גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על עלייתם ונפילתם של כוכבי האקשן ההוליוודים

ארנולד שוורצנגר, סילבסטר סטאלון, סטיבן סיגל, צ'אק נוריס, דולף לונדגרן, ג'קי צ'אן, ז'אן־קלוד ואן דאם וברוס ויליס היו כוכבי תעשיית סרטי הפעולה בשנות ה-80 וה-90, שהכניסו מיליוני דולרים ● הסרטים התמקדו בסיפורים פשוטים מבחינה עלילתית, בהם הגיבורים, לרוב הדמויות החיוביות, חבטו, ירו או פוצצו צבאות של "רעים" ● שינויים טכנולוגיים משמעותיים החלו לדחוק אותם אל מחוץ למסך

מלמעלה (נגד כיוון השעון): ארנולד שוורצנגר, סילבסטר סטאלון וצ'אק נוריס / איור: גיל ג'יבלי
מלמעלה (נגד כיוון השעון): ארנולד שוורצנגר, סילבסטר סטאלון וצ'אק נוריס / איור: גיל ג'יבלי

1

"אחרון גיבורי הפעולה", סרטו של ג'ון מקטירנן מ־1993, היה לא רק אחד הכשלונות הקופתיים הבודדים של ארנולד שוורצנגר באותו עשור, הוא גם סימן סוף עידן. זהו סרט אקשן שנון ומתוחכם שיועד להיות שובר הקופות של הקיץ; אלא שבאותו הזמן "פארק היורה" של סטיבן ספילברג, עתיר האפקטים והגרפיקה התלת ממדית הממוחשבת, הגיע לבתי הקולנוע וגרף מיליארד דולר, לעומת 137 מיליון דולר שהכניס סרטו של מקטירנן. בכך סימן לגיבורים של סרטי הפעולה, עזי הרוח ומגודלי השרירים, ששלטו ברזי אומנויות הלחימה ובנשקים חמים, שימי התהילה שלהם מתקראבים לקיצם.

דיוקנאות של כלבים נחשפים בתערוכה הכי מדוברת כרגע בלונדון | 7 הערות
בכמה נמכר אוסף האמנות הנדיר של אחד מטייקוני המדיה הגדולים בארה"ב | 6 הערות

2

בספרו "גיבורי הפעולה האחרונים: הניצחונות, הפלופים והריבים של מלכי הקטל של הוליווד" (The Last Action Heroes) שיצא בחודש שעבר, ניק דה סמליאן, עורך מגזין הקולנוע הבריטי "אמפייר", אסף את ההצלחות, הכשלונות והאינטריגות, ויצר מהם דיוקן משעשע מאוד של תעשיית סרטי האקשן האמריקאית ושל שמונת כוכביה הבולטים: ארנולד שוורצנגר, סילבסטר סטאלון, סטיבן סיגל, צ'אק נוריס, דולף לונדגרן, ג'קי צ'אן, ז'אן־קלוד ואן דאם וברוס ויליס. "השמינייה הספציפית הזו", כותב דה סמליאן, "הייתה חסרת תחרות בדומיננטיות התרבותית שלהן".

3

מרבית השחקנים השיקו את הקריירות שלהם ממש במקרה. ב־1964 צ'אק נוריס פגש בטורניר קראטה את ברוס לי, אמן לחימה ולימים כוכב סרטי קונג פו. ב־1972 לי ביים את הסרט "שאגת הדרקון" וליהק את נוריס. בהמשך, סטיב מקווין, שחקן בולט בסרטי פעולה ומתח אמריקאיים, פרש עליו את חסותו והשיא לו עצה: "דבר פחות, תרביץ יותר".

ז'אן־קלוד ואן דאם, אמן לחימה בלגי, נהג להסתובב באירועים שבהם נכחו כוכבים הוליוודיים ולבעוט גבוה לאוויר כדי להפגין את גמישותו. לא פעם המשטרה הוזמנה כדי לגרש אותו. באחת ההזדמנויות הוא עשה זאת מול הבמאי הישראלי מנחם גולן, דאז מבעלי חברת "קאנון", שהפיקה בשנות השמונים סרטי אקשן רבים. כשהרגל שלו נעצרה סנטימטרים ספורים מול פרצופו המופתע של גולן, האחרון לא קרא למשטרה אלא אמר לואן דאם להתקשר אליו "מחר, על הבוקר".

4

סרטי האקשן בשנות השמונים והתשעים היו נטולי יומרות אמנותיות. הם התמקדו בסיפורים פשוטים מבחינה עלילתית, בהם הגיבורים השריריים, לרוב הדמויות החיוביות, חבטו, ירו או פוצצו צבאות של "רעים". הסרטים האלה עמוקים יותר מכפי שנתפסו. חלקם שיקפו את המגמות הפוליטיות והחברתיות הבולטות באותם זמנים, וחלקם ביקרו אותן. שנות השמונים קידשו את האינדיבידואליות: לא עוד גיבורי צבא או משטרה, אלא זאבים בודדים הפותרים בעיות בכוחם הפיזי.

הקפיטליזם המואץ לצד ההתפתחויות הטכנולוגיות, קלטות הוידאו הביתיות לדוגמא, העלו את הדרישה לאסקפיזם: לא עוד סיפורים "מהחיים" אלא בריחה אל דמויות גדולות מהחיים; לא עוד סצנות אותנטיות, אלא סצנות אקשן בלתי הגיוניות שיאפשרו לצופים לשקוע בפנטזיה.

המיליטריזם והפטריוטיות שאפיינו את הממשלים המובילים בעולם המערבי, מרונלד רייגן בארצות הברית ועד מרגרט תאצ'ר באנגליה, תדלקו את הפופולריות של סרטי הפעולה. ברבים מהם המלחמה הקרה, בין רוסיה לאמריקה, שימשה כרקע או כסיבה לחיכוך בין "הטובים" ל"רעים".

5

הצלחתו של הסרט "באטמן" מ־1989, בבימויו של טים ברטון ובכיכובו של כוכב נטול שרירים כמייקל קיטון, כמו גם שינויים טכנולוגיים משמעותיים דוגמת האפקטים והגרפיקה התלת ממדית הממוחשבת, החלו לדחוק את כוכבי האקשן אל מחוץ למסך. אלה הוחלפו בשחקנים צעירים יותר ושריריים פחות כמו קיאנו ריבס ושרליז ת'רון. כיום, הגיבורים של סרטי הפעולה הם דמויות מצוירות בבעלות של תאגידי הבידור שמרוויחים מהן מיליארדי דולרים, דוגמת "היקום הקולנועי של מארוול". השחקנים אולי יזדקנו, אבל איירון מן, קפטן אמריקה, ספיידרמן, ושאר גיבורי הקומיקס לעולם לא.

6

המורשת של סרטי האקשן של שנות השמונים והתשעים מורכבת. לצד גיבורים בלתי נשכחים וסצינות אקשן פורצות דרך, הגבריות שהסרטים האלה הביאו למסך כללה לא פעם רכיבים "רעילים": הדחקה רגשית, אגרסיה, החפצת נשים וערך נמוך לחיי אדם. ואף על פי כן, דומה שלא נס ליחם.

ב־2007, סילבסטר סטאלון הלך לראות את הקרב הגדול בין המתאגרף האמריקאי פלויד מייוות'ר למתאגרף הבריטי ריקי האטון. התגובה הנלהבת של הקהל לשני המתאגרפים הזכירה לו את ימי התהילה הגדולים שלו ושתלה במוחו את הרעיון לאחד את גברי האלפא של שנות השמונים והתשעים.

ב־2010 הוא יצר את "בלתי נשכחים", המגולל את סיפורה של חבורת שכירי חרב היוצאת לפעולה בדרום אמריקה, ומככבים בו ארנולד שוורצנגר, דולף לונדגרן וברוס ויליס. את הסרט הפיק אבי לרנר, מפיק ישראלי־אמריקאי החתום על סרטי פעולה ידועים, ביניהם "רמבו". עד כה, "בלתי נשכחים", יחד עם 2 סרטי המשך, הכניסו כ־800 מיליון דולר. בספטמבר הקרוב יעלה הסרט הרביעי בסדרה, וצופים שגם הוא, כמו קודמיו, ישבור קופות.

עוד כתבות

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק