גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוכרים ומשכירים דירה? כך תקזזו את המס שאתם משלמים

בחוק ההסדרים האחרון עבר תיקון שמאפשר לקזז את דמי השכירות שאתם משלמים אם אתם משכירים דירה אחרת ● גלובס עושה סדר באפשרויות ובמגבלות

קיזוז דמי השכירות ע''י השכרת דירה אחרת / איור: גיל ג'יבלי
קיזוז דמי השכירות ע''י השכרת דירה אחרת / איור: גיל ג'יבלי

 

חוק ההסדרים האחרון הביא עמו שורת בשורות וגזרות למשק בתחום מיסוי שוק הדיור. בין השינויים המרכזיים היו קיצור תקופת "החסד" למשפרי דיור - למימוש ההטבה המוענקת לבעלי דירה יחידה הרוכשים דירה חדשה ומכירת הישנה - ל־18 חודשים במקום 24; פרסום הוראת שעה שמאפשרת לאנשים למכור קרקעות במס מוזל עד 2026; וסגירת "פרצת דירת המעטפת", במסגרתה נקבע כי רכישת "דירת מעטפת" תיחשב כרכישת "דירת מגורים" לצורכי מס רכישה.

שטח הגג הוצמד לדירה? זה לא אומר שזכויות הבנייה שייכות לה
עיריית תל אביב מנעה את סגירת בית רומנו. מה יקבלו היזמים בתמורה?
קיפאון בעסקאות נדל"ן? "כשהריבית תרד, תהיה התפרצות, כי ביקוש יש"

אחד השינויים המרכזיים שנחקקו ומשפעים על משקי בית רבים, הוא הסעיף העוסק בניכוי דמי השכירות והגדלת הטבת הפטור למשכירי דירות שהם גם שוכרים, שייהנו מפטור עד לתקרה בגובה 7,500 שקל לחודש. 

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, 28% ממשקי הבית גרים בשכירות בישראל, קרוב לממוצע ה־OECD, ו־71% מתגוררים בדירות בבעלותם (היתר בדמי מפתח, בדירות חינם בבעלות המשפחה, אחרים ועוד).

אז מי מ־28% המתגוררים בשכירות זכאי להטבה החדשה? איך ניתן לממש אותה? ומהן הטבות המס האחרות הקיימות עבור משכירי דירות? עו"ד (רו"ח) רוני ענבר, מומחית במסים ושותפה במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות', עונה על כל השאלות.

מהם החיובים והפטורים ממס הקיימים בשוק השכירות עוד לפני החקיקה?

לפי החוק, אדם שמשכיר דירה תמורת יותר מ־5,471 שקל לחודש מחויב לדווח עליה לרשות המסים ולשלם מס, באחד משני מסלולים: מס מופחת של 10% על ההכנסות כאשר הן נחשבות להכנסות פרטיות, או לכלול את ההכנסות במסגרת סך הכנסותיו ממקורות נוספים, ולשלם את המס השולי הנובע מכולן (מדרגות מס הכנסה), שיכול להגיע ל־50%. מרשות המסים מסרו לגלובס כי בשנת 2021 היו 67,528 ישראלים ששילמו במסלול 10%, והסך הכולל היה כ־983 מיליון שקל.

"במסלול מס מלא (מס שולי) יש זכאות לדרוש את מלוא ההוצאות השוטפות שהוצאו בקשר לנכס (תיקונים, תיווך, מימון, פחת וכדומה)", מסבירה עו"ד רוני ענבר. "יתרת ההכנסה לאחר ניכוי הוצאות תתחייב במס לפי מדרגות מס על הכנסה שאינה מיגיעה אישית, כלומר מדרגת המס של המשכיר (בהתחשב בהכנסותיו האחרות), כאשר עד גיל 60 שיעור המס לא יפחת מ־31% (נכון ל־2023) ומעל גיל 60 ניתן ליהנות ממדרגות המס החל ב־10%".

במסלול מס מופחת בשיעור 10% לא ניתן לנכות הוצאות.

באשר למסלול המקנה פטור ממס, ובלבד שההכנסה החודשית מדמי שכירות (מכל הדירות המושכרות באותו החודש) לא עולה על 5,471 שקל בחודש, מסבירה עו"ד ענבר, כי "חשוב לשים לב שתנאי לזכאות הוא שהשוכר יהיה יחיד או גוף שפועל למטרות מתן דיור לזכאים אשר קיבל אישור מיוחד לעניין זה".

בנוסף אומרת עו"ד ענבר כי "אם הכנסות השכירות עולות על 5,471 שקל אך נמוכות מ־10,942 שקל (נכון ל־2023) יחושב פטור על חלק מהסכום (כל שקל מעל 5,471 שקל יוכפל בשניים ויתחייב במס לפי מדרגות המס של המשכיר על הכנסה שאינה מיגיעה אישית). במסלול זה ניתן לנכות חלק מההוצאות שוטפות שהוצאו בקשר לנכס באופן יחסי לחלק החייב במס".

במקביל למסלולים ה"רגילים" קיימים מסלולי פטור ממס ייחודיים, בהם מסלול פטור במעבר לבית אבות ומסלול מעבר לרגל העבודה.

מה השתנה בתחום מיסוי הכנסות משכירות בחוק ההסדרים?

מהות החקיקה החדשה היא הקלה עם בעלי דירה יחידה המשכירים את דירתם ושוכרים במקומה דירה אחרת. עבור אלה, העלה המחוקק את רף הפטור ממס על ההכנסות משכר הדירה.

עו"ד ענבר: "החל ב־1.1.2023, יחיד שבחר במסלול 10% רשאי להפחית מהכנסות השכירות שהתקבלו מהשכרת דירתו היחידה, את הוצאות דמי השכירות ששילם למגורים כולל הוצאות מגורים בבית אבות או בבית חולים גריאטרי. הוצאות השכירות שיופחתו יהיו עד גובה ההכנסות מדמי השכירות או עד לסכום של 90 אלף שקל (תואם שכירות חודשית בסך 7,500 שקל), לפי הנמוך".

מי זכאי לרף הפטור החדש מדמי שכירות?

עו"ד ענבר: "ההטבה תינתן רק למי שבחר במסלול 10% מס, אשר יש לו דירה יחידה שאותה הוא משכיר למגורים בישראל, ושהוא שוכר דירה אחרת למגוריו (כולל תשלום לבית אבות ולבית חולים גריאטרי). לעניין זה תשלום או הכנסות של בן זוג, ידוע בציבור, או ילד עד גיל 18 יאפשרו את קבלת ההטבה ובלבד שהם מתגוררים יחדיו - כלומר ההטבה נבחנת ברמת התא המשפחתי, וזאת גם אם פורמלית אחד משלם והאחר מקבל את הכנסות שכירות".

עם זאת, קבלת ההטבה לא תתאפשר בגין תשלומי דמי שכירות שמשולמים לקרובים.

איך מתבצע הדיווח/הבקשה לניכוי?

מסלול 10% מס אינו מחייב הגשת דוח שנתי למס הכנסה. "על המשכיר־שוכר המבקש לקבל את הפטור לפתוח 'תיק משלם שכירות' ברשות המסים. לצורך זה יש להגיש באופן חד פעמי טופס 3302 לפקיד השומה", מסבירה עו"ד ענבר.

את המס משלמים פעם בשנה, תוך 30 יום מתום שנת המס, כלומר עד 30 בינואר בשנה שלאחר קבלת ההכנסות המדווחות. את התשלום ניתן לשלם באתר האינטרנט של רשות המסים.

"בהטבת החקיקה החדשה ישולם מס בשיעור 10% רק על סכומי הכנסות השכירות אשר עולים על הוצאות השכירות, ובמקרה שבו הכנסות השכירות עולות על התקרה של 90 אלף שקל", מסבירה עו"ד ענבר.

בנוסף, אומרת ענבר, "חשוב לדעת כי הכנסות שכירות בסכום שנתי העולה על 363 אלף שקל (נכון ל־2022) יחייבו הגשת דוח בכל מקרה".

מאילו תאונות מס יש להיזהר כשבוחרים במסלול הפטור החדש?

כאשר מבקשים ליהנות ממסלול הפטור ממס בגין השכרת דירה ושכירת דירה במקומה, כדאי לבחון האם יש הטבות מס אחרות שעלולות להעלם בדרך, כמו למשל הכרה בהוצאות עסקיות.

עו"ד ענבר: "המסלול בחקיקה החדשה אינו מאפשר ניכוי הוצאות שכירות אשר עולות על סכום ההכנסות מהשכירות. כלומר בלתי אפשרי להכיר בהפסד, וכמו כן לא מתאפשרת הפחתה מלאה של הוצאות שכירות העולות על 90 אלף שקל (7,500 לחודש). כאשר תנאי נוסף לקבלת ההטבה הוא שתשלום השכירות, או חלקו, לא נדרש בניכוי - בחישוב הכנסתו החייבת של היחיד או אדם אחר.

"ייתכן שאדם אשר משתמש בחלק מהבית כמשרד לצרכים עסקיים ונהג עד כה לדרוש הוצאות שכירות המייצגות את חלק הדירה המשמש לאותם הצרכים, יפסיד כתוצאה מהשימוש בהטבה מגן מס משמעותי כנגד הכנסות בסכומים נמוכים שהיה אפשרי למסות אותן ב־10%. כך למשל, במסלול המעבר לרגל עבודה לא נקבעה מגבלה הנוגעת לשימוש בהוצאות שכירות שלא נוכו מהכנסות השכירות, ואף לא נקבע מגבלה לניכוי הוצאות שוטפות מיתרת הכנסות שכירות שחייבת במס".

נוסף לכך, מסבירה עו"ד ענבר, חשוב לשים לב שבמקרים רבים לבעל הדירה ישנן הוצאות שוטפות משמעותיות על הנכס המושכר: תיקונים, תחזוקה, תקלות, שכר מתווך, שכ"ט עו"ד - בגין עריכת החוזה, פחת על המבנה - נהוג לחשב את ערך הקרקע כ־2/3 מעלות הדירה, והוצאות מימון - עד כדי זכאות להפסדים.

"המסקנה היא, כי במקרים מסוימים כאשר עלות הדירה גבוהה, או שהיו הוצאות גבוהות, מסלול המס המלא עשוי להיות הכדאי ביותר - בייחוד למי שמלאו לו 60 שנים אשר זכאי ליהנות ממדרגות המס החל ב־10%. הבחירה במסלול ההטבות החדש תצריך בדיקה פרטנית של החלופות האפשריות".

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל