גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היה לי קשה לצפות ב'יורשים'": הפרופ' שמלווה כבר 30 שנה עסקים משפחתיים מספר על מאחורי הקלעים

פרופ' איוון לנסברג, שותף־מייסד בפירמה הבינלאומית LGA לליווי עסקים משפחתיים, בטוח שבניגוד לדעה הרווחת, עסקים משפחתיים דווקא מראים המשכיות גבוהה יותר ● בראיון לפודקאסט "הצוללת של גלובס" הוא מדבר על סכסוכים, מחלוקות ואתגרים במעבר בין–דורי בחברות ● האזינו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' איוון לנסברג / צילום: LGA יח''צ
הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' איוון לנסברג / צילום: LGA יח''צ

 

פרופ' איוון לנסברג, זה כשלושה עשורים אתה מלווה עסקים משפחתיים מרחבי העולם, כשותף־מייסד בפירמה LGA. תוכל לתת דוגמאות לדילמות ולבעיות הטיפוסיות?
"הסיבה המרכזית שקוראים לנו היא שינויים והעברות בין־דוריות בעסקים. זה אולי נראה טריוויאלי, אבל מתברר שבעלים לא יודעים לעתים קרובות איך לחשוב קדימה; איך המפעל שבנו, ה־Enterprise, ייראה בדור הבא. הם לא חושבים מספיק על הדמוגרפיה של המשפחה שלהם. לא המשפחה שקיימת היום, אלא זו שתהיה בעוד עשר שנים. העבודה הקשה היא לברר עם הבעלים לאן הם הולכים ולמה הם הולכים בכיוון הספציפי הזה".

כבני אדם, קשה לנו לחשוב על העתיד?
"כן, זו בעיה גנרית. אנחנו נוראים בלדמיין עולם שאנחנו לא מכירים היטב. כולנו כלואים בהווה. יש אמירה מפורסמת של הנשיא לשעבר אייזנהאואר ולפיה 'תוכניות הן חסרות תועלת, אבל תכנון הוא הכול'. זאת אומרת, השאלה היא מה אני עושה כדי להשיג את מה שאני רוצה. התרגיל הזה מגדיל את סיכויי ההצלחה". 

"הייתי מכורה 25 שנה, אני רוצה לצעוק": הצצה לתעשיית האופיואידים הישראלית 
הבורסות חזרו לזנק השנה. למה תל אביב נשארה מאחור? 
"הפשיעה בחברה הערבית היא עסק כלכלי לכל דבר. אם צריך לרצוח, עושים את זה"

אני מניחה שיש שתי מטרות עיקריות שמנחות עסקים משפחתיים במעבר בין־דורי: המשך הצלחת העסק ושמירה על הרמוניה ושלום בית בתוך המשפחה.
"בדיוק, ומשפחות צועדות בנתיב הכפול הזה. נניח, משפחה שלא יודעת מה היא רוצה (לגבי המודל הרצוי במעבר הבין־דורי - ה"ו). המחקר מראה שהדרך הכי טובה לברר את זה היא להתרשם מחוויות של משפחות אחרות. למשל, משפחה מתלבטת אם להעביר את העסק לקבוצת אחים או להעבירו לילד אחד. הפתרון יהיה להפגיש אותה עם משפחות שהתנסו במודלים, כדי לשמוע מבעלי ניסיון.

 

"ברגע שמתחיל השיח סביב זה, אז האפשרויות מתחילות לקבל עומק. הנטייה של משפחות מסוג זה היא לשמור על פרטיות גבוהה, ואנחנו מנסים לנרמל את הסוגיות האלה, כדי שמשפחות ירגישו יותר בנוח לדבר אחת עם השנייה".

"החברות המשפחתיות מראות המשכיות גבוהה יותר"

סכסוכי ירושה וכסף עלולים לערער מבפנים אפילו את המשפחות העשירות ביותר. בשנים האחרונות בלטו כמה סיפורים ברוח זו מכיוונן של שתיים ממשפחות האצולה של ישראל: משפחת עופר ומשפחת ורטהיים.

בשני המקרים זה קרה אחרי שהאבות המייסדים חילקו את האימפריה בצורה לא שוויונית בין הילדים. מוזי ורטהיים המנוח, שייסד את החברה המרכזית למשקאות (קבוצת קוקה־קולה ישראל) נתן 63% מההחזקות לבן דודי, והבת דרורית קיבלה את היתר. בשנת 2010 הוא נימק זאת בראיון לנעמה סיקולר, אז בכלכליסט וכיום עורכת גלובס, בכך ש"כשיש שניים צריך לשים אחד ליד ההגה, ובאופן טבעי זה יהיה דודי".

במשפחת עופר - אימפריה שחולשת כיום על תחומי נדל"ן, ספנות, כימיקלים ובנקאות - הייתה זו דווקא הבת, ליאורה, בתו של יולי, שקיבלה על־פי הצוואה את השליטה בעופר השקעות (51%), בעוד אחיה דורון קיבל רק 15%. הצוואה הקודמת שעליה חתם האב מעניקה לכל אחד מהילדים נתח של 33.3% בחברה, ובין האחים פרץ סכסוך מר עד שבתחילת השנה רכשה ליאורה את חלקו של אחיה בחברה, והפכה לבעלת 100% בעופר השקעות.

האם חלוקות לא שוויוניות מסוג זה הן בגדר "זרע פורענות" שהדור המייסד צריך להימנע ממנו בכל מחיר? לנסברג סבור שגם אם לא מייצרים חלוקה שהיא מדויקת "ברמת האגורה", עיקרון הצדק צריך להתקיים. ייתכן לדבריו מצב שבו לא מחלקים את העסק שווה בשווה בין כל הילדים, אבל מפצים את אלה שקיבלו פחות "דרך נכסים אחרים".

"יש שני סוגים של צדק. יש צדק חלוקתי, שהוא התוצאה של איך אתה חותך את העוגה. ויש צדק פרוצדורלי שקשור לאיך הגעת להחלטה הזו מלכתחילה. ככל שאתה סוטה יותר מהשוויון, התהליך חשוב יותר. למשל, לפני זמן רב עבדנו עם משפחה שבה האחים היו עשירים, ואחת האחיות נזקקה לכספי הירושה יותר מהם, כי הבת שלה הייתה חולה. האחים אמרו להורים: זה לא נכון לחלק בינינו שווה בשווה. האחים עמדו על כך שזה לא יקרה".

עד כמה הסוגיה המגדרית משחקת תפקיד בהעברה בין־דורית?
"היא בהחלט משחקת תפקיד, וחבל. בזבוז הכישרון של נשים - כבעלות מניות, כדירקטורות, כמנהלות - הוא עצום. בחברה משפחתית, כולם מפסידים מזה. ביצוע השיפוט על בסיס מגדר נראה לי שגוי לחלוטין. כמה מהיורשות הכי מצליחות שפגשתי היו נשים".

ישנה אימרה מפורסמת ולא מעודדת לגבי עסקים משפחתיים: דור ראשון בונה, דור שני משמר ודור שלישי הורס. מה דעתך?
"כדי לשפוט את החברות המשפחתיות בחזית הזו, צריך גם להשוות אותן לחברות שאינן משפחתיות. הסיבות לכך שהעסקים המשפחתיים נעלמים - לרוב לא קשורות למשפחה, אלא לעניינים שיכולים לקרות בכל חברה. למעשה, מחקר עדכני מראה שכשאת משווה בין חברות משפחתיות לחברות לא משפחתיות - החברות המשפחתיות מראות המשכיות גבוהה יותר".

איך אפשר להסביר זאת?
"חברות משפחתיות הן בעסקים לדורות קדימה. אופק ההשקעה שלהם הוא לטווח ארוך ולכן הן גם מקבלות החלטות לטווח ארוך. אלה עסקים שחושבים על הילדים והנכדים. גם מבחינת ניהול הסיכונים, חברות משפחתיות הן זהירות יותר. הן לוקחות על עצמן פחות חובות. הן גם מודעות מאוד לאיכות המוצרים שלהן, כי האיכות היא שיקוף של המשפחה".

קרדיט סוויס אומד את ביצועיהם של אלף עסקים משפחתיים מרחבי העולם, שגם נסחרים בבורסה. באופן עקבי, ביצועיהם של עסקים משפחתיים טובים מעסקים לא משפחתיים. מצד שני, הבנק מציין ש"הביצועים חזקים יותר היכן שדורות מוקדמים יותר מנהלים". מה דעתך?
"אכן, הביצועים של חברות משפחתיות בדור הראשון נוטים להיות הטובים ביותר. אבל, זה נכון גם לגבי כל החברות - משפחתיות או לא. חשבי על ביל גייטס - קשה מאוד למיקרוסופט לשחזר את קצב הצמיחה שהניע את החברה בתקופת כהונתו, פשוט משום שצמיחה ליניארית היא לא בת־קיימא. ככל שהחברה נעשית גדולה יותר, כך קשה יותר להמשיך עם קצב הצמיחה המהיר".

"לפני שמתחילים צריך לומר לילדים: אלו היעדים שלכם"

לנסברג, שנולד וגדל בקראקס, ונצואלה, החל להתעניין בתחום העסקים המשפחתיים מכיוון שהנושא נגע בו באופן אישי. הוא מגיע ממשפחה שייסדה עסק משפחתי משגשג בתחום הביטוח אך העברתו לאחיו הבכור לא עלתה יפה. העסק - שהיה לדבריו "אחד מתאגידי הביטוח הכי גדולים באמריקה הלטינית" - הוא כיום "שבריר ממה שהיה".

"אבי היגר לוונצואלה מהולנד, שם פגש את אמי. החברה שהקים הייתה גדולה ומגוונת, וכשהגיע הזמן לתכנן את העברתה לדור הבא, הוא לקח זאת ברצינות. אבא שלי באופיו היה יותר 'אקדמאי' מאשר איש עסקים. נהגנו לצחוק במשפחה שאני ירשתי את הצד האקדמי שלו, ואחי את הצד היזמי. אחותי חכמה יותר מכולנו, אבל היא לא התעניינה בעסקים".

ומה קרה?
"אהיה גלוי לב: אחי לא היה האיש המתאים לתפקיד. לצידו עבד מנכ"ל שהיה מומחה לביטוח. אחי והמנכ"ל הגדילו את החברה מהר, והוסיפו לה חובות רבים. ואז התרחשה הקריסה של כלכלת ונצואלה, מה שהחריף את הבעיה".

מה אבא שלך יכל לעשות אחרת?
"הוא לא היה צריך לחכות כל כך הרבה זמן כדי לשלוף את אחי מהתפקיד. הייתה כאן דינאמיקה משפחתית שלמה, כי גם אמא שלי הייתה ברקע ואמרה 'אתה לא יכול לעשות את זה לבן שלנו'. התהליך הפך לקשה יותר".

החוויה שלך מחדדת את השאלה: מה עושים הורים כשהם נאלצים לומר לבן או לבת שירשו את העסק 'אתם לא מתאימים'?
"הדרך לעשות זאת היא באמצעות נתונים שמראים אם הילד הוסיף ערך לחברה. לפני שהם מתחילים בתפקיד צריך לומר לילדים: הנה היעדים שלכם, ואנחנו נמדוד אתכם לפיהם. כך שלא מתחילים שיחה כזו ממקום של שיפוטיות, אלא ממקום שבו מראש יצרת את התנאים לכך שהדאטה תאפשר לקבל החלטה".

מה החלק שלכם בהכוונת הבעלים לשיחת פיטורים של אחד מהילדים?
"זה בוודאות לא החלק שאנחנו הכי נהנים ממנו. אין עבודה קשה יותר מאשר להגיד להורה: אתה אוהב את הילד או הילדה שלך, אבל הוא לא מתאים לתפקיד. אנחנו צריכים לאזור את האומץ כדי לנהל עימם שיחה שאומרת - יש השלכות רעות למצב שבו מציבים את האדם הלא נכון בתפקיד ניהולי".

מה בנוגע לילדים שעושים עבודה טובה, אבל מרגישים שהם מתנהלים בצל האב?
"כתבתי על זה מאמר שנקרא: 'מבחן הנסיך', שבו אני עושה שימוש ברעיונות ממקיאוולי כדי לדבר על מה יורשים צריכים לעשות כדי לשכנע את כל בעלי העניין שהמערכת עומדת להיות בידיים טובות. הסמכות שבידם - היא לא ניתנת מן המוכן, צריך להרוויח אותה. עוד מרכיב חשוב הוא הצניעות. כשבן או בת שנכנסים לעסק, אין מנוס מלהיות צנועים, נדיבים ומכבדים כלפי אחרים. קשה יותר להיות בן משפחה בעסק מאשר לא־בן משפחה בעסק".

 

שני מיליארדרים, מודלים הפוכים

באחרונה התחילו שניים מהאנשים הכי עשירים בעולם - ברנרד ארנו הצרפתי, המייסד של חברת מותגי היוקרה LVMH; ואיש הפיננסים והפילנתרופ האמריקאי ג'ורג' סורוס - בתהליכים של העברת העסק לילדיהם. אבל בדרך, השניים נקטו במודלים הפוכים.

בעוד ארנו חנך את חמשת ילדיו לעסקים עוד מילדות, הכניס את כולם לעסק וכעת בוחן את ביצועיהם, סורוס בחר באחרונה דווקא בבנו הצעיר, אלכס בן ה־37, לקחת את המושכות בחברת קרנות הגידור OSF, ששווה 25 מיליארד דולר.

מה דעתו של לנסברג לגבי שני המודלים האלה? בסופו של דבר, הוא מדגיש, אנחנו עדיין לא יודעים איך היורשים יתפקדו במציאות. "מה שחשוב הוא - האם לעסקים יש את המנגנונים המוסדיים לפקח על הביצועים של היורשים שנבחרו, והאם יש להם סמכות לתת ליורשים פידבק אמיתי. וגם אם הם עושים עבודה טובה, נשאלת השאלה אם אותם מנגנונים יהיו מסוגלים ללוות ולטפח את ההתפתחות שלהם".

האם הנפקה של חברת משפחתית היא דרך טובה לייצר ערוץ להבטחת המשכיות? שהרי דרך הנפקה חברה מרוויחה שקיפות, ובהעברה בין־דורית אולי יש לכך חשיבות.
"לצאת להנפקה - זה כלי שנועד לשרת מטרה מסוימת, נכון? בהנפקה טמונות הזדמנויות - למשל, עוד מקור להון שיכול לתדלק צמיחה. כמו כן, היא פותחת אפיק ליותר קפדנות בניהול ויותר מודעות מצד הבעלים לגבי אחריותיות (accountability) מול בעלי מניות מבחוץ.

"מצד שני, מתחילים יותר לשים לב לאופן שבו המניה מתקדמת על בסיס רבעוני מאשר על הטווח הארוך, והשוק עצמו - הוא מחפש תמורות מהירות. האחריותיות שלך לשוק מתחילה לכרסם ביכולת לחשוב לטווח ארוך וכך להגדיל את החברה לטובת הדורות הבאים. זו יכולה להיות מגבלה.

"חברות משפחתיות טובות, שגם נסחרות בבורסה, חשבו על המהלך הזה לעומק והחליטו שהן מוכנות לעשות זאת לטובת השקעות עתידיות. פורד היא דוגמה טובה, במובן זה שעשתה מעבר יפה לייצור מכוניות חשמליות, מעבר שדרש השקעה גדולה בתשתיות. 35% מחברות פורצ'ן 500 הן משפחתיות־ציבוריות; כלומר נשלטות בידי המשפחות והציבור, למשל אסתי לאודר וניו יורק טיימס.

"אך יש גם חברות ענק משפחתיות, רב־לאומיות, שהן פרטיות, ואינן נסחרות בבורסה, כמו למשל, קרגיל או חברת המזון מארס. המחזור שלהן הוא בהיקפים של חברות פורצ'ן 500".

קבוצת אחים שמנהלת את החברה? "יכול להיות יתרון עצום"

בספרך "דורות ממשיכים" אתה כותב באריכות על כך שבניגוד לאבחנות עבר של חוקרים, לפיהן חברה חייבת מנהיג אחד, בהחלט יכול להתקיים מודל של הנהגה משותפת. למשל: קבוצת אחים שמנהלת את החברה. איך בדיוק זה עובד?
"המודל של 'צוות הנהגה' שמורכב מהאחים הוא לא נדיר, וחברות בפורצ'ן 500 פועלות כך. אם הצוות לא מחויב לאותו חזון, זה מתכון לצרות, אבל אם הוא מתואם - זה יכול להיות יתרון עצום מבחינת קבלת החלטות. עם זאת, היכולת לתפקד יחד בצוות היא נדירה. זה בוודאי לא פתרון עבור משפחות שנמנעות מלקיים את השיחה הקשה לגבי מי מתאים יותר".

אתה יכול להמחיש איך יכול להיראות צוות הנהגה כזה?
"יש כל מיני פורמטים, למשל אח שמתפקד כדמות הורית ויש לו את מרבית השליטה, או 'ראשון בין שווים', כאשר יש אח או אחות מובילים, שמקבלים את ההחלטות, אבל הם חולקים את האחריות עם האחים האחרים. ויש גם אחים שמתפקדים ממש כ'צוות מנהיגות' - ואז אח אחד יכול להיות היו"ר, אחות כנשיאה, אחות אחרת כמנכ"לית ועוד אח כסמנכ"ל תפעול. במקרה זה, בדרך כלל תחומי האחריות מוגדרים היטב".

במילים אחרות: זה מודל שיכול לעבוד היטב כשהאחים מסתדרים היטב ביניהם, זו כוונתך?
"נכון. כשהאחים מסתדרים טוב מאוד ומסוגלים להגיד אמת אחד לשני, לחלוק את הנטל ואת היתרונות של להיות בתפקידי מנהיגות ולדבר בקול אחד אל העולם החיצון. כזו שותפות יכולה להחזיק אפילו 25 שנה".

הסדרה "יורשים" של HBO - שהגיעה לסיומה לאחרונה אחרי ארבע עונות - צברה פופולריות רבה ומציגה תרחישים די קיצוניים. צפית בסדרה?
"האמת, היה לי קשה לצפות בסדרה. האופן שבו היא מתארת את היורשים - כחסרי כישורים ושקרנים - חוטא לכל אותם יורשים שפגשתי לאורך הקריירה שלי שהיו מתחשבים ומסורים. הסיבה שהסדרה כל כך הצליחה, היא כנראה סימן לרוח הזמנים".

כוכבי הסדרה ''יורשים''. ''מדובר בקריקטורה'' / צילום: Associated Press, Andy Kropa

היו חלקים שהיו לך מוכרים?
"מדי פעם. יש משפט בספרדית שאומר: 'אם תגדל עורבים, הם ישלפו את העיניים שלך'. כך שאב המשפחה בסדרה, בעל השליטה, תרם בהתנהגותו לסוג הילדים שהיו לו. מצד אחד, הסדרה היא בידור טוב והיא פתחה פתח לשיחות שחשוב לקיים. מצד שני, היא לא עשתה טוב לדימוי של עסקים משפחתיים, כי הדימוי הוא מעוות, קריקטורה".

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה