחת הנזיפה של הנגיד והעלה את הריבית על העו"ש ל־2% תוך שהוא מציע גם הפחתה של הריבית על המינוס וגם זיכוי שנתי של 1,200 שקל ללקוחות המשכנתה. לאומי מיהר להגיב עם ריבית זהה על העו"ש, הפחתה של דומה בריבית על המינוס, ומתן זיכוי כספי ללקוחות שההחזר החודשי על המשכנתה שלהם גדל ביותר מ־1,000 שקל, בגובה סכום העלייה.

כאן אגב יש לציין שגם בדיסקונט פתחו בחזית חדשה אל מול לאומי, באמצעות אפליקציית התשלומים פייבוקס בה מחזיק הבנק ב־50.1%, סביב נושא ההטבות לציבור הלקוחות בעקבות עליית הריבית.

הבינלאומי: הלך עם הזרם והוסיף עוד קצת

בנק נוסף שהלך באותו הכיוון של מזרחי טפחות ולאומי הוא הבינלאומי, שגם הוא יצא היום עם חבילת הטבות דומה יחסית. הבינלאומי בנה מודל היברידי במטרה להעניק הטבות טובות יותר למי שמתקשים יותר בעקבות העלאות הריבית. כך, הבנק ישלם ריבית זכות על העו"ש בשיעור של2.2% למי שנותרו לו יותר מ־10,000 שקל בהלוואה או שנטל משכנתה מהבנק, וריבית של 1.8% לקוחות עם פעילות בכרטיסי אשראי של הבנק בהיקף חודשי של 3,000 שקל ויותר.

הבינלאומי מציע גם הוא זיכוי בסך של 1,400 שקל ללקוחותיו שעליית הריבית הגדילה את החזר המשכנתה ביותר מ־500 שקל (הרוב המוחלט של נוטלי המשכנתאות), והוא הפחית את הריבית על המינוס ב־1%, שמצטרף ל־1% הפחתה בריבית על המינוס בכל המסגרות עליה הכריז הבנק כבר באוקטובר. כך, הפך הבינלאומי לזה שמציע את ההפחתה הרוחבית הרחבה ביותר מבין הבנקים.

הפועלים: לקח את הזמן ושינה מודל

לעומתם, בבנק הפועלים לקחו את הזמן, נתנו למתחרים לנסות להתעלות אחד על השני ובסוף בחרו מודל אחר לחלוטין. השאלה שיצטרכו לשאול עצמם בבנק היא האם נכון היה להשאיר את הזירה השיווקית ליתר המתחרים ולתת להם לדבר במספרים ברורים סביב הריבית על העו"ש, ובסוף לצאת עם מודל מסובך יחסית. בנוסף, גם אם זהו מודל שיכול להיטיב עם חלק גדול מהלקוחות, הרבה מעבר למתן ריבית של 1% או 2% על העו"ש, עבור רבים אחרים שנמצאים ביתרת זכות הוא כלל לא משפיע.

הפועלים לא מציע ריבית על העו"ש, כמו המתחרים אלא חוזר לפורמט של קיזוז ימי הזכות בחשבון עם ימי המינוס.

"הפועלים חיכה להיות בין האחרונים שמפרסם את מתווה ההטבות החדש וכנראה רצה לבדל את עצמו מההצעות של המתחרים", אומר היועץ הפיננסי תומר ורון. "במקום להתחרות על חצי אחוז על העו"ש הוא החליט ללכת על מנגנון הקיזוז אבל מצד שני זה אומר שהוא לא מעניק באופן ישיר ריבית על העו"ש שזו כנראה הייתה הציפייה המרכזית של נגיד בנק ישראל".

על כך שמזרחי טפחות מגיב במהירות כבר דובר, וכך קרה שוב. זמן קצר לאחר הודעת בנק הפועלים הודיע מזרחי טפחות שגם הוא יפעיל מנגנון קיזוז יתרת זכות במינוס, עד לסכום של 10,000 שקל, (כפי שקיים כבר בפועלים) במקביל לריבית שהוא מציע על יתרת הזכות בעו"ש.

ורון מתייחס גם לרעש של "הטבות" ו"מבצעים" מצד הבנקים. "אלה הטבות חשובות והכרחיות אבל לא כאלו שמשנות את חוקי המשחק. בליץ ההטבות הוא בעיקר עדות לכמה השוק הזה היה מנומנם. הרי למה לא להציף ערך ללקוחות עם הפחתת מחירי המינוס או מנגנון הקיזוז באופן עצמאי? למה בכלל היה צריך לחכות לשיחה מנגיד בנק ישראל או איומי חקיקה על רקע השיאים ברווחי הבנקים. ולמרות ההטבות והמבצעים, עדיין הבנקים לא עשו צעדים משמעותיים בעולם הפיקדונות והחסכונות ואנחנו הציבור לא צריכים רק להסתפק בהצעות של הבנק אלא גם לבדוק את האלטרנטיבות החוץ בנקאיות".

בהקשר זה, הפועלים העלה מודל קצת שונה סביב הריבית על המינוס. הוא יפחית את הריבית על המינוס במדרגה השנייה והשלישית, וישווה את הריביות במדרגות אלו לזו הנגבית במדרגה הראשונה. מדובר בהפחתת ריבית בשיעור של 2.7%־2.9% במסגרת עו"ש משכורת ובשיעור של 0.5% בחח"ד פרטי.

באשר לפיקדונות, בפועלים נקטו בצעד חשוב שמשווה את הריבית המוצעת ללקוחות הקטנים - משקי הבית, לזו שמוצעת לעסקים הגדולים וללקוחות הבנקאות הפרטית. כמו כן, הבנק יספוג את העלאות הריבית הקרובות של בנק ישראל עד לתוספת של 0.5%, בנוסף לספיגת עליית הריבית של בנק ישראל עליהן כבר הכריז מוקדם יותר הבנק בשיעורים של 0.5% ו־0.25%.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

בית המשפט העליון בארה״ב מבטל את המכסים שהטיל טראמפ

המדדים קופצים אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● הנפט קרוב לשיא של שישה חודשים - מחירי הנפט נסחרים קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● עליות באירופה

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מסמכי אפשטיין

מסמכי אפשטיין: תיבת הפנדורה שמרעידה את העולם העסקי

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה