גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דווקא המיליארדר שלא הכרתם מוביל במרוץ לירח

בעוד שנתיים יהיה לו חדר פרטי בתחנת החלל הבינלאומית, צעד ראשון בדרך לעיר "עם מקומות עבודה, בתי ספר ומפעלים להדפסת רקמות אדם" ● ראיון בלעדי עם היזם האיראני-אמריקאי קאם ג'פריאן, ששורת הישגים והסכמים שחתם עם נאס"א עשויים להביא אותו לירח לפני בזוס או מאסק

תחנת החלל של אקסיום, הדמיה. מתעתדת לשכן אסטרונאוטים לפרקי זמן ארוכים / צילום: Cmedia group
תחנת החלל של אקסיום, הדמיה. מתעתדת לשכן אסטרונאוטים לפרקי זמן ארוכים / צילום: Cmedia group

 

בשנה שעברה, בדיווחים שליוו את המסע של איש העסקים איתן סטיבה לתחנת החלל הבינלאומית, מדי פעם נזרק לאוויר השם אקסיום, החברה ששכרה את החללית ואת שירותי השיגור מ־SpaceX של אילון מאסק והטיסה אותו תמורת כ־50 מיליון דולר, כפי שטענו השמועות. אבל במרוץ המיליארדרים לחלל, אקסיום של קאם ג'פריאן האיראני־אמריקאי היא הצלע הפחות מוכרת לישראלים. ג'פריאן רוצה לשנות זאת. אחרי הכול, הוא לא הקים את אקסיום כחברת צ'ארטר של טיסות לחלל. התוכניות שלו שאפתניות בהרבה.

המחיר הפוליטי והכלכלי של מכת החולדות בבני ברק
כך שבויות חברות אמריקאיות בגחמות של טיקטוק | WSJ
"אתה אוהב את הילד שלך, אבל הוא פשוט לא מתאים לתפקיד ניהולי"

החזון שלו הוא לבנות לא פחות מעיר בחלל. "בעיר הזאת יהיו מקומות עבודה וקניונים, יגורו בה משפחות ויקומו בה בתי ספר", הוא אומר לגלובס. "בחלק מהעיר יהיה כוח כבידה מלאכותי והחיים ירגישו כמעט כמו בכדור הארץ, אבל בספירה הפנימית שלה תישמר המיקרו-כבידה של החלל ותתבצע הפעילות הכלכלית שתצדיק את קיומה של העיר. יקומו בה מעבדות מחקר ומפעלי ייצור שתנאי חוסר הכבידה המקומיים נותנים להם יתרון, כמו הדפסת רקמות־אדם מלאכותיות, מוליכים למחצה וסיבים אופטיים ומחקר של תרופות ומוצרי אנטי־אייג'ינג. וכל אלה הם רק ההתחלה".

 

מה הוא יודע שאנחנו לא יודעים

ג'פריאן שטח לראשונה את חזונו ב־2017, זמן קצר אחרי הקמת אקסיום וכשהתעשייה הפרטית של מסעות לחלל הייתה רק בחיתוליה. באתר חדשות החלל Planetary.com נכתב עליו אז: "ג'פריאן נשמע כל כך בטוח בחזון שלו, שאי אפשר שלא לתהות - האם הוא יודע משהו שאנחנו לא יודעים?".

קאם ג'פריאן / צילום: SAYING

וכן, הוא ידע כמה דברים שאפשרו לו ולשותפיו להתברג בדיוק במקום הנכון בזמן הנכון. הוא ידע שנאס"א עומדת להעביר לגורמים פרטיים יותר אחריות על מסעות מאוישים לחלל. הוא ידע שהחוק בארה"ב השתנה והפך נוח יותר לחברות פרטיות, הן מבחינת מה שמותר להן לעשות כדי להגיע לחלל והן מבחינת הזכאות שלהן להשתמש במשאבים שהן מוצאות או מפתחות שם. הוא גם ידע שחברה קודמת שהקים הייתה קבלנית משנה לבניית תחנת החלל הבינלאומית, כך שלמעשה הוא מבין בזה לא פחות מנאס"א.

חזון העיר החללית נשמע כמו חלום, אבל בעיני ג'פריאן הדרך להגשמתו ברורה מאוד. היא מתחילה בפרויקט שכבר החל לקרום עור וגידים: בניית תחנת החלל הפרטית הראשונה.

 

אקסיום כבר עובדת על בניית החלק הראשון של התחנה, שאמור להיות מוכן ב־2025, אם כי כמקובל בתחום, זה לא הלו"ז הסופי. "אקסיום תחבר את החלק הראשון של התחנה שלה לתחנת החלל הבינלאומית, במסגרת חוזה שכבר חתמה עם נאס"א, ובשנים הבאות יצטרפו אליו חלקים נוספים. לבסוף, כשתחנת החלל הבינלאומית תושבת, החלקים של אקסיום יחברו יחד לכדי תחנת החלל הפרטית הראשונה, הבסיס לעיר החלל הראשונה. זה אמור להתרחש לקראת 2030".

המיזם השאפתני הזה אינו היחיד. לג'פריאן יש חברה נוספת שהיעד שלה הוא הקמת עיר על הירח, ועוד שתי חברות בתחום הלוויינים ובתחום האנרגיה הגרעינית.

מילד באיראן למיליארדר חלל

מה משך אותך דווקא לחלל?
"נולדתי באיספהאן, איראן. כשהייתי בן 11, צפיתי בשידור הנחיתה האמריקאית על הירח. זה היה מעורר השראה, והחלטתי שאני רוצה להיות חלק מזה. הייתי ישן בחוץ כילד ומביט בכוכבים, מנסה לדמיין איך זה להיות שם, כל כך רחוק, אולי יש שם עוד מישהו. כל זה תמיד הפעים אותי, ואחרי הנחיתה על הירח ידעתי שזה גם אפשרי. הרגשתי שכל דבר אחר שאעשה הוא רק ליד, או בדרך לשם. כך כיוונתי את כל חיי".

באיזה אופן כיוונת את עצמך לתחום?
"כשסיימתי את לימודיי בתיכון, לוויתי 2,000 דולר ונסעתי ללמוד בארה"ב. החוגים לאווירונאוטיקה וחלל לא היו פתוחים בפניי, אז התחלתי הכי קרוב שאפשר, בחוג להנדסת חשמל ומחשבים באוניברסיטה הקתולית האמריקאית בוושינגטון די.סי. במקביל, כל הזמן סרקתי מודעות דרושים בחברות חלל. עבדתי בחברות ההנדסה והאווירונאוטיקה Loral ו-Ford Aerospace ואפילו התקדמתי למשרות ניהוליות. יום אחד ראיתי מודעה של חברת התעופה לוקהיד מרטין, במסגרת חוזה שהיה להם מול נאס"א. למזלי, התקבלתי".

בין השנים 1981-1994 עבד בחברות גדולות בתחום ההנדסה לתעשיית החלל, ולבסוף החליט להקים את החברה הראשונה שלו, Stinger Gahffarian Technologies, שהתפתחה כקבלנית משנה לתעשיית החלל. ב-2018 ג'פריאן החליט למכור אותה, תמורת 355 מיליון דולר. מאז הקים שורה של חברות. המשמעותיות שבהן בתחום החלל הן Intuitive Machines ואקסיום.

מאז המסע שסטיבה השתתף בו, אקסיום כבר ערכה מסע מאויש נוסף ועומדת לצאת למסע שלישי בנובמבר השנה. המודל העסקי שלה בנוי כך שחלק גדול מההכנסות מגיע מתיירות חלל: מהאסטרונאוטים שמשלמים על הטיסה מכיסם וממדינות או גורמים אקדמיים ששולחים אותם. החברה גם מקבלת תשלום על ביצוע ניסויים עבור חברות חיצוניות, ויש לה ניסויים משלה, שמטרתם להיערך לימים שבהם תוכל לשכן אסטרונאוטים לפרקי זמן ארוכים בתחנת החלל ובעיר החלל העתידית. חליפת החלל שהחברה החלה לתכנן לצוות שלה נבחרה גם כחליפת החלל הבאה של נאס"א.

"אנחנו כמו מעין קניון של שירותי חלל, שגורמים אחרים גרים בו, גם אקדמיה, גם ממשלות, גם חברות אחרות למטרות רווח. במסע השלישי שלנו ישתתפו בעיקר נציגי ממשלות", אומר ג'פריאן.

אז מתי נראה אנשים חיים ב"עיר החלל" באופן קבוע?
"אני מאמין שזה יקרה בתוך שניים־שלושה עשורים".

על אילו חסמים צריך להתגבר כדי שזה יקרה?
"בעיקר עלויות השינוע".

 

עד שנת 2023 נגיע לירח?

ג'פריאן רוצה ליישם את המודל העסקי של אקסיום גם בחברת Intuitive Machines שמכוונת לירח. בניגוד לאקסיום, החברה הזאת נסחרת בנאסד"ק. שווייה עומד כיום על כ-145 מיליון דולר, וזאת אחרי שהתמזגה בפברואר האחרון ל-SPAC (חברה המוקמת בבורסה במטרה לרכוש חברה פרטית).

"אנחנו פותחים נתיב גישה לירח למען הקידמה", נכתב באתר החברה, שיש בו גם הבטחה: "אנחנו נחזיר את ארה"ב לירח כבר ב-2023". זאת הבטחה עם הסתייגות: לא מדובר במשימה מאוישת.

מסעות מאוישים לירח התרחשו רק בין 1969 ל-1972, כולם בהובלת נאס"א, בחסות ממשלת ארה"ב. מאז, למשך כמה עשורים, נטשה ארה"ב את המסעות לירח. בעשור האחרון, השתנתה הגישה של נאס"א מן הקצה אל הקצה, וכעת היא עובדת לצד סוכנויות חלל ממשלתיות אחרות על משימת ארטמיס השאפתנית, שמטרתה להחזיר את בני האדם לירח, הפעם באופן קבוע.

היעד הוא לבנות תחנת חלל שתקיף את הירח בקביעות, ומעת לעת ייצאו ממנה מסעות מאוישים אל הירח עצמו. בעתיד הרחוק יותר, תקום על הירח גם תחנת מחקר קבועה.

כאן נכנסת אינטואיטיב לתמונה. כמו אקסיום, היא משתמשת במקפצה של נאס"א כדי לפתח את היכולות הפרטיות שלה. עד כה החברה זכתה בשלושה חוזים עם סוכנות החלל, שבמסגרתם היא תספק לה שירותים תומכים במשימת ארטמיס.

מהן המשימות הראשונות המתוכננות?
"המשימה הראשונה אמורה לצאת לדרך עוד השנה: אינטואיטיב צפויה לבצע את הנחיתה הראשונה של ארה"ב על הירח מאז שנות ה-70, ולהביא אליו ציוד שיחכה שם לצוות האנושי כשיגיע".

המשלוח הראשון כולל בעיקר ציוד תקשורת שנועד לסייע לרכבי חלל עתידיים לנחות ולהמריא חזרה בדיוק רב יותר ובבטיחות גדולה יותר, תוך שימוש בכמות דלק קטנה יותר. מערכת הניווט הזאת תעזור גם לכלי רכב אוטונומיים לנווט על פני אדמת הירח.

"המשימה השנייה, גם היא השנה, תהיה להנחית בקוטב הדרומי של הירח מקדחה שתחקור את הקרקע ותנתח אילו משאבים קיימים בו ויוכלו לסייע למגורים בו. גולת הכותרת היא החיפוש אחרי מים. כיום מעריכים שיש בירח קרח מתחת לפני הקרקע, אבל אף אחד לא יודע זאת בוודאות".

שאלת המים, אומרים בנאס"א, תהיה גורם מכריע בתכנון מסעות ההמשך לירח ומשם למאדים. מים חיוניים להישרדות, כמובן, וגם ניתן לנצלם לייצור דלק. התקווה היא למצוא גם משאבים שאפשר להשתמש בהם כדי להצדיק כלכלית מסעות עתידיים לחלל. ב־2015 שונה החוק בארה"ב כך שחברות יוכלו להשתמש במשאבים שהן מוצאות למטרות רווח. זה נושא רגיש שאין עליו הסכמה בינלאומית ואפילו לא לאומית, אבל אינטואיטיב תהיה בעמדה הנכונה לנצל את מה שיהיה מותר.

לפי לוחות זמנים אופטימיים למדי, כבר בתחילת העשור הבא תחל נאס"א להפעיל את תחנת המחקר שלה בקוטב הדרומי של הירח, בתנאי שאכן יימצאו שם מים.

אילון מאסק / צילום: Associated Press

איך ייראו החיים שם?
"החוקרים יגורו במעין קפסולות לא גדולות, שמהן הם ייצאו למסעות בכלי רכב מיוחד - תחילה למסעות קצרים ובהמשך למסעות ארוכים יותר. בתוך הקפסולות עצמן צפויים האסטרונאוטים להתגורר פרק זמן של עד חודשיים ולבחון טכנולוגיות שאמורות לשמש גם לטיסות ההמשך למאדים".

התחנה הזאת אמורה לשמש עשורים קדימה והתוכנית היא לפתוח אותה לממשלות אחרות ולחברות מסחריות. אינטואיטיב מעוניינת להיות חלק מכל המיזמים הללו.

המשימה השלישית של אינטואיטיב, במסגרת החוזים עם נאס"א, היא הבאת כלי מחקר מגוונים לצד הקרוב של הירח. זה אמור לקרות ב-2024.

 

​מה ההבדל בין חברות שמנוהלות בידי דמויות צבעוניות כמו מאסק, בזוס וברנסון שעשו את הונם במקום אחר ואז נכנסו לתחום, לבין חברות כמו שלך שצמחו מתוך תעשיית החלל?
"אנחנו זקוקים לאנשים רבים בעלי תשוקה ונחישות כדי למתוח את הגבולות ולקדם את הפוטנציאל האנושי בכדור הארץ ומחוצה לו. החברות שלי ואני גאים לשתף פעולה עם אנשים כמו אילון מאסק, ג'ף בזוס וריצ'רד ברנסון והחברות שלהם, שללא ספק תרמו תרומות משמעותיות ומילאו תפקיד מרכזי בקידום חקר החלל וטכנולוגיות חלל. חייבים לזכור שתעשיית החלל היא מאמץ קולקטיבי".

ריצ'רד ברנסון / צילום: Associated Press

המספרים שנחתו לקרקע

אינטואיטיב אינה החברה היחידה שחתמה על הסכמים מהסוג הזה עם נאס"א. שלוש חברות נוספות (Firefly, Draper ו-Astrobotic) סבורות שהן יוכלו לנחות על הירח בשלוש השנים הקרובות עם מטענים של נאס"א, אבל אינטואיטיב אמורה להיות הראשונה.

ג'פריאן הוגדר בעבר כמי ש"רוצה להגיע לירח לפני הסינים". ואכן, הם הגורם הממשלתי העיקרי שנושף בעורפה של אמריקה בתחרות הזאת על יוקרה ומשאבים. גם הם מתכננים סדרה של משימות מחקר לא מאוישות בעשור הנוכחי ובהמשך להקים תחנת מחקר משלהם. מדינות נוספות שמעוניינות להנחית משימות לא מאוישות על הירח בשנים הקרובות הן יפן, הודו, רוסיה, דרום קוריאה ואיחוד האמירויות.

בינתיים, מחוץ לירח, אינטואיטיב נחתה השנה על קרקע המציאות. כשהפכה לחברה נאסד"קית, התחילו לדבר איתה לא רק על חזון אלא גם על כסף, ובתחום הזה המספרים די ארציים. ברבעון הראשון של 2023 היא רשמה הכנסות של 18.2 מיליון דולר, בדומה לרבעון המקביל ב-2022, והפסד תפעולי של 14 מיליון דולר.

ברוח התקופה, רוב משקיעי ה-SPAC שעמו התמזגה לא נשארו כדי ללוות את העסקה, והחברה נותרה עם גיוס פרטי של 55 מיליון דולר. בסוף הרבעון הראשון של 2023 היו לה בקופה 47 מיליון דולר. לא בדיוק סכום אסטרונומי.

היתרון של החברה הוא שהכנסותיה הן מהסכמים עם גורמים אחרים, כלומר, היא עדיין לא מנסה בעצמה לעשות כסף מהירח. רוב הכנסות החברה נובעות היום מהשתתפותה בפרויקט הירח של נאס"א, אך אינטואיטיב גם מספקת שירותי תקשורת בחלל, שירותי הנדסה לתחנות של נאס"א על הקרקע, ושירותים נוספים בתחום החלל והתעופה. עבור שנת 2023 כולה היא חוזה הכנסות של 174-268 מיליון דולר.

כל מה שהגשמת היה חלק מהתוכנית הגדולה שלך או הפתעה גמורה מבחינתך?
"רציתי להיות אולי אסטרונאוט, ופרקטית מהנדס שנותן שירות לנאס"א. כל היתר היה מעל ומעבר לציפיות. שאני אקים תחנת חלל? אף אחד לא יכול היה לדמיין זאת. אבל ארה"ב היא באמת מדינת ההזדמנויות".

ומה לגבי איראן? אתה עדיין בקשר עם המדינה שעזבת?
"אני מאוד גאה בכך שנולדתי באיראן ושאני חלק מהתרבות שלה, אבל החברות האמריקאיות שלי לא יכולות לעשות עסקים עם איראן, המגבלה ברורה וחד משמעית מאוד".

הקשר הישראלי

ג'פריאן ביקר לאחרונה בישראל כאורח של קרן ההשקעות הישראלית AnD, אחת המשקיעות באקסיום. בקרן מצפים ששיתוף הפעולה עם היזם יוביל להשקעות ולשיתופי פעולה נוספים. "אנחנו מאמינים ששיתוף הפעולה עם החברה ועם ג'פריאן יסייעו להתפתחות האקוסיסטם המקומי בישראל ולחברות רבות בישראל שיפרצו לחלל", אומרת לגלובס לי מוזר, שותפה בקרן.

כשג'פריאן נשאל על כך, הוא אומר: "כל החברות שלי נמצאות בקשר עם אקוסיסטם החלל של ישראל, וזה קשר שהייתי רוצה להעמיק".

בארה"ב הוא הקים את Limitless Space Institute, מיזם שנועד לתת לבני נוער השראה להשתתף היום ובעתיד בחקר החלל ובמסעות בין-כוכביים. "הייתי רוצה להקים חברה כזו גם בישראל", הוא אומר. "בביקורי בארץ שוחחתי על כך עם הנשיא".

הגשמת את חלומך לטוס לחלל או שאתה מתכוון להגשים אותו?
לא, עדיין לא הייתי. האם אני מתכנן לעשות זאת? אני לא יכול כרגע לספר לך".

עוד כתבות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה