גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש מספיק משפיענים לכולם: כך הפך השיווק החדש לתופעה חוצת ענפים

מתחילת השנה תיעדה חברת יפעת MI יותר מ־5,000 שיתופי פעולה של 200 מותגים עם משפיענים, בתקציב שיווקי כולל 150 מיליון שקל ● איך זה עובד, ומיהם המותגים הבולטים

מספיק משפיענים לכולם / אילוסטרציה: Shutterstock
מספיק משפיענים לכולם / אילוסטרציה: Shutterstock

בשנים האחרונות הפכה העבודה עם משפיענים ומובילי דעה ברשתות החברתיות לאחד הכלים המשמעותיים ביותר של מנהלי שיווק רבים. גם אם היא עדיין אינה נפוצה בכל הענפים, היא תופסת אחיזה ביותר ויותר זירות. אמנם מדובר בתקציבים נמוכים לעומת פרסום במדיה המסורתית, אך האפקט אדיר וההשפעה היא על עולם הפרסום כולו.

לפי מני אברהמי, מנכ"ל יפעת מחקרי מדיה, 2023 היא שנת פריצה לקטגוריות חדשות בעבודה עם משפיענים, ומדובר בדרמה גדולה לתחום. אם עד כה העבודה עמם נעשתה בעיקר בתחומי הלייף סטייל, האופנה, הבישול ומכשירי החשמל, כיום מצטרפים לתחום גם חברות בנייה, רכבת ישראל, משרדי ממשלה ומוסדות ציבוריים. "זו תהיה צורת שיווק שבכל הקטגוריות יצטרכו לעבוד איתה", הוא מציין.

מתחילת השנה תיעדה חברת יפעת MI יותר מ-5,000 שיתופי פעולה של 200 מותגים עם 1,500 משפיענים, בתקציב שיווקי כולל 150 מיליון שקל. לצד התרחבות הפעילות בהשוואה לשנים קודמות, בולטת גם העובדה שמותגים רבים העבירו בשנה האחרונה את כל תקציב הפרסום שלהם לעבודה מול משפיענים. בנוסף, קמו מותגים חדשים הודות לפעילות בלעדית עם משפיענים.

הטכנולוגיה של יפעת MI מבוססת הן על יכולת ניטור של תמונות וסרטונים ברשת, כולל סטוריז ורילז באינסטגרם וסרטונים בטיקטוק, והן על איתור של כל המותגים המופיעים בתכנים אלה, באמצעות פענוח טקסט, ניתוח שמע, זיהוי לוגו האשטאג, סאונד ופילטרים. כיום החברה מנהלת מעקב אחרי 3,000 משפיענים מובילים. היא מזהה את כל הפעילות השיווקית שלהם, ויודעת מול אלו מותגים הם עובדים בזמן נתון. היא גם יודעת לזהות עם אילו ערכים המשפיענים מזוהים, והאם קיימת התאמה בין ערכי המשפיען וערכי המותג.

כך בוצע הדירוג

במיוחד עבור מדד המותגים זיהו ביפעת אילו מותגים מובילים את פעילות הפרסום באמצעות משפיענים בכמה קטגוריות מרכזיות, מי משקיע בעיקר או רק בשיווק משפיענים, וכמובן מי מוביל את היקף הפרסום בכל קטגוריה. הדירוג מבוסס על מדידה שנערכה בין יולי 2022 ליוני 2023.

לשם כך נבחרו קטגוריות מרכזיות שבהן הפעילות היתה אינטנסיבית יותר בשנה האחרונה, ושם דורגו המותגים הפעילים ביותר. הדירוג מתבסס על מספר החשיפות שלהן זכה המותג באמצעות פרסום משפעינים, ולוקח בחשבון את כמות העוקבים של אותו משפיען, כמות הפעימות לה זכה המותג ורמת המעורבות שהוא יצר. בעזרת כל אלה נבנה מדד ה-MIV שנע בין 1 ל-10 ומדרג את האימפקט שמשפיענים מייצרים למותגים, ומדרג אותם ביחס למתחרים.

בעוד שבענפי הפיננסים, המזון והמשקאות, מכשירי החשמל, רשתות השיווק והתיירות, כלל השחקנים הגדולים בוחרים בעיקר בפרסום מסורתי לצד עבודה עם משפיענים, בענפי האופנה והטיפוח המשפיענים הם ממש חלק בלתי נפרד מתוכניות העבודה השיווקיות השנתיות. כל קטגוריה במדד נמדדת עצמאית, כך שמס' 3 באופנה, למשל, אינו זהה למס' 3 בפיננסים.

לא נאמנים למותג אחד

לפי דירוג יפעת, 10 החברות שעבדו הכי הרבה השנה עם משפיענים הן סופר-פארם, טרמינל איקס, רנואר, לוריאל, אלקליל (יבואנית אסתי לאודר, מאק, קליניק ועוד), סמסונג, תנובה, עדיקא, דלתא וטוונטי פור סבן - כלומר בעיקר מענפי הטיפוח והאופנה, לצד נציגה אחת לענף התקשורת ונציגה אחת לענף המזון.

אחת הסוגיות המרכזיות היא שמותגים רבים מתייחסים למשפיענים כאל פרזנטורים שמייצגים את המותג בתוכן מיצובי או מכירתי, בעוד מותגים אחרים מתייחסים אליהם כאל מדיה, שבאמצעות התוכן שלהם ניתן להגיע לקהלים רחבים ומפולחים. שתי נקודות המבט אינן מדויקות.

בשונה מהפרזנטורים, מרבית משפיעני הרשת אינם נאמנים למותג אחד, ועובדים לא פעם עם כמה מותגים מתחרים באותה הקטגוריה. חוסר הנאמנות בא לידי ביטוי גם בחוסר עקביות של המשפיענים, ואצל חלקם גם בחוסר מקצועיות שעלול לפגוע במותג.

מצד שני, אותם משפיענים רוכשים עבור המותג קהל עוקבים מסוים, ואז הופכים לשגרירים שלו - ולעתים משדרים יותר אמינות אפילו מהפרזנטורים שעל מסך הטלוויזיה. במקביל, צורת העובדה מולם התפתחה: רבים מהם מבקשים להיות שותפים לא רק בפרסום התוכן, אלא גם בתהליך היצירה, הקריאייטיב וההפקה.

בחירת המשפיענים הנכונים לקידום המותג מורכבת ממשתנים רבים, וביניהם כמות העוקבים, הפילוח שלהם, המסרים שהמשפיען מעביר, תחומי העיסוק/ההתמחות, המקוריות ביצירת התוכן ועוד.

האופנה והטיפוח דומיננטיים

בענף האופנה, הפרסום ברובו המכריע הוא מכירתי - באמצעות מתן קוד קופון לרכישה. המותגים המובילים בתחום זה הם טרמינל X, רנואר, דלתא ועדיקא. המשפיעניות המובילות הן אדל בספלוב עם יותר מ-550 אלף עוקבים, עינב כהן עם כ-120 אלף עוקבים, יובל כספית עם כ-100 אלף, דנה קובלסקי, נופר אלבז ועדן קוזי. לצדן מעניין למצוא את החרדית חני ויינברגר, שמקדמת את מותגי האופנה דלתא, רנואר וקרייזי ליין, ופונה ל-60 אלף עוקבים.

בענף זה ישנם מספר מותגים העובדים עם משפיענים בלבד, ובהם זי ספורט, מיס נורי ואיתי ברנדס. ענף נוסף שבו מספר מותגים עובדים עם משפיעניות בלבד, ומדלגים על הפרסום המסורתי, הוא ענף הטיפוח. בין המשפיעניות החזקות ביותר בתחום נמנית דנה זרמון, שהתגלתה בדוקו-ריאליטי ItGirls ומאז מינפה את הפרסום בשורה של מהלכים - שבין היתר הולידו 593 אלף עוקבים. השנה עבדה זרמון עם ד"ר סמואלוב, אלקליל, פרוקטר אנד גמבל, לוריאל וד"ר פישר.

משפיענית נוספת היא דנית גרינברג, יוצאת "האח הגדול" עם 470 אלף עוקבים. גרינברג עבדה השנה בעיקר עם אלקליל וגם עם ג'ו מלון ומדיליין. מירן בוזגלו - שהתפרסמה בזכות הסדרה "הבוזגלוס" ב-yes, וגם היא ידעה למנף את ההצלחה על המסך - מחזיקה ב-460 אלף עוקבים ועבדה השנה עם אלקליל, ארגניה וג'ו מלון. למעין אדם 292 אלף עוקבים, והיא עבדה עם קיי קאר, ארגניה וג'ו מלון.

אחת הפעילויות המעניינות במהלך השנה החולפת הייתה נבחרת הקיימות של לוריאל, שאותה מובילה מלכת היופי לשעבר לירן כוהנר, אשר לה 264 אלף עוקבים. חברות הקוסמטיקה משתפות פעולה גם עם אמניות מייק אפ - אלקליל, למשל, עבדו השנה עם ריקי פרץ ועם נטע ארט.

ענף נוסף שבלט השנה בעבודה עם משפיענים הוא ענף התיירות, שבו מרבית הפרסומים הם חווייתיים - המשפיען מוטס לחו"ל או מתארח במלון, מה שמייצר לגוף המפרסם עלות לא מבוטלת. כך, חברת התעופה אל על, שיצאה השנה במהלך מיתוג מחדש, בנתה נבחרת משפיענים שמלווה את המותג, בין היתר בטיסה לאירוויזיון וליעד החדש שלה - טוקיו.

לצד זאת בלט גם אתר הכרטיסים לורד טיקטס, שהטיס משפיעניות כמו דנית גרינברג, יובל כספית ודניאל עמית להופעות בלונדון, וקיבל חשיפה משמעותית.

עוד כתבות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן