גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הורים להט"בים בישראל בסיכון לאבד את ילדיהם?

העובדה שהכנסת הנוכחית לא מקדמת חוקים למען הלהט"בים אינה יוצאת דופן ● כמעט כל זכויות והישגי הלהט"בים מאז ומעולם נולדו בעקבות אקטיביזם משפטי, והם יציר פסיקה בלבד ● האם קיים חשש מביטול זכויות שהקהילה כבר השיגה באמצעות פסיקת בתי המשפט ומעורבותם?

החשש של הקהילה הלהט"בית לא התעורר בחלל ריק / צילום: Shutterstock, ColorMaker
החשש של הקהילה הלהט"בית לא התעורר בחלל ריק / צילום: Shutterstock, ColorMaker

הכותבת היא עורכת דין, שותפה במשרד מ. פירון ושות', מנהלת תחום דיני משפחה

אחת מהטענות המועלות נגד המדיניות של הקואליציה הקיימת עוסקת בחשש אמיתי לפגיעה בזכויות הלהט"בים. חבר הכנסת הגאה היחיד מחוץ לארון בין חברי הקואליציה הוא אמיר אוחנה, אשר אף הביא לעולם תאומים עם בן זוגו באמצעות הליך פונדקאות. על-פי הפרסומים, אוחנה הוא אביו הביולוגי של הבן, בן זוגו אביו הביולוגי של הבת, ויש להניח כי כל אחד מהם מוכר כהורה שני עבור כל אחד מהתאומים באמצעות צו הורות פסיקתי, שמנפיקים בתי המשפט בישראל, ומקנים להורה שאינו ההורה הביולוגי זכויות הורות שוות לכל דבר.

לכל הטורים של עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי
מגובה המזונות ועד נרמול אפליה: חוקי הקואליציה שיפגעו כלכלית בנשים | פרשנות
הרחבת מרוץ הסמכויות תפגע קשות בראש ובראשונה בנשים | דעה
בית המשפט חייב את המדינה לרשום בנות זוג כאימהות לבת

למרבה הצער, הליברליות של ח"כ אוחנה היא יוצאת דופן בהרכב הקואליציה, וזכור לכולם כי במעמד אישור מינויו כיושב-ראש הכנסת, חברי כנסת חרדים הפנו את ראשם ומבטם בהפגנתיות. ח"כ אוחנה אומנם התחייב בראיונותיו בתקשורת כי הרכבה הנוכחי של הכנסת לא יפגע בזכויות של משפחות להט"ביות, אך כבר בפברואר 2023 הקואליציה הפילה הצעת חוק לשוויון באימוץ עבור להט"בים, וקולו של ח"כ אוחנה בעד ההצעה נותר בודד וחסר משמעות מעשית.

חשוב לומר כי העובדה שהכנסת הנוכחית לא מקדמת חוקים למען הלהט"בים אינה יוצאת דופן: כמעט כל זכויות והישגי הלהט"בים מאז ומעולם לידתם באקטיביזם משפטי, והם יציר פסיקה בלבד. החשש של הקהילה כעת הוא לא רק מהיעדר קידום שוויון בזכויות שטרם ניתנו, כמו אימוץ, אלא מביטול זכויות שהקהילה כבר השיגה באמצעות פסיקת בתי המשפט ומעורבותם.

רק אתמול לדוגמה ניתנה החלטת בית המשפט המחוזי, אשר חייב את לשכת רישום האוכלוסין לרשום בנות זוג חד-מיניות כהוריה של ילדה על בסיס תעודת הלידה האמריקאית, בה רשומה גם האם הלא ביולוגית. המדינה באמצעות היועמ"שית התנגדה לרישום האוטומטי וטענה כי בת הזוג שאינה הורה ביולוגי צריכה לעתור לקבלת צו הורות פסיקתי מבית המשפט הישראלי. בית המשפט המחוזי דחה את עמדת המדינה, וחזר על ההלכה המשפטית לפיה למשרד רישום האוכלוסין אין שיקול-דעת עצמאי ברישום נישואים או לידות כאשר מובאות בפניו תעודות ציבוריות זרות תקינות.

זכויות להט"בים שהושגו באמצעות פסיקה משפטית

החשש של הקהילה הלהט"בית אם כן לא התעורר בחלל ריק, והוא הולך ומתרחב גם על רקע דיווחים בנוגע לפגיעות משמעותיות בזכויות חברי הקהילה במדינות אירופיות, שנחשבו בעבר ליברליות ומתקדמות, וכעת נשלטות על-ידי פרלמנטים ימניים ושמרניים קיצוניים. אחת החדשות הקשות בהקשר זה הגיעה בשבוע שעבר מכיוונה של איטליה, אשר לפי הפרסומים הורתה על מחיקת רישומן של אימהות חד-מיניות מתעודות הלידה של ילדיהן.

באיטליה, כמו בישראל, זכויות הלהט"בים לא קודמו באמצעות חקיקה אלא באמצעות פסיקה. בתי המשפט אפשרו ללהט"בים לאמץ את הילדים של בני זוגם, ובנוסף, מספר ראשי ערים, רשמו להט"בים כהורים בתעודות הלידה של ילדי בני זוגם, אם נישאו בנישואים אזרחיים באופן פורמלי. ביטול רישום זה של ראשי הערים הוא למעשה הצעד שנקטה הממשלה האיטלקית כעת.

האם קיים סיכון גם עבור ההורים הלהט"בים הישראלים מפני צעד דומה? ביטול רטרואקטיבי של הורים שכבר רשומים מכוח צווי הורות פסיקתיים או אימוץ הוא צעד קיצוני מאוד, שקשה לראות אותו קורה. יהיה קל יותר בחוק למנוע המשך הנפקת צווי הורות פסיקתיים עבור הורים להט"בים מעתה ואילך.

אין צורך לומר כי הותרתו של ילד עם הורה אחד מתוך שני ההורים שגידלו אותו בפועל, יכולה לפגוע מאד בטובתו, לא רק מבחינה רגשית, אלא גם מבחינה משפטית, שכן בכך הוא מאבד את זכותו לרשת, לקבל מזונות ואף לגדול אצל ההורה האחר, אם חס וחלילה ההורה הביולוגי הולך לעולמו.

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

פגיעות נ"ט ישירות ב-3 בתים במטולה, ירי לשדרות ולעוטף

הותר לפרסום: עידו אביב, בן 28 מכרמיאל, וקאלקידן מהרי בן 37 מפתח תקווה, נפלו בקרב ברצועת עזה • משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" ● עדכונים בולטים

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע שראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

1.3 מיליון שקל לדירת 4 חדרים לפני תמ"א בקריית ים

הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי ואחריו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון