גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשורר העברי שכבש את לב הקוראים בזכות לשונו העשירה והשובבה

אברהם שלונסקי, שהשנה מציינים יובל למותו, ידוע כמי ששירתו היתה עשירה ומלאה בחידודי לשון, אך הוא גם תירגם נכסי צאן ברזל מתרבות העולם, טיפח משוררים וכתב את אחד ממחזות הזמר לילדים היפים ביותר

אברהם שלונסקי. ראה באמן המילים אלכימאי שהופך את המילים לזהב שבָּרֶגֶש / צילום: ויקיפדיה (עיבוד תמונה)
אברהם שלונסקי. ראה באמן המילים אלכימאי שהופך את המילים לזהב שבָּרֶגֶש / צילום: ויקיפדיה (עיבוד תמונה)

המשורר, הסופר והעורך רן יגיל חוזר אל ארון הספרים היהודי, העברי והישראלי 

המשורר, המתרגם והעורך אברהם שלונסקי (1973-1900) שהשנה מציינים יובל למותו, היה הכהן הגדול של הספרות העברית בכלל והשירה העברית בפרט, בשנים לפני קום המדינה ובעשור הראשון שלה.

שירתו עשירה מבחינה לשונית ומלאה סימבולים, אימג'ים מפתיעים המלווים בחידושי לשון, ולכן הוצמד לו הכינוי "לָשונסקי". לתפיסתו, המשורר צריך להיות להטוטן מילים. מכאן היסוד השובב, המפתיע ומלא החיות בשירתו. שלונסקי ובני דורו דגלו בשירה מורכבת, שיש בה משום הסתימוּת מבחינה סמנטית, ובכך מרדו בביאליק וממשיכיו. מה שהיה חשוב להם בשירה הוא הניגון המאגי הכובש האקספרסיבי ופחות המשמעות הישירה והנהירה.

עוד נודע שלונסקי בשירי הזמר הנהדרים שלו, הן בתחום המקור כמו "זמר", המוכר משורת הפתיחה שלו "לא אורחת גמלים ירדה לכרוע...", והן בתחום התרגום המעובד: "שלום עירי נוחמה", "תכול המטפחת" ו"את חכי לי". אף זכור שירו המרטיט על השואה "הנדר":
"עַל דַּעַת עֵינַי שֶׁרָאוּ אֶת הַשְּׁכוֹל / וְעָמְסוּ זְעָקוֹת עַל לִבִּי הַשָּׁחוֹחַ / עַל דַּעַת רַחְמַי שֶׁהוֹרוּנִי לִמְחֹל / עַד בָּאוּ יָמִים שֶׁאָיְמוּ מִלִּסְלֹחַ / נָדַרְתִּי הַנֶּדֶר לִזְכֹּר אֶת הַכֹּל / לִזְכֹּר - וְדָבָר לֹא לִשְכֹּחַ. // דָּבָר לֹא לִשְׁכֹּחַ - עַד דּוֹר עֲשִׂירִי, / עַד שֹׁךְ עֶלְבּוֹנַי, עַד כֻּלָּם, עַד כֻּלָּהַם, / עֲדֵי יְכֻלּוּ כָּל שִׁבְטֵי מוּסָרִי / קוֹנָם אִם לָרִיק, יַעֲבֹר לֵיל הַזַּעַם / קוֹנָם אִם לַבֹּקֶר אֶחְזֹר לְסוּרִי / וּמְאוּם לֹא אֶלְמַד גַּם הַפַּעַם".

התרגום המופתי של "יבגני אוניֶיגין"

היצרתיוּת של שלונסקי בתחום הלשון לא אִפשרה לו להישאר רק בתחום היצירה האישית. הוא חש צורך לתרגם ולהנחיל נכסי צאן ברזל מתרבות העולם, גם כשלא תרגם משפת המקור אלא דרך שפה מתווכת. הוא תירגם מרוסית את "המלט" של שייקספיר, תרגום הנחשב כיום לקלאסיקה. ידוע עוד יותר הוא תרגום רומן החרוזים הנודע "יבגני אוניֶיגין" של גדול משוררי רוסיה אלכסנדר פושקין.

בספר "אשה יקרה" מתאר יפה יהונתן גפן כיצד דודו המפורסם משה דיין ואמו, שהתאבדה לימים, אביבה, מתחרים ביניהם מי יודע טוב יותר לצטט מתרגומו של שלונסקי לרומן החרוזים של פושקין.

מבקר הספרות מנחם בן המנוח, למשל, שהיה צַטָּט גדול של שורות יפות, היה תמיד מצטט שורות מ"יבגני אונייגין". בן אימץ לביוגרפיה האישית שלו את השורות הבאות: "פְּקִיד אֱמוּנִים הָיָה אָבִיהוּ / וְהִתְפַּרְנֵס מִן הַחוֹבוֹת. / בְּכָל שָׁנָה מִשְׁתִּים הִפְלִיא הוּא, / וַיְכַל כַּסְפֵּהוּ וַיִּשְׁמֹט".

"אתה מבין", בן היה אומר, "שלונסקי לימד אותנו אנשי הספרות מה לענות כששואלים אותנו ממה אנחנו מתפרנסים. אנחנו מתפרנסים מהחובות".

המשורר הישראלי שאנשים עומדים בתור שיחתום להם על כתביו וספריו נמכרים באלפי עותקים 
כתיבה צינית, פסימית ומלאת הומור: הגדולה של חנוך לוין, מהמחזאים הייחודים בתרבות הישראלית 
לא רק מנהיג פוליטי, אלא גם איש רוח: על מפעל הכתיבה של זאב ז'בוטינסקי

"המבקר נהג כְּקַיִן, וכתב דברי הֶבֶל"

שלונסקי גילה וטיפח, ללא מורא או קנאת סופרים, את מי שיהפכו לימים לגדולי משוררי התקופה: נתן אלתרמן ולאה גולדברג. הם פרסמו את ביכורי יצירותיהם בכתבי העת שבעריכתו "כתובים" ו"טורים".

אך לא רק בדורו היה שלונסקי קשוב לשירה. הוא גם פרסם, למשל, בכתב העת "אורלוגין" את ביכורי יצירתה של דליה רביקוביץ.

הוא גם היה העורך הבלתי מעורער של "ספריית פועלים" דאז, אך מפעלותיו הספרותיים לא נתחמו רק לתרבות הספר. הוא הקים את מועדון צוותא לתרבות, תיאטרון שקיים עד היום.

באחת ההצגות שהוצגה שם וקיבלה ביקורת שלילית, גייס שלונסקי את שנינותו וקבע: "המבקר נהג כְּקַיִן, וכתב דברי הֶבֶל".

ההמצאות המילוליות ב"עוץ לי גוץ לי"

לנכדתו, לימים המשוררת והעורכת סיגל אשל, הקדיש שלונסקי את המחזמר היפה ביותר שנכתב לילדים בעברית, המוצג כבר קרוב לשישה עשורים, "עוץ לי גוץ לי" (1965). לאחרונה יצא ספר מחקר תמציתי ומרתק של פרופ' חגית הלפרין בשם "שלונסקי בארץ עוץ לי גוץ לי" (רסלינג).

בספר מסופר כיצד התהווה המחזמר שמלחינו היה דובי זלצר והבמאי יוסי יזרעאלי, ואיך שלונסקי לקח מעשייה מרתיעה של האחים גרים "רומפלשטילצכן" והפך אותה לשכיית-חמדה מלאת הומור, בין השאר בזכות לשונו המקורית והמצאותיו המילוליות. שלונסקי התעקש שילדים דווקא יאהבו את לשונו המרובֶּדֶת, והוא צדק.

פרופ' הלפרין מציעה ניתוח מקורי ומעמיק שספק אם יכולנו לחשוב עליו. היא בוחנת קשרים בין המחזמר לסיפור גן העדן הבראשיתי וכן לסיפור הישועה של מגילת אסתר. אך מעניינת מכל אלה היא השקפת עולמו של שלונסקי, שבה תופסים מקום מרכזי המאגיות, הכישוף והנס, החידה והסוד. לטענת הלפרין, בדומה לשדון עוץ לי גוץ לי שידע להפוך קש לזהב, שלונסקי ראה באמן המילים אלכימאי שהופך את המילים לזהב שבָּרֶגֶש.

 

הנימה העולצת מתחלפת בטון מלנכולי

שלונסקי עלה לארץ ב-1921 כחלוץ והשיק את דרכו הספרותית עם ספר בן שתי פואמות אקספרסיוניסטיות יומרניות בשם "דְּווי" (הדים, 1924), שגם מצלצל את המילה הרוסית השכיחה "דָּוואי" שפירושה קדימה, מהר. זו היתה תגובתו למלחמת העולם הראשונה בפרט ולמצב האנושי בכלל. אחר כך הוא התלהב מהחלוצים ומההתיישבות המתהווה והילל את העמל כמו בעבודת קודש:

"הַלְבִּישִׁינִי, אִמָּא כְּשֵׁרָה, כְּתֹנֶת־פַּסִּים לְתִפְאֶרֶת/ וְעִם שַׁחֲרִית הוֹבִילִינִי אֱלֵי עָמָל./ עוֹטְפָה אַרְצִי אוֹר כַּטַּלִּית./ בָּתִּים נִצְּבוּ כַּטּוֹטָפוֹת./ וְכִרְצוּעוֹת תְּפִלִּין גּוֹלְשִׁים כְּבִישִׁים, סָלְלוּ כַּפַּיִם".

אך העליצות שאפיינה את כתיבתו, התחלפה בטון מלנכולי בספרו האחרון, "ספר הסולמות" (ספרית פועלים, 1973). זה ספר שכולו ניסיון אחרון לטפס בסולמות החיים והכֶשֶׁל. בסופו נכתב: "אור ליום ו', ט"ז באייר תשל"ג, עצם המשורר את עיניו לעולמים".

יומיים לפני, בי"ד באייר, בשעת בוקר מוקדמת, צִלצל שלונסקי אל המביא לדפוס כדי להוסיף שתי שורות לשירו האחרון. הוא חשש שמא יאחר את המועד. ואלו המילים שהוסיף: 'עֲצוֹם עַפְעַפֵּי עֶרֶב / עֲצוֹם עַפְעַפַּי'. בזאת נחתמה שירתו.

הנה השיר הנפלא "קונכיות" מספרו האחרון:

"... שֶׁכָּל מֵרוּצוֹ וְלֶכְתּוֹ - / אֶל מִנֶּגֶד: / עַד כְּלוֹת צִמְאוֹנוֹ וְצוֹמוֹ. / שֶׁאֵין מְצוּדוֹת מִגַּבּוֹ / לָסֶגֶת /זוּלַת אֶל עַצְמוֹ. // כִּי הַדֶּרֶךְ אֵלָיו לֹא תָּמִיד הִיא אֵלֶיךָ / (הָהּ דֶּרֶךְ שֶׁבֵּין הַנִּכְלָם וּמַכְלִים!) /כִּי הַדֶּרֶךְ - סִכְסָך שֶׁל הַסֶּגֶת־וְלֶכֶת / בְּסוֹד רְגָעִים וּנְחָלִים. // לֹא כָּל הַקּוֹלוֹת שֶׁדִּבְּרוּ מֵרִגְעָם / זָכוּ וְהִגִּידוּ. / לֹא כָּל הַנְּחָלִים שֶׁהָלְכוּ אֶל הַיָּם - / הָלְכוּ וְהִגִּיעוּ. // וְאָז עַל הַחוֹף קוֹנְכִיּוֹת קוֹנְכִיּוֹת - / מַפָּלוֹת שֶׁל סוּפָה. / רְמִיּוֹת שֶׁל כְּאִלּוּ. / הִשְׁלוּ אֶת עַצְמָם שֶׁהִפְלִיאוּ לִחְיוֹת / וּרְאוּ: גַּם לָמוּת לֹא יַשְׂכִּילוּ. // וְאָז הֵם עוֹרְקִים אֶל תּוּגָה נֶאֱצֶלֶת / (הָהּ נֶצַח! הָה רֶגַע שֶׂמֵת!) / וְכָל הַנִּבְרָא הַנִּבְדֶּה־בְּצֶלֶם / בּוֹרֵא לוֹ דַּיָּן־אֱמֶת".

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל