גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הראלי בשוק המניות בוול סטריט נמשך: לא מאמינים לאיתותים על מיתון אפשרי

המשקיעים בניו יורק מעדיפים להאמין בנחיתה רכה לאחר התקררות האינפלציה, ומדד S&P 500 נסחר קרוב לרמה הגבוהה ביותר שלו מאז אפריל 2022 ● אבל לא כל המשקיעים ממהרים להכריז על חזרה לשגרה: "יש הרבה מרווח בטיחות כרגע לחדשות רעות באקוויטי"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Seth Wenig
ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Seth Wenig

המניות בוול סטריט עלו לאחר שתחזית השוק למיתון נעשתה פחות ודאית. אך לא כל המשקיעים מוכנים להכריז על חזרה לשגרה. יש המצביעים על איתותים כלכליים מדאיגים, ועל האפשרות שהפדרל ריזרב ימשיך להעלות את הריביות, או יותיר אותן גבוהות זמן ארוך יותר ממה שצופה השוק. מדד S&P 500 עלה בינתיים השנה ב-19%, על אף תחזיות של אנליסטים שב-2023 רווחי החברות בקושי יצמחו.

"יש הרבה מרווח בטיחות כרגע לחדשות רעות באקוויטי", אומר מייק מולייני, מנהל מחקר שווקים עולמיים ב-Boston Partners.

המשקיעים כמעט בטוחים שהבנק המרכזי יעלה את הריבית ב-0.25% ביום רביעי. ההתמקדות שלהם היא בעתיד - בכל מה שעשוי ללמד האם נגידי הפד צפויים להמשיך להעלות את הריבית אפילו עוד בהמשך השנה.

לפני זמן לא רב, התחזיות לגבי השווקים והכלכלה נראו קודרות, בגלל האינפלציה הלוהטת ותוכניות הפד להילחם בה.

מאז תחילת שנות ה-50, כל אפיזודה של דיסאינפלציה משמעותית בארה"ב, שכל אחת מהן הונעה לפחות באופן חלקי על ידי החמרת מדיניות של הפד, לוותה במיתון, כך על פי מחקר של דויטשה בנק. מבחינת המניות אלו היו חדשות רעות: במיתונים מאז סוף שנות ה-40, ה-S&P 500 ירד ב-24% באופן חציוני, כך על פי המחקר של הבנק.

בשנה שעברה נראה היה ששוק המניות מצביע על התכווצות כזו, כשה-S&P 500 ירד ב-25% מהשיא בינואר 2022 ועד השפל באוקטובר אותה שנה.

עלייה של 27% מהשפל

משקיעים רבים ציפו בתחילת 2023 לעוד מאותו דבר. במקום זה, מניות פתחו את השנה בשאגה רמה. ה-S&P 500 יצא בחודש שעבר מהשוק הדובי הארוך ביותר שלו מאז שנות ה-40, וכעת הוא טיפס ב-27% מהשפל. המדד מרחף סביב הרמה הכי גבוהה שלו מאז אפריל 2022.

האינפלציה התקררה והכלכלה ממשיכה לנהום. שוק התעסוקה נותר חזק, עם רמת אבטלה שהגיעה מוקדם יותר השנה לשפל של 53 שנים, לפני שעלתה ממש מעט בחזרה. אמריקאים מוציאים יותר ברשתות ובחנויות. כלכלנים מעלים את ההערכות לתמ"ג ברבעונים השני והשלישי.

"יש סיכוי ממשי הפעם שהפד יצליח לבצע את הנחיתה", אמר דריידן פנס, מנהל השקעות ראשי ב-Pence Capital Management.

יש מספיק סיבות לחשוש

ועדיין, ישנן סיבות לחשוש. ב-Conference Board אמרו בשבוע שעבר שהמדד הכלכלי המוביל שלהם ירד בחודש ה-15 ברציפות, מה שמצביע על האטה בפעילות הכלכלית בהמשך הדרך. זה הרצף הארוך ביותר של ירידות במדד מאז רצף דומה שהחל באביב 2007 ונמשך עד תחילת 2009. הכלכלה האמריקאית נכנסה למיתון בדצמבר 2007, שממנו לא יצאה עד יוני 2009.

שוק איגרות החוב מהבהב עוד סימן אזהרה. באופן נורמלי, אג"ח משרד האוצר לטווח ארוך יותר נושאות תשואה גבוהה יותר מאג"ח לטווח קצר, ומשלמות למשקיעים על הסיכון שהריביות או האינפלציה יאיצו קצב.

התשואה על אג"ח בנצ'מרק של משרד האוצר ל-10 שנים הייתה נמוכה מהתשואה על איגרת לשנתיים במשך יותר משנה, פרק הזמן הארוך ביותר שבו עקום התשואה מתהפך מאז 1980, על פי נתוני השוק של דאו ג'ונס.

חששות כאלה מגיעים בעת שבשוק המניות מתגאים בהערכות שווי גבוהות באופן היסטורי. ה-S&P 500 נסחר שבוע שעבר פי 19.6 מהרווחים הצפויים 12 חודשים קדימה, עלייה מ-16.8 בסוף שנה שעברה ויותר מהממוצע בעשור האחרון, של 17.7, על פי FactSet.

למרות שאין כלל הקובע שהערכות השווי לא יכולות להישאר גבוהות, או לטפס אפילו יותר, חלק מהמשקיעים חוששים שתג המחיר הגבוה הופך את השוק לפגיע יותר לנסיגה.

ובעוד שהאינפלציה התקררה משמעותית, וירדה ביוני לקצב הנמוך ביותר משנתיים, היא עדיין הרבה יותר גבוהה מהיעד של הפד - 2%. פקידים בבנק המרכזי אולי לא יהיו מרוצים לפני שיעלו שוב את הריבית בהמשך השנה, או יותירו אותה גבוהה תקופה ממושכת של זמן. ולזה יכולות להיות השלכות לא צפויות.

עוד כתבות

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

"השקענו פה מעל 1.3 מיליארד דולר, ולא עוצרים": ענק ההשקעות שמאמין בישראל

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - אך מדוע הסתפק בפסיקת הוצאות משפט נמוכות?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות