גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך חברות יכולות לאסוף פרטים ומידע באחריות ובלי חשיפה

חברות אוספות נתונים פרטיים על אנשים בעבודתן השוטפת לצרכים שונים ● על מנת לעשות זאת באופן שלא יפגע בבני אדם, הן צריכות להתמקד בכמה נושאים קריטיים: מקור הנתונים, מטרת איסוף המידע, הכנתו לשימוש והגנה על פרטיות ● איך עושים זאת נכון?

האתיקה שבניהול מסחרי של מאגר מידע פרטי / צילום: Unsplash
האתיקה שבניהול מסחרי של מאגר מידע פרטי / צילום: Unsplash

 

 

היכולת לקודד, לאחסן, לנתח ולשתף נתונים העניקה לחברות הזדמנויות אדירות - וזו הסיבה שרבות מהן מבצעות השקעות נלהבות באינטליגנציה מלאכותית, אפילו בתקופה של אי ודאות כלכלית. אבל הצורך במאגר מידע פותח גם דלת לניצול. סיפורים על הדרך שבה החלטות מונעות AI מפלות נשים וקבוצות מיעוט בתחומים רבים, מעוררים אי נחת לגבי האופן שבו הנתונים נאספים, משומשים ומנותחים.

חברות הבוחנות פרויקטים חדשים שיכללו נתונים שיספקו להן בני אדם או כאלה שנמצאים במאגרי מידע קיימים, צריכות להתמקד בחמישה נושאים קריטיים: מהו המקור של הנתונים האלה; מהי המטרה שלהם; כיצד הם נשארים מוגנים; איך הפרטיות של האנשים שמספקים את המידע מובטחת, ואיך מכינים את המידע לשימוש.

כל פרויקט חדש שאמור לכלול איסוף, אחסון ועיבוד של נתונים על אנשים צריך להיות מאושר על ידי צוות בדיקה מוסדי לפני שהוא מקבל אור ירוק. לא צריכים להיות שום יוצאי דופן לכלל זה, אפילו בפרויקטים קטנים מאוד. בדיקה של הצוות מתחילה בנושא הראשון: איך הנתונים ייאספו.

1 מקור הנתונים

חברות צריכות לשקול את המקורות לא רק של המידע שהן מתכוונות להשיג, אלא גם של המידע שכבר נמצאת ברשותן. רבות מהן באופן שגרתי אוספות מה שמכונה "מידע אפל", שלעיתים רחוקות נעשה בו שימוש.

דוגמאות ל"מידע אפל" כוללות נתוני צרכנים שהתעלמו מהם, רישום ביקורים באתר, צילומים, מסמכים שמתויקים מבלי להיות מקוטלגים, הודעות דואר אלקטרוני, דוחות שירות לקוחות או תמלילים ותגובות ברשתות חברתיות. למרות שהנתונים האלה לעיתים קרובות חסרים מבנה ולכן קשה לשלב אותם, הערך הפוטנציאלי שלהם עצום - ולכן מעצבי תוכנה רבים יוצרים מוצרים שעוזרים לחברות לאתר את המידע האפל הנוגע להן. זה מביא אותנו לנקודה השנייה.

 

2 מטרה

בהקשר תאגידי, לעיתים קרובות משמש המידע שנאסף בהסכמת האנשים למטרות שאינן ידועות לאותם אנשים. בבחינת הניצול של מידע קיים, לפיכך, חברות חייבות לבדוק אם יש צורך בקבלת הסכמה נוספת.

לדוגמה, בנק אחד בצרפת רצה לבדוק את ההנחה כי בריונות או הטרדה מינית בעבודה יכולה להתגלות בבדיקת הודעות דואר אלקטרוני שנשלחות בארגון. הבנק השיק מחקר שבו נמצאה עדות חזקה לכך שהודעות דואר אלקטרוני יכולות לחזות הטרדה מינית. אך למרות זאת, הבנק ויתר לבסוף על הפרויקט כיוון שהמידע שנאסף - כפי שהבחינו המנהלים בבדיקה - נועד במקור לתקשורת העוסקת בנושאי עבודה. אותם אנשים ששלחו את ההודעות, אם כן, לא היו חושבים או מצפים שמתבצעת בהן בחינה כזאת.

3 הגנה

לפי Identity Theft Resource Center, כמעט 2,000 פריצות מידע קרו בארה"ב ב־2021. המצב באירופה לא הרבה יותר טוב. וירג'ין מדיה הותירה ללא אבטחה פרטים אישיים של 900 אלף מנויים בשרתים שלה במשך עשרה חודשים בגלל טעות בהגדרות - ולפחות אדם אחד ללא הרשאה ניגש לקבצים האלה בתקופת הזמן הזו.

ועדת בדיקה מוסדית חייבת שקיפות באשר לשאלה איפה יהיה מאוחסן המידע של החברה, למי עלולה להיות גישה אליו, האם (ומתי) יעבור המידע אנונימיזציה ומתי הוא יושמד.

4 פרטיות

הבעיה שחברות רבות ניצבות בפניה היא האיזון בין מעט מדי ליותר מדי אנונימיזציה במאגרי מידע. ישנן טכניקות רבות לאנונימיזציה, שאמורות להגן על זהות של אדם פרטי. אולם חוקרים הצליחו לזהות אנשים בתוך מאגר מידע על בסיס נתונים מצומצמים כמו מגדר, תאריך לידה ומיקוד. אפילו מידע פחות ספציפי, בשילוב עם מאגרי מידע אחרים, יכול לשמש לזיהוי אנשים.

נטפליקס שלחה מאגר מידע שכלל רישום של דירוגי הסרטים של 100 מיליון מנויים, לכל מדען מידע שמסוגל ליצור עבורה אלגוריתם המלצות סרטים מוצלח יותר. במידע עצמו לא היו מזהים של המנויים, והוא כלל רק דגימה מהדירוגים של כל מנוי, אבל חוקרים הצליחו לזהות 84% מהאנשים על ידי השוואת התאריך שבו הם ביצעו את הדירוג, ועל ידי תיאום הסרטים שאותם דירגו עם מאגר מידע מצד שלישי ב־IMDB.

5 הכנה

בדרך כלל, מאגר מידע מכיל קריטריונים שונים, אחד מהם יכול להיות למשל "מגדר". המידע המוזן בקטגוריה זו יכול להיות שונה אחד מהשני - הוא יכול להיכתב למשל כ"אישה", כ"נקבה" או פשוט כ"נ'". הנתון עלול להיות מוזן גם עם טעות בכתיב, או בכלל בשפה שונה. כשמדובר במאגר של מיליארד אנשים, יש צורך לבצע בו תהליך של "ניקוי", שעבר תכנון ובדיקה.

לפי Tableau, פלטפורמה לניתוח מידע, יש חמישה צעדים בסיסיים בניקוי מידע: 1) להסיר הבחנות כפולות או לא רלוונטיות. 2) לתקן טעויות מבניות. 3) להסיר יוצאי דופן לא רצויים. 4) לנהל מידע חסר, אולי על ידי החלפת כל ערך חסר בממוצע של אותו סט נתונים. 5) לוודא ולהטיל ספק בנתונים ובתוצאות הניתוח.

העניין מבחינת דירקטוריונים והנהלה בכירה הוא כי שימוש ב־AI כדי לתפוס לקוחות, לקבוע התאמה לתפקיד או לאשר בקשה להלוואה יכולים להיות בעלי השפעה הרסנית. חברי דירקטוריון ומנהלים בכירים צריכים לראות ועדת ביקורת תאגידית לא כהוצאה, מגבלה או מחויבות חברתית - אלא כמערכת התראה מוקדמת.

 © Harvard Business School Publishing Corp 

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?