גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליוני משרות ייעלמו לפני סוף העשור: עידן כלכלי חדש כבר כאן

מרגישים שהבינה המלאכותית נמצאת בכל מקום? זו רק ההתחלה ● גופי מחקר וייעוץ מנסים כבר שנים לאמוד את ההשפעות של טכנולוגיות AI על האנושות, ואולי חשוב מכך את הקצב שלהן ● מפיתוחים טכנולוגיים מצילי חיים, דרך זינוק בתוצר העולמי ועד להכחדה של מיליוני עבודות, כולל במקצועות היוקרתיים ביותר - למהפכה החקלאית נדרשו 200 שנה לעשות את כל זה, המהפכה הזו מהירה פי עשרה ● פרק ראשון במאמר של שני חלקים

מפעל מכוניות אוטומטי בסין / צילום: Reuters, China Daily
מפעל מכוניות אוטומטי בסין / צילום: Reuters, China Daily

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בארה"ב. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com

בשנת 1800 כמעט חמישה מיליון אמריקאים, 83% מהאוכלוסייה, עבדו בחקלאות כדי להאכיל את סך ששת מיליון תושבי המדינה. כעבור 200 שנה, עד תחילת המילניום, היה צורך בערך באותו מספר עובדים בחקלאות, עתה כ־1.8% מהאוכלוסייה, כדי להאכיל את 282 מיליון התושבים שאיכלסו את ארה"ב.

השינוי הדרמטי בפרודקטיביות של עובדי החקלאות, הפך 98% מהם למיותרים בעקבות שינויים ושיפורים טכנולוגיים. האם מהפכה דומה, אך מהירה בהרבה לפנינו?

מה היא בדיוק הטכנולוגיה שכולם מדברים עליה?

בחודשים האחרונים הביטוי AI, או בעברית - בינה מלאכותית, נמצא כמעט בכל מקום. אבל מה בעצם המשמעות שלו? מערכות מבוססות בינה מלאכותית קיימות כבר עשרות שנים, והן למעשה מערכות מחשב חזקות המוזנות בכמויות ענק של מידע ומנתחות אותו על מנת למצוא בו תבניות או דפוסים. בהמשך, המערכות הללו משתמשות בתבניות שזיהו, על מנת לבצע תחזיות, או להחליט החלטות הנוגעות לנושאים אותם למדו.

בעשור האחרון חלה התקדמות משמעותית בשני תחומים קריטיים להתפתחות התחום: כמות המידע הדיגיטלי הנגיש (בעיקר באינטרנט) וכח מיחשוב גדול המאפשר לעבד כמויות דאטה אדירות בזמן קצר. החידוש הגדול של הבינה המלאכותית, היא היכולת שהיא מקנה למחשב, לא רק לאגור ולשלוף מידע, אלא גם לעבד אותו, ללמוד ממנו, ולהפיק ממנו תוצר חדש.

אם הטכנולוגיות הללו קיימות כבר שנים, למה ההייפ מגיע רק עכשיו? בשנת 2017 הגיעה קפיצת מדרגה חשובה נוספת, בתחום הנקרא "אימון מכונה". ההתפתחות הזו איפשרה בנייה של מערכות פורצות דרך המוכרות בשם GPT, כמו בצ'אט בוט הפופולארי ChatGPT שהפך לשם נרדף לבאזז סביב התחום. רשתות GPT (קיצור של Generative Pre-trained Transformer) משתמשות בארכיטקטורה חדשנית ("טרנספורמר") המאפשרת לעבד בו־זמנית כמויות אדירות של מידע, להבין אותן בצורה יעילה ומהירה, לבצע הקשרים של מושגים בשפה הטבעית, ובהמשך גם להפיק מהניתוח הזה תובנה. לאחרונה, נוספה לטכנולוגיה הזו עוד שכבה, שמאפשרת לאותם מודלים לסביר ולנמק פעולות ובחירות שלהם.

כך, יכולות תוכנות מחשב אוטונומיות ובוטים הפועלים באינטרנט לקלוט כמויות גדולות של טקסט, ללמוד את התבניות וההקשרים שבהם, ולהפיק טקסט מקורי הכולל תשובות לשאלות או עונה על שורת משימות. אם הוזן בתוכנות הללו מידע הגיוני ומדויק, ברוב המקרים גם התוצר יהיה הגיוני ומדויק. היישומים שמייצרים תמונות או תוצרים חזותיים אחרים, בנויים גם הם על אותו היגיון. הבוט מוזן בשפע של מידע חזותי, ועל בסיסו מייצר אובייקט חדש כמו מצגת, סרטון, או תמונה, באמצעות פקודה אחת בלבד כמו "צייר חתולים רוקדים על הירח בסגנון רמברנט". כך גם פועלים כלי בינה מלאכותי שונים בתחומים כמו מוזיקה, טקסטים משפטיים, קוד מחשב וכדומה. היכולת של מערכות בינה מלאכותית ללמוד ולתקן את עצמן, מאפשרת להן להפוך ליותר ויותר מדויקות לאורך זמן, ואף ליצור מודלים חדשים לגמרי בעצמן.

 

הבינה המלאכותית לא רק חוסכת שעות עבודה רבות של בני אדם בכך שהיא הופכת פעולות מורכבות לאוטומטיות ומהירות, היא גם מאפשרת לבצע פעולות שעד כה בני אדם לא יכלו לעשות כמו זיהוי מוקדם של מחלות. משכך, השימוש הנרחב ב־AI אינו רק שינוי טכני, אלא שינוי פרדיגמה - ממש כמו מהפכת האינטרנט.

פתרונות מבוססי בינה מלאכותית מצליחים בניסויים שונים לגלות סרטן שד וסרטן עור באמצעות תמונות רנטגן וממוגרמות במהירות ובדיוק גדולים בהרבה מהדרכים הנפוצות כיום. טסלה, של אילון מאסק, הדגימה בחודש שעבר במעבדת הייצור שלה בסין כיצד היא מצליחה להרכיב מכונית ב־45 שניות באמצעות הטכנולוגיות המתקדמות הללו. ואמזון החליפה מאות אלפי עובדים ב־520 אלף רובוטים בלי דרישות שכר, פנסיה, או חופשים, שמופעלים בהצלחה מרובה במרכזי האריזה והשינוע שלה.

אבל הבינה המלאכותית לא רק תשפר את העבר, אלא גם תפתח אופקים חדשים לגמרי עבור העתיד. עומר ניברון, דוקטורנט בתוכנית הבינה המלאכותית לסיכוני אקלים של אוניברסיטת קיימברידג' אנגליה, מנסה לנבא גלי חום עתידיים באמצעות AI. "כיום, מרבית הידע הקיים על גלי חום, מבוסס על חיזוי המתקבל ממודלים אקלימיים גלובליים", הוא מסביר. "למרות שהם מבוססים על הידע הפיזיקלי המתקדם ביותר, הם לא יודעים לפתור תופעות מקומיות כמו התפשטות עננים באזור מסוים, ונאלצים להסתפק בהערכות סטטיסטיות". לדבריו, פתרון ההטיות במודל אקלימי, דומה לפתרון בעיה במודל שפה. "העיבוד המתקדם והמהיר של שפע מידע זה, מאפשר למצוא הישנות בערכי הטמפרטורה ובכך לחזות גלי חום עתידיים בצורה מדויקת יותר", הוא אומר.

תתרגלו לכלכלת הבינה המלאכותית

בשנים האחרונות נעשו נסיונות שונים לחזות את היקף ההשפעה הכלכלית של הבינה המלאכותית בשנים הבאות. חברת הייעוץ אקסנצ'ר, למשל, העריכה כי עד שנת 2035 הטכנולוגיה הזו תכפיל את שיעור הצמיחה העולמית בכל שנה באמצעות גידול מאסיבי של 40% בתפוקת העובדים בתעשיות הקיימות וכן באמצעות פיתוח סוגים חדשים של תעשיות, מוצרים ושירותים שיבואו לעולם.

מחקר של תאגיד הענק PwC צפה כי עד סוף העשור, הבינה המלאכותית ותעשיית הרובוטים יזניקו את התוצר השנתי של סין ב־26% ואת זה של ארה"ב כ־14.5%. הדוח גם חזה גל חדש של חדשנות דיגיטלית, שיתמקד בעולם של "אינטרנט של דברים" (Internet of things- IoT), כלומר מכשירים שונים שמחוברים לרשת, כמו סנסורים, מונים, ומכשירים ביתיים. המידע שיצטבר במכשירי הקצה, ואשר הבינה המלאכותית תוכל לעבד, לארגן, ללמוד ולהפעיל ביעילות ובאופן אוטומטי, יפתח אפשרויות חדשות למערכות שכמעט אינן קיימות היום. אחת מהן לדוגמה, תוכל בתקווה לייצר אנרגיה באופן מבוזר, על ידי מיליוני יצרנים קטנים ותחזוקת רשת חשמל שמבוססת על מידע בזמן אמת כמו קצב צריכה, איכסון, וייצור החשמל עצמו. פיתוח כזה לא רק יהפוך את רשת החשמל לבטוחה יותר מתקלות או התקפות, שכן לאף גוף או אדם אין שליטה עליה, אלא גם תהפוך אותה ליעילה יותר, חסכונית יותר, ופחות מזהמת.

השיפורים בתפוקה ובמערכי הייצור, גם יקטינו את היקף ההוצאות ההוניות שנדרשות לפיתוח המשק. חברת הייעוץ מקינזי גלובל, למשל, העריכה כי עד 2030 כ־70% מהחברות בכלכלות המפותחות יאמצו לפחות סוג אחד של טכנולוגיית בינה מלאכותית, וכי הדבר יתרום לתוספת של 1.2% בגידול התוצר השנתי. גם בנק ההשקעות גולדמן זקס העריך במסמך ממאי השנה כי ה־AI תביא לגידול בתוצר העולמי בהיקף דומה - 1.5% לשנה בעשור הקרוב.

שוק העבודה עומד להשתנות מקצה לקצה

הגזרה שאולי תושפע בצורה הדרמטית ביותר תהיה שוק העבודה. שורת גופים ניסו בשנים האחרונות לנבא את המהפכה שמתקרבת לתעסוקה האנושית. המסקנות אמנם שונות זו מזו, אך השורה התחתונה זהה - מיליוני משרות ייכחדו.

דוח משנת 2020, של הפורום הכלכלי העולמי, צפה כי בתוך חמש שנים, 85 מיליון משרות ברחבי העולם ייעלמו. ייתכן שחלקן הגדול כבר לא איתנו מאז.

בסקר שנערך על ידי חברת ייעוץ אחרת, בקרב 3,000 מנהלים בכירים, 66% מהם השיבו כי "בשמחה יחליפו עובדים עם פתרונות בינה מלאכותית". ו־68% מהמשתתפים חשבו כי "ה־AI תאפשר להקטין את המשכורות של העובדים הנותרים".

בעבודה מקיפה שערך תאגיד PwC, נסקרו 200 אלף משרות שונות ב־29 מדינות במטרה להעריך את השפעת האוטומציה על שוק העבודה בעשרים השנים הבאות. בתאגיד צפו כי המהפכה תתרחש בשלושה גלים: הראשון בשנים הקרובות ממש, גל שכונה "שלב הניסוי והבנייה" ובו תהיה השפעה קטנה יחסית על שוק העבודה. השלב השני, יתרחש במחצית השנייה של העשור הנוכחי, הוא כונה "שלב ההעצמה" ובו יהפכו הטכנולוגיות לנפוצות יותר. אחריו, יבוא הגל השלישי, "האוטומציה". הוא יתרחש במחצית הראשונה של שנות ה־30 ובו יהפכו כ־30% מהמשרות בעולם אוטומטיות ואוטונומיות.

לפי בנק ההשקעות גולדמן זקס, עד שני שלישים מהמשרות בארה"ב ובאירופה בסיכון להיפגע ברמה כלשהי על ידי בינה מלאכותית ב־15 השנים הבאות. מהדוח שפרסמו בבנק, עולה כי בינה מלאכותית עשויה להחליף כ־46% מהמשרות המשרדיות והמנהליות בארה"ב, 44% מהמשרות בתחום המשפט, ו־37% ממשרות המהנדסים.

את העומק אליו מגיעה הטכנולוגיה החדשה והיקף ההשפעה הצפוי על עולם התעסוקה מדגים היטב הסיפור הבא. עולם ייצור הבשמים היה מאז ומתמיד עולם של אומנות ומסתורין. בכל הגלובוס יש רק כמה מאות בעלי מקצוע היודעים לייצר בשמים. הם נדרשים להכיר אלפי חומרי גלם רלוונטיים ולהבין באינטגרציה ביניהם. לעולם מסתורי ומקצועי זה הצטרפה לא אחרת מאשר חברת המחשבים IBM אשר החלה פרויקט לייצור בשמים באמצעות AI. בשנה שעברה דווחה IBM כי "הכלים שפיתחה יכולים לייצר בשמים טובים יותר ובעלי השפעה סביבתית טובה יותר מאשר אלו שייצרו בני אדם". התוכנה שמאחורי הייצור, כך על פי ההודעה, משתמשת ב־3.5 מיליון פורמולות, ותכונות שונות של יותר 2,000 חומרי גלם, ב־20 מימדים שונים אשר באמצעות התחכום של האלגוריתם מייצר "בושם שהוא בליגה משל עצמו".

גם המקצועות היוקרתיים ביותר, מרופאים, דרך עורכי דין ועד כותבי תוכנה - כולם יושפעו בקרוב מהטכנולוגיות החדשות, שרק ילכו וישתפרו. עשרות, אם לא מאות מיליוני משרות יעלמו, ואחרות ישתנו מן הקצה אל הקצה. מהפכה דומה לזו שהתרחשה בעולם החקלאות וייצור המזון - רק בקצב מהיר פי עשרה, 20 שנה במקום 200. אבל האם מדובר בבשורה מפחידה? ואולי דווקא טמונה בה התקווה הגדולה לעולם? על כך במאמר הבא.

עוד כתבות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

תיקון והתנצלות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום