גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

35 משרדי עורכי דין מתנגדים לשינויים בתחום התובענות הייצוגיות

שורת משרדי עורכי דין הביעו את התנגדותם הנחרצת לשינויים שהציעה ועדה בין־משרדית בראשות עו"ד כרמית יוליס, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה ● לטענתם, המהלך יפגע באינטרס הציבורי ובתביעות איכותיות וירחיק עורכי דין יסודיים מהתחום

בית משפט / צילום: Shutterstock, New Africa
בית משפט / צילום: Shutterstock, New Africa

באפריל האחרון גיבש צוות בין־משרדי בראשות המשנה ליועמ"שית (אזרחי) עו"ד כרמית יוליס, המלצות מרחיקות לכת לתיקון חוק התובענות הייצוגיות. מטרת המהלך היא להפחית את העומס על בתי המשפט ולייעל ההליכים, כשרק 15% מההחלטות בתיקים מקבלות את התביעה.

ההמלצות כוללות הטלת הוצאות על עורך הדין ולא על התובע כברירת מחדל; הסדרת שכר־הטרחה באופן מובנה שיפחית משמעותית את הסכומים; ושינוי הכלל לפיו מגיש התביעה הראשון מנהל אותה. 

רוטמן הודיע: "ועדת החוקה תצביע עוד השבוע על ביטול עילת הסבירות" 
מי גזר את הקופון בפרשת הצוללות? גלובס חושף פרטים חדשים | בלעדי

35 משרדי עריכת דין המתמחים בתביעות ייצוגיות הגישו למשרד המשפטים את התנגדותם לחלק גדול מהשינויים המומלצים. לטענתם, השינויים שעל הפרק יפגעו בתביעות איכותיות ובתמריץ לנהל תביעות מורכבות וירחיקו עורכי דין יסודיים ומעמיקים.

בין המשרדים החתומים: משרד קלעי־רוזן, נאור־גרשט, רונן עדיני, מושקוביץ־סטיס, שחר בן מאיר, פאוסט־קליין, איידן־תירוש, ברם־אפשטיין ורפפורט־לוין־ביטון.

"נדמה כי הדוח יוצא מתוך הנחה א־פריורית שגויה לחלוטין, לפיה באי־כוח התובעים הייצוגיים דואגים אך ורק לשכר־טרחתם ולא לאינטרסים של המיוצגים", טוענים עורכי הדין. "בניגוד גמור להנחת מוצא זו, חלק גדול מעורכי הדין המגישים תובענות ייצוגיות רואים בכך שליחות של ממש".

הטלת הוצאות על עורכי דין: "תיווצר הרתעה מהגשת תיקים בעלי חשיבות"

אחת ההמלצות הדרמטיות של הצוות קובעת ברירת מחדל, לפיה הטלת ההוצאות תהיה על עורך הדין של התובע הייצוגי, ולא על התובע עצמו - הצעה שעורכי דין מתנגדים לה. לעמדתם, ההצעה תגדיל את הסיכונים שהם נוטלים ותפגע בהגשת תביעות חשובות, זאת מאחר שהם נוטלים על עצמם סיכונים גדולים ללא ודאות לתגמול. "דווקא באותם תיקים בעלי חשיבות ציבורית גדולה וחשובה, עם מצב משפטי שאינו ברור, תיווצר הרתעה מפני הגשתם", זאת מכיוון שהליכים אלה מחייבים השקעה רבה שאין כל ודאות לגביה, לצד הפסד שפירושו הטלת הוצאות גבוהות על עורכי הדין.

בנוסף, הם מציינים כי צעד זה יביא לכך שרק משרדים עם כיסים עמוקים יהיו אלה שינהלו הליכים ללא קשר לאיכות העבודה.

שינוי הכלל של הראשון מוביל: "יעודד את תופעת 'הטרמפיסטים'"

הצעה נוספת שעלתה היא שינוי מבנה התחרות בהגשת תביעות הקיימת כיום, לפיו מי שמגיש ראשון ינהל את התביעה, אלא אם כן בית המשפט מוצא כי תביעה אחרת ומאוחרת היא איכותית יותר. לפי ההצעה, תהיה תקופה לאחר הגשת הבקשה הראשונה, בה ניתן יהיה להגיש בקשות נוספות באותו עניין.

לעמדת עורכי הדין, נושא התחרות בין התביעות הוא "בעל משמעות כבדת־משקל", והשינוי ישלול את היתרון ממי שעמל לגלות את העילה ולהגיש את התביעה ראשון. "הדבר יעודד את תופעת 'הטרמפיסטים', לאחר שעורכי דין והתובע השקיעו זמן רב בהכנת בקשה, יוגש מבול של בקשות מתחרות. שיהוו אפקט מצנן שישרת את תאגידי הענק".

עורכי הדין תומכים במנגנון הקיים, שלעמדתם מבטיח שהתביעה תוביל את ההליך ותיטיב עם האינטרס הציבורי.

הסדרת תשלום הגמול ושכר־הטרחה: "תעמיס על בתי המשפט"

הדוח מציע כי בתביעות שבהן ניתן פיצוי, ייקבעו שיעורים קבועים של שכר־הטרחה והגמול כדי ליצור ודאות. למעשה, ההצעה היא ששכר־הטרחה ייקבע בהתאם לשלב של ניהול ההליך. ההפחתה תהיה דרמטית עבור עורכי הדין. במקרה בו הושגה פשרה בטרם ההכרעה בבקשת האישור, הסכום שייפסק כשכר־טרחה יהיה נמוך מזה שייפסק לאחר ההכרעה. לטענת המתנגדים, החלוקה לשלבים אינה נכונה ומשבשת את התמריצים בניהול ההליך.

כמו כן, נטען, ההצעה תעודד את עורכי הדין לנהל את ההליך עד סופו ותעמיס על בית המשפט. "המבחן חייב להיות התועלת שהפיק הציבור מהסדר הפשרה כפי שקיים היום, ולא מהשלב בו הושג הסדר הפשרה".

לדברי עורכי הדין, השינוי לא לוקח בחשבון את הסיכונים כבדי־המשקל שהם נוטלים על עצמם במשך שנים בעת ניהול ההליכים על בסיס הצלחה. "סיכון זה בא לידי ביטוי בכך שאי־זכייה משמעה שמלוא העבודה, שכללה תשומות אדירות של מאות ולעתים אלפי שעות עבודה, יורדת לטמיון".

למעשה, ההצעה מבקשת לאמץ את המדרגות שנקבעו בפסיקת בית המשפט (הלכת רייכרט נדד שמש) אך תוך הפחתה משמעותית, מאחר שהפסיקה התייחסה רק לשכר־הטרחה, וההצעה מתייחסת לגמול ולשכר־הטרחה יחד. "ההפחתה המוצעת משמעותית ומשנה באופן דרמטי את התגמול לו זכאים עורכי הדין, ומפחיתה באופן ניכר את התמריץ לעסוק בתחום". הם מציינים כי בארה"ב שכר־הטרחה עומד על 30% גם בהסדרי פשרה.

לעמדתם, חלוקת הגמול ושכר־הטרחה לפי הסכם פשרה היא הצעה טובה, ויש לה מענה היום. 

פירוט כמות ההליכים הייצוגיים הקודמים שיזם התובע: "מספר התביעות לא מהווה אינדיקציה לחוסר תום־לב"

שינוי נוסף שמוצע הוא דרישה מכל תובע ייצוגי לפרט את מספר התביעות שהגיש בעבר. עורכי הדין טוענים כי דרישה זו שגויה. "דווקא קיומם של תובעים ייצוגיים חוזרים מייצר התמקצעות ומוביל לתובעים איכותיים ומעורבים".

הם מוסיפים כי מספר התביעות כשלעצמו לא מהווה אינדיקציה לחוסר תום־לב של תובע ייצוגי. 

משרד המשפטים: המטרה - לעודד הגשת תובענות ייצוגיות ראויות

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "מחלקת ייעוץ וחקיקה (משפט אזרחי) רואה חשיבות רבה בתובענות ייצוגיות. בתוך כך אנו מלווים באופן מתמיד את כל הסדרי הפשרה בתחום ומציגים את המלצותינו כאשר היועצת המשפטית לממשלה מגישה את עמדותיה לבתי המשפט לצורך טיוב הסדרי הפשרה ולמען האינטרס הציבורי, וכן כאשר היא מתייצבת להליכים בבתי המשפט ומציגה את עמדותיה הפרשניות. בנוסף, משרד המשפטים מעמיד לרשות הציבור את הקרן למימון תובענות ייצוגיות, שמטרתה לממן תובענות ייצוגיות בעלות חשיבות ציבורית וחברתית.

"בכל הנוגע לעבודת הצוות הבין־משרדי, יודגש כי היא נעשתה בשים לב לרצון לעודד הגשת תובענות ייצוגיות ראויות, ומתוך התפיסה שכלי התובענה הייצוגית הוא כלי יעיל לאכיפת הדין ולמתן פיצוי לציבור. הצוות ערך עבודה מקיפה ומעמיקה לצורך גיבוש ההמלצות ונפגש עם גורמים שונים בתחום מתוך רצון להביא להסדר שלם ומאוזן.

"הדוח עורר עניין רב בקרב העוסקים בתחום, ובימים אלה הצוות הבין־משרדי בוחן את כלל ההערות שהתקבלו לדוח, וביניהן גם את ההערות שפורסמו בכתבה". 

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו