גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה באמת קרה בפרשת הצוללות ומי גזר את הקופון? גלובס חושף פרטים חדשים בפרשה הביטחונית המסעירה

גלובס חושף את גרסתו של בכיר טיסנקרופ בפרשה הביטחונית מהחמורות בתולדות המדינה ● שייקה ברקת לא הודח כדי לפנות מקום למיקי גנור ● יחסי ברקת וטינסקרופ עלו על שרטון אחרי שבמספנה חשבו שברקת ניסה להעלים מס ● גנור וברקת קיבלו עמלה בשיעור דומה ● ברקת קיבל לאורך השנים עמלה של כ-30 מיליון אירו ● חלק ב' בעדות הדרמטית

שייקה ברקת, העד המרכזי בפרשת הצוללות, ומיקי גנור, הנאשם המרכזי בפרשה / צילום: אביב חופי, כדיה לוי
שייקה ברקת, העד המרכזי בפרשת הצוללות, ומיקי גנור, הנאשם המרכזי בפרשה / צילום: אביב חופי, כדיה לוי

בשנת 2017, בציריך, מנכ"ל מספנות טיסנקרופ דאז, וולטר פרייטג, מתייצב לתשאול בפני פרקליטות המדינה של שווייץ ונציגי הפרקליטות הישראלית. במוקד: חשד לשוחד בכירים במערכת הביטחון הישראלית עבור עסקה לרכישת שלוש צוללות בשווי כ־1.5 מיליארד אירו וספינות טילים בשווי כ־430 מיליון אירו (שכונו פרויקט הקורבטות) מהתאגיד הגרמני. ארבע שנים לאחר אותו תשאול, הוגשו כתבי אישום מהם עולה פרשת השחיתות מהחמורות שידעה מערכת הביטחון הישראלית. 

● פרטים חדשים על פרשת הצוללות: עדותו המלאה של הבכיר בתאגיד הגרמני טיסנקרופ | בלעדי
זיוף או רשלנות: היכן היו עורכי הדין ורואי החשבון של הסטארט-אפ?
האותיות הקטנות שמאחורי הטבות הריבית של הבנקים

התשאול התמקד בשלוש דמויות: שייקה ברקת, שהיה נציג חברת טיסנקרופ הגרמנית בישראל; מיקי גנור, שהחליף את ברקת בתפקיד ונאשם בפרשה (לאחר שחזר בו מכוונתו לשמש כעד מדינה); ומפקד חיל הים לשעבר האלוף במיל' אליעזר (צ'ייני) מרום, שהתיק נגדו נסגר.

שנה קודם לכן, שייקה ברקת ניצב מול המצלמות בתוכנית התחקירים "המקור", בה נחשפה הפרשה, וטען כי מרום היה הרוח החיה מאחורי העסקה המפוקפקת ושמטרתו הייתה להדיח את ברקת מתפקידו ולהחליפו בגנור לטובת המהלך - בניגוד לעמדת המנכ"ל פרייטג. זו גם הייתה עדותו בבית המשפט לאחרונה.

בסוף השבוע האחרון, חשפנו בגלובס את החלק הראשון של התשאול, ממנו עלה כי הגרסה של פרייטג לאירועים שונה לחלוטין. פרייטג תיאר את מה שהוא פירש בתור נסיונות לכאורה של ברקת להעלים מס מהרשויות בישראל, גילוי שלדבריו החל להעכיר את היחסים בין השניים. מדבריו של פרייטג עלה גם כי בניגוד לגרסתו בתחקיר המקור, ברקת עבד עבור טיסנקרופ עד שנת 2014 - 5 שנים לאחר שגנור לכאורה החליף אותו בתפקיד ותפר את העסקה.

כעת, גלובס חושף את החלק השני בתמליל, שמגולל את היכרותו של הבכיר בטיסנקרופ עם מי שהיו החשודים העיקריים בפרשה - מרום וגנור. הפרסום לא נועד להטיל דופי באישומים או לצדד באחד הגורמים המעורבים, אלא להציג גרסה נוספת לאירועים, בבחינת זכות הציבור לדעת.

 

"גנור נבדק במשך חצי שנה"

אחת הטענות המרכזיות בעדותו של ברקת כי החלפתו בגנור התבצעה בניגוד לעמדת המנכ"ל פרייטג. אלא שבתשאולו, הבכיר בתאגיד הגרמני אומר כי "היה ידוע שאנחנו לא רצינו את ברקת יותר לפרויקט 'הקורבטות' ושחיפשנו יועץ חדש. כמה אנשים יצרו קשר בעקבות זאת, שהיו קרובים מדי באותם הזמנים, אלה הרי כמעט תמיד מפקדים שפרשו. היו ביניהם כמה שרק לפני שנה או שנתיים פרשו. זה לא היה כך אצל גנור. גם הוא היה מפקד בחיל הים, אבל לפני בערך 10 עד 15 שנה".

פרייטג שב ומדגיש את בדיקות הרקע שביצעו לגנור לטענתו. "אנחנו, אני ויד ימיני נראה לי, נפגשנו עם גנור בתל אביב ובדקנו אם יש לו חברה אמיתית. זאת אומרת לא 'חברת תא דואר' (ביטוי לחברת קש, דש"א) והלכנו לראות את המשרד ושבאמת עובדים שם אנשים. לאחר מכן, עשינו בדיקת נאותות והגשנו בקשת בדיקה בניהול סיכונים אם יש משהו נגד זה. תמיד צריך לבדוק יועצים מ־א' ועד ת'. אחרי שהוא עבר את כל הבדיקות, הבדיקות נערכות בתוך חצי שנה, הוא קיבל חוזה לקורבטות. זה היה כנראה בערך ב־2009".

איך הגעתם דווקא לגנור?
"הוא התקשר אלינו, ל־HDW (חברה בת בטיסנקרופ שביצעה את העסקה, לימים הפכה לחברת המספנות בתאגיד המכונה TKMS, דש"א) ואנחנו אמרנו לעצמנו, אוקיי, איתו אפשר לנסות".

כשנציגי הפרקליטות שואלים את פרייטג מה הוביל להחלטה להעסיק את גנור, הוא מסביר כי "עבר מספיק זמן מאז שהיה בחיל הים ואנחנו אמרנו נבדוק את כל כולו והוא עשה רושם טוב". פרייטג נשאל איזה תפקיד היה לגנור בארגון, ומי למעשה מינה אותו. כאן, שוב סותר הבכיר הגרמני את גרסתו של העד המרכזי ברקת ו"מניח" כי לא רק שהמינוי היה על דעתו, אלא שהוא עצמו קיבל את ההחלטה.

"היה לו חוזה של יועץ", אומר פרייטג. "אני מניח שאני החלטתי שגנור יהיה היועץ, אבל זה כבר כל כך מזמן. את החוזים לא אני כותב, אלא עורכי הדין בטיסנקרופ. זה צוות שלם וגם הם אמרו שגנור בסדר".

נעבור לגורם מרכזי אחר בפרשה, מפקד חיל הים לשעבר אליעזר (צ'ייני) מרום, שהתיק נגדו, כאמור, נסגר. פרייטג מתאר את היכרותו עם הבכיר. לדבריו, השניים נפגשו לפני שמרום מונה למפקד חיל הים.

"את מר מרום פגשתי לראשונה בסינגפור באיזשהו יריד", אמר פרייטג. "אני כבר לא זוכר מתי זה בדיוק היה, זה יכול להיות כמה שנים לפני הקידום שלו למפקד חיל הים. הוא היה אז נספח צבאי ואחרי זה פגשתי אותו בתור מפקד חיל הים. הוא הגיע ליריד בתור נספח צבאי וביקר בעמדה שלנו ביריד, כמו שגם ביקר בעמדות אחרות, ולאחר מכן כבר הכרנו, אז אף אחד לא היה צריך להכיר בינינו. אחרי היריד בסינגפור לא פגשתי אותו יותר עד שהפך למפקד חיל הים, וכשהיה מפקד חיל הים פגשתי אותו 4, 5, 6 פעמים. פגשתי אותו כל פעם במשרד שלו ופעם הייתה לנו ארוחת ערב בבית המלון שלי, אבל בדרך כלל במשרד שלו במשרד הביטחון".

בהמשך התשאול, שואלים אותו החוקרים האם מרום או אבריאל בר־יוסף - המשנה לראש המל"ל לשעבר שנאשם גם הוא במסגרת הפרשה - המליצו על גנור בתור יועץ. פרייטג משיב בשלילה.

"האם דיברת עם מרום או בר־יוסף על גנור?", מקשים החוקרים. "לא. את בר־יוסף הכרתי רק דרך גנור", מתעקש המנכ"ל. "ממנו לא הייתה יכולה בכלל להגיע המלצה, ועם מרום לא דיברתי על גנור, לא כשהיה נספח צבאי וגם לא כשהיה מפקד חיל הים. פגשתי את מרום רק בתור מפקד חיל הים אחרי שסגרנו כבר חוזה עם גנור".

שני יועצים שונים קיבלו עמלה על אותה עסקה?

נקודה משמעותית נוספת שעולה מתמלילי התשאול, נוגעת לתגמול של גנור על העסקה. אחרי שנים בהן ברקת טען שגנור גבה עמלה שמנה עבור עסקת הצוללות, בעוד הוא סירב לחשוף את העמלה שהוא עצמו קיבל, בשבוע שעבר נחשף בעדותו בבית המשפט כי קיבל עמלה של כ־2% (כ־30 מיליון אירו ברוטו) על שלוש הצוללות, המכונות לאורך העדות 4, 5 ו־6.

בתשאול בציריך, פרייטג טען כי העמלה שקיבל גנור, זהה לזו של ברקת ועמדה על 2%, שיעור נמוך משמעותית מזה הכתוב בכתב האישום נגד גנור - 3.7% מכלל העסקאות העתידיות לרכש כלי שיט, למעט מכירת "צוללת 6", שסוכמה בתקופתו של ברקת.

אלא שבתשאול עצמו, לאחר שפרייטג נשאל האם גנור קיבל עמלות עבור הצוללת השישית, הפרוטוקול מציין הפסקה בת 14 דקות לאחר שמנהל המספנות לשעבר ביקש "לדבר עם מנהל החקירה בארבע עיניים". לאחר מכן, השיב פרייטג, בניגוד לכתב האישום, "כן. כלומר עדיין אמור לקבל תשלומים אבל מה שקרה ב־2013, 2014, אני בכלל לא יודע, את זה תצטרכו לשאול את טיסנקרופ".

נציגי הפרקליטות שואלים מדוע גם גנור וגם ברקת קיבלו עמלה עבור אותה אותה עסקה, של הצוללת השישית. המנכ"ל השיב: "כי הגיע לו, הוא עשה מאמצים". לאורך השיח עם פרייטג, ניכר כי החוקרים ניסו שוב ושוב, להשיג הסבר שיניח את דעתם לכך ששני הסוכנים הישראלים קיבלו עמלה על אותה הצוללת, אך נכשלו להשיג תשובה מפרייטג.

למה מרום "הסתייג" משייקה ברקת?

בשלב זה, עברו החוקרים לעסוק בביקור שקיים פרייטג בישראל ב־26־25 במאי 2009 - ביקור שלפי כתב האישום נערך ביוזמת חיל הים. לטענת התביעה, גנור ניסה במהלך הביקור, בסיוע בר־יוסף ומרום, להפגין בפני הבכיר הגרמני את קשריו במערכות השלטון בישראל ובחיל הים, על מנת לקדם את מינויו בתאגיד. בכתב האישום אף צוין כי בתום אותו ביקור, החל המשא־ומתן על העסקתו של גנור בטיסנקרופ. עם זאת, שייקה ברקת ציין בעדותו כי הוא "לא זוכר שבעקבות הביקור במאי 2009 הוחלפתי".

מנכ"ל מספנות טיסנקרופ טען כי מטרת הנסיעה לירושלים באותו ביקור הייתה רצונו של גנור להכיר לו את שר האוצר דאז, ויו"ר רפאל כיום, ד"ר יובל שטייניץ. "דיברנו כמובן על הקורבטות", אמר פרייטג. "בתור שר האוצר, הוא כמובן אמר שזה יקר, ואני אמרתי לו שאני אנסה שוב לעבוד על השתתפות מצד גרמניה. הוא חשב שזה טוב ונפרדנו".

לאיזו מטרה הצבא הישראלי רצה לרכוש קורבטות בשנת 2009?
"היה פרויקט קורבטות, אנחנו עשינו מצגות ונתנו הצעות. עד כמה שאני יודע הם רצו לרכוש את הקורבטות כדי לאבטח את שדות הגז. אני חושב שהיו אמורים להיות 4 קורבטות. מפקד חיל הים הזה חשב רק על ספינות ולא על צוללות".

כעת, החוקרים מעמתים את הבכיר בתאגיד הגרמני עם הגרסה שמסר ברקת במשטרה. "פרייטג אמר לי שהוא לקח את צ'ייני הצידה ושאל אותו בשקט למה הוא מתנגד לזה שאהיה נוכח בשיחה, וצ'ייני ענה לפרייטג שאם ברקת ממשיך לייצג את המספנה, אתם לא תקבלו עוד חוזה, ואני אחתום על חוזה עם הצרפתים". נציגי הפרקליטות מבקשים מפרייטג לספק את הגרסה שלו לשיחה, והוא בתגובה ממהר להכחיש את הטענה שמרום איים להעביר את החוזה. "צ'ייני, אמו הייתה סינית, את זה הוא אף פעם לא אמר לי שהצרפתים יבואו, זו בכלל לא אופציה", תיאר.

פרייטג רומז שאכן הייתה "הסתייגות" של מרום מברקת, אך הציע פרשנות משלו. "אני שמעתי שמועות שכשמרום נהיה מפקד חיל הים, אז היו שני מועמדים, מרום ומי שהיה אז סגן מפקד חיל הים. מרום נבחר ומה שאני שמעתי זה שברקת עודד את המועמד השני. אפשר להבין שאולי מזה התחילה ההסתייגות בין מרום לברקת".

מעו"ד רווית צמח ועו"ד עמית ניר המייצגים את מיקי גנור לא נמסרה תגובה. 

*** חזקת החפות: הנאשמים בפרשה לא הורשעו, מכחישים את העבירות, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

תיקון והתנצלות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים