גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך חברות יכולות לאסוף פרטים ומידע באחריות ובלי חשיפה

חברות אוספות נתונים פרטיים על אנשים בעבודתן השוטפת לצרכים שונים ● על מנת לעשות זאת באופן שלא יפגע בבני אדם, הן צריכות להתמקד בכמה נושאים קריטיים: מקור הנתונים, מטרת איסוף המידע, הכנתו לשימוש והגנה על פרטיות ● איך עושים זאת נכון?

האתיקה שבניהול מסחרי של מאגר מידע פרטי / צילום: Unsplash
האתיקה שבניהול מסחרי של מאגר מידע פרטי / צילום: Unsplash

 

 

היכולת לקודד, לאחסן, לנתח ולשתף נתונים העניקה לחברות הזדמנויות אדירות - וזו הסיבה שרבות מהן מבצעות השקעות נלהבות באינטליגנציה מלאכותית, אפילו בתקופה של אי ודאות כלכלית. אבל הצורך במאגר מידע פותח גם דלת לניצול. סיפורים על הדרך שבה החלטות מונעות AI מפלות נשים וקבוצות מיעוט בתחומים רבים, מעוררים אי נחת לגבי האופן שבו הנתונים נאספים, משומשים ומנותחים.

חברות הבוחנות פרויקטים חדשים שיכללו נתונים שיספקו להן בני אדם או כאלה שנמצאים במאגרי מידע קיימים, צריכות להתמקד בחמישה נושאים קריטיים: מהו המקור של הנתונים האלה; מהי המטרה שלהם; כיצד הם נשארים מוגנים; איך הפרטיות של האנשים שמספקים את המידע מובטחת, ואיך מכינים את המידע לשימוש.

כל פרויקט חדש שאמור לכלול איסוף, אחסון ועיבוד של נתונים על אנשים צריך להיות מאושר על ידי צוות בדיקה מוסדי לפני שהוא מקבל אור ירוק. לא צריכים להיות שום יוצאי דופן לכלל זה, אפילו בפרויקטים קטנים מאוד. בדיקה של הצוות מתחילה בנושא הראשון: איך הנתונים ייאספו.

1 מקור הנתונים

חברות צריכות לשקול את המקורות לא רק של המידע שהן מתכוונות להשיג, אלא גם של המידע שכבר נמצאת ברשותן. רבות מהן באופן שגרתי אוספות מה שמכונה "מידע אפל", שלעיתים רחוקות נעשה בו שימוש.

דוגמאות ל"מידע אפל" כוללות נתוני צרכנים שהתעלמו מהם, רישום ביקורים באתר, צילומים, מסמכים שמתויקים מבלי להיות מקוטלגים, הודעות דואר אלקטרוני, דוחות שירות לקוחות או תמלילים ותגובות ברשתות חברתיות. למרות שהנתונים האלה לעיתים קרובות חסרים מבנה ולכן קשה לשלב אותם, הערך הפוטנציאלי שלהם עצום - ולכן מעצבי תוכנה רבים יוצרים מוצרים שעוזרים לחברות לאתר את המידע האפל הנוגע להן. זה מביא אותנו לנקודה השנייה.

 

2 מטרה

בהקשר תאגידי, לעיתים קרובות משמש המידע שנאסף בהסכמת האנשים למטרות שאינן ידועות לאותם אנשים. בבחינת הניצול של מידע קיים, לפיכך, חברות חייבות לבדוק אם יש צורך בקבלת הסכמה נוספת.

לדוגמה, בנק אחד בצרפת רצה לבדוק את ההנחה כי בריונות או הטרדה מינית בעבודה יכולה להתגלות בבדיקת הודעות דואר אלקטרוני שנשלחות בארגון. הבנק השיק מחקר שבו נמצאה עדות חזקה לכך שהודעות דואר אלקטרוני יכולות לחזות הטרדה מינית. אך למרות זאת, הבנק ויתר לבסוף על הפרויקט כיוון שהמידע שנאסף - כפי שהבחינו המנהלים בבדיקה - נועד במקור לתקשורת העוסקת בנושאי עבודה. אותם אנשים ששלחו את ההודעות, אם כן, לא היו חושבים או מצפים שמתבצעת בהן בחינה כזאת.

3 הגנה

לפי Identity Theft Resource Center, כמעט 2,000 פריצות מידע קרו בארה"ב ב־2021. המצב באירופה לא הרבה יותר טוב. וירג'ין מדיה הותירה ללא אבטחה פרטים אישיים של 900 אלף מנויים בשרתים שלה במשך עשרה חודשים בגלל טעות בהגדרות - ולפחות אדם אחד ללא הרשאה ניגש לקבצים האלה בתקופת הזמן הזו.

ועדת בדיקה מוסדית חייבת שקיפות באשר לשאלה איפה יהיה מאוחסן המידע של החברה, למי עלולה להיות גישה אליו, האם (ומתי) יעבור המידע אנונימיזציה ומתי הוא יושמד.

4 פרטיות

הבעיה שחברות רבות ניצבות בפניה היא האיזון בין מעט מדי ליותר מדי אנונימיזציה במאגרי מידע. ישנן טכניקות רבות לאנונימיזציה, שאמורות להגן על זהות של אדם פרטי. אולם חוקרים הצליחו לזהות אנשים בתוך מאגר מידע על בסיס נתונים מצומצמים כמו מגדר, תאריך לידה ומיקוד. אפילו מידע פחות ספציפי, בשילוב עם מאגרי מידע אחרים, יכול לשמש לזיהוי אנשים.

נטפליקס שלחה מאגר מידע שכלל רישום של דירוגי הסרטים של 100 מיליון מנויים, לכל מדען מידע שמסוגל ליצור עבורה אלגוריתם המלצות סרטים מוצלח יותר. במידע עצמו לא היו מזהים של המנויים, והוא כלל רק דגימה מהדירוגים של כל מנוי, אבל חוקרים הצליחו לזהות 84% מהאנשים על ידי השוואת התאריך שבו הם ביצעו את הדירוג, ועל ידי תיאום הסרטים שאותם דירגו עם מאגר מידע מצד שלישי ב־IMDB.

5 הכנה

בדרך כלל, מאגר מידע מכיל קריטריונים שונים, אחד מהם יכול להיות למשל "מגדר". המידע המוזן בקטגוריה זו יכול להיות שונה אחד מהשני - הוא יכול להיכתב למשל כ"אישה", כ"נקבה" או פשוט כ"נ'". הנתון עלול להיות מוזן גם עם טעות בכתיב, או בכלל בשפה שונה. כשמדובר במאגר של מיליארד אנשים, יש צורך לבצע בו תהליך של "ניקוי", שעבר תכנון ובדיקה.

לפי Tableau, פלטפורמה לניתוח מידע, יש חמישה צעדים בסיסיים בניקוי מידע: 1) להסיר הבחנות כפולות או לא רלוונטיות. 2) לתקן טעויות מבניות. 3) להסיר יוצאי דופן לא רצויים. 4) לנהל מידע חסר, אולי על ידי החלפת כל ערך חסר בממוצע של אותו סט נתונים. 5) לוודא ולהטיל ספק בנתונים ובתוצאות הניתוח.

העניין מבחינת דירקטוריונים והנהלה בכירה הוא כי שימוש ב־AI כדי לתפוס לקוחות, לקבוע התאמה לתפקיד או לאשר בקשה להלוואה יכולים להיות בעלי השפעה הרסנית. חברי דירקטוריון ומנהלים בכירים צריכים לראות ועדת ביקורת תאגידית לא כהוצאה, מגבלה או מחויבות חברתית - אלא כמערכת התראה מוקדמת.

 © Harvard Business School Publishing Corp 

עוד כתבות

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת