גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך להיות "הצ'יפוטלה הבאה", רשת קאווה צריכה לעבור רף גבוה

ביום המסחר הראשון שלה בבורסה, רשת המסעדות הים־תיכוניות CAVA יותר מהכפילה את שוויה, באופן שהזכיר את הנפקת ענקית הגריל המקסיקני ● אך לא די בזינוק הראשוני - החברה שעדיין לא מניבה רווחים תצטרך להציג תוצאות משכנעות

סניף קאווה בניו יורק / צילום: Shutterstock
סניף קאווה בניו יורק / צילום: Shutterstock

מאז שהונפקה לפני חודש, רשת המסעדות הים־תיכוניות קאווה (CAVA) הוזכרה כמה פעמים כ"צ'יפוטלה הבאה" - השוואה יומרנית בקטגוריית המזון המהיר. אבל המשקיעים צריכים להיות ריאליים.

הבנות באוצר ובהסתדרות: שינוי מודל החזרי הוצאות נסיעה ייכנס לתוקף רק בעוד שנתיים 
דרכון פורטוגלי? זאת המדינה שאתם רוצים את הדרכון שלה 

אכן, קווי הדמיון בולטים: שתיהן רשתות מזון מהיר־עממי שהוכפלו בשוויין ביום ההנפקה, וקאווה אפילו הגיעה בצירוף מקרים לאותו מחיר מניה (22 דולר) שצ'יפוטלה השיגה ב־2006. כמו צ'יפוטלה , רשת הגריל המקסיקני, קאווה ממוצבת חצי מדרגה מעל מזון מהיר, מה שמאפשר לה לגבות מחירים מעט יותר גבוהים על מנות מותאמות אישית עם רכיבים איכותיים, אך ללא שירות הגשה לשולחן המייקר את הביקור. צ'יפוטלה שהייתה בעבר חברה בת של מקדונלד'ס , הפכה את המשקיעים המוקדמים בה לעשירים.

מנכ"ל קאווה, ברט שולמן, אמר בראיון שהוא חשב שהחברה שלו יכולה ללכת בעקבות צ'יפוטלה ולהיות "סצינת המטבח התרבותי הגדולה הבאה". לרשת סיפור מעולה, והיא הצליחה לנגן את התו הנכון במצגות שלה למשקיעים. למשל, קאווה דיברה על "מנוע צמיחה מונע דאטה להרחבת הפעילות", מה ששיווה לה הילה של חברה טכנולוגית. אבל בדיוק כמו שהמשקיעים מחפשים את "האפל הבאה", הם צריכים להעריך את הסיכויים הקלושים שההיסטוריה תחזור על עצמה.

בכל רגע נתון נובטים כמה רעיונות חדשניים בתחום המסעדות. לדוגמה, חברת המחקר Placer.ai הזכירה לאחרונה את הרשתות Bubbakoo’s Burritos, Dave’s Hot Chicken, Killer Burger ו־Jinya Ramen Bar כמועמדות להיות "הקאווה הבאה".

הביקוש קיים, אך גם הסכנה להישאר נישתית

אבל רוב הקונספטים החדשים למסעדות נתקעים לפני שהם מצליחים לקבל את הגישה שהייתה לקאווה לשווקים. ויש סיבות להפסיק להסתנוור מהסיפור הזה עכשיו שהחברה כבר הונפקה.

העיקרית שבהם היא המחיר: בעוד שצ'יפוטלה משכה כמה ספקנים לפני 17 שנה, שווי השוק שלה לאחר הזינוק הראשוני היה מעט יותר מ־1.43 מיליארד דולר; היא הייתה רווחית והיו לה יותר מ־450 סניפים. לקאווה יש 263 סניפים, היא עדיין לא רווחית, ושווי השוק שלה היה 5.4 מיליארד דולר נכון לנעילת המסחר ביום שישי.

ניתן לטעון שמשקיע ששילם אפילו יותר מהמכפיל הגבוה של צ'יפוטלה בזמנו היה מצליח, בהתחשב בצמיחה שהיא הראתה עם 3,187 סניפים בסוף השנה האחרונה, צמיחה שנתית מצטברת של 11.8%. ב־2022 צ'יפוטלה פתחה מספר סניפים כמעט כמו שיש לקאווה כולה. בקאווה מאמינים שהיא יכולה לצמוח אפילו יותר מהר, וציינו בהודעה לרשות ני"ע שהרשת צופה שיהיו לה יותר מ־1,000 סניפים בארה"ב עד 2032, צמיחה מצטברת של 16% בשנה - לא שונה כל כך מצ'יפוטלה כשהייתה חברה ציבורית צעירה, כפי שציין שולמן.

המאפיין השורי ביותר של קונספט מיוחד למסעדה הוא מה שהתעשייה מכנה הרבה "שטח לבן" - ביקוש שאין לו היצע לסוג נחשק של אוכל. זה בהחלט יכול לקרות לקאווה אם לא יצוצו לה חקייניות, אבל לא מעט יוזמות קולינריות חדשות נשארו לבסוף שחקניות נישה.

הרבה מנות פלאפל יצטרכו להימכר

האם יכולים אריסה, פלאפל וטחינה לכבוש את החך האמריקאי כמו שמאכלים שהם כבר מוכרים (בוריטו) הצליחו במקרה של צ'יפוטלה? כעדות לכך שכן, שולמן מציין חלק ממיקומי הסניפים של קאווה - בערים פאייטוויל, ארקנסו, פנסקולה, פלורידה, לנקסטר, פנסילבניה - שאינן ערי חוף קוסמופוליטיות. והנתונים הפיננסיים ברמת הסניף הם טובים: המחזור הממוצע לסניף של קאווה עמד על 2.5 מיליון דולר לאחרונה, בהשוואה ל־2.8 מיליון דולר לסניף של צ'יפוטלה.

הצמיחה של קאווה לא הייתה לגמרי אורגנית. ב־ 2018 היא רכשה את Zoes Kitchen, רשת ציבורית של מזון מהיר־קזו'אל בסגנון ים־תיכוני דומה, תמורת 300 מיליון דולר. קאווה המירה 151 סניפים של זואי'ס לסניפים של קאווה, ואלה מהווים יותר ממחצית הסניפים ברשת. פתיחת סניפים חדשים לגמרי מצריכה הרבה יותר זמן ואנרגיה של ההנהלה בהשוואה לרכישת סניפים פעילים של רשת אחרת, והמרתם.

משקיעים צריכים לשקול גם את הרקורד המאוד מעורב של רשתות שמומנו באמצעות הון סיכון. למייסדי קאווה יש תמריצים משמעותיים מבוססי מניות וכמות משמעותית של מניות שיוכלו למכור בעתיד הקרוב, כדי לנצל מה שנראה כהערכת שווי אסטרונומית הדוחפת את המניה מעלה, גם לאחר דילול.

שימור מנהלים בעלי מוטיבציה זה חשוב, ובקטגוריה קשה כמו מסעדות, סוג הצמיחה והבאזז שעוררה קאווה אינו מקרי. רכישת Zoes Kitchen בהחלט הייתה צעד מבריק, אך עדיין העסקה אמורה לגרום למשקיעים של קאווה לעצור ולחשוב: למה הם משלמים בערך פי 16 פר סניף לעומת מה ששילמו משקיעים ציבוריים לפני חמש שנים על קונספט מסעדות דומה?

נכון של־Zoes היו בעיות, אבל הערכת השווי של קאווה היא ברמה אחרת לגמרי. הרשת תצטרך למכור הרבה מנות פלאפל כדי להצדיק את המספרים האלה.

עוד כתבות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוס, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה-AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית