גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההובלה של ילין ואנליסט, הקאמבק של אלטשולר: חצי שנה חלומית לחוסכים בגמל ובפנסיה

הזינוק במניות הטכנולוגיה והתשואות החיוביות בחו"ל, הובילו את גופי החיסכון ארוך הטווח להציג תשואה ממוצעת של יותר מ-5% במסלולים הכלליים, וכפול מכך במנייתיים ● אנליסט וילין לפידות ממשיכות להגדיל פערים בצמרת דירוג התשואות, קאמבק לאלטשולר, ותשואה פנטסטית במסלולי ה-S&P שחביבים על צעירים והייטקיסטים

חצי שנה חיובית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
חצי שנה חיובית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מחצית השנה הראשונה החיובית בתשואות הגמל והפנסיה בישראל "מחקה" למעשה יותר ממחצית התשואה השלילית שנרשמה באפיקים אלה בשנת 2022 כולה, שעמדה בסימן ירידות חדות בשוקי ההון. חודש יוני, שהסתיים עם תשואה חיובית ממוצעת של כ־1.7% במסלולים הכלליים של קופות הגמל ושל כ־3.5% במסלולים המנייתים, הביא אותם להציג בסיכום ששת החודשים הראשונים של השנה תשואות של כ־5.2% וכ־8.8%, בהתאמה. זאת לאחר שאת השנה שעברה סיימו קופות הגמל עם תשואה שלילית של 8% במסלולים הכלליים, ושל 16% במסלולים עתירי החשיפה למניות.

ההמלצות של מנכ"לית בית ההשקעות: "זה לא דומה לדברים אחרים שראינו"
מדוע השמש הפסיקה לזרוח על מתקיני הגגות הסולאריים בישראל

מי שהובילו את טבלת התשואות בקרנות ההשתלמות בחודש יוני הם שני הגופים שלמעשה בולטים בכל המחצית הראשונה - ילין לפידות שסיים את החודש שעבר עם תשואה של קצת יותר מ־2% במסלול הכלל, ואנליסט שסיים צמוד אליו עם 2%. את החודשים ינואר־יוני במסלול זה הם סיימו עם תשואות של יותר מ־7.5% ומעל 6.5%, בהתאמה.

אנליסט הוא המצטיין במסלול המניות עם תשואה של יותר מ־4% בחודש יוני, ובסך הכול 14.2% מתחילת השנה. גם חברות הפנסיה והגמל של אלטשולר שחם ומנורה מבטחים רשמו חודש טוב במסלול המנייתי, עם תשואה של 4.04% ו־3.77%, בהתאמה ביוני, מה שמציב אותן במקומות השני והשלישי במסלול המנייתי. הן הקדימו בחודש שעבר את אנליסט, אך עדיין רחוקות מממנו ומילין לפידות מבחינת התשואה המצטברת מתחילת השנה. בתחתית טבלת התשואות בקרנות ההשתלמות נמצאות כלל ביטוח והפניקס, הן במסלולים הכלליים והן במנייתיים בחודש יוני (כ־1.5% ו־3% בהתאמה) וגם מתחילת השנה.

"מה שגרם להובלה בתשואות ביוני היה בעיקר החשיפה המנייתית בתיק שלנו, בו קיימת הטיה לחו"ל בעיקר למדדים המובילים בארה"ב, והבחירות הפרטניות במניות ובאג"ח קונצרניות בישראל", מסביר עומר דגני, סמנכ"ל שיווק ומכירות בילין לפידות.

ואכן, בגלובס נכתב לא מעט מתחילת השנה על כך שהנכסים הלא סחירים, שאשתקד איזנו את התשואות השליליות בשוקי ההון הסחירים, הפכו השנה לנקודת התורפה של הגופים המוסדיים בכל הקשור לתשואות. זאת מאחר שבסוף כל שנה מבצעים המוסדיים שיערוך של אותם נכסים לא סחירים, ואלו ירדו בשנת 2022 בשיעורים ניכרים. עם פתיחת השנה ביצעו החברות המנהלות של מוצרי חיסכון ארוך טווח הפחתת ערך בגין נכסים אלו, שפגמה בתשואות שלהם. בילין לפידות ובאנליסט, כאמור, חשיפה נמוכה לנכסים שאינם סחירים הובילה לכך שכמעט ולא הורגשה פגיעה בתשואותיהם.

כך, יכלו לבוא לידי ביטוי התשואות הגבוהות שהושגו בשוקי המניות בחו"ל ובסקטור האג"ח. בארה"ב מדד 500 S&P עלה במחצית 2023 ב־14.5%, ואילו הנאסד"ק, מדד מניות הטכנולוגיה, עלה בשיעור תלול של כמעט 30%.

ואם כבר ה־S&P 500, חברות הגמל מציעות מסלולים שעוקבים אחרי המדד. שש קרנות השתלמות שעוקבות אחריו השיגו בחודש יוני תשואה ממוצעת של יותר מ־4.3%, ומתחילת השנה תשואה גבוהה מאוד של כ־20.3% - יותר מפי 2.5 לעומת מסלולי המניות "הרגילים".

המסלולים הללו הפכו ל"סחורה מבוקשת" במיוחד בקרב החוסכים הצעירים, ובעיקר אצל ההייטקיסטים שמדברים על המסלולים עוקבי ה־S&P 500 בקבוצות שבהן הם חברים. על פי הערכות בענף החיסכון, המסלולים מהווים כיום רק 1%-2% מהתעשייה, אך גורמים בעולמות החיסכון מעריכים כי בתוך כמה שנים הם כבר יהוו 15%-20%. זאת, למרות שיש גם מי שמזהירים מפני השקעה של 100% ניהול פסיבי, כפי שלא נכון להשקיע את כל הכסף בתיק, או במקרה הזה במוצר חיסכון, שהוא בניהול אקטיבי לחלוטין.

בכל מקרה, המצטיינות במסלול זה הן הפניקס וכלל ביטוח, ביוני ומתחילת השנה.

האג"ח הניבו תשואה נאה וגם החשיפה לדולר

נועם רוקח, סמנכ"ל ההשקעות באנליסט, מסביר כי התשואה הטובה של בית ההשקעות מגיעה בעיקר בזכות העלייה מתחילת השנה במניות הטכנולוגיה, כשמדד נאסד"ק 100 זינק ביותר מ־30%. "עם זאת, יש לזכור שהעלייה בסקטור הטכנולוגיה נובעת בעיקר מ־6-7 חברות שעלו. גם אלו להערכתי לא ימשיכו בקצב הזה, זה לא סביר, אבל אנחנו עדיין מאמינים בטכנולוגיה".

כן מציין רוקח כי "מה שעוד מאפיין את פתיחת השנה הוא ששוק איגרות החוב התחיל להניב תשואה נאה, גם באלו הממשלתיות וביתר שאת בקונצרניות, בשל העלייה בריבית. בנוסף, מי שהחזיק בחשיפה גדולה יותר לדולר נהנה ממנה לפחות עד סוף יוני (אז החל השקל להתחזק במקצת, ר"ו)".

ואכן, השקעה באג"ח בישראל תרמה לתשואה החיובית מתחילת השנה, כשבאג"ח הקונצרניות נרשמה עליית שערים. מדד אג"ח קונצרני עלה ב־2.8% מינואר, וגם במדד הממשלתיות נרשמה עלייה מראשית השנה, אך מתונה יותר ברמה של 1%.

וכיצד נראה בינתיים חודש יולי? לדברי רוקח, "המגמה החיובית ממשיכה. מדד המחירים בארה"ב היה נמוך, וגם אצלנו המדד שפורסם בסוף השבוע הראה אינפלציה שנתית של 4.2%, כלומר הצביע על ירידה. זה תומך גם בשוק האג"ח וגם בשוק המניות - כי ההנחה היא שהריבית בישראל לא תעלה עוד, לפחות לא באופן דרמטי, וגם בארה"ב תהיה אולי עוד העלאה אחת, כי אם האינפלציה מתמתנת אין צורך בעוד העלאות.

"כמו כן, אנחנו רואים שעד אמצע החודש שוק המניות בישראל עלה, ומנסה לתקן את תחילת השנה השלילית שלו".

במחצית השנה הראשונה נרשמה בשוק המניות בישראל מגמה שלילית במרבית המדדים, כשמדד ת"א 35 ירד ב־2.7% ות"א 125 ירד בשיעור של 2.1%.

האם זה אומר שיש יותר ודאות בשווקים?
רוקח: "האי ודאות סביב האינפלציה, הריבית וענייני החקיקה המשפטית תמשיך ללוות אותנו. הדבר היחיד שאפשר להגיד הוא שכנראה הריביות לקראת סיום גל העלאות, האינפלציה מתמתנת, ויכול להיות שנראה האטה בפעילות הגלובלית ככל שסביבת הריבית תישאר גבוהה. אנחנו לא מאמינים בשינויים תכופים בתיק".

אלטשולר שחם מצטיינת בפנסיה

בקרנות הפנסיה במסלול עד גיל 50 המצטיינת בחודש יוני היא אלטשולר שחם, שלמעט נפילה בחודש שעבר ממשיכה את התקופה הטובה שלה מתחילת השנה, עם 2.6% ביוני ויותר מ־8% במצטבר. לאחריה התברגה הקרן של מור שהיא הצעירה ביותר (יחד עם זו של אינפינטי - השתיים פועלות מתחילת 2022) שהניבה תשואה של 2.5% ביוני ומתחילת השנה היא המצטיינת עם 8.4%. נזכיר כי הקרן של מור עוד נהנית מהיותה קרן קטנה וגמישה יותר.

מבין קרנות הפנסיה הגדולות, מגדל, הצטיינה בחודש החולף עם תשואה של 2.3%, כשהקרן של מיטב בולטת בתשואה המצטברת מתחילת השנה עם תשואה של 7%. במבט לטווחים הארוכים יותר של שלוש וחמש שנים, עדיין ההובלה היא של הפניקס.

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בחודש ינואר 2026, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1% לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה והתייקרו בכ-0.8%

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?