גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"טרף קל": 250 מיליון שקל כבר התאדו בפרשה שמטלטלת את שוק ההון בישראל

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מורשי חתימה אישרו העברות בנקאיות בקבוצת וואטסאפ, ללא תהליך חיתום. הדירקטורים לא ידעו על הנעשה, ורואי החשבון התעלמו מתמרורי האזהרה ● הנאמנים של חברת האשראי החוץ-בנקאי גיבוי אחזקות חושפים התנהלות מזעזעת ומטרידה בפרשה שהגיעה בהיקפה כבר ל-250 מיליון שקל, בדיוק כמו זו של אתי אלון בבנק למסחר

בין קריסת גיבוי לפרשת הבנק למסחר / צילום: אתר החברה, דודו בכר-הארץ / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
בין קריסת גיבוי לפרשת הבנק למסחר / צילום: אתר החברה, דודו בכר-הארץ / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עשרים שנה מפרידות בין קריסת הבנק למסחר, שזיעזעה את המדינה לנוכח המעילה שביצעה עובדת הבנק אתי אלון, ובין נפילתה אשתקד של חברת האשראי החוץ-בנקאי גיבוי אחזקות , שכמעט לא זכתה להד ציבורי. דוח שהוגש השבוע לבית המשפט על-ידי הנאמנים שמונו לגיבוי אחזקות מלמד, כי לא רק הסכום שירד כנראה לטמיון - כרבע מיליארד שקל - משותף לשתי הפרשות, אלא גם האופן שבו הוסתרו אי-סדרים מציבור בעלי המניות ומחזיקי האג"ח, מהדירקטורים ומבעלי השליטה בשני הגופים הפיננסיים.

בישראל קל מאוד לנייד כספי חיסכון. אבל מחקרים מצאו שזה לא באמת משתלם 
זינוק חד במסירות רכבים חשמליים: זה הדגם החדש שיכול לשנות את כללי המשחק בשוק 

הדוח המפורט שהגישו הנאמנים שמונו לגיבוי אחזקות, שקרסה בחודש יוני אשתקד במפתיע, הוא לא פחות ממצמרר עבור מי שמשקיע את כספו בשוק ההון המקומי. מפורטת בו שורה ארוכה של אירועים תמוהים, כשלים, הסתרות ומחסור בנוהלים ברורים בחברת המימון החוץ-בנקאי, שגייסה מהציבור מאות מיליוני שקלים.

יתרה מכך, הדוח מגלה כי לא רק המעילה לכאורה שהתגלתה בסניף הצפוני של החברה הובילה לקריסתה, אלא התנהלות שנמשכה לאורך השנים והוסתרה מהדירקטוריון, מרואי החשבון וכמובן מבעלי המניות והאג"ח מקרב הציבור.

"החברה התנהלה באופן מופקר, פרוץ ורשלני"

לפי הנאמנים, עו"ד רענן קליר ורו"ח יצחק (איציק) עידן, "דיווחי קבוצת גיבוי (לציבור, ש' ח' ו') מתארים, בעקביות, התנהלות מוקפדת, מובנית, סדורה וזהירה, באמצעות נהלים של הקבוצה, בכל הקשור הן לאופן העמדת האשראי והן לאופן הניהול והפיקוח השוטפים על תיק האשראי, לרבות טיפול בכשלי פירעון. הדיווחים גם מתארים, בעקביות, כי מצבה מצוין וכי תיק האשראי שלה הוא תיק איכותי לעילא ולעילא, חסר סיכון כמעט, עם פיגורים מזעריים, וכי אין לה קושי לגבות את האשראי שהעניקה. קבוצת גיבוי הציגה שקריסתה נובעת מפרשת מעילה שנחשפה ביוני 2022. אלא שהצגת דברים זו אינה נכונה".

 

לדברי הנאמנים, הקבוצה "התנהלה באופן מופקר, פרוץ ורשלני לחלוטין, לאורך כל הדרך, הרבה לפני יוני 2022. הדרך הקלוקלת שבה ומקבלת ביטוי על כל צעד ושעל, ובעיקר בכל הנוגע לליבת עסקיה של גיבוי, קרי בנוגע לאופן הענקת האשראי וטיפול בכשלי פירעון". לטענת הנאמנים לא היו נהלים כלשהם כלל, וההתנהלות "בוצעה באופן תמוה לחלוטין, בעיקר באמצעות קבוצות וואטסאפ, שם נתבקשו מורשי החתימה לבצע את ההעברות הבנקאיות".

הנאמנים סבורים שאופן העמדת האשראי היה קלוקל לחלוטין, ותהליך חיתום של ממש לא היה קיים, כשהאשראי הועמד ללא בדיקות בסיסיות, כאילו גיבוי קראה לכל מי שירצה ליטול אשראי "בואו וקחו", מבלי לייחס משקל לשאלה האם הנוטל מתכוון או יכול להחזירו. "כך הפכה קבוצת גיבוי לטרף קל עבור מי שבא לקבל אשראי אבל לא חלם להחזירו", הם מציינים.

הנאמנים סבורים שהמצב היה יכול להימנע לו מנגנוני הבקרה לא היו כושלים, ומציינים בהקשר זה את הדירקטורים ("שלא טרחו לנסות ולהכיר את הקבוצה"), ואת רואי החשבון ממשרד בריטמן אלמגור, דלויט ("שהתעלמו באופן מופגן מהכשלים").

"נושאי המשרה בקבוצה, שאינם הדירקטורים, הם שניהלו אותה בפועל. הדירקטורים לא היו ערים להתנהלות הקלוקלת ולכשלים הרבים, משום שלא טרחו לנסות להכיר, ולו היכרות בסיסית, את הקבוצה והתנהלותה", מציינים בדוח.

"לו היו מבקשים לעשות כן, היו מגלים על נקלה את הכשלים החמורים", נכתב בדוח. עוד מצוין שם כי הדירקטורים בגיבוי אישרו הסרת ערבות אישית של בעל השליטה הקודם אריאל פרדו לחובות החברה לבנקים, ללא קבלת אישורים כדין.

בנוגע לרואי החשבון נכתב כי פירמת דלויט "מעולם לא טרחה לבדוק, ולא מדגמית, כרטסות של לקוחות, או לבקש ניתוחים בסיסיים... גם כאשר, מבלי ששאלה, הזדקרו בפניה של דלויט כשלים ברורים בנוגע לאופן התנהלות הקבוצה, היא בחרה להתעלם מהם לגמרי".

לדברי הנאמנים דלויט לא ניסתה להכיר את תהליך החיתום בגיבוי, שבפועל לא היה קיים, כמו גם את דרך האישור הפנימי לקבל אשראי: "דלויט נתנה גושפנקא ולמצער לא הבחינה בכך שהקבוצה מסווה ומסתירה את האשראי הרע באמצעות פרקטיקת גלגול האשראי הפסולה", נכתב בדוח.

 

פיקוח רופף של הדירקטוריון

הפיקוח הרופף של דירקטוריון גיבוי על הנעשה בחברה מזכיר אף הוא את פרשת המעילה בבנק למסחר. אז, על פני תקופה של חמש שנים (1997 עד 2002), ביצעה עובדת הבנק, אתי אלון, מעילה בהיקף כספי דומה ל"בור" שנפער בגיבוי - קצת מעל לרבע מיליארד שקל. הבנק למסחר עסק במתן שירותי בנקאות מסחרית ללקוחות עם היקפי פעילות של 150 אלף שקל ומעלה. הבנק נשלט על-ידי שמיל ובר ז"ל (שנפטר ב-2017), שכיהן כיו"ר ערב הקריסה.

אלון, ששימשה כפקידה בבנק, פתחה במהלך שנות הפרשה חשבונות בנק פיקטיביים שבהם העמידה הלוואות גב אל גב למול פיקדונות הלקוחות בבנק. הלקוחות לא ידעו שלמעשה הם "נוטלים" אשראי פיקטיבי, והכספים התגלגלו לאחיה של אלון, עופר מקסימוב, ושימשו לכיסוי חובות הימורים. צמרת הבנק טענה בהמשך כי לא ידעה מהרישום המדובר.

מספר שנים לאחר התפוצצות הפרשה, הורשעו אלון ומקסימוב ונשלחו לתקופות מאסר ארוכות. אך הטלטלה במערכת הבנקאית בארץ בעקבות הפרשה הייתה בעלת השלכות, והובילה לשינויים בנוהלי בנק ישראל. בנובמבר 2008 אישרה שופטת בית המשפט המחוזי דאז, ורדה אלשיך, הסכם פשרה בתביעה שהוגשה נגד דירקטורים ובכירים בבנק למסחר (בהם היו"ר והמנכ"ל), שבמסגרתה הם שילמו 12 מיליון שקל לקופת הפירוק של הבנק, מקצתם באמצעות חברת הביטוח.

השופטת אלשיך מתחה ביקורת קשה, וטענה כי "קשה שלא לתהות כיצד בוצעה מעילה בהיקף כה גדול, ולאורך פרק זמן כה ארוך, 'מתחת לאפם' של הנהלת הבנק והדירקטוריון, הטוענים כי לא ידעו דבר, והניחו למועלת להמשיך במעשיה בלא הפרעה". אם הדירקטורים והיו"ר אינם אחראים על גילוי ומניעת מעשים כאלו, תמהה אלשיך, מה התוכן האמיתי שבסמכות הפיקוח שלהם.

מתן אשראי חדש ומחיקה מלאכותית של הכשל

נאמני גיבוי מציינים בדוח שפרסמו השבוע כי הקבוצה, שפעלה בעיקר בעסקאות ניכיון צ'קים, העניקה אשראי רע בהיקפים עצומים, מה שגרר כשלי פירעון שלא באו לידי ביטוי בדוחות הקבוצה: "במקום לטפל בכשלי פירעון, בחרה הקבוצה להדחיק ולהסוות אותם באמצעות פרקטיקה חוזרת של 'גלגול' האשראי", נכתב בדוח.

כשלקוח הציג שהצ'ק שמסר לניכיון לא ייפרע, הוא זכה לדחיית מועד הפירעון או לקבל לידיו את הצ'ק המקורי, שבגינו ניתן האשראי, בתמורה למסירת צ'קים אחרים למועד פירעון מאוחר יותר - בלי שניתנו אישורים להענקת האשראי החדש ותוך התעלמות מהבעייתיות, ותוך מחיקה מלאכותית של כשל הפירעון.

מהדוח עולה כי בשנת 2020, היו מעל 170 מיליון שקל של צ'קים שלא נפרעו והושבו ללקוח; באותה שנה היו מעל 60 מיליון שקל של צ'קים שחוללו (ישנה חפיפה בין שתי הקבוצות). ב-2021 הסכומים עלו למעל 280 מיליון שקל ומעל 80 מיליון שקל, בהתאמה, ובמחצית הראשונה של 2022 מדובר כבר במעל 250 מיליון שקל של צ'קים שלא נפרעו והושבו, ו-80 מיליון שקל של צ'קים שחוללו.

הנאמנים מציינים גם פרקטיקה חוזרת שהייתה נהוגה בקבוצה, של העברת יתרות זכות בין לקוחות ללא שהתמלאו תנאים בסיסיים, ללא תיעוד מתאים ובהתעלמות מהצורך בהוראה או הסכמה מפורשת של הלקוח - בסכומים מהותיים של מיליונים ואף עשרות מיליוני שקלים.

ביוני 2022, כשהחברה דיווחה על החשד למעילה, הבנקים כבר לא הסכימו להמשיך ולהעמיד לה אשראי נוסף ו"עמדה למבחן איכות האשראי האמיתית", כותבים הנאמנים, "אלא שאז באה אחיזת העיניים אל קיצה. הקבוצה לא יכולה הייתה לגבות את האשראי הרע שהעמידה".

מתיק אשראי של 300 מיליון שקל שקיבלו הנאמנים, הם גבו 50 מיליון שקל, והיתרה (כאמור רבע מיליארד שקל) מהווה לדבריהם אשראי רע שגבייתו קשה.

"התבלבלתם, הפעולה תתבצע בכל מקרה"

הנאמנים מתייחסים בדוח באופן ספציפי לפעילות סניף צפון של הקבוצה, שהתנהל לדבריהם באופן עצמאי, ללא פיקוח ובקרה. כך לדוגמה, הם מצרפים תכתובת וואטסאפ בין רכזת עסקאות בגיבוי לאיל רוזן, מנהל סניף הצפון, באוקטובר 2021. הרכזת הודיעה לו שכל אפשרות לגלגול ופריסה דורשת נימוק ואישור, ותשובתו הייתה "בוקר טוב, התבלבלתם, הפעולה תתבצע בכל מקרה לפי בקשתנו. ואם יש שאלות נענה תשובות!!!".

דוח הנאמנים כולל גם התייחסות לקשרים חריגים בין נושאי משרה בקבוצה, באופן שסותר משטר תאגידי תקין. רן קאירי שהיה מנכ"ל גיבוי, היה שותפו של רוזן הכפוף לו בגיבוי, בחברות קנאביס של האחרון, ועבד תחתיו (ובהמשך השניים רכשו נכס משותף בדובאי).

אנשי הקבוצה, לרבות בעל השליטה הקודם והיו"ר אריאל פרדו, ידעו זאת, אך עובדה זו לא דווחה. קאירי המשיך לנהל את רוזן, גם בתקופה שבה מונה לתפקיד יו"ר גיבוי יהונתן כהן, שרכש את מניותיו של פרדו שנה קודם לקריסת החברה. לפי הדוח "גם הוא היה ער לקשרים בין השניים". גיבוי, כמעט מיותר לציין כנראה, גם העניקה אשראי לחברות הקנאביס הללו ללא תהליך אישור או גילוי מיוחד.

עניין נוסף היה העסקת נדב רוזן, אחיו של איל רוזן, כאיש קשר בין סניף תל אביב וסניף צפון. עוד נכתב בדוח, שלקוח בשם "אימפריה פיננסים והשקעות", בבעלותו של רוזן ויורם אליאב (שהקים עם רוזן את סניף צפון), החזיקה אצל גיבוי תיק משמעותי והייתה "שיאנית הצ'קים החוזרים" במחצית הראשונה של 2020.

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

פגיעות נ"ט ישירות ב-3 בתים במטולה, ירי לשדרות ולעוטף

הותר לפרסום: עידו אביב, בן 28 מכרמיאל, וקאלקידן מהרי בן 37 מפתח תקווה, נפלו בקרב ברצועת עזה • משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" ● עדכונים בולטים

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה, נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים