גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קבוצת מיקוד של מיליארד איש": כך שבויות חברות אמריקאיות בגחמות של טיקטוק

מענקיות אופנה, דרך חברות קוסמטיקה ועד לרשתות מזון - טיקטוק מכתיבה את הטרנדים עבור מותגים רבים בארה"ב וכבר הפכה ל"קבוצת מיקוד של מיליארד איש" ● כך, במרדף אחר הצרכנים הצעירים, תהליכים של חודשים נדחסים לימים, וכולם חוששים למצמץ

קית' לי (משמאל), אלכסיס פרוסט ומנת הקית'דייה הוויראלית / צילום: Chipotle Mexican Grill - Inc באדיבות
קית' לי (משמאל), אלכסיס פרוסט ומנת הקית'דייה הוויראלית / צילום: Chipotle Mexican Grill - Inc באדיבות

 

מנת הקית'דייה, שטובעת ברוטב מיוחד, הייתה להיט ענק של רשת צ'יפוטלה מקסיקן גריל ברבעון הראשון. היא גם גרמה לחברה כאב ראש. הטוויסט על הקסדייה המסורתית של צ'יפוטלה הומצא על־ידי משפיען אוכל פופולרי מטיקטוק כ"טריק" עשה זאת בעצמך שלא מופיע בתפריט. במהרה הזמנות בהתאמה אישית איימו על רשת המזון המהיר, במיוחד כשנגמר הרוטב, שילוב של שמנת חמוצה ווינגרט־דבש של צ'יפוטלה. כשחלק מהעובדים סירבו להכין את המנה שאינה מופיעה בתפריט, לקוחות החלו לפרסם באינטרנט ביקורות זועמות.

העלייה הצרפתית של קרפור: הרבה באזז, מעט תוצאות | מדד המותגים 2023
מפרובוקציה לאימפריה עסקית: כך הפכה קים קרדשיאן לתקווה של שוק ההנפקות בוול סטריט
עיריית תל אביב מנעה את סגירת בית רומנו. מה יקבלו היזמים בתמורה?

צ'יפוטלה ניצבה בפני הכרעה: להיכנע לגחמות של טיקטוק או להסתכן באובדן לקוחות. כיום הקית'דייה היא חלק קבוע מהתפריט. "אנחנו רוצים להיות עם יד על הדופק התרבותי", אמר כריס ברנדט, מנהל השיווק הראשי של הרשת.

עבור כל מי שמנהל בימינו עסק שפונה לצרכנים, טיקטוק הפכה לשיקול שאי־אפשר להימנע ממנו. האפליקציה החברתית, שבבעלות חברת ByteDance מבייג'ינג, הוכיחה שהיא כוח בשיווק ותקשורת ועזרה למותגים לנטר מגמות אצל הצרכנים. על־פי המנכ"ל שו צ'ו, 5 מיליון עסקים משתמשים בטיקטוק.

תובנות קריאת־המחשבות שלה גם הפכו את הפלטפורמה לכוח משבש במחקר ופיתוח, והיא הפכה על פניה את התפיסה הרווחת לגבי מחזורי מוצר, בדיקות, בידול וייצור. חברות קופצות לייצור המוני של מוצרים, או לשינוי במוצרים קיימים, על בסיס משוב שחיי המדף שלו הם לעתים קרובות קצרים מאוד. זה הימור - שלדברי מנהלים רבים הוא הכרחי אם רוצים לכבוש את הצרכנים הצעירים ולהדביק את המתחרים. למרות שארה"ב עשויה לאסור על השימוש באפליקציה, עסקים מבססים החלטות לגבי מוצרים בהשפעתה. "כל סוחר ומעצב מסתכלים על טיקטוק", אמר קורי רובינסון, סמנכ"ל המוצרים של קמעונאית האופנה אברקרומבי אנד פיץ', שמכנה את הפלטפורמה "קבוצת מיקוד של מיליארד איש".

ניסיון צורב

בחברה הקוסמטיקה Tarte מביאים בחשבון טרנדים בטיקטוק במהלך פיתוח מוצרים חדשים. בשנה שעברה עובדים הבחינו שמוצרים משני צבע נעשים ויראליים בפלטפורמה. פיתוח המוצר Maracuja Juicy Lip and Cheek Shift, שלדברי החברה משנה גוון על בסיס רמת החומציות בעור, היה כרוך בשיחות ב־2:00 בלילה עם מפעלי ייצור בקוריאה, אמרה אנה ספונוגל, סגנית נשיא בכירה. מורין קלי, מייסדת ומנכ"לית Tarte, פינתה את לוח הזמנים שלה.

משפיעניות בטיקטוק מציגות מוצרים של Tarte ,Chef Pii ,Edikted ו-WYOS; / צילום: צילום מתוך טיקטוק לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

המוצר הבשיל בתוך שלושה חודשים. ספונוגל תיארה את התהליך ככאוטי, בהתחשב בעובדה שפיתוח מוצרים קוסמטיים חדשים לוקח לרוב יותר משנה. לדברי החברה, המוצר שבר את שיאי קצב המכירות שלה. מלאי שנועד להספיק לשלושה חודשים אזל בתוך ארבעה שבועות.

החברה לא הצליחה להשיק מוצר נצנצים לגוף, בהשראת העניין שהביעו בטיקטוק בסגנונות מהעשור הראשון של שנות האלפיים. ב־Tarte הצליחו לאתר ספק שיכול לייצר נצנצים מתכלים - מחווה לחששות הסביבתיים של ימינו - אבל זמן ההמתנה היה ארוך מדי. "אתה חייב להוציא את הדברים בדיוק כשהם באופנה", אמרה ספונוגל. "אם אתה מאחר מדי, זה אפילו לא שווה את זה".

שיתופי־פעולה בטיקטוק יכולים להיות מפחידים גם לסטארט־אפים האמיצים ביותר. WYOS, חברת טיפוח אישי שהושקה בפברואר, חשבה שכדאי לחלק את קרם הלחות החדש שלה, שמגיע בצורת סטיק, למשפיעניות טיקטוק כדי לראות מה יחשבו עליו. החברה גילתה שחלק תכננו להעלות סרטונים שבהם הן שמות את המוצר במקפיא כדי להראות לצופים איך ניתן להשתמש בו כמכשיר לעיסוי פנים.

המייסדת השותפה של WYOS וונדי צ'רלנד, אמרה שהמוצר לא נועד לעמוד בהקפאה, ועלול לצרוב את העור. ב־WYOS ביטלו את הסרטונים, אם כי החברה מתייעצת עם המדענים שלה בנוגע ליצירת נוסחה ידידותית להקפאה וגם שוקלת איך שינויים כאלה יפגעו בשנה שלמה של פיתוח מוצר. "אנחנו רוצים להיות זהירים לגבי מה שאנחנו משנים", אמרה צ'רלנד. "אתה צריך לדעת מהו טרנד חולף ומהו טרנד שהולך להישאר".

חלום ורוד

סיפור הפיכתו של "הרוטב הוורוד" מסנסציה ויראלית למוצר על מדפי ענקית הקמעונאות וולמארט הוא דוגמה טובה לרכבת ההרים של טיקטוק. את הרוטב בצבע תרופה נגד צרבת יצרה ורוניקה שו, משפיענית רשת בת 30 ושפית פרטית ממיאמי שמוכרת בכינוי "Chef Pii". הרוטב של שו הפך לתופעת אינטרנט בקיץ שעבר הודות לשלל סרטוני טיקטוק שבהם היא יוצקת על מאכלים שונים - מכנפי עוף וצ'יפס ועד שרימפס וטאקו - מרקחת זרחנית שמקבלת את צבעה מפרי הפיטאיה.

לאחר ששו החלה למכור באינטרנט את הרוטב שלה ישירות לצרכנים, חלק מהלקוחות התלוננו בטיקטוק שהמידע התזונתי לא מדויק, או שהרוטב הגיע מקולקל. שו הודתה שהייתה בעיית אריזה במשלוח הראשון וכי חלק מהבקבוקים נפגמו, אבל אמרה שמדובר בפחות מ־50 הזמנות. "בדיוק כמו כל מותג חדש, עוברים תהליך של ניסוי וטעייה", אמרה שו.

חברת המזון Dave’s Gourmet מדאלאס, טקסס, זיהתה הזדמנות, כך אמר המנכ"ל דיוויד נוימן. החברה יצרה שותפות עם שו, שהעניקה ל־Dave’s אחריות על הנוסחה המסחרית של המוצר, ייצור, הפצה, מכירות ושיווק - מחוץ למדיה הדיגיטלית. שו מקבלת תמלוגים מכל מכירה וממשיכה להיות אחראית לבאזז ברשתות החברתיות.

ב־Dave’s שינו את המתכון כך שהרוטב יהיה טבעוני, פחות מורכב ומותאם לייצור המוני. בשלב כלשהו החברה נאלצה להאט את הייצור, בגלל שלספק שלה אזל מלאי הפיטאיה. חוקרים מקומיים ממינהל המזון והתרופות (FDA) לקחו דגימות של הרוטב כדי לבדוק אם יש בעיות כלשהן. נוימן מאמין שהמוצר עמד בכל דרישות הרגולציה בגלל שמעולם לא שמע מהם שוב. ב־FDA סירבו להגיב.

Dave’s הפכו את הטרנד מטיקטוק למוצר שמופץ ברחבי ארה"ב בתוך 90 יום, משהו שלרוב לוקח יותר משנה. נוימן מרוצה מהתוצאה, אבל אמר שהוא עדיין "רועד בלילה" כשהוא חושב באיזו מהירות הם התקדמו.

האופנה המהירה מאיצה

במשך עשרות שנים, מותגים כמו H&M וזארה העתיקו טרנדים של אופנה והוציאו אותם לשוק בתוך כמה שבועות. כעת דור חדש של קמעונאי אופנה מהירה מכין בגדים בתוך כמה ימים, ומכוונן את מכונות התפירה לתכתיבי האופנה של האלגוריתם של טיקטוק.

חברת האופנה המהירה Edikted מוציאה 150 עיצובים חדשים בחודש על בסיס סרטונים ויראליים בטיקטוק, כך אמר המייסד והמנכ"ל דדי שוורצברג. לחברה יש טכנולוגיה שמנטרת סרטוני טיקטוק פופולריים ומזהה איזה סגנונות להעתיק, וכך עושה גם צוות מומחי הטרנדים שלה. "מבחינתנו, זה כמו מעבדה", אמר שוורצברג. "בעבר מוכרים הסתכלו על חברת התחזיות WGSN, על תצוגות האופנה, וניסו לנחש מה יהיו המגמות. אנחנו לא צריכים לנחש כשיש לנו את טיקטוק".

כדי לעמוד בקצב של מחזור הטרנדים המהיר של האפליקציה, החברות האלה מייצרות לפי דרישה - מודל שגם חברות אופנה מהירה אחרות השתמשו בו, כולל שיאין (SHEIN) הסינית. הן עובדות בקבלנות־משנה עם מפעלי צד שלישי, לעתים קרובות בסין, ומבצעות הזמנות קטנות, כך שהמלאי שלהן תמיד נמוך. שוורצברג אמר שזמן האספקה הממוצע של Edikted עומד על 12 יום.

כשאופנה מהירה נעה בקצב מואץ - ואופנת טיקטוק נעה בזריזות רבה אף יותר - ההימור של מותג כמו Edikted הוא שהחברה עלולה להוציא הרבה מוצרים שייכשלו. חייבים להיפטר מהם מהר, לרוב על־ידי הנחות עמוקות.

בדצמבר החברה הוציאה חצאיות מיני כסופות ומעילי טייסים מבריקים, בניסיון לרכוב על טרנד הלוק המטאלי של שנות ה־80, אבל בפברואר כבר הפסיקה לייצר אותם. בחודשים האחרונים Edikted מוכרת חולצות טי ללא גב, ובאופן סדיר משיקה צבעים או אורכי שרוול חדשים לאחר שהיא רואה שהסגנון טס בטיקטוק. היא עשתה ניסוי עם גרסת שמלה של החולצה לפני כמה שבועות, אבל הפריט כשל והחברה הפסיקה לייצר אותו במהירות. "רוב הטרנדים דועכים תוך כמה שבועות", אמר שוורצברג. "אבל יש כאלה שמחזיקים שנים".

 אשלי וונג השתתפה בכתיבת הכתבה

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ״י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"