גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשיא המאבק על סמכויות בג"ץ: השופטים פוסלים חוק, והשרים יוצאים למתקפה

שופטי בג"ץ קבעו כי תמריץ שנקבע כדי לעודד עובדים זרים לצאת מישראל בתום תקופת האישור, פוגע בזכותם החוקתית לקניין באופן שאינו מידתי ● הפסיקה ממחישה את המחלוקת העזה בין הממשלה הנוכחית המבקשת למנוע מבג"ץ להתערב - לבין מתנגדי הרפורמה המבקשים לשמור על עצמאותו של בג"ץ כדי לשמור על זכויות האדם

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות / צילום: ענבל מרמרי
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות / צילום: ענבל מרמרי

חצי שנה לתוך המאבק על המהפכה המשפטית, בג"ץ פוסל היום (ד') חוק. הפסיקה מלהיטה את שרי הממשלה באופן הממחיש את המחלוקת העזה בין הממשלה הנוכחית, המבקשת למנוע מבג"ץ להתערב - לבין מתנגדי הרפורמה, המבקשים לשמור על עצמאותו ועל כוחו של בג"ץ כדי להוות את הבלם האחרון בשמירה על זכויות האדם. 

ח"כ יצחק קרויזר נבחר לנציג הקואליציה בוועדה לבחירת שופטים 
המשנה ליועמ"שית בוועדת החוקה: צמצום עילת הסבירות - הצעה קיצונית למי שמרכזים כוח שלטוני רב
כתב אישום בכפוף לשימוע נגד חבר הכנסת לשעבר אביר קארה: הצביע פעמיים

במוקד המחלוקת - האם תמריץ שנקבע כדי לעודד עובדים זרים לצאת מישראל בתום תקופת האישור, הוא חוקתי או פוגע בזכויות הקניין שלהם. 

שופטי העליון קבעו, ברוב של שישה מול אחד, כי ההסדר פוגע בזכות החוקתית לקניין של העובדים הזרים באופן שאינו מידתי. בדעת המיעוט היה השופט נעם סולברג, שנמצא בכותרות בשל הבעת עמדתו על עילת הסבירות בעבר. בדעת הרוב נקבע כי על הממשלה והכנסת לגבש הסדר אחר בתוך שישה חודשים - אחרת יבוטל ההסדר הקיים. בג"ץ הורה להשיב לשני העובדים הזרים שעתרו את כספי הפיקדונות. 

מה קובע ההסדר שנפסל? כל מעסיק מחויב לפי החוק להפקיד מדי חודש לעובד הזר, לחשבון ייעודי, את כלל ההפרשות הסוציאליות. כדי לקבל את כספי הפיקדון, העובד נדרש לצאת מהארץ במועד. אם העובד יוצא לאחר תום אישור השהייה - מנוכה לו מכספי הפיקדון סכום שהולך וגדל, ולאחר שישה חודשים הוא עלול לאבד את זכאותו לכספי הפיקדון.

העותרים הם שני עובדים זרים שחלק מפיקדונותיהם נלקחו מהם, ארגון קו לעובד והאגודה לזכויות האזרח בישראל. הם טענו כי מדובר בפגיעה קשה ולא מידתית בזכויות העובדים הזרים.

כדוגמה הם נתנו אזרח סין שעבד במשך 12 חודשים, צבר כ-93 אלף שקל, אך נשלל ממנו הפיקדון, מאחר שיצא לאחר המועד שאושר לו. אחד העותרים הוא אזרח מולדובה שהותיר בארצו אישה וארבעה ילדים. הוא נפל מקומה שלישית בעת שעבד, והוכר כנפגע תאונת עבודה. הוא לא הסדיר את מעמדו, ורבע מהפיקדון נלקח ממנו כאשר יצא מהארץ.

דעת הרוב: פגיעה בזכות הקניין

השופטים שהיו בדעת הרוב הם הנשיאה אסתר חיות, עוזי פוגלמן, יצחר עמית, דפנה ברק-ארז, ענת ברון ועופר גרוסקופף. בפסק הדין שכתבה הנשיאה חיות נקבע כי הכספים שהופקדו בחשבון הם קניינו של העובד הזר. "הוא זכאי להפקדתם כחלק מתנאי העסקתו. על כן שלילתם מידיו מהווה פגיעה בזכות הקניין שלו, שהיא זכות חוקתית".

נקבע כי העובדה שהעובדים הזרים הסכימו לתנאי כאשר נכנסו לישראל, לא שוללת מהם מראש את זכות הקניין על הכספים שנצברו, גם אם הם מבצעים עבירה פלילית בכך שהם לא יוצאים מהארץ. "גם מי שביצע מעשים חמורים בהרבה אינו מופשט אך בשל כך כליל מזכויות החוקתיות", נכתב בפסק הדין.

עוד נקבע כי "הצורך בנקיטת צעדים להתמודדות עם התופעה של שהייה בלתי חוקית של עובדים זרים בישראל, עם כל חשיבותו, אינו יכול להצדיק פגיעה כה קשה בזכויותיהם, בדרך של שלילת כלל ההפרשות הסוציאליות שהופקדו לטובתם על-ידי המעסיק". 

סולברג בדעת מיעוט: אין פגיעה בזכות חוקתית

מאידך, השופט השמרן נועם סולברג היה בדעט המיעוט. לעמדתו, אין פגיעה בזכות חוקתית לאור הסכמתו של העובד הזר לתנאי העבודה ומאחר שמדובר בעבירה על חוק הכניסה לישראל.

"ענייננו כאן במי שהגיע לישראל, במטרה לעבוד בה ברישיון. האדם הזר יודע היטב עוד קודם תחילת עבודתו את תנאי מועדי העסקתו - את יום בואו ואת יום צאתו - והגעתו ארצה מעידה כי סבר וקיבל על עצמו תנאים אלה מבעוד מועד ככתבם וכלשונם".

כלומר, סולברג קובע כי מאחר שהסכים לכך כאשר הגיע, והפר את ההסכם עמו בכך שלא יצא מישראל - מוצדק לנכות לו מהפיקדון. סולברג אף הוסיף כי קבלת העתירה פוגעת בשלטון החוק. "היעלה על הדעת כי בית המשפט ייתן ידו להפרה מודעת ומכוונת של החוק בשם פגיעה בזכויות?".

בהמשך ציין סולברג כי קבלת העתירה תפגע בזכויות היסוד החוקתיות של אזרחי המדינה הנפגעים ממדיניות ההגירה. "גבולותיה של הזכות מסתיימים בנקודה שבה העובד הזר הפר את ההתחייבות", כתב.

על המקרה הקשה של העובד שנפגע בתאונה, כתב סולברג כי הדבר "מעיק", אך ציין כי "Hard cases make bad law", וכי והמקרה לא מצדיק לבטל את החוק.

השופטת דפנה ברק-ארז התייחסה ל"ענישת" העובד הזר וכתבה: "מהגר עבודה שלא עזב את ישראל במועד יכול להיות כפוף לסנקציות חוקיות ומאוזנות אך לא לאבד את עולמו". 

לוין: "סולם ערכים פרוגרסיבי קיצוני" 

החלטת בג"ץ מגיעה בעת שהמדינה משוסעת בין תומכי הרפורמה המשפטית שמובילים ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין, לבין המתנגדים לה, ורגע לאחר יום מחאה דרמטי. שרי הממשלה מיהרו להגיב לפסק הדין תוך שהדגישו את חשיבות ההרכב הדמוגרפי והזהות היהודית של המדינה.

שר המשפטים לוין הגיב בתקיפות: "אם למישהו היה ספק מדוע דרושה רפורמה עמוקה במערכת המשפט, הוא קיבל היום שוב את התשובה בפסק דין נוסף שמעודד הגירה בלתי חוקית לישראל, תוך פגיעה בהרכב הדמוגרפי ובזהות היהודית של המדינה".

לוין הוסיף כי "פסק הדין נותן אור ירוק לעשרות אלפי עובדים זרים להפר את תנאי הרישיון שלהם ולהישאר בארץ באין מפריע בניגוד לחוק. פסק הדין משקף סולם ערכים פרוגרסיבי קיצוני, לפיו עובדים זרים הנשארים בארץ בניגוד להתחייבותם ובניגוד לחוק, עדיפים על פני שמירת זהותה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי ושמירת אופיה ככזאת".

גם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הגיב באופן דומה: "בג"ץ פסל הבוקר שוב חוק הנועד לתמרץ עובדים זרים לצאת מישראל. פסילת בג"ץ היום היא ההוכחה המדויקת מדוע אנחנו נלחמים בכל הכוח להעביר את הרפורמה המשפטית, ויפה שעה אחת קודם".

יו"ר הכנסת, ח"כ אמיר אוחנה, הגיב: "בכל מדינה, ודאי כזו שבה מתקיים 'שלטון החוק' - מי שמחליטות מהי המדיניות הן הרשויות המחוקקת והמבצעת. רק במדינת ישראל יש רשות שלטונית שלא נושאת בהשלכות החלטותיה, שלא צריכה לתת דין וחשבון לציבור, שלא תבקש אחת לתקופה ותקבל או לא תקבל את אמונו - והיא המחליטה".

השר יצחק וסרלאוף הוסיף: "בניגוד לכל היגיון מקצועי ומשפטי, שופטי בג"ץ מעודדים בפועל את המשך הפרת החוק ואת העצמת ההסתננות הלא חוקית לישראל, כמובן תוך רמיסתם של אזרחים שומרי חוק, תושבי דרום תל אביב".

שופטי בג"ץ יכלו לצפות את התגובות הקשות, וניכר שהם לא מורתעים ממהלכי הממשלה המבקשים לצמצם את סמכויותיהם, וממשיכים להוות את המגן על זכויות האדם בישראל.

פסק הדין ממחיש שני דברים: הראשון, את הפער בתפיסות הערכיות של שרי הממשלה הנוכחית, השמים דגש על שמירת זהותה של ישראל כמדינת הלאום של העם יהודי עם עליונות דמוגרפית ליהודים, אל מול שמירה על זכויות של מי שאינו יהודי ומגיע מאוכלוסייה מוחלשת בהתנגשות הזכויות.

שנית, ההחלטה ממחישה את החשיבות לפסקת ההתגברות עבור הקואליציה. כל התגובות של השרים התייחסו לכך aפסק הדין מבהיר למה על הממשלה להמשיך בקידום מהפכה המשפטית על חלקיה. זאת בזמן שראש הממשלה אמר בתחילת החודש בראיון לעיתון האמריקאי "וול סטריט ג'ורנל" כי פסקת ההתגברות כבר לא על הפרק.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי